13 Eylül 2025 Cumartesi

21:36   KADıN EMEĞIYLE İLMEK İLMEK YÜKSELEN MIRAS: MERSIN DOKUMALARı ULUSLARARASı VITRINDE   20:55   MEZITLI’DE KAZA!   16:21   “YA İSTIKLAL YA ÖLÜM!”: SAKARYA ZAFERI’NIN 104. YıLıNDA TARIHE SAYGı   14:12   AFAD UYARDı: SISMIK HAREKETLILIK DEVAM EDIYOR, VATANDAŞLAR TEDBIRLI OLMALı   13:51   TARıM ALARMı: TÜRKIYE HER SAAT 18,5 FUTBOL SAHASı BÜYÜKLÜĞÜNDE TOPRAĞıNı KAYBEDIYOR!   13:27   MERSIN’DE HAREKET VAR: AVRUPA HAREKETLILIK HAFTASı’NDA ŞEHIR SOKAKLARı HAYAT BULUYOR!   12:45   BAYRAMPAŞA BELEDIYE BAŞKANı GÖZALTıNDA: “BAŞıM DIK, ALNıM AKTıR”   12:39   SINEMA PERDESINDEN DOĞAYA UMUT: ALTıN KOZA 5 BIN FIDANLA YEŞERIYOR   12:32   “BAYRAMPAŞA OPERASYONU: SEÇIMLE GELENLERE ŞAFAK BASKıNı, HUKUK SANDıKTA YARGıLANACAK!”   11:09   KıRSALDA KÜLTÜR RÜZGARı: MERSIN’IN YAYLA KONSERLERI KOCAYER’DE COŞKUYLA YANKıLANDı   23:56   MERSIN EMEK VE DEMOKRASI PLATFORMU: “12 EYLÜL REJIMI KÖKTEN TASFIYE EDILMELI”   14:26   BAŞKAN ABDULLAH ÖZYIĞIT, MINIK ÇEVRECI ARAS KAYRETLI ILE BULUŞTU   14:24    ALI BOZAN: “AKDENIZ’IN SEÇILMIŞLERININ CEZAEVINDE TUTSAK EDILDIĞI HER BIR GÜN SUÇ IŞLENIYOR”   14:21   MEZITLI BELEDIYESI’NDEN ÖĞRENCILERE KıRTASIYE DESTEĞI BAŞVURULARı BAŞLADı   14:18   BARO BAŞKANı ÖZDEMIR’DEN, MERSIN ADALET KOMISYONU BAŞKANı CEYLAN’A ZIYARET   12:13   TELEGRAM VE DISCORD FAALIYETI   12:09   KONYA’DA DEHŞETE DÜŞÜREN OLAY!   11:11   KUZOLUK’A ULAŞıM ARTıK DAHA KOLAY: TARSUS BELEDIYESI YOL ENGELINI AŞTı   10:25   HAYAL GÜCÜ ATÖLYESI: MERSIN’DE ÇOCUKLAR SANATLA BÜYÜYOR   23:57   ÖZGÜR ÖZEL’DEN KıLıÇDAROĞLU’NA ÇAĞRı: CHP’YE YARGı DARBESINE SESSIZ KALMA!  
 
     
   

BÜLENT TEZCAN: “ERDOĞAN`IN ÖNDE ÇIKTIĞI SANDIKLARDA SANDIK SAYISINI ARTIRIRKEN; KEMAL KILIÇDAROĞLU`NUN ÖNDE ÇIKTIĞI SANDIKLARDA OY KULLANMA GÜN SAYISINI AZALTMAK YA KASITTIR YA İŞ BİLMEMEKTİR”


CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan, “Dün akşam, Yüksek Seçim Kurulu; Belçika`da ve diğer bazı Avrupa ülkelerinde sandık sayısını artırdı. Buna itirazımız yok. Sandık sayısı artması seçmenin daha fazla oy kullanma hakkını kullanabilmesini güvence altına almak için yapılan bir uygulama. Ama Erdoğan`ın önde çıktığı sandıklarda sandık sayısını artırırken; Kemal Kılıçdaroğlu`nun önde çıktığı sandıklarda oy kullanma gün sayısını azaltmak ya kasıttır ya iş bilmemektir. Ben bu işin arkasında iş bilmemek olduğunu düşünmüyorum. Ciddi bir kasıt vardır ve mutlaka bu karardan dönülmesi gerekir” dedi.

 

Tarih : 16 Mayıs 2023 Salı 13:02   Okunma : 636

CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan, “Dün akşam, Yüksek Seçim Kurulu; Belçika`da ve diğer bazı Avrupa ülkelerinde sandık sayısını artırdı. Buna itirazımız yok. Sandık sayısı artması seçmenin daha fazla oy kullanma hakkını kullanabilmesini güvence altına almak için yapılan bir uygulama. Ama Erdoğan`ın önde çıktığı sandıklarda sandık sayısını artırırken; Kemal Kılıçdaroğlu`nun önde çıktığı sandıklarda oy kullanma gün sayısını azaltmak ya kasıttır ya iş bilmemektir. Ben bu işin arkasında iş bilmemek olduğunu düşünmüyorum. Ciddi bir kasıt vardır ve mutlaka bu karardan dönülmesi gerekir” dedi.

CHP Yurt Dışı Örgütlenmeden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan, Yüksek Seçim Kurulu`nun (YSK) aldığı kararla, bazı ülkelerde sandık sayısını artırırken bazı ülkelerde oy kullanma süresinin kısaltılmasını eleştirdi. Tezcan, bugün yaptığı açıklamada konuya ilişkin şunları söyledi:

“DÜN AKŞAM ALEL ACELE OY KULLANMA SÜRESİNİ 2 GÜNE İNDİRİLMESİ KABUL EDİLEBİLİR DEĞİL VE CİDDİ ŞÜPHELER YARATAN BİR UYGULAMA”

“Yüksek Seçim Kurulu; Amerika Birleşik Devletleri, İngiltere, Kanada ve Avustralya`da 2`nci tur oylama süresini 2 güne indirmiş. Bu konuda çok ciddi haklı tepkiler var, vatandaştan, seçmenden. Bizim arzumuz katılımı yükseltmek, seçmenin en yüksek derecede katılımını sağlamak, oy kullanma imkanını artırmak olmalıdır. Bu kararın anlaşılabilmesi mümkün değil.

Birincisi Yüksek Seçim Kurulu ilk defa takvimi yayınladığında 2`nci turda oylamaların tarihlerini belirlemişti. Bu tarih 20 Mayıs`ta başlayacak 24 Mayıs`ta da bitecekti. Seçim takvimine de bu böyle işlendi. Daha sonra bununla yetinmedi 16 Nisan 2023 tarihinde 142 sayılı Yüksek Seçim Kurulu kararını yayınladı. İkinci kez burada da Amerika Birleşik Devletleri, İngiltere, Kanada ve Avustralya`da dahil olmak üzere yurt dışında oy kullanma sürelerini düzenledi. Orada da 20 Mayıs, 24 Mayıs tarihleri arasında oy kullanılacağını belirtti. Buna rağmen dün akşam alel acele buralarda oy kullanma süresini 2 güne indirilmesi kabul edilebilir değil ve ciddi şüpheler yaratan bir uygulama. Buna itiraz ediyoruz. Yüksek Seçim Kurulu nezdinde de itiraz ettik. Bunu takip edeceğiz, bugün itiraz dilekçemizi vereceğiz.

“BURALARIN TAMAMINDA YÜZDE 70, YÜZDE 80`LERE VARAN ORANDA KEMAL KILIÇDAROĞLU OYLARI VAR”

Söylediğimiz yerlerde mesafeler çok uzak. İnsanlar 350-400 kilometre yol geliyorlar. 3,5-4 saat sıra bekliyorlar, oy kullanıyorlar. Yüksek Seçim Kurulu`nun planlamasına göre seçmenlerin, oradaki seçmen sayısına baktığımızda o tarihler arasında oylarını kullanabilmeleri fiziken mümkün değil. Otursalar, ellerine kağıdı, kalemi alsalar matematik hesabı yapsalar öyle bir oy kullanma imkanı yok. Bu demektir ki; biz oralarda seçmenin oy kullanmasını istemiyoruz demektir. Niye istemiyorlar acaba diye merak ettiğimizde sandık sonuçlarına baktığımızda görüyoruz. Buraların tamamında yüzde 70, yüzde 80`lere varan oranda Kemal Kılıçdaroğlu oyları var.

“KILIÇDAROĞLU`NUN ÖNDE ÇIKTIĞI SANDIKLARDA OY KULLANMA GÜN SAYISINI AZALTMAK YA KASITTIR YA İŞ BİLMEMEKTİR”

Buna karşın aynı kararda dün akşam Yüksek Seçim Kurulu dönüp Belçika`da ve diğer bazı Avrupa ülkelerinde sandık sayısını artırdı. Buna itirazımız yok. Sandık sayısı artması seçmenin daha fazla oy kullanma hakkını kullanabilmesini güvence altına almak için yapılan bir uygulama. Ama oralarda Erdoğan`ın önde çıktığı sandıklarda sandık sayısını artırırken; Kemal Kılıçdaroğlu`nun önde çıktığı sandıklarda oy kullanma gün sayısını azaltmak ya kasıttır ya iş bilmemektir. Ben bu işin arkasında iş bilmemek olduğunu düşünmüyorum ciddi bir kasıt vardır ve mutlaka bu karardan dönülmesi gerekir.

“BÖYLE BİR KARAR, SEÇİMİ DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI`NA EMANET ETMEK DEMEKTİR. BUNA İTİRAZIMIZI YAPTIK TAKİP EDİYORUZ”

Bu 4 ülkede 16 Nisan tarihli kararda olduğu gibi ya da ilk seçim takviminin açıklandığı kararda olduğu gibi 20 Mayıs- 24 Mayıs tarihleri arasında oy kullanmasının sağlanması gerekiyor. Dışişleri Bakanlığı`nın bahaneleri Yüksek Seçim Kurulu`nun kararının gerekçesi olamaz. Dışişleri Bakanı cumhurbaşkanının atadığı bir memurdur. Dışişleri Bakanlığı yargı organı değildir. Anayasa seçimlerin yargı gözetim ve denetimi altında yapılacağını söyler. Yüksek Seçim Kurulu da bu görevi yapmak üzere kurulmuş bir anayasal kurumdur. Dolayısıyla Dışişleri Bakanlığı seçimleri yönetemez. Böyle bir karar seçimi Dışişleri Bakanlığı`na emanet etmek demektir. Buna itirazımızı yaptık takip ediyoruz.”

 

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2025 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA