28 Nisan 2024 Pazar

13:05   CHP`Lİ AŞKIN GENÇ 2021 YILINDAN BERİ MALİ TABLOLARINI YAYINLAMAYAN YEŞİLAY`I TBMM GÜNDEMİNE TAŞIDI: “YEŞİLAY`IN, KAYNAĞI NERELERDE KULLANDIĞI DENETLENİYOR MU?”   12:46   İYİ PARTİ`NİN SEÇİMLİ OLAĞANÜSTÜ KURULTAYI BAŞLADI. GENEL BAŞKANLIK İÇİN 4 ADAY YARIŞACAK   12:31   CHP`DEN KANUN TEKLİFİ: "ASGARİ ÜCRET ÜÇ AYDA BİR ARTAN ENFLASYON ORANINDA OTOMATİK OLARAK ARTIRILSIN"   12:10   BİNLERCE AVUKAT HAKLARI İÇİN ANKARA`DA YÜRÜYOR: “YOK SAYILAN SAVUNMA MAKAMININ SESİNİ DUYURMAK İÇİN YOLA ÇIKTIK``   11:11   KARADENİZ`DE ÇAY TARIMI YAPILAN İLLERİN CHP İL BAŞKANLARI 2024 YILI ÇAY FİYATI İÇİN ORTAK AÇIKLAMA YAPTI: "ÇAY FİYATI 25 TL OLMALIDIR"   11:02   EGEÇEP`TEN ÇERNOBİL`İN YIL DÖNÜMÜNDE AÇIKLAMA: AKKUYU NÜKLEER ENERJİ SANTRALİ PROJESİNİ DURDURUN   09:55   MERSİN BÜYÜKŞEHİR`İN MAHALLE MUTFAKLARI İLE 2,5 MİLYON ADET YEMEK YURTTAŞLARA ULAŞTI   09:38   SEVDA ERDAN KILIÇ: “KAÇAK SARAY`N ARTIK BİR DE KAÇAK DANIŞMANLARI VAR. HEM AYM KARARINA UYMUYORLAR, HEM DE SARAY`IN KAPALI KAPILARI ARDINDA ANAYASA YAZIYORLAR”   09:36   ÖMER FETHİ GÜRER`DEN BAKAN YUMAKLI`YA: “ESK TARAFINDAN MARKETLERE VERİLEN KARKAS ETLER VATANDAŞA ULAŞIYOR MU?   09:24   MESKİ JENERATÖR SAYISINI 3 YILDA 313`E ÇIKARDI   01:09   CHP İSTANBUL İL BAŞKANI ÇELİK, VALİ GÜL İLE `TAKSİM`DE 1 MAYIS`I GÖRÜŞTÜ   23:41   BAKANLIK ÖNÜNDE OTURMA EYLEMİ BAŞLATAN CHP`Lİ TANAL: "SURİYE`YE ÜCRETSİZ ELEKTRİK GÖNDERİLİYOR AMA BENİM VATANDAŞIM MAĞDUR"   16:49   ROMANYALI ÖĞRENCİLER AKDENİZ’İN İLK VE TEK ÖĞRENME MERKEZİNİ ZİYARET ETTİ   16:33   İSİAS DAVASI DEVAM EDİYOR... MAHKEME, ÜÇ UZMANIN DİNLENİLMESİNE KARAR VERDİ   16:33   GAZETECİLER CEMİYETİ TARAFINDAN DÜZENLENEN “MEDYA KONFERANSI” BAŞLADI   16:15   EĞİTİM SENDİKALARI MEB`İN YENİ MÜFREDAT PROGRAMINA TEPKİ GÖSTERDİ   15:54   TARSUS GASTRONOMİ MERKEZİ, ŞEHRİN GÖZDE MERKEZİ HALİNE GELDİ   15:53   MEB GELECEK EĞİTİM-ÖĞRETİM YILINDAN İTİBAREN KADEMELİ UYGULANMAYA BAŞLAMAYI PLANDIĞI MÜFREDATI AÇIKLADI   15:21   CHP`Lİ ADIGÜZEL: “ALİ ERBAŞ`IN DERHAL GÖREVİNDEN BİRAZ ONURU VARSA İSTİFA ETMESİ LAZIM”   15:13   BELEDİYE BAŞKANI OLDU, EYLEMİ BIRAKMADI!  
 
     
   

TÜRK MOBİLYASINA FAS İLGİSİ


Türkiye mobilya, kağıt ve orman ürünleri sektörü, ekim ayında yüzde 3,5’lik düşüşle 678 milyon dolarlık ihracat yaparken, Akdeniz’den yapılan ihracat yüzde 5,3 arttı. Son dönemde Afrika pazarında büyüyen sektöre özellikle Fas ilgisi yoğun şekilde devam ediyor. Sektör geneli bu ülkede ekim ayında yüzde 69,8 büyüme kaydederken, AKAMİB ise yüzde 95’lik artış sağladı. Afrika kıtasında büyüme ivmesi yakaladıklarını kaydeden AKAMİB Başkanı Onur Kılıçer, “Çift haneli büyümelerimizin devam edeceğini öngörüyoruz. Diğer yandan ABD’de en az 1 milyar dolarlık ihracat potansiyelimiz var. Bu bilinçle de yoğun şekilde çalışmalar yapıyoruz.Başta ABD olmak üzere dünyanın her noktasında önce Türkiye, sonra Türk mobilyası algısını güçlendirecek tanıtımlar yapmayı sürdüreceğiz” ifadelerini kullandı.

 

Tarih : 14 Kasım 2023 Salı 14:50   Okunma : 592

Türkiye’nin ekim ayı ihracatı yüzde 7,4 artışla 22,9 milyar dolar oldu. Mobilya, kağıt ve orman ürünleri sektörünün Türkiye geneli ihracatı yüzde 3,5’lik düşüşle 678 milyon 37 bin dolar olarak gerçekleşti. Akdeniz Mobilya, Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği (AKAMİB) ise ekim ayı ihracatında sektör genelinin aksine büyüme göstererek, yüzde 5,3’lük artışla81 milyon 740 bin dolarlık ihracat geliri elde etti.

Yılın ilk 10 ayında ise Türkiye geneli sektör ihracatı, geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 4,3 oranında azalış göstererek6 milyar 621 milyon 360 bin dolar olurken, AKAMİB’den yapılan ihracat yüzde 6,7 azalış ile 723 milyon 49 bin dolara ulaştı.

ABD’ye ihracat artışı sürdü

Sektörün ekim ayında Türkiye genelinden yaptığı ihracatta en başarılı pazar 85,7 milyon dolarla Irak oldu.Irak’ı sırasıyla; Birleşik Krallık, ABD, Almanya ve Libya izledi. İlk 10 pazar arasında en dikkat çekici artış yüzde 69,8 ile Fas’a, yüzde 15,4 ile ABD’ye yapılan ihracatta kaydedildi.

AKAMİB’in ekim ayı ihracatında da Irak ilk sırada yer aldı. 20,2 milyon dolar ihracat yapılan Irak’ı sırasıyla; Almanya, Suriye, Romanya ve Fransa takip etti. İlk 10 pazar arasında en dikkat çekici artışlar ise yüzde 95 ile Fas’a, yüzde 74,7 ile Romanya’ya, yüzde 64,2 ile Almanya’ya yapılan ihracatta görüldü.

Fas ve Libya hem sektör genelinin hem de AKAMİB’in ilk 10 pazarı arasında yer alırken, büyüme serilerini sürdürdü. Böylece sektör Afrika pazarındaki büyümesine de istikrar kazandırmayı başardı.

“Fiyat rekabeti sağlamak için üretici maliyetlerine destek verilmeli”

Ekim ayına ilişkin değerlendirmede bulunan AKAMİB Başkanı Onur Kılıçer,“Türkiye geneli ihracatımızda miktarda 3,6’lık artış sağlamamıza rağmen değerde yüzde 3,5 düşüş yaşandı. Siparişlerimizin artması memnun edici fakat fiyat rekabetinde dezavantajlı konumda yer almamız değer bazındaki rakamlarımıza olumsuz yansıyor. Enerji ve işçilik gibi önemli üretim kalemlerindeki artışların yanı sıra, enflasyona paralel gitmeyen kurun etkisiyle fiyat vermek, rekabet edebilmek zor. Yıl başında işçiliğe gelecek zamları da düşündüğümüzde ihracatın maliyet hesabı yapması, müşterilerine uygun fiyatı sunması kolay değil. Ekonomi yönetimimizden üretici maliyetlerini rahatlatacak adımlar atmalarını ivedilikle bekliyoruz” dedi.

ABD pazarında 1 milyar dolarlık potansiyel var

Küreseldeki talep durgunluğunun da ihracatı olumsuz etkilediğini belirten Kılıçer, “Biz de bu süreçte alternatif pazarlara yoğunlaşarak kayıplarımızı telafi etmeye çalışıyoruz. Afrika kıtasında büyüme ivmesi yakaladık. Çift haneli büyümelerimizin devam edeceğini öngörüyoruz. Diğer yandan dünyanın en büyük ithalatçısı olan ABD’de artışlarımız sürüyor. Bu pazarda 1 milyar dolarlık ihracat potansiyelimizin olduğunu vurguluyoruz, bu bilinçle de yoğun şekilde çalışmalar yapıyoruz. Başta ABD olmak üzere dünyanın her noktasında önce Türkiye, sonra Türk mobilyası algısını güçlendirecek tanıtımlar yapmayı sürdüreceğiz” ifadelerini kullandı.

 

 

 

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

  GÜNCEL HABERLER

 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2024 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA