Mersin Barosu Başkanı Av. Bilgin Yeşilboğaz, Türkiye Barolar Birliği’nin ev sahipliğinde 12.01.2019 tarihinde gerçekleşen 37. Baro Başkanları Toplantısı’na katıldı.
74 ilin baro başkanının katılımıyla TBB Özdemir Özok Kongre Merkezi’nde gerçekleşen toplantıda baro başkanları; güncel konular, yargıdaki sorunlar, avukatlık mesleğinin sorunları ve geleceği hakkında görüşlerini sundu. Toplantıda, son yıllarda ülkede artan hukuk fakültesi sayısının ve hukuk fakültesi mezunlarının, hukuk mesleğine ciddi zararlar verdiği, bunun mutlaka kısıtlanması gerektiği belirtilerek, avukatlık mesleğine giriş sınavı getirilmesi konusunda Adalet Bakanlığı ile anlaşıldığı vurgulandı.
“KAMUSAL GÜÇ, UZLAŞTIRMA GÖREVİNE YANSITILIYOR”
TBB Başkanı Metin Feyzioğlu’nun açılış konuşması ile başlayan toplantının gündem maddeleri kapsamında baro başkanları; UYAP üzerinden yapılan dosya sorgularında robot sorgusu yaparak sistemin tıkanmasına sebebiyet verdiği tespit ve iddia edilen kişilerin adlarının Barolar Birliği’ne bildirilmesi talebinde bulundu. Polis memurları ya da adliye çalışanları arasından yapılan ceza uzlaştırmacısı görevlendirmelerinde, kamusal görevden kaynaklanan kamusal gücün, uzlaştırma görevine yansıtıldığından, bu durumun kişiler üzerinde korku yarattığı, kişilerin iradesini baskı altına alan böyle bir uygulamanın, özellikle adliye içinde günlük hale gelmesinin, adalete ve uzlaşma müessesine ağır zarar verdiğini vurgulayan baro başkanları, ceza uzlaştırmasında uzlaştırma görevlisinin, kamu görevlilerinin arasından yapılmasının, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 28, 87 ve 146. maddelerinde açıkça aykırı olduğunun altını çizdi.
“ADLİYELERDE KISITLI ALAN UYGULAMASI, AVUKATLARA DA KISITLAMA GETİRİYOR”
Adalet Bakanlığı tarafından adliyelerin daha güvenli hale getirilmesi amacıyla başlatılan kısıtlı alan uygulamasında, avukatlara da kısıtlama getirdiğini dile getiren baro başkanları, “Avukatlara koridorlarda, mahkemelere gidişte, adliye içinde kimlik kontrolü yapılması ve başlatılan güvenli alan uygulaması, ön büro-çağdaş adliye uygulaması içinde yer almayan, avukatı yargının dışında gören bir yaklaşımın yansımasıdır. Hiç kuşkusuz bu uygulama, adliyelerdeki, çalışmaların etkinliğini ve güvenilirliğini azaltmakta, huzurlu çalışma ortamını zedelemektedir” diyerek, bu durumda olan adliyelerin isimlerinin TBB’ye bildirilmesine karar verildi. Toplantıda ayrıca, arabuluculuk ve uzlaştırmanın meslek üzerindeki etkileri ve bu konuda taraf vekilliğinin mutlaka sağlanması gerektiği belirtildi.
“ARZUHALCİLERE VE YASADIŞI DANIŞMANLIK ŞİRKETLERİNE GÖZ AÇTIRILMAYACAK”
Toplantıda ayrıca; arzuhalciler, hasar danışmanlık şirketi vb. adlarla yasadışı şekilde avukatların görev alanlarında faaliyet göstererek, vatandaşlara ve avukatlara maddi-manevi zarar veren organizasyonlara karşı, hukuki mücadele yolları belirlendi ve güç birliği yapılarak mücadele edilmesine karar verildi. Türkiye Barolar Birliği Reklam Yasağı Yönetmeliği’ne ilişkin yapılacak çalışmaları değerlendirmek üzere baroların görüşleri alındı.
“DONANIMLI VE TECRÜBELİ HÂKİMLERATANMALI”
Sulh ceza hâkimliklerinin bir tedbir olarak getirildiğini ve şu aşamada gerekliliğinin kalmadığını belirten baro başkanları, geçiş süreci içinde de sulh ceza hâkimlerinin, tüm suçların soruşturma çerçevesinde, insan hak ve özgürlükleri ile soruşturmanın gerekleri arasında denge kurmakla yükümlü oldukları gözetilerek, bu hâkimlerin görevini layıkıyla yapabilecek tecrübe ve bilgiyle donanmış hâkimler arasında belirlenmesi hususunun dile getirildiği toplantıda ayrıca, son yıllarda ülkede artan hukuk fakültesi sayısının ve hukuk fakültesi mezunlarının, hukuk mesleğine ciddi zararlar verdiği, bunun mutlaka kısıtlanması gerektiği belirtilerek, avukatlık mesleğine giriş sınavı getirilmesi konusunda Adalet Bakanlığı ile anlaşıldığı vurgulandı. Toplantıda ayrıca, avukatların meslek alanlarının genişletilmesi için neler yapılabileceği konusunda fikir alışverişi yapıldı.
Özellikle UYAP'ta son dönemde yaşanan sorunların acil olarak mutlaka çözümlenmesi gerektiğini dile getiren baro başkanları, davalara ilişkin asgari ücretin baro veznesine yatırılması ve bunun dava şartı olması, bu meblağın içinde stopaj ve KDV’ nin kaynakta kesilmesi ile vergi gelirindeki artış dikkate alınarak, KDV oranında en az %50 indirim elde edilmesi hususlarında baro başkanlarının görüşleri alındı. Adalet Bakanlığı tarafından hizmete sunulan Celse Programında izinli ya da raporlu olan hakim, savcı ve soruşturma savcılarının isimlerinin bir sütunda ilan edilmesi hususunun ele alındığı toplantıda ayrıca, Avukatlık Kanunu’na göre avukat bulundurma zorunluluğunu ihlal eden kooperatiflere ve şirketlere kesilen idari para cezasının, belirli bir yüzdesinin barolara aktarılması suretiyle, kuralı ihlal eden tüzel kişileri baroların daha yakından takip etmesinin ve böylece Hazinenin elde edeceği gelirin de artırılmasının sağlanması hususunda baro başkanları görüşlerini aktardı.
YEŞİLBOĞAZ: “ADLİ YARDIM GÖREVLENDİRMELERİNDE ŞÖNİM İLE İŞBİRLİĞİ YAPILMALI”
Toplantıyı değerlendiren Mersin Barosu Başkanımız Av. Bilgin Yeşilboğaz, her geçen gün çığ gibi büyüyen avukatlık mesleğindeki ve yargıdaki sorunların çözüme kavuşması için, baroların bir araya gelmesinin çok önemli olduğunu vurgulayarak, “Baroların en önemli görevlerinden birisi temel insan hak ve özgürlüklerini korumak, mesleki sorunları çözüme kavuşturmaktır. Bu konularda baroların daha aktif rol alması, el ele verip mücadele etmesi gerekmektedir. Ayrıca UYAP’ta sorgunun ücretsiz olması ve sistemi kötüye kullanan kişilerin tespit edilerek onlara işlem yapılması gerekmektedir. Şiddet Önleme ve İzleme Merkezi (ŞÖNİM) ile işbirliği yapılarak baroların adli yardım görevlendirmelerinde daha fazla etkin olması sağlanmalıdır” diye konuştu.