15 Mayıs 2024 Çarşamba

22:44   CHP DİYARBAKIR MİLLETVEKİLİ SEZGİN TANRIKULU: "DEDAŞ BÖLGEDEKİ ÇİFTÇİLERE BÜYÜK ZULÜM UYGULUYOR"   22:31   DEM PARTİ ANKARA İL ÖRGÜTÜ`NDEN KOBANİ AÇIKLAMASI: ”BU ÇIKMAZDAN GERİ DÖNÜN, DİYALOG VE MÜZAKERELERİN, BARIŞIN ÖNÜNÜ AÇIN”   22:11   CAN ATALAY İÇİN İSTANBUL ADLİYESİ ÖNÜNDEN ADALET ÇAĞRISI... TİP GENEL BAŞKANI BAŞ: "ADINDA ADALET OLAN BU PARTİ TÜRKİYE`DE ADALETİ KATLEDEREK VAR OLUYOR"   21:36   İYİ PARTİ `KAMUDA İSRAFIN ARAŞTIRILMASINI` İSTEDİ... İYİ PARTİ`Lİ KARAKAŞ: "BU PAKET KAMUDAKİ İSRAFIN İTİRAFIDIR"   21:19   TBMM GENEL KURULU`NDA İKTİDARIN REDDETTİĞİ ÖNERGELER TARTIŞMA YARATTI... "AKP GRUBU`NUN ADI BUGÜNDEN SONRA `REDGİLLER` OLMALI"   20:20   TBMM`DE DEM PARTİ VE AKP`LİLER ARASINDA İLİÇ TARTIŞMASI... KORDU`DAN KARSLI`YA: "SORUMLULUKLARI VAR, SAVUNMA PSİKOLOJİSİYLE CEVAP VERMESİNLER"   19:37   ODTÜ`LÜ MİLLETVEKİLİ KONURALP`TEN ODTÜ REKTÖRLÜĞÜ`NE TEPKİ: "ÖĞRENCİLER HAKKINDA AÇILAN SORUŞTURMALAR DURDURULMALI, BARIŞÇIL EYLEMLERİNE VE TALEPLERİNE SAYGI GÖSTERİLMELİDİR"   19:02   HAKKARİ BELEDİYE BAŞKANI AKIŞ: "KAYYIM TARAFINDAN BELEDİYE BÜTÇESİNDEN AKP`Lİ ADAYIN SEÇİM KAMPANYASI İÇİN 29 MİLYON 939 BİN TL HARCANMIŞ"   17:55   CHP İSTANBUL İL BAŞKANLIĞI`NDAN 18 MAYIS`TA DÜZENLENECEK SARAÇHANE MİTİNGİNE KATILIM ÇAĞRISI   17:47   OSMAN KAVALA DAVASINDA YARGILAMANIN YENİLENMESİ TALEBİNİ YENİ HEYET DEĞERLENDİRECEK   17:45   ERDOĞAN`DAN `YENİLENME` MESAJI: ``BİZİM AK PARTİ`DEN GÜÇ DEVŞİRECEK  İSİMLERE DEĞİL AK PARTİ`YE GÜÇ KATACAK ŞAHSİYETLERE İHTİYACIMIZ VAR``   16:56   MUSTAFA ADIGÜZEL: “TÜRKİYE`DEKİ 5,5 MİLYON ÇİFTÇİNİN YARISININ TARLASINDA İPOTEK BULUNUYOR. ÜRETİM YAPABİLECEK HALLERİ KALMADI”   16:50   TARSUS BELEDİYESİ PERSONELİNE YANGIN TATBİKATI VE EĞİTİMİ VERİLDİ   16:45   TOROSLAR BELEDİYE BAŞKANI YILDIZ, ENGELLİLER HAFTASI’NDA ÖZEL BİREYLERLE PİKNİK YAPTI   16:44   ÖZGÜR ÖZEL: "MADENCİ ŞENOL ZURNALI`YA ALLAH`TAN RAHMET, YARALI MADENCİ SAVAŞ ONUR`A ACİL ŞİFALAR DİLİYORUM"   12:26   YENİŞEHİR BELEDİYESİ ÜRETTİĞİ ORGANİK SOLUCAN GÜBRESİNİ ÇİFTÇİLERE ULAŞTIRIYOR   12:13   YILMAZ TUNÇ: "ÖMER KERKEZ`İ TEBRİK EDİYOR, GÖREVİNDE BAŞARILAR DİLİYORUM"   11:41   MESKİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ MAYIS AYI OLAĞAN GENEL KURULU 1. BİRLEŞİMİ GERÇEKLEŞTİRİLDİ   11:38   MERSİN BÜYÜKŞEHİR ÇOCUK MECLİSİ ÜYELERİ, KENT GEZİSİ İLE MERSİN’İ GEZME VE GÖRME FIRSATI BULDU   11:29   MERSİN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE MECLİSİ’NİN MAYIS AYI 1. BİRLEŞİMİ GERÇEKLEŞTİRİLDİ  
 
     
   

MERSİN VE HATAY LEZZETLERİ TEK SOFRADA BULUŞUYOR


Mersin Büyükşehir Belediyesi`nin Mersin`in yöresel lezzetlerini tanıtmak amacıyla hayata geçirdiği ve kardeş şehri Hatay`a destek olmak için Hatay Gastronomi Evi`ni de bünyesine kattığı ‘Gastronomi ve Yöresel Ürün Konağı`, iki şehrin lezzetlerini aynı sofrada buluşturuyor.

 

Tarih : 4 Temmuz 2023 Salı 10:35   Okunma : 460

Mersin Büyükşehir Belediyesi`nin Mersin`in yöresel lezzetlerini tanıtmak amacıyla hayata geçirdiği ve kardeş şehri Hatay`a destek olmak için Hatay Gastronomi Evi`ni de bünyesine kattığı ‘Gastronomi ve Yöresel Ürün Konağı`, iki şehrin lezzetlerini aynı sofrada buluşturuyor. 

Mersin Büyükşehir Belediyesi`nin eski Gülnar Oteli`ni ‘Gastronomi ve Yöresel Ürün Konağı`na çevirmesinin ardından 26 Nisan 2023`te hizmete açılan konak, Mersin ve Hatay lezzetlerini misafirlere sunmaya devam ediyor. Hataylı esnaftan gelen malzemeler ile Mersin ve Hataylı aşçılar tarafından hazırlanan yemekleri tadan misafirler hem iki şehrin yöresel lezzetlerini tanıma fırsatı yakalıyor hem de Hatay`ın ve Hataylıların hayata tutunması için çalışan Mersin Büyükşehir`e katkı sunuyor.

Hatay Büyükşehir Belediyesi`nin kuruluşu olan Hatay Gastronomi Evi Direktörü İpek Aslan, Gastronomi ve Yöresel Ürün Konağı`nın, Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer ve eşi Meral Seçer ile Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş ve eşi Nazan Savaş`ın yaptığı fikir birliği sonucu ortaya çıkan bir kardeşlik projesi olduğuna dikkat çekti. Aslan, şunları kaydetti:

“Hatay, 2017 yılında 600 yemek çeşidiyle UNESCO tarafından tescilli Gastronomi Şehri seçildi. Tabii bu yemeklerin tescillenmesiyle birlikte tarihin ve kültürün yaşaması çok önemliydi bizler için. Depremin ardından Sayın Vahap Seçer`in Lütfü Başkan`a ‘Buraya gelin, bu kardeşliği, mutfak kültürünü burada yaşatın` demesiyle bu adımlar atıldı. Mersin ve Hatay, Akdeniz iklimine sahip. Sıcakkanlılığı, misafirperverliği, yemeklerin benzerliği ve liman şehirleri olması, aslında çok fazla ortak noktayı bir araya getiriyor. Misafirlerin bu konuda geri bildirimleri muazzam diyebiliriz. Yine bugün, tam rezervasyon çektiğimiz günlerden biri. Çok fazla insanı, doluluk nedeniyle maalesef geri çevirmek zorunda kalıyoruz. Ama bu ilgiden memnunuz.”

Projeyle birlikte 35 personelin de hayata tutunduğunu vurgulayan Aslan, şöyle devam etti:

“Şu an yaşam sevincini kazanmak için gayret gösteriyorlar. Bu, onlara çok güzel bir merhem oldu. Yöresel tüm ürünlerimiz; baharatından salçasına, taze zahterinden Samandağ biberine kadar Hataylı esnaftan geliyor. Bu da Hataylı esnafın halen bölge ekonomisine katkı sağladığını gösteriyor. Biz, burada olmaktan dolayı çok mutluyuz. Bu kültürü, bu sentezi anlatmaktan, Hatay`ın ayakta kalması için bize verilen destekten ve çabadan dolayı çok mutluyuz. Bu vesileyle başkanlarımız Lütfü Savaş`a, Vahap Seçer`e ve değerli eşlerine şükranlarımızı sunuyoruz.”

Gastronomi ve Yöresel Ürün Konağı`nın Hataylı aşçılarından Sevcan Aksu, yaşadıkları acı sonrası bu iş sayesinde yeniden hayata tutunduklarını belirterek şunları söyledi:

“Mersinli arkadaşlarımıza Hatay yemeklerimizi, kültürümüzü öğretmeye çalışıyoruz. Onlardan da ben öğreniyorum. Ben Hatay`dan geldim. Çok büyük bir acı yaşadık. Her şeyimizi kaybettik. Sağ olsun, Mersin Büyükşehir Belediyesi bize burayı açtı. Gerçekten de yemek yapmayı çok seviyoruz. Buradaki arkadaşlarla beraber ayakta durmaya çalışıyoruz. Onlara bildiklerimizi öğretiyor, onlardan da biz bir şeyler öğreniyoruz. Hatay kültürümüzü her yerde öğretmeye hazırız.”

Hatay`dan gelen bir diğer aşçı olan Ali Hikmet Keşre de Mersin mutfağında Mersinlilerle olmaktan dolayı çok mutlu olduklarını söyledi. Keşre, şöyle konuştu:

“Bizim için çok zor bir süreçti ve halen acısını yaşıyoruz. Bunu unutmayacağız. Hep bizimle beraber olacak. Ama hayata da devam etmek zorundayız. Bu işi severek yaptığım için, hayata daha çok bağlanmamı ve tutunmamı sağlıyor. O yüzden bu şekilde devam, pes etmek yok.” 

Mersinli aşçı Pelin Karteper ise kardeşlik duyguları içinde Hatay ve Mersin lezzetlerini ortaya çıkardıklarını aktararak, “Burada Hataylı kardeşlerimizle birlikte işlerimizi yürütüyoruz. Burada olmaktan çok memnunum. Bu kardeşliğimizin sürmesini istiyorum. Öncelikle kendimi çok şanslı hissediyorum. Onlar çok profesyonel aşçılar. Onlarla beraber çalışmaktan çok memnunuz. Onların yaşadığı acıdan dolayı gelen misafirlerimiz de üzgünler, ama Hataylı kardeşlerimizin yemeklerini yemekten dolayı da çok memnunlar. Yemekleri çok güzel, oldukça lezzetli” diye konuştu.

Konakta servis elemanı olarak görev yapan Hataylı Mustafa Duranoğlu, “Lütfü Savaş ve Vahap Seçer`e teşekkür ederiz. Bizim için bir umut ışığı oldular. Bu sayede daha güzel bir şekilde hayata tutunmaya çalışıyoruz. Arkadaşlarımız çok iyi. Bizi bu kadar iyi ağırladıkları için hepsine çok teşekkür ediyoruz” dedi.

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

  GÜNCEL HABERLER

 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2024 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA