16 Eylül 2025 Salı

23:39   ADLIYEDE DEVRIM GIBI AÇıLıŞ: MERSIN BAROSU’NDAN AVUKATLARA DIJITAL VE FIZIKSEL KONFOR   23:37   MERSIN MARINA’DA TARIH YAZıLDı: 12 DEV ADAMA SAHILDEN DESTEK!   23:35   TOROSLAR’DA YENI EĞITIM YıLıNA COŞKULU BAŞLANGıÇ   23:32   AKDENIZ’DE TEMIZLIK SEFERBERLIĞI: 270 KIŞILIK EKIPLE 65 MAHALLEDE 7/24 HIZMET!   22:59   MERSIN’DE TOPRAK KAZANıYOR, İNCIRLE GELECEK YEŞERIYOR!   22:25   ZEYTIN KıYıMı BAŞLADı: AKBELEN’DE DIRENIŞ ÇAĞRıSı!   20:10   SILIFKE CEMIL SUNGUR’A GÖZYAŞLARıYLA VEDA ETTI: BIR DEĞER SESSIZCE UĞURLANDı   11:50   TANDOĞAN’DA TARIH YAZıLDı: CHP’DEN VESAYETE KARŞı DEMOKRASI MANIFESTOSU   11:41   CHP KURULTAYı DAVASı BIR KEZ DAHA ERTELENDI   11:10   MESKİ’DEN ERDEMLI’YE ALTYAPı VE ASFALT ATAĞı: KARGıPıNARı YEPYENI YOL AĞıNA KAVUŞTU   21:36   KADıN EMEĞIYLE İLMEK İLMEK YÜKSELEN MIRAS: MERSIN DOKUMALARı ULUSLARARASı VITRINDE   20:55   MEZITLI’DE KAZA!   16:21   “YA İSTIKLAL YA ÖLÜM!”: SAKARYA ZAFERI’NIN 104. YıLıNDA TARIHE SAYGı   14:12   AFAD UYARDı: SISMIK HAREKETLILIK DEVAM EDIYOR, VATANDAŞLAR TEDBIRLI OLMALı   13:51   TARıM ALARMı: TÜRKIYE HER SAAT 18,5 FUTBOL SAHASı BÜYÜKLÜĞÜNDE TOPRAĞıNı KAYBEDIYOR!   13:27   MERSIN’DE HAREKET VAR: AVRUPA HAREKETLILIK HAFTASı’NDA ŞEHIR SOKAKLARı HAYAT BULUYOR!   12:45   BAYRAMPAŞA BELEDIYE BAŞKANı GÖZALTıNDA: “BAŞıM DIK, ALNıM AKTıR”   12:39   SINEMA PERDESINDEN DOĞAYA UMUT: ALTıN KOZA 5 BIN FIDANLA YEŞERIYOR   12:32   “BAYRAMPAŞA OPERASYONU: SEÇIMLE GELENLERE ŞAFAK BASKıNı, HUKUK SANDıKTA YARGıLANACAK!”   11:09   KıRSALDA KÜLTÜR RÜZGARı: MERSIN’IN YAYLA KONSERLERI KOCAYER’DE COŞKUYLA YANKıLANDı  
 
     
   

ÖMER FETHİ GÜRER, AFET BÖLGESİNDE YAŞANAN TARIMSAL SORUNLAR İÇİN MECLİS ARAŞTIRMASI AÇILMASINI İSTEDİ


CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, 6 Şubat depremlerinden etkilenen ve 11 ili kapsayan afet bölgesinde, tarımsal üretimde yaşanan sorunların belirlenmesi ve çözüm önerilerinin ortaya konması için Meclis Araştırması açılmasını istedi. 

 

Tarih : 24 Haziran 2023 Cumartesi 12:19   Okunma : 500

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, 6 Şubat depremlerinden etkilenen ve 11 ili kapsayan afet bölgesinde, tarımsal üretimde yaşanan sorunların belirlenmesi ve çözüm önerilerinin ortaya konması için Meclis Araştırması açılmasını istedi. 

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, 6 Şubat`ta Kahramanmaraş merkezli meydana gelen büyük depremlerin, bölgede tarımsal üretime ne kadar olumsuz etki yarattığının belirlenmesi, ve çözüm önerilerinin geliştirilmesi amacıyla hazırladığı Meclis Araştırma önergesini, TBMM Başkanlığına verdi.  

TARIM ALANLARININ YÜZED 17`SİNE SAHİP

Gürer, deprem felaketinin neden olduğu başka bir olumsuzluğun ise tarım alanlarında yaşandığına işaret ederek depremden etkilenen 11 ilin toplam tarım alanının ülkedeki tarım alanlarına oranının ise yüzde 17 civarında olduğunu belirtti. 

AFET BÖLGESİNİN TARIM İSTATİSTİĞİ 

Gürer, “Ayrıca tahıl ve diğer bitkisel ürünlerin ekildiği alan önemlidir. Bölgenin Türkiye`nin toplam hayvan varlığı içindeki payı yüzde 16`dır. Bölgedeki toplam canlı hayvan değeri ise 34,8 milyar TL`dir ve kayıtlı çiftçi sayısı 303.743`tür” diye konuştu. 

AFET BÖLGESİNDE, TARIMSAL ÜRETİME İLİŞKİN SORUNLAR 

Afet bölgesinde, tarımda yaşanan sorunların tespiti ve bu doğrultuda desteklemelerin hızlı bir şekilde yapılmasının, ülke tarımının geleceği açısından önemli olduğunu anımsatan Gürer şunları söyledi:

“Bölgede tarımsal üretimin devamlılığı açısından önceliklendirilmesi gereken konular mevcuttur. Bu konular arasında girdi tedariki, kırsal alanda yaşayanlar için beslenme ve barınma, tarımsal üretim altyapısında meydana gelen zararlar, hayvanların temel ihtiyaçları, tarımsal üretim zincirinde (tohumdan bitkinin büyüme dönemine kadar) yaşanan aksaklıklar, sulama altyapılarında yaşanan arızalar, tarımsal ürün işleyen sanayi kuruluşlarının depremden olumsuz etkilenmesi ve tarım işçisi bulmada yaşanan sıkıntılar hızlı bir şekilde aşılmalıdır.”

“DEPREMDE HAYVANLARINI KAYBEDEN ÇİFTÇİLERE CANLI HAYVAN TEMİNİ SAĞLANMALIDIR”

Depremde hayvanlarını kaybeden çiftçilere canlı hayvan temini sağlanmalıdır. Çiftçilere gübre ve yem desteği gibi ayni desteklerin yanı sıra, girdi tedarik eden firmalara, ürünü depolayan, işleyen ve pazarlayan sanayicilere de destek sağlanmalıdır. 

Tarımsal ürün ihracatının sekteye uğramaması açısından lojistik merkezlerinin aktif olarak kullanılabilir durumda olması önemlidir. Deprem sonrası tarımsal teçhizatların zarar görmesi, tarımsal üretimin sürdürülebilirliğini tehdit ettiğinden, ortak makine parkları oluşturulmalı ve çiftçilerin kullanımına açılmalıdır. Bölgede süt üreticisinin ürettiği sütün ziyan olması da dikkat çeken bir sorundur. Bu nedenle mobil mandıralar kurulmalı ve besi dönemini tamamlamak üzere olan hayvanlar Et ve Süt Kurumu tarafından kesime gönderilmelidir. Tarımsal ürün ve hayvanlarda verim kaybının yaşanmaması için su ihtiyaçları aksamadan ve sağlıklı bir şekilde sağlanmalıdır.”

 

 

 

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2025 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA