9 Kasım 2025 Pazar

15:35    GENÇLER TIYATRO ARACıLıĞıYLA MADDE BAĞıMLıLıĞıNA KARŞı BILINÇLENDI   10:45   TOROSLAR’DA HURMA ŞÖLENI: ÜRETICIYE SAHIP ÇıKMANıN EN GÜZEL HALI   10:45   “ATATÜRK’ÜN IŞıĞıNDA SONSUZ YÜRÜYÜŞ: DR. MÜZEYYEN ŞEVKIN’DEN 87. YıL MESAJı”   09:40   ZEYIT ŞENER’DEN 10 KASıM MESAJı: “CUMHURIYET, MILLETIMIZIN ORTAK ESERIDIR”   09:38   NECMI AĞAOĞLU: “MUTFAKTA YANGıN VAR, ADALET TERAZISI BOZUK!”   04:08   TARSUS’TA LEZZET PATLAMASı: MASTERCHEF ŞEFLERI TARIHI MEYDANDA ŞOV YAPTı   21:18   EĞITIMDE DEVRIM VIZYONU: TARSUS’TAN TÜRKIYE’YE UMUT MESAJı   07:47   TARSUS FESTIVALI’NDE BINLER BULUŞTU: “BU COŞKU TÜRKIYE’YE ÖRNEK OLACAK!”   01:14   ALI MAHIR BAŞARıR TARSUS FESTIVALI’NDE NET KONUŞTU: “BU IKLIMI YARATANLARA HALK SANDıKTA DOKUNACAK!”   23:55   ÖZGÜR ÖZEL’DEN ORDU’YA ADALET DAVETI: “MEYDANLARDA HALKLA BERABERIZ!”   19:54   TARIHIN İÇINDEN KOŞ: SOLI10K ILE MEZITLI GEÇMIŞTEN GELECEĞE NEFES ALıYOR   19:22   GAZI ÖZDEMIR: “ATATÜRK, HUKUKUN VE ÖZGÜRLÜKLERIN YAŞAM KAYNAĞıDıR”   23:32   TARSUS’TA RUH SAĞLıĞıNA DOKUNAN BELEDIYECILIK: YAŞLıLAR İÇIN UMUT VEREN SÖYLEŞI   23:12   TOROSLAR’DA YENI DÖNEMIN SIMGESI: MIMAR SINAN PARKı VE ÜLMIYE TOPUZ TAZIYE EVI HIZMETE AÇıLDı   22:47   CUMHURIYETIN KARANLıĞA TESLIM OLMASıNA İZIN VERMEYECEĞIZ   22:31   MERSIN BÜYÜKŞEHIR’DEN ULUSLARARASı HIZMET KALITESI ONAYı   15:44   FıRSAT EŞITLIĞI VE VEFA BULUŞTU: PELIN KıYGA (YAŞOT) PARKı HIZMETE AÇıLDı   15:37   MERSIN BÜYÜKŞEHIR’DEN LÖSEMILI ÇOCUKLARA MORAL DESTEĞI…    15:32   YENIŞEHIRLI KADıNLAR “DAYANıŞMA PIKNIĞI”NDE BULUŞTU   09:23   SABAHA KARŞı ‘FIILI GÖZALTı’: GAZETECILERE SESSIZ OPERASYON  
 
     
   

BİRLEŞİK METAL İŞ: EKİM AYINDA AÇLIK SINIRI 12 BİN 928, YOKSULLUK SINIRI 44 BİN 718 LİRAYA ÇIKTI


Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu`na (DİSK) bağlı Birleşik Metal-İş Sınıf Araştırmaları Merkezi`nin (BİSAM) araştırmasına göre, ekim ayı itibariyle dört kişilik bir aile için açlık sınırı 12 bin 928 liraya, yoksulluk sınırı ise 44 bin 718 liraya yükseldi.

 

Tarih : 16 Kasım 2023 Perşembe 13:01   Okunma : 380

Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu`na (DİSK) bağlı Birleşik Metal-İş Sınıf Araştırmaları Merkezi`nin (BİSAM) araştırmasına göre, ekim ayı itibariyle dört kişilik bir aile için açlık sınırı 12 bin 928 liraya, yoksulluk sınırı ise 44 bin 718 liraya yükseldi.

BİSAM, ekim ayına ilişkin Açlık ve Yoksulluk Sınırı Dönem Raporu`nu yayınladı. Raporda, açlık ve yoksulluk sınırı hesabının, Türkiye İstatistik Kurumu`nun (TÜİK) harcama gruplarına göre endeks rakamları, 2003 yıllı madde fiyatları ile İstanbul Halk Ekmek, zincir market internet fiyatları ve BİSAM Beslenme Kalıbı üzerinden yapıldığı belirtildi.

Buna göre, ekim ayı itibarıyla dört kişilik bir ailenin aylık mutfak harcamasını kapsayan açlık sınırı 12 bin 928 TL`ye; eğitim, sağlık, barınma, eğlence, ısınma ve ulaşım giderlerini de kapsayan yoksulluk sınırı ise 44 bin 718 TL`ye ulaştı.

"SAĞLIKLI VE DENGELİ BESLENMENİN GÜNLÜK MALİYETİ 430 LİRAYI AŞTI"

BİSAM`dan yapılan yazılı açıklamada, sağlıklı ve dengeli beslenmenin günlük maliyetinin 430 TL`yi aştığı belirtildi. Buna göre, yetişkin bir erkeğin sağlıklı ve dengeli beslenmesi için tüketmesi gereken gıdaların aylık karşılığı 3 bin 538 TL oldu. Bu değer yetişkin bir kadın için 3 bin 387, 15-18 yaş bir genç için 3 bin 639, 4-6 yaş arası bir çocuk için 2 bin 365 TL oldu.

BİSAM`ın hesaplamasına göre günlük harcamalarda Eylül 2023`de en yüksek maliyet grubunu süt ve süt ürünleri grubu 138,16 liralık harcama gereksinimi ile oluşturuyor. Et, tavuk ve balık grubu için yapılması gereken minimum harcama tutarı ise 81.94 TL olarak öne çıktı.

Sebze ve meyve için yapılması gereken günlük harcama tutarı ise 89,38 liraya ulaşırken; ekmek için yapılması gereken harcama tutarı günlük 33,38 lira, katı yağ ve sıvı yağ ise 23,99 lira oldu. 

Sağlıklı beslenmek için her aile ferdinin alması gereken kalori miktarına göre yapılan hesaplamada, yetişkin bir erkeğin sağlıklı ve dengeli beslenmesi için tüketmesi gereken gıdaların aylık karşılığının 2 bin 385 lira, kadın için 2 bin 276 lira, 15-18 yaş bir genç için 2 bin 471 lira, 4-6 yaş arası bir çocuk için bin 651 lira olduğu hesaplandı. Yani sağlıklı bir biçimde beslenmenin toplam aile bütçesine maliyeti sadece gıda için 8 bin 782 lira oldu. Eğitim, sağlık, barınma, eğlence, ısınma, ulaşım gibi giderlerle birlikte bir ailenin yapması gereken harcama tutarı 30 bin 379 liraya çıktı.

EN YÜKSEK MALİYET SÜT VE SÜT ÜRÜNLERİNDE

Günlük harcamalarda ekim 2023`de en yüksek maliyet grubunu süt ve süt ürünleri grubu 138,52 liralık harcama gereksinimiyle oluşturdu. Daha dar bir gruplandırmaya göre harcamalarda süt ve süt ürünlerinin payı yüzde 32,1 ile en yüksek paya sahiptir. Et, yumurta ve kuru baklagil grubunun payı yüzde 28,5 ile ikinci sıradadır. Sebze ve meyvenin harcamalar içindeki payı yüzde 20 oldu. Ekmek, makarna vb. içinse pay yüzde 10,4 olarak belirlendi. Diğer gıda harcamalarının toplam içindeki payıysa yüzde 8,5 olarak gerçekleşti.

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2025 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA