14 Eylül 2025 Pazar

21:36   KADıN EMEĞIYLE İLMEK İLMEK YÜKSELEN MIRAS: MERSIN DOKUMALARı ULUSLARARASı VITRINDE   20:55   MEZITLI’DE KAZA!   16:21   “YA İSTIKLAL YA ÖLÜM!”: SAKARYA ZAFERI’NIN 104. YıLıNDA TARIHE SAYGı   14:12   AFAD UYARDı: SISMIK HAREKETLILIK DEVAM EDIYOR, VATANDAŞLAR TEDBIRLI OLMALı   13:51   TARıM ALARMı: TÜRKIYE HER SAAT 18,5 FUTBOL SAHASı BÜYÜKLÜĞÜNDE TOPRAĞıNı KAYBEDIYOR!   13:27   MERSIN’DE HAREKET VAR: AVRUPA HAREKETLILIK HAFTASı’NDA ŞEHIR SOKAKLARı HAYAT BULUYOR!   12:45   BAYRAMPAŞA BELEDIYE BAŞKANı GÖZALTıNDA: “BAŞıM DIK, ALNıM AKTıR”   12:39   SINEMA PERDESINDEN DOĞAYA UMUT: ALTıN KOZA 5 BIN FIDANLA YEŞERIYOR   12:32   “BAYRAMPAŞA OPERASYONU: SEÇIMLE GELENLERE ŞAFAK BASKıNı, HUKUK SANDıKTA YARGıLANACAK!”   11:09   KıRSALDA KÜLTÜR RÜZGARı: MERSIN’IN YAYLA KONSERLERI KOCAYER’DE COŞKUYLA YANKıLANDı   23:56   MERSIN EMEK VE DEMOKRASI PLATFORMU: “12 EYLÜL REJIMI KÖKTEN TASFIYE EDILMELI”   14:26   BAŞKAN ABDULLAH ÖZYIĞIT, MINIK ÇEVRECI ARAS KAYRETLI ILE BULUŞTU   14:24    ALI BOZAN: “AKDENIZ’IN SEÇILMIŞLERININ CEZAEVINDE TUTSAK EDILDIĞI HER BIR GÜN SUÇ IŞLENIYOR”   14:21   MEZITLI BELEDIYESI’NDEN ÖĞRENCILERE KıRTASIYE DESTEĞI BAŞVURULARı BAŞLADı   14:18   BARO BAŞKANı ÖZDEMIR’DEN, MERSIN ADALET KOMISYONU BAŞKANı CEYLAN’A ZIYARET   12:13   TELEGRAM VE DISCORD FAALIYETI   12:09   KONYA’DA DEHŞETE DÜŞÜREN OLAY!   11:11   KUZOLUK’A ULAŞıM ARTıK DAHA KOLAY: TARSUS BELEDIYESI YOL ENGELINI AŞTı   10:25   HAYAL GÜCÜ ATÖLYESI: MERSIN’DE ÇOCUKLAR SANATLA BÜYÜYOR   23:57   ÖZGÜR ÖZEL’DEN KıLıÇDAROĞLU’NA ÇAĞRı: CHP’YE YARGı DARBESINE SESSIZ KALMA!  
 
     
   

İDRİS ŞAHİN: “SON DÖNEMDE TÜRKİYE CUMHURİYETİ DEVLETİNİN VATANDAŞLIĞI PARAYLA SATILIR HALE GELDİ”


Demokrasi ve Atılım (DEVA) Partisi Sözcüsü İdris Şahin, “Son dönemde Türkiye Cumhuriyeti devletinin vatandaşlığı parayla satılır hale geldi… Cumhurbaşkanı`nın tek imzasıyla vatandaşlık kazanan çok sayıda insan var, yabancı uyruklu. Bunlar sadece Suriyeliler değil. İran`dan var, Irak`tan var, Libya`dan var. Dolayısıyla öncelikle ‘zorunlu sığınmacı statüsünde olan vatandaşlara asla vatandaşlık verilemez` hükmünü uygulamamız gerekiyor” dedi.

 

Tarih : 26 Mayıs 2023 Cuma 11:01   Okunma : 387

ERKAN KARACA

Demokrasi ve Atılım (DEVA) Partisi Sözcüsü İdris Şahin, “Son dönemde Türkiye Cumhuriyeti devletinin vatandaşlığı parayla satılır hale geldi… Cumhurbaşkanı`nın tek imzasıyla vatandaşlık kazanan çok sayıda insan var, yabancı uyruklu. Bunlar sadece Suriyeliler değil. İran`dan var, Irak`tan var, Libya`dan var. Dolayısıyla öncelikle ‘zorunlu sığınmacı statüsünde olan vatandaşlara asla vatandaşlık verilemez` hükmünü uygulamamız gerekiyor” dedi.

CHP listesinden Ankara Milletvekili seçilen İdris Şahin, cumhurbaşkanı seçiminin 28 Mayıs`ta yapılacak ikinci turunda Millet İttifakı Cumhurbaşkanı Adayı ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu`na destek istemek için dün geldiği Çorum`da açıklamalarda bulundu. Şahin, şunları söyledi:

“‘ZORUNLU SIĞINMACI STATÜSÜNDE OLAN VATANDAŞLARA ASLA VATANDAŞLIK VERİLEMEZ` HÜKMÜNÜ UYGULAMAMIZ GEREKİYOR”

“Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığını kazanan herkesin oy kullanma hakkı oluyor. Bu yasal olarak bir düzenleme ama burada önümüzdeki süreçte şunu çok iyi gördük ki biz, hiçbir dönemde bu kadar yoğun bir vaziyette vatandaşlık kazanılmıyordu. Vatandaşlık, istisnai yollarla kazanılabilirdi. Neydi bu istisnai yollar? Ya çok büyük bir üretim tesisi kuracaksınız ya çok önemli bir sanatçı olacaksınız, sporcu olacaksınız veyahut da bir bilim adamı olacaksınız ki size bir ülke vatandaşlık versin. Ama son dönemde Türkiye Cumhuriyeti devletinin vatandaşlığı parayla satılır hale geldi. Etrafımızdaki ülkelerin vatandaşlarının ülkemizden bir gayrimenkul alması halinde, bankada belirli bir miktar parayı mevduata yatırmış olması halinde belirli sürelerle vatandaşlık almaya çalıştı. Asıl kötü olan da şu: Suriye`den gelen vatandaşlarımız, zorunlu sığınmacı statüsünde. Bakın, bunlar göçmen değil. ‘Zorunlu sığınma statüsünde olan hiç kimsenin vatandaşlık kazanamaması` diye amir bir hüküm var yasanın bir maddesinde. `Bunlar vatandaş olamazlar` denilmesine rağmen, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi`nin Cumhurbaşkanı`na verdiği bir yetki çerçevesinde, Cumhurbaşkanı`nın tek imzasıyla vatandaşlık kazanan çok sayıda insan var, yabancı uyruklu. Bunlar sadece Suriyeliler değil. İran`dan var, Irak`tan var, Libya`dan var, başka kesimlerden var. Dolayısıyla öncelikle ‘zorunlu sığınmacı statüsünde olan vatandaşlara asla vatandaşlık verilemez` hükmünü uygulamamız gerekiyor. Bu, DEVA Partisi`nin vatandaşlarımıza bir taahhüdü, aynı zamanda Ortak Politikalar Mutabakat Metni çerçevesinde Millet İttifakı`nın da bir taahhüdü. Böyle bir vatandaşlığı asla kabul etmeyeceğiz. İstisnai yollardan alınanlar hariç. Şimdi bunları gördükten sonra da mutlaka, parlamentoya gittiğimizde inşallah ilk imza sahibi, sayın vekilim Mehmet Tahtasız olur. Arkasından da benim tamamlayıcı imzam olur. Çünkü muhtemeldir ki en güçlü gruba sahip Cumhuriyet Halk Partisi`nin milletvekili olarak ilk imza belki ona ait olur inşallah, devamında da inşallah biz onu tamamlamış oluruz. Diyeceğiz ki vatandaşlık kazanmış olmakla derhal oy kullanma hakkı verilmemeli. En azından bu ülkede bir 5-10 yıl yaşamak suretiyle Türkiye`nin şartlarına, Türkiye`nin ortamına intibak sağlanmalı ki en dokunulmaz olan, en kutsal olan millet iradesine öyle sahip olabilsin. Bu noktada bir teklifi vermeyi düşünüyorum.”

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2025 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA