21 Temmuz 2025 Pazartesi

11:25   SURIYE’NIN SÜVEYDA VILAYETINDE ATEŞKESE RAĞMEN “MEZHEP ÇATıŞMALARı” DEVAM EDIYOR   11:01   BÜYÜKŞEHIR’IN TOROSLAR’DA HAYATA GEÇIRDIĞI KAMPÜS’TE ÇOCUKLAR GELECEĞE HAZıRLANıYOR   10:58   CHP NIĞDE MILLETVEKILI GÜRER: "FABRIKALAR SATıLıYOR, ŞIRKETLER KAPANıYOR"   10:40    İMAMOĞLU: "ÖMRÜ BOYUNCA DEMOKRASIDEN VE ÖZGÜRLÜKLERDEN ASLA TAVIZ VERMEDI"   09:46   ESKI CHP BURSA MILLETVEKILI PROF. DR. LALE KARABıYıK HAYATıNı KAYBETTI   09:05   BÜYÜKŞEHIR, GLÜTENSIZ BESLENENLERI ‘GLÜTENSIZ KAFE & MARKET’TE BULUŞTURUYOR   23:23   BAŞKAN ÇALıŞKAN: “TEDAVI HAKKı ENGELLENEMEZ, BU HUKUKLA BAĞDAŞMAZ”   21:13   ÖZEL: "BEYAZ TOROSLARA TESLIM OLMADıK, AK TOROSLARA TESLIM OLMAYACAĞıZ"   19:55    ÖYMEN’IN CENAZE PROGRAMı BELLI OLDU. İLK TÖREN TBMM’DE   19:53   ÖZGÜR ÖZEL, FıNDıK BAHÇESINDE ÜRETICILERLE SOHBET ETTI... FıNDıK ÜRETICISI ERDOĞAN: "İNSANLAR ARTıK FıNDıK BAHÇELERINI VEYA DIĞER TARıM ÜRÜNLERINI DE KONUTLARA TERK EDIYOR"   19:09   MERSIN BÜYÜKŞEHIR BELEDIYESI’NIN ATÖLYELERI SANAYI KOMPLEKSI GIBI ÇALıŞıYOR   19:07   ZEYTINLIKLERLE ILGILI TEKLIF YASALAŞMADAN ÖNCE AK PARTILILER TEPKILERINI DILE GETIRMEK ISTEYEN MUHALEFET GRUP BAŞKANVEKILLERINI SUSTURMAYA ÇALıŞTı   18:29   MURAT ÇALıK’ıN ANNESI HASTANE BAHÇESINDE NÖBETTE: “FERYADıMı DUYUN”   18:14   ALI MAHIR BAŞARıR: "KENAN EVREN’DEN BETER BIR YAPı, ZIHNIYET BUGÜN ALTıN, KÖMÜR KAYNAKLARıNı, TÜM MADENLERI YABANCı ŞIRKETLERE, KANADALıLARA, YERLI ŞIRKETLERE PEŞKEŞ ÇEKTI"   18:10   BAŞKAN SEÇER’DEN, ABDURRAHMAN TUTDERE’YE ZIYARET    18:05   MERSIN MILLETVEKILI UYSAL: TOROSLAR’A TEKSTIL KENT, MUT’A MODERN BIR HAL İSTIYORUZ   17:09   NEVAF KıLıÇ: “TÜRKIYE-IRAK EKONOMIK İŞBIRLIĞI YENI BIR SÜRECE GIRDI”   17:05   ABD ADALET BAKANLıĞı, EPSTEIN SORUŞTURMALARıNDAKI GIZLI IFADELERIN KAMUOYUNA AÇıKLANMASıNı TALEP ETTI   17:01   ÖZEL’DEN MURAT ÇALıK TEPKISI: "MUHATAPLARıN BIZLERIZ GEL, BIZDEN NE ISTIYORSAN HESAPLAŞ AMA ÇOCUĞUN, ANANıN YAKASıNDAN DÜŞÜN ARTıK   16:51   ASLı ÖYMEN: “BIR VIRÜSE YENIK DÜŞTÜK ASLıNDA KÜÇÜCÜK BIR VIRÜSE”  
 
     
   

CHP SAMSUN İL BAŞKANI ÖZDAĞ: “AKP İKTİDARI 10 MİLYONLARCA DOLARI SUDAN TOPRAKLARINA GÖMDÜ. AÇIKÇA ART NİYET VE KÖTÜ YÖNETİM DEĞİLSE NEDİR?”


Kuruluş aşaması 10 yıl öncesine uzanan ve AKP`li eski Tarım Bakanları Mehdi Eker, Faruk Çelik ve Bekir Pakdemirli`nin sürekli gündemde tuttuğu "Sudan`da Tarım" projesinin ana unsurunu oluşturan Türk Sudan Uluslararası Tarım ve Hayvancılık Anonim Şirketi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan`ın aldığı kararla tasfiye edildi. CHP Samsun İl Başkanı Mehmet Özdağ, “Türkiye`nin AKP`li yıllarında 35 milyon dönümden fazla tarım arazisi tarım dışına çıkarıldı. Yaklaşık 50 milyon dönüm ekilmesi gereken tarım arazimiz için ve kendi çiftçimiz için yatırım yapmayan AKP iktidarı 10 milyonlarca doları Sudan topraklarına gömdü. Ülkemizin servetini, halkımızın vergilerini ne olduğu belli olmayan, hiçbir güvenliği olmayan ülkelerde çarçur etmek açıkça art niyet ve kötü yönetim değilse nedir?” dedi.

 

Tarih : 2 Aralık 2023 Cumartesi 13:36   Okunma : 518

MEHMET REBİİ ÖZDEMİR

Kuruluş aşaması 10 yıl öncesine uzanan ve AKP`li eski Tarım Bakanları Mehdi Eker, Faruk Çelik ve Bekir Pakdemirli`nin sürekli gündemde tuttuğu "Sudan`da Tarım" projesinin ana unsurunu oluşturan Türk Sudan Uluslararası Tarım ve Hayvancılık Anonim Şirketi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan`ın aldığı kararla tasfiye edildi. CHP Samsun İl Başkanı Mehmet Özdağ, “Türkiye`nin AKP`li yıllarında 35 milyon dönümden fazla tarım arazisi tarım dışına çıkarıldı. Yaklaşık 50 milyon dönüm ekilmesi gereken tarım arazimiz için ve kendi çiftçimiz için yatırım yapmayan AKP iktidarı 10 milyonlarca doları Sudan topraklarına gömdü. Ülkemizin servetini, halkımızın vergilerini ne olduğu belli olmayan, hiçbir güvenliği olmayan ülkelerde çarçur etmek açıkça art niyet ve kötü yönetim değilse nedir?” dedi.

 Cumhurbaşkanı Erdoğan; Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü`nün (TİGEM) bağlı ortaklığı olan Türk Sudan Uluslararası Tarım ve Hayvancılık Anonim Şirketi, tasfiyesine karar verdi. Erdoğan`ın 7899 sayılı Kararına göre; tasfiye işlemleri ilgili mevzuat kapsamında yürütülerek ortaklık payından kaynaklı tüm hak ve yükümlülükler TİGEM`e devredilecek. Tasfiyeye ilişkin karar Resmi Gazete`de dün yayınlandı.

Türk Sudan Uluslararası Tarım ve Hayvancılık Anonim Şirketi 2015 yılında kuruldu. Şirket sermayesinin yüzde 80`i, Tarım ve Orman Bakanlığı Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğüne, yüzde 20`si Sudan`a aitti. Türkiye`nin Sudan`da tarımsal üretim yapması konusundaki çalışmalar Mehdi Eker`in bakanlığı döneminde başladı. Faruk Çelik ve Bekir Pakdemirli döneminde ise konu sürekli gündemde tutuldu.

CHP Samsun İl Başkanı Mehmet Özdağ, CHP İl Başkanlığı`nda düzenlediği basın toplantısında, şu değerlendirmeleri yaptı:

“Sudan`da arazi kiralayanlar, kendi ovalarımızı yok ediyorlar. Bakanlar Kurulu kararı ile 2018 yılında Sudan`da TİGEM`in bağlı ortaklığı olarak kurulan Türk Sudan Uluslararası Tarım ve Hayvancılık Şirketinin tasfiye edilmesi kararlaştırıldı. Konuya ilişkin Cumhurbaşkanı Kararı, 1 Aralık 2023 Tarihli ve 32386 Sayılı Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Türkiye`nin AKP`li yıllarında 35 milyon dönümden fazla tarım arazisi tarım dışına çıkarıldı. Yaklaşık 50 milyon dönüm ekilmesi gereken tarım arazimiz için ve kendi çiftçimiz için yatırım yapmayan AKP iktidarı 10 milyonlarca doları Sudan topraklarına gömdü. Ülkemizin servetini, halkımızın vergilerini ne olduğu belli olmayan, hiçbir güvenliği olmayan ülkelerde çarçur etmek açıkça art niyet ve kötü yönetim değilse nedir? 

Türkiye`nin tarım politikalarının temeli Cumhuriyetimizle yaşıttır. Cumhuriyetimizin ilanından üç gün sonra 1 Kasım 1923 tarihinde, Ulu Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk, ‘Ulusal ekonominin temeli tarımdır` demiştir. Ve 1925 yılında çıkartılan 682 sayılı Yasa ile de ülkemizde ziraatın gelişmesi için her çeşit fidan ve tohumların çiftçiye bedelsiz dağıtımının sağlandığını bir kez daha AKP iktidarına ve küçük ortaklarına hatırlatmak isteriz. 

Böylesine tarihsel tarım birikimiyle, toprak zenginliğiyle, yedi farklı coğrafi bölgesi ve dört iklimiyle ülkemizin tarım potansiyelini değerlendirmek yerine iç çatışmaların hüküm sürdüğü çöl iklimlerinde tarımsal maceralar aramak çiftçimize hakaret değil de nedir?

“SUDAN`I BIRAKIN GELİN OVALARIMIZA MERALARIMIZA SAHİP ÇIKALIM”

TBMM Kamu İktisadi Teşebbüsleri Komisyonunun 31 Mayıs 2022 tarihli   tutanaklarına göre Sudan`da kurulan şirket için o tarihe kadar harcanan para 10 milyon doların üzerindedir. Bu para nereye harcandı ve kim için harcandı?  Bu şirketi kuranlar, bu şirkette yöneticilik yapanlar kamu denetimi dışında harcadıkları paraların aldıkları maaş ve diğer ödeneklerin hesabını, milletimize bağımsız yargı önünde vermelidirler. Belli ki halkımızın vergilerinden kesilen bu paralar çiftçimiz için değil AKP`nin kadroları için harcanmıştır.  

Buradan Tarım ve Orman Bakanına sesleniyorum; gelin Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu, Tarım Kanunu, Mera Kanunu başta olmak üzere ülke tarımının korunması ve geliştirilmesini ve çiftçilerimizin desteklenmesini sağlayan kanunların tam ve eksiksiz uygulayın. 

Gelin, Çarşamba Ovasında biyokütle görünümlü termik santrallar gibi kirli yatırımlara izin vermeyin. Gelin Bafra Ovasının sebze hali görünümlü imara açılmasına müsaade etmeyin. Gelin Sudan`da macera aramak yerine kendi ovalarımıza meralarımıza sahip çıkalım, kendi çiftçilerimizi destekleyelim. Böylesi hem daha ucuza mal olur hem de tarımsal üretim ve istihdama katkı olur. Yerli ve milli tarım politikası da bunu gerektirir.”

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2025 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA