21 Haziran 2025 Cumartesi

11:54   MERSIN BAROSU HAYVAN HAKLARı KOMISYONU, PATIKÖY’Ü ZIYARET ETTI   11:50    BAŞKAN YıLDıZ’DAN YKS ÖNCESI ÖĞRENCILERE MORAL ZIYARETI VE BAŞARı MESAJı   10:10   TÜRKIYE YAŞ MEYVE SEBZEDE İKLIM DARBESINE RAĞMEN İHRACAT DEĞERINI KORUDU   09:20   BÜYÜKŞEHIR’IN ENGELSIZ YAŞAM PARKı, ÖZEL GEREKSINIMLI BIREY VE AILELERINE SANATLA DESTEK OLUYOR   09:10   BÜYÜKŞEHIR’DEN TARSUS’UN DOĞU VE BATı GIRIŞ NOKTALARıNDA PEYZAJ ÇALıŞMASı…    08:10   TARSUS BELEDIYESI’NDEN MIMAR-MÜHENDIS ÇALıŞTAYı   08:07   TÜRKIYE BAROLAR BIRLIĞI, İMAMOĞLU’NUN AVUKATı PEHLIVAN’ıN TUTUKLANMASı ÜZERINE OLAĞANÜSTÜ TOPLANDı: SAVUNMA ASLA SUSMAYACAK, KORKMAYACAK VE ITAAT ETMEYECEK   21:19   MERSIN VE HATAY’DAN BIR İLK: ‘KARDEŞ KENT KONSEYI’   16:46   CHP TARSUS İLÇE KADıN KOLLARı EV ZIYARETLERINE DEVAM EDIYOR   10:15   TARIHE, DOĞAYA VE KÜLTÜRE YOLCULUK: KILIKYA YOLU TANıTıM YÜRÜYÜŞLERI SÜRÜYOR   10:09   KADıNLAR ÜRETMEYE, MERSIN GÜÇLENMEYE DEVAM EDIYOR   10:05   CHP’LI GÜLCAN KıŞ, “MERSIN ÜRETIYOR AMA YATıRıM ALAMıYOR, BU BIR IHMALKÂRLıK DEĞIL, SIYASI TERCIHTIR!”   09:01   BÜYÜKŞEHIR’IN İTAIYE ERI SıNAVLARıNDA ADAYLAR TER DÖKTÜ   14:39   TARSUS BELEDIYESI’NDEN YAŞAMA DOKUNAN HIZMET    14:01   YENIŞEHIR BELEDIYESI MERSIN’E KENT KÜTÜPHANESI VE OYUNCAK MÜZESI KAZANDıRıYOR   13:59   MEZITLI’DE KADıNLARA, EMEKLILERE VE ENGELLILERE YÖNELIK MOBIL KUAFÖR HIZMETI 15.500 KIŞIYE ULAŞTı   13:55   GOLDEN GLOBAL YATıRıM BANKASı VE ICD 20 MILYON DOLARLıK FINANSMAN ANLAŞMASıNı İMZALADı   10:28   YÖNETICI KRIZI KAPıDA: TERFI SISTEMI ÇÖKÜYOR, ŞIRKETLER GELECEĞINI KAYBEDIYOR   10:23   RAHMI M. KOÇ MÜZESI’NDE BOYANıN SUYLA DANSı: EBRU SERGISI   10:19   MINIK SPORCULAR SPORA İLK ADıMLARıNı AKDENIZ’DE ATıYOR  
 
     
   

AKSARAYLI BESİCİ ERKEK: "VATANDAŞIMIZ GELİYOR KURBAN ALIYOR, ÖDEMEYE BÜTÇESİ YETMİYOR. `BİR AY SONRA ÖDEYEYİM` DİYOR BÖYLE VADELİ SATIŞLARIMIZ DA OLUYOR"


Kurban Bayramı yaklaşırken, Aksaraylı besici Ahmet Erkek kurban almak isteyen ancak parası yetmeyen vatandaşlara vadeli kurban satışı da yaptıklarını söyledi. Erkek, "Vatandaşımız geliyor kurban alıyor. Ödemeye bütçesi yeterli olmuyor ‘bir ay sonra ödeyeyim` diyor, ‘sonraki ay ödeyeyim` diyor. Bu şekilde verdiklerimiz de oluyor vadeli satışlarımız da oluyor idare ediyoruz" dedi. 

 

Tarih : 24 Haziran 2023 Cumartesi 11:16   Okunma : 472

KEMAL ONUR ATALAY

 

Kurban Bayramı yaklaşırken, Aksaraylı besici Ahmet Erkek kurban almak isteyen ancak parası yetmeyen vatandaşlara vadeli kurban satışı da yaptıklarını söyledi. Erkek, "Vatandaşımız geliyor kurban alıyor. Ödemeye bütçesi yeterli olmuyor ‘bir ay sonra ödeyeyim` diyor, ‘sonraki ay ödeyeyim` diyor. Bu şekilde verdiklerimiz de oluyor vadeli satışlarımız da oluyor idare ediyoruz" dedi. 

Kurbanlık hayvan fiyatları geçen yıla göre ciddi bir yükseliş yaşanırken, üreticiler ise bu artışa rağmen maliyetlerden dolayı kazanamadıklarından yakınıyor. Kurbanlık fiyatlarının 5-9 bin lira arasında olduğunu söyleyen besiciler, kurban satışlarında  düşüş olduğunu diye getirdi.

“VADELİ VERDİKLERİMİZ DE OLUYOR"

30 senedir küçükbaş hayvan damızlık ve kurbanlık ürettiklerini söyleyen besici Ahmet Erkek, şunları söyledi:

"Bu sene en düşük kurbanlık fiyatı 5 bin TL en yüksek 9 bin TL civarı küçükbaş. Bu sene satışlarımız biraz daha ağır gidiyor ama ne olur tabi ki daha bilmiyoruz kurbana daha yaklaşık bir hafta gibi bir zaman var ne olur bilmiyorum. Şu anki yem fiyatlarına bakarsak maliyete bakarsak tam kurtarmıyor, başa baş gidiyor. Çok az bir karımız oluyor. Küçükbaş hayvanların büyükbaş hayvanlara göre işlemleri daha kolay oluyor az yorucu oluyor, eti daha lezzetli oluyor. Hayvanların yaylım olması et lezzetinde daha bir artı yaratıyor. Onun için küçükbaş hayvan tercih etmelerini isterim. Hayvanda dikkat edilmesi gereken konu özür, sakat olmaması lazım en az 6-7 aylık olması gerekiyor. Tüylerinin biraz daha bakımlı ve kaliteli olması gerekiyor. Vatandaşımız geliyor kurban alıyor. Ödemeye bütçesi yeterli olmuyor ‘bir ay sonra ödeyeyim` diyor, ‘sonraki ay ödeyeyim` diyor bu şekilde verdiklerimiz de oluyor vadeli satışlarımız da oluyor idare ediyoruz. 

"AKSARAY KÜÇÜKBAŞ HAYVANCILIKTA ÖNEMLİ BİR ÜRETİM MERKEZİ"

Aksaray Damızlık Koyun Keçi Yetiştiriciler Birliği Başkanı Mahmut Aktürk ise şunları söyledi:

"Bizim için Kurban Bayramı özellikle üreticilerimiz açısından en önemli dönem. Kurban satışlarımız her yıl olduğu gibi bu yıl da iyi düzeyde. Hem insanlarımızın alabileceği fiyat aralığı iyi 5-10 bin lira arası kurban fiyatları var. Kesmesi kolay, organik, eti iyi doğal, biz bütün hemşehrimizi küçükbaş kurban etmelerini tavsiye ediyoruz. Özellikle dişi hayvanların kesilmesini istemiyoruz. Damızlık sayımızın artması konusunda ama erkek kuzularımız, erkek kurbanlıklarımız mevcut sadece Aksaray`da değil İskenderun, Hatay, Adana, Antep, Ankara, İstanbul`a da yüz binlerce hayvanı buradan yurt içine gönderiyoruz. Aksaray küçükbaş hayvancılıkta önemli bir üretim merkezi, hayvan sayımız da yıllara göre düzenli şekilde artmakta. Üreticimiz de son iki üç yıldır bu işten para kazanmaya başladı. Bu seneki fiyatlarımız geçen seneki fiyatlarımıza göre daha iyi. Girdi fiyatlarımız son üç beş günde biraz arttı ama bundan önceki aylarda geçen yıla göre iyiydi, bu işten para kazanıyoruz bu sene.

"HAYVANIN EN AZ 40-45 KİLOGRAM OLMASI GEREKİYOR"

Küçükbaş hayvanlarda bir yaşında olma, koyunlarda özellikle 6 ayını doldurmuş annesi ağırlığında, yüksekliğine ve görünümüne gelen koyun kurban edilebiliyor. Her kuzu kurban olmuyor, 6 ayı doldurmuş olsa da olmuyor çünkü annesi büyüklüğüne ulaşması lazım. İlimizde Ak Karaman ırkı koyun var onların da annelerinin ağırlığı en az 45-50 kilogram. 6 aylığı doldurmuş bir erkek toklunun 45-50 kilogram canlı ağırlığa gelmesi lazım. Reklamlarda gördüğümüz bazı firmaların `16 kilogram koç işte şu para 17 kilogram koç bu para` vaatlerine kimse inanmasın çünkü 16-17 kilo olan bir hayvan canlı hali en fazla 30-32 kilogramdır. Bu hayvan da kurban edilmez. Dini ibadetimizi doğru düzgün islami şartlara uygun yapmak istiyorsak aldığımız, kestiğimiz hayvanın en az 40-45 kilogram olmasına dikkat edilmesi gerekiyor. Biz buna et yemek için yapmıyoruz bu bir dini ibadettir."

"ÜRETİCİ DESTEKLENİRSE ÇOK BÜYÜK POTANSİYEL VAR"

Aksaray`da 1 milyon 100 bin civarında küçükbaş hayvan olduğunu, 450 bin civarında kuzu yetiştirildiğini söyleyen Aktürk, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Bu kuzuların önemli bir kısmını kurbanlık ve adaklık olarak değerlendiriyoruz. Bir kısmı kesimlere gidiyor. Aksaray küçükbaş hayvancılıkta ülke ekonomisine yıllık 12 bin ton küçükbaş etiyle, sütüyle, yoğurduyla, peyniriyle destek veriyor. Tabi bu ciddi anlamda küçükbaş hayvancılığın merkezi olma yolunda ilimiz ilerliyor. Hayvan sayımız artıyor, üreticilerimiz para kazandığı sürece. İstikrarlı bir tarım ve hayvan politikasıyla ülkemizde, Orta Asya`nın ve bölgenin et ve süt ihtiyacını karşılayacak potansiyel var. Desteklemelerimiz artarsa, üretici desteklenirse, bu potansiyeli biz kullanırız. Hem ülkemize hem dünyaya ihraç haline geliriz."

 

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2025 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA