5 Temmuz 2025 Cumartesi

23:54   MANAVGAT BELEDIYE BAŞKANı KARA GÖZALTıNA ALıNDı... CHP ANTALYA MILLETVEKILI KAYA: "NEREYE GÖTÜRÜLDÜKLERINI BULMAYA ÇALıŞıYORUZ"   18:10   MANAVGAT BELEDIYE BAŞKANı KARA GÖZALTıNA ALıNDı... CHP ANTALYA MILLETVEKILI KAYA:    17:59   DORUK DÖRÜCÜ ADLI KONTROL TEDBIRI UYGULANARAK SERBEST BıRAKıLDı   17:49   CHP’NIN KURULTAY DAVASı... ANKARA 26. ASLIYE CEZA MAHKEMESI, BIR KEZ DAHA GÖREVSIZLIK KARARı VEREREK, DOSYAYı ANKARA BÖLGE ADLIYE MAHKEMESI 5. CEZA DAIRESI’NE GÖNDERDI   16:55   ÖZGÜR ÖZEL: "İMAMOĞLU’NU RISK OLARAK ORTADAN KALDıRMAK IÇIN HER ŞEYI DENIYORLAR. EN SON BIR ROKETATARLA SALDıRACAKLAR"   15:46   SOLI GÜNEŞ FESTIVALI COŞKUSU SÜRÜYOR!    15:34   TOROSLAR BELEDIYESI’NIN VETERINER İŞLERI MÜDÜRLÜĞÜ ÇALıŞMALARıNA BAŞLADı   15:15   MERSIN’DE ÇOCUKLAR FUTBOLA BU ŞENLIK ILE DOYDU   09:55   ATANAMAYAN ÖĞRETMENLER ; HAYALLERIMIZ SUYA DÜŞTÜ... BUNU HAK ETMIYORUZ... ADIL KONTENJAN ISTIYORUZ   09:45   MERSIN BÜYÜKŞEHIR’IN YOL ÇALıŞMALARı İLÇELERDE DE DEVAM EDIYOR   09:30   YERLI ÜRETIM DEVI EKON, WIN EURASIA’DA GLOBAL BÜYÜME HEDEFINI YINELEDI   09:20   SANAYI DÖNÜŞÜMÜNDE YENI BIR ADıM: DIJITALLEŞMENIN KALBI İSTANBUL’DA ATıYOR   09:10   ÖĞRENCILERIN EN SEVDIĞI ŞEHIRLERDEN BIRI YINE MERSIN OLDU   19:25   MILLETVEKILI ALI BOZAN: HER ŞEYE KEPÇEYLE MAAŞLARA KAŞıK UCUYLA ZAM!   17:59   AKİB KOORDINATÖR BAŞKANı VEYSEL MEMIŞ: YıLıN İLK YARıSıNDA YıLDıZ PAZARLARıMıZ SLOVENYA, BULGARISTAN VE SURIYE   17:51   GÜLNAR’ıN VERIMLI TOPRAKLARı BÜYÜKŞEHIR’LE YEŞERIYOR   17:36   DÜNYA SAĞLıK HARITASıNDA BIR BAŞARı DAHA   17:25   CHP’LI GÜLCAN KıŞ: “SÖZDE İKLIM YASASı TÜRKIYE’YE VE MERSIN’E İHANETTIR”   17:10   MESKİ İLE ASKİ ARASıNDA “BELEDIYE SU KARDEŞLIĞI PROTOKOLÜ” İMZALANDı   15:32   ALI MAHIR BAŞARıR’DAN TÜİK’E TEPKI  
 
     
   

Yeşilboğaz:“Ceza Muhakemesi, Adalete Ulaşmayı Sağlayan Ciddi Bir Sistemdir”


Türkiye Barolar Birliği (TBB) ve Mersin Barosu işbirliğinde Ceza Muhakemesi Kanunu (CMK) Uygulamaları konulu meslek içi eğitim semineri düzenlendi.

 

Tarih : 25 Şubat 2019 Pazartesi 11:28   Okunma : 1338

Türkiye Barolar Birliği (TBB) ve Mersin Barosu işbirliğinde Ceza Muhakemesi Kanunu (CMK) Uygulamaları konulu meslek içi eğitim semineri düzenlendi.

Seminer sorumlusu ve TBB Eğitim Merkezi Yürütme Kurulu Üyesi Av. Rüstem Kadri Septioğlu, Türk Alman Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden Prof. Dr. Ali Kemal Yıldız, İzmir Yaşar Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden Prof. Dr. Mustafa Ruhan Erdem’in sunumuyla, Mersin Barosu Konferans Salonu’nda düzenlenen seminere; Mersin Barosu Başkanı Av. Bilgin Yeşilboğaz, yönetim kurulu, avukatlar ve stajyer avukatlar katıldı.Yeşilboğaz konuşmasında, “CMK, insanların hakka, adalete ulaşması ve bireyin savunma hakkının en iyi temsil edilmesi için ciddi bir sistemdir. Verdiğiniz hizmet maddiyatla ölçülemez”dedi.

“BİLGİ EN BÜYÜK GÜÇTÜR”

312 kişinin katılımıyla gerçekleşen seminerin açılış konuşmasını yapan Mersin Barosu Başkanı Av. Bilgin Yeşilboğaz, “Bilgi bizim için en büyük güçtür. Göreve gelmeden önce en çok önem vereceğimiz konunun, meslektaşlarımızın en güncel bilgilerle donanmasını, sürekli değişen yasalara adapte olmasını sağlamak ve sisteme uyum sağlayabilmesi için sık sık eğitim seminerleri düzenlemek olduğunu söylemiştik. Zorunlu müdafilik sistemi bizim için en önemli konu. CMK, insanların hakka, adalete ulaşması ve bireyin savunma hakkının en iyi temsil edilmesi için ciddi bir sistemdir. Verdiğiniz hizmet maddiyatla ölçülemez” diye konuştu.

“SERTİFİKASI OLMAYAN AVUKATLARI CMK’DA GÖREVLENDİRMEYECEĞİZ”

 Mersin Barosu CMK Merkezi’ni daha aktifleştireceğini ve daha profesyonel hale getireceğini vurgulayan Baro Başkanı Av. Bilgin Yeşilboğaz, “Bütün meslektaşlarımızın CMK konusunda sertifika almasını önemsiyoruz. 1 Yıl içerisinde CMK’da görev yapıp da sertifika almamış hiçbir meslektaşımız kalmayacak. 1 yıl sonra sertifikası olmayan hiçbir meslektaşımızı, CMK sisteminde görevlendirmeyeceğiz. Bu eğitimlerimiz periyodik olarak devam edecek. Bu eğitimleri mutlaka takip edin çünkü kanunlar sürekli değişiyor. Ortada söz konusu olan bir insan hayatı var. Bu sistem içerisinde siz kendi bilginizi, becerinizi ve donanımınızı net olarak ortaya koyarsanız; hem kişiye, hem de adaletin gelişmesine faydanız olur.  Sistem sizi değil, siz sistemi yönlendirin” şeklinde konuştu.

Daha sonra konuşan TBB Eğitim Merkezi Yürütme Kurulu Üyesi Av. Rüstem Kadri Septioğlu, bilgi ve donanımları artırmak için TBB Eğitim Merkezi olarak barolarda eğitimler verdiklerini söyleyerek, “CMK alanında sürekli değişiklikler olduğu için meslektaşlarımızın bilgilerini güncellemek için eğitimlerimizi  artırıyoruz” dedi.

PROF. DR. ALİ KEMAL YILDIZ: “KLASİK AVUKATLIK YAPMAYIN”

Prof. Dr. Ali Kemal Yıldız ise sunumunda, soruşturma evresinde vekillik-müdafilik, ceza muhakemesinde soruşturma, iddianamenin incelenmesi, kovuşturma, yetkili mercilerin suçu öğrenmesi, ihbar ve şikayetin yapılacağı makamlar, şikayetten vazgeçme, başvurunun kolluğa yapılması, müdafinin yetkileri konularında bilgiler vererek, “Kanun koyucu diyor ki, ceza muhakemesinde soruşturma, yetkili organların suç şüphesini öğrenmesiyle başlar. CMK’da, zimmet suçundaki etkin pişmanlıktaki soruşturma kavramı, adli soruşturmadır. Olayda ise, idari soruşturmadır. Adli soruşturma ise, yetkili organların suç şüphesini öğrenmesi ile başlar. İyi bir ceza müdafiliği; bazen ağırlaştırıcı sebep uygulatmamaktır, bazen indirim sebebini uygulatabilmektir, bazen cezanın altı sınırından hesaba başlatabilmektir. Bu noktada klasik avukatlık yapmayın. Avukatlık artık şekil değiştirdi. Bilgilendirme hakkına uymamanızdan dahi hakkınızda soruşturma başlatılıyor. Yargıtay kararında; eğer kolluk,  soruşturma başladı diyeceğimiz durumda, savcıya haberdar etmeksizin delil elde ederse, elde ettiği deliller hukuka aykırıdır, bu esas alınamaz deniliyor. Soruşturma ve kovuşturmanın her aşamasında bir veya birden fazla müdafi yardımdan faydalanabilir. Ancak ifade almada en çok üç müdafi bulunabilir, kovuşturma evresinde, örgüt davalarında ve bazı istisnai hallerde duruşmada en çok üç avukat bulunabilecek şeklinde kanunda düzenleme yapıldı. Yani üç avukat sadece bir kişiye ilişkin müdafilik yapabilir” ifadesini kullandı.

Prof. Dr. Mustafa Ruhan Erdem ise sunumunda, AİHM’nin ve Anayasa’nın delil yasakları hakkındaki düzenlemeleri konusunda bilgiler vererek, “Hukuka aykırı bir şekilde elde edilen delillerin değerlendirilmesi mümkün değildir” dedi.

Seminerin sonunda Baro Başkanı Av. Bilgin Yeşilboğaz, panelistlere teşekkür ederek plaket takdim etti.

 

 

Paylaş :
Etiketler :  BİLGİN YEŞİLBOĞAZ, MERSİN BAROSU, TBB

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

  GÜNCEL HABERLER

 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2025 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA