12 Eylül 2025 Cuma

12:13   TELEGRAM VE DISCORD FAALIYETI   12:09   KONYA’DA DEHŞETE DÜŞÜREN OLAY!   11:11   KUZOLUK’A ULAŞıM ARTıK DAHA KOLAY: TARSUS BELEDIYESI YOL ENGELINI AŞTı   10:25   HAYAL GÜCÜ ATÖLYESI: MERSIN’DE ÇOCUKLAR SANATLA BÜYÜYOR   23:57   ÖZGÜR ÖZEL’DEN KıLıÇDAROĞLU’NA ÇAĞRı: CHP’YE YARGı DARBESINE SESSIZ KALMA!   10:10   MEDYA GRUBUNA ŞOK BASKıN: CAN HOLDING’E MALI SORUŞTURMA DERINLEŞIYOR   10:03   MERCEK’TEN TATLı BIR GELECEK: MERSIN’DE PASTA ŞEFLERI YETIŞIYOR   23:55   KADıKÖY’DE HALKıN İSYANı: “YA HEP BERABER, YA HIÇBIRIMIZ!”   23:25   BAŞLıK: ÖZGÜR ÖZEL’DEN İKTIDARA TARIHI ÇıKıŞ: "MAJESTELERININ MUHALEFETI DEĞILIZ, AK TOROSLAR ÇETESINE BOYUN EĞMEYIZ!"   22:53   ÖZGÜR ÖZEL: “EMEKLIYI EZENI AFFETMEYECEĞIZ!” – KADıKÖY’DE 125 BIN KIŞILIK TEPK   22:30   DARBE, DAVA, DAYANıŞMA: DİSK TARIHI’NIN EN KARANLıK SAYFASı KITAPLA AYDıNLANıYOR9   20:54   DEM PARTI VE CHP ARASıNDA DIKKAT ÇEKEN ZIRVE: İSTANBUL’DA STRATEJIK BULUŞMA   20:38   CHP’DEN VALILIĞE SERT MESAJ: BU BINA BIZIM, BU KARAR BIZIM   16:46   İSTANBUL BAROSU DAVASıNDA TARIHI SAVUNMA: TURGUT KAZAN’DAN HUKUK MANIFESTOSU   16:40   GÜRSEL TEKIN’DEN SESSIZ VEDA: “TÜRKIYE’NIN GERÇEK GÜNDEMIYLE MEŞGUL OLUN”   15:07   12 DEV ADAM’A MERSIN’DEN TAM DESTEK: MARINA’DA YARı FINAL HEYECANı   15:05   ÖZGÜR ÖZEL: BIZ SANDıĞı TEK ADAMLARDAN SÖKE SÖKE ALDıK, TEK ADAMA VERMEYECEĞIZ   14:57   BAŞKAN YıLDıZ: “İDMAN YURDU’NU KENTIN SAHIPLENDIĞI BIR TAKıM HALINE GETIRMELIYIZ”   14:55   ECE SEÇKIN’DEN ADALET BAKANLıĞı’NA ÇAĞRı   14:48   “ŞEKER”IN UMUT YOLCULUĞU: HATAY’DAN MERSIN’E UZANAN BIR KURTULUŞ HIKAYESI  
 
     
   

ESKİŞEHİRLİ ÇİFTÇİLER UTKU ÇAKIRÖZER`E DERT YANDI: "VADELİ ARPA, BUĞDAY SATIYORUZ. ALMAMAYA UĞRAŞIYORLAR, TÜCCARA YÖNLENDİRİYORLAR. TÜCCAR OFİSİN 7 BİN LİRAYA ALDIĞINI 4 BİN LİRAYA ALIYOR"


CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer Eskişehirli çiftçilerle bir araya geldi. Çiftçileri dinleyen Çakırözer, "Eli öpülecek çiftçi alın terinin karşılığını alamıyor. Alana kadar cebinden mazot zammıyla, gübre zammıyla çekiliyor. Eskişehir`de yüzlerce, binlerce çiftçi böyle, Anadolu`da yüzbinlerce çiftçi böyle. Köy köy, silo silo dolaşıyor ki ürününü verebilsin. Verilen sözler neydi? Arpada, buğdayda `7 bin 500, 8 bin lira` diye sözler verildi. Çiftçi alın terinin karşılığını, hakkını alamıyor. Artık çiftçiye çektirilen bu zulüm sona ermeli" dedi. Çiftçi Azak ise, "Vadeli gübre, vadeli mazot aldık. Getiriyorsun vadeli arpa, buğday satıyorsun. Bir ay, bir buçuk ay sonra paranı al alabilirsen. Adam parasını istiyor ne vereceksin, nasıl vereceksin? Mecbur tüccara gidiyorsun. Tüccar, ofisin 7 bin liraya aldığını 4 bin, 4 bin 500 liraya alıyor. Gebe bırakıyorlar milleti tüccara göndermeye. Maksat zaten almamak. Almamaya uğraşıyorlar, tüccara yönlendiriyorlar" dedi.

 

Tarih : 27 Temmuz 2023 Perşembe 16:54   Okunma : 491

CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer Eskişehirli çiftçilerle bir araya geldi. Çiftçileri dinleyen Çakırözer, "Eli öpülecek çiftçi alın terinin karşılığını alamıyor. Alana kadar cebinden mazot zammıyla, gübre zammıyla çekiliyor. Eskişehir`de yüzlerce, binlerce çiftçi böyle, Anadolu`da yüzbinlerce çiftçi böyle. Köy köy, silo silo dolaşıyor ki ürününü verebilsin. Verilen sözler neydi? Arpada, buğdayda `7 bin 500, 8 bin lira` diye sözler verildi. Çiftçi alın terinin karşılığını, hakkını alamıyor. Artık çiftçiye çektirilen bu zulüm sona ermeli" dedi. Çiftçi Azak ise, "Vadeli gübre, vadeli mazot aldık. Getiriyorsun vadeli arpa, buğday satıyorsun. Bir ay, bir buçuk ay sonra paranı al alabilirsen. Adam parasını istiyor ne vereceksin, nasıl vereceksin? Mecbur tüccara gidiyorsun. Tüccar, ofisin 7 bin liraya aldığını 4 bin, 4 bin 500 liraya alıyor. Gebe bırakıyorlar milleti tüccara göndermeye. Maksat zaten almamak. Almamaya uğraşıyorlar, tüccara yönlendiriyorlar" dedi.

Eskişehir`in Beylikova ilçesinde çiftçiler, kendilerini dinlemeye gelen CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer`e dert yandı. Çakırözer`in dinlediği çiftçi Yasin Çolak, yaşadıklarını şöyle anlattı:

"ÇİFTÇİ ÖLECEK DURUMA GELDİ"

"Biz üreticiyiz. Ben bu genç yaşımda çiftçilik yapıyorum memnun değilim, hayvancılık yapıyorum memnun değilim. Nakliyecilik yapıyorum memnun değilim. Hadi bir sektörün biri tutmadı. Üçü de mi tutmaz? Hadi bu bahtsızlık bende var, tüm memlekette mi var? İnsanların artık bir şeyleri görmesi lazım. Seçim kazanıp hükümeti kuruyorsunuz, `çiftçiye şunu yapacağız, bunu yapacağız` diyenlerin hiçbiri ortada yok. Yakıt şu an yüzde 60, 70 oranında artış gösterdi. Yemimiz ona keza. Gübremiz, ilaçlarımız, işçilik her şeyde artış, sattığımız üründe artış yok. Çiftçi gün gün geriliyor. Zayıfladı, bitti artık. Ölecek duruma geldi."

Çiftçilerden Ertuğrul Azak ise çiftçinin tüccara mahkum edildiğini söyledi. Azak, "Masa başında randevu alım sistemi çıkardılar. Bu öyle olmuyor. Çiftçi kamyonunu buluyor randevu bulamıyor. Randevu alıyor, kamyon bulamıyor. İndir yere bindir kamyona, indir yere bindir kamyona bunların hepsi maliyet. Yazık günah bu çiftçiye. Rezil ettiler bizi bu sene rezil! Bir kamyonda yarı yarıya kaybımız var. Tonda 2 bin, 2 bin 500 lira zararımız oluyor. Devletin açıkladığı fiyat ile esnafın aldığı arasında yüzde 40 fark var" dedi.

"GEBE BIRAKIYORLAR MİLLETİ TÜCCARA GÖNDERMEYE"

TMO`nun çiftçinin mahsulünü almamak için çabaladığını aktaran çiftçiler, şikayetlerini şöyle dile getirdi:

"Vadeli gübre, vadeli mazot aldık. Getiriyorsun vadeli arpa, buğday satıyorsun. Bir ay, bir buçuk ay sonra paranı al alabilirsen. Adam parasını istiyor ne vereceksin, nasıl vereceksin? Mecbur tüccara gidiyorsun. Tüccar, ofisin 7 bin liraya aldığını 4 bin, 4 bin 500 liraya alıyor. Gebe bırakıyorlar milleti tüccara göndermeye. Maksat zaten almamak. Almamaya uğraşıyorlar, tüccara yönlendiriyorlar. Eziyet çektiriyorlar burada millete ve bıkıp giden de var. `Lanet olsun. Yeter ki satayım da borcumu ödeyeyim. Adam arayıp durmasın` diyor. Her akşam arıyor mazotçu, her akşam arıyor gübreci ödeme için. 17 bin liradan taban gübresi aldık ektik, üstüne 13 bin liradan yaprak gübresi aldık, attık. Şimdi 6 bin liraya buğday satacağız, tekrar 17 bin liradan, belki bugün 17 bin lira, belki ekim zamanı 20 bin lira olacak. Alıp ekemeyeceğiz. İmkanı yok."

"ÇİFTÇİYE ÇEKTİRİLEN BU ZULÜM SONA ERMELİ"

Çiftçileri dinleyen Çakırözer, çiftçiye yapılan eziyetin bitirilmesi çağrısında bulundu. Çakırözer, şöyle konuştu:
“Beylikova`da çiftçi kardeşlerimiz ofise buğdayını, arpasını vermeye çalışıyor. Sıkıntılar diz boyu. Haftalardır randevu bekliyorlar. Bütün aile, çoluk çocuk internetin başında randevu almaya çalışıyor. `Randevuyu aldık` diyor, kamyonu değiştirdiler, `damperli olacak` dediler. Çiftçinin derdi bitmiyor. Gübreye zam, mazota zam. Yani çiftçinin derdi bitmiyor. Eli öpülecek çiftçi alın terinin karşılığını alamıyor. Alana kadar cebinden mazot zammıyla, gübre zammıyla çekiliyor. Bu çiftçiye çektirilen zulüm artık sona ermeli. Eskişehir`de yüzlerce, binlerce çiftçi böyle, Anadolu`da yüzbinlerce çiftçi böyle. Köy köy, silo silo dolaşıyor ki ürününü verebilsin. Verilen sözler neydi? Arpada, buğdayda `7 bin 500, 8 bin lira` diye sözler verildi. Çiftçi alın terinin karşılığını, hakkını alamıyor. Artık çiftçiye çektirilen bu zulüm sona ermeli.”

 

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2025 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA