17 Ağustos 2025 Pazar

16:05   JEOLOJI MÜHENDISLERI ODASı’NDAN DEPREM KRIZI UYARıSı: "SAHTE DIPLOMALıLARLA FELAKETE GIDIYORUZ!"   13:59   TOROSLAR’DA EĞITIMIN ZAFERI: OKUMA YAZMA ÖĞRENEN YETIŞKINLER HAYATLARıNA YENIDEN BAŞLADı!   11:44   MERSIN’DE ÇOCUKLAR FUTBOLLA BÜYÜYOR: ÜCRETSIZ KURSLAR YETENEK AVıNDA!   10:03   MERSIN’DE KARIYER DEVRIMI: BÜYÜKŞEHIR BELEDIYESI İLE 44 BIN KIŞIYE İSTIHDAM DESTEĞI!   01:25   KıRŞEHIRLILERDEN ’HAK, HUKUK, ADALET’ ÇAĞRıSı: ALLAH’ıN VE MILLETIMIZIN ISTEĞIYLE İMAMOĞLU’NU ÇANKAYA’YA YOLLAYACAĞıZ. İSTANBUL’U ALDıK, TÜRKIYE’YI DE ALMAYA TALIBIZ   20:02   TOLGA GÖKÇELI MEZITLI İLÇE BAŞKANLıĞı’NA ADAYLıĞıNı AÇıKLADı   16:58   MEZITLI BELEDIYE ZABıTASı’NDAN SıKı DENETIM   16:55   BAŞOĞLU KABLO IDEF 2025’E TÜRKIYE’NIN SAVUNMA SANAYISINE MILLI ÇÖZÜMLERIYLE GÜÇ KATTı!   16:44   "ÇÖPTEN KURTARDı": İŞÇILER GÖZALTıNA ALıNAN BAŞKANLARıNA SAHIP ÇıKTı   16:41   ÖZGÜR ÖZEL’DEN SON OPERASYONA TEPKI   16:37   AYDıN BÜYÜKŞEHIR’DE ’İSTIFA ET, YOKSA İŞSIZ KALıRSıN’ İDDIASı!   11:47    MERSIN BÜYÜKŞEHIR, İKLIM KRIZINE KARŞı YOL HARITASıNı BELIRLEDI: “MERSIN İKLIME HAZıR” PROJESI BAŞLADı   11:43   CHP’LI GÜLCAN KıŞ: “HALK SEFALETLE, YANDAŞ SERVETLE KARŞı KARŞıYA – ŞIMŞEK KAÇAMAK YANıT VERDI”   11:40   BEYOĞLU BELEDIYE BAŞKANı İNAN GÜNEY, GÖZALTıNA ALıNMADAN ÖNCE AILESIYLE PAYLAŞTıĞı FOTOĞRAFLA MESAJ VERDI   11:13   BAKAN ŞIMŞEK: BRÜT REZERVLER TARIHI ZIRVEDE, TL MEVDUAT PAYı YÜKSELDI   09:28   VAHAP SEÇER’DEN AYDıNCıK’A TAM DESTEK: 1.4 KILOMETRELIK CADDE BAŞTAN SONA YENILENDI   07:58   İBB’YE YÖNELIK SORUŞTURMA DERINLEŞIYOR: CHP’LI BAŞKAN İNAN GÜNEY DAHIL 44 KIŞI İÇIN GÖZALTı   23:38   MERSIN BÜYÜKŞEHIR BELEDIYE BAŞKANı VAHAP SEÇER: GERÇEK CHP’LI TEHDIDE, ŞANTAJA PABUÇ BıRAKMAZ   16:19   ÖZLEM ÇERÇIOĞLU: "AK PARTI ÇATıSı ALTıNDA HIZMET ETMEYE DEVAM EDECEĞIM"   16:16   ÖZGÜR ÖZEL, ’İBB BORSASı’NA ILIŞKIN BELGE AÇıKLADı... ÖZEL: "ALLAH BUNDAN SONRA AK PARTI’YE AYDıN’DA KOLAYLıK VERSIN, MILLET MILLI IRADE HıRSıZLıĞıNı AFFETMEZ”  
 
     
   

MERSİN BÜYÜKŞEHİR ÜRETİCİYE ALTERNATİF TARIM ÜRÜNLERİ SUNUYOR


Mersin Büyükşehir Belediyesi, alternatif tarım ürünlerini geliştirecek projeler üretmeyi sürdürüyor. ‘Passiflora Fidesi Dağıtımı` projesi kapsamında Anamur, Bozyazı, Aydıncık ve Erdemli ilçelerinde Passiflora bitkisi üretimi yapmak isteyen 27`si kadın olmak üzere toplamda 107 üreticiye, yüzde 70 hibeli 6 bin 956 adet Passiflora fidesi desteği verildi. Üreticilerin, boş arazilerine diktiği Passiflora bitkisi yeşermeye başladı. Açık yaraların tedavisi ile ağrı kesici ve sakinleştirici ilaçlarda da kullanılan Passiflora bitkisinin yetiştiriciliği, tıbbi aromatik bir ürün olarak ticari yönden ön plana çıkıyor.

 

Tarih : 30 Haziran 2023 Cuma 09:39   Okunma : 825

Mersin Büyükşehir Belediyesi, alternatif tarım ürünlerini geliştirecek projeler üretmeyi sürdürüyor. ‘Passiflora Fidesi Dağıtımı` projesi kapsamında Anamur, Bozyazı, Aydıncık ve Erdemli ilçelerinde Passiflora bitkisi üretimi yapmak isteyen 27`si kadın olmak üzere toplamda 107 üreticiye, yüzde 70 hibeli 6 bin 956 adet Passiflora fidesi desteği verildi. Üreticilerin, boş arazilerine diktiği Passiflora bitkisi yeşermeye başladı. Açık yaraların tedavisi ile ağrı kesici ve sakinleştirici ilaçlarda da kullanılan Passiflora bitkisinin yetiştiriciliği, tıbbi aromatik bir ürün olarak ticari yönden ön plana çıkıyor.

Mersin Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı`nın 2023 yılı projeleri arasında yer alan ‘Passiflora Fidesi Dağıtımı` projesi kapsamında; kentteki tarımsal ürün yelpazesinin genişletilerek, yeni alternatif ürünlerin kazandırılması amaçlanıyor. Proje kapsamında Anamur, Bozyazı, Aydıncık ve Erdemli ilçelerinde Passiflora bitkisi üretimi yapmak isteyen 27`si kadın olmak üzere toplamda 107 üreticiye, yüzde 70 hibeli 6 bin 956 adet Passiflora fidesi desteği verildi.

ALTERNATİF TARIM ÜRÜNLERİ DEĞERLENDİRİLİYOR

Üreticilere sunduğu desteklere her geçen yıl alternatif ürünler ekleyen Büyükşehir Belediyesi, Mersin`in bereketli topraklarında yetişen tıbbi aromatik bitkiler içerisine, Passiflora`yı da aldı. Tropikal meyveler grubundan olan Passiflora yetiştiriciliğinin yaygınlaştırılarak, üreticilerin gelir seviyelerine katkı yapması hedefleniyor.

MUHTAR ASLAN: “BÜYÜKŞEHRİN BÜTÜN TARIMSAL DESTEKLERİNDEN MEMNUNUZ”

Passiflora fidesi desteğinden yararlanan Anamur Anıtlı Mahalle Muhtarı Sunay Aslan, “Tropikal olarak aklınıza ne gelirse bu bölgede yetişiyor. Büyükşehir Belediyesi`nin Passiflora fide desteği de çok güzel bir proje” dedi. Büyükşehrin diğer tarımsal desteklerinden de memnun olduğunu belirten Muhtar Aslan, “Bizim sulama kooperatifimiz var. Büyükşehir sulama borusu desteği yaptı. Vatandaşın parayla alma şansı mümkün değil. Şu anda kaynak yerine monte yapılıyor. Büyükşehrin projelerinden çok memnunum” diye konuştu.

“ANAMUR`UN VERİMLİ TOPRAKLARINI DEĞERLENDİRMEMİZ GEREKİYOR”

Anamurlu üreticilerden Şeyda Nur Emil, aldıkları fideleri hobi amaçlı dikmeye başladıklarını belirterek, “Biz bu bahçeye hobi olarak Passiflora fidelerini ektik. Ben de burada ofisimi açıp çalışmaya başlayınca yerleşik hayata geçmiş oldum. Tam olarak çiftçi mertebesine erişebildiğimi düşünmüyorum, ama yavaş yavaş öğreniyoruz” dedi.

Büyükşehrin Avokado fidanı desteğinden de yararlanmak istediğini dile getiren Emil, “Ben şu anda Avokado fidanı için başvuru yaptım. Onları da bu bahçenin geri kalanına dikmeyi düşünüyoruz. Burası zaten yeni. Bir kısmında Avokado var zaten. Bir kısmında marul, maydanozlarımız var. Buraya da Passiflora ekmiş olduk. Anamur`un verimli topraklarını değerlendirmemiz gerekiyor diye düşünüyorum” diye konuştu.

Passiflora üretimi; çeşit özelliğine, iklim ve bakım koşullarına göre değişiklik gösteriyor. İlk yıl 1 kez, 2. yıl itibariyle kış ve yaz olmak üzere yılda 2 kez ürün alınan Passiflora`dan, 3. yıldan itibaren ise tam verime geçerek ortalama bir fideden 15 kilogram ve üstü verim elde ediliyor. Üreticiler 1 kilogram meyveden ise 50-60 lira arası kazanç sağlayabiliyor.

Passiflora meyvesinin kabuğu genel olarak sakinleştirici, ağrı kesici, iltihap önleyici, deri ve mide yaraları ile açık yaraların tedavisinde kullanılıyor. Bu özelliklerinden dolayı Passiflora; tıbbi aromatik bir ürün olarak ticari yönden ön plana çıkıyor.

 

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

  GÜNCEL HABERLER

 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2025 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA