Mersin Nükleer Karşıtı Platform (NKP), Fukuşima Nükleer Santral felaketinin 8. yılı dolayısıyla Mersin Tabip Odası'nda basın açıklaması gerçekleştirdi.
Basın açıklamasına 8 yıl önce Fukuşima Nükleer Santrali'nin soğutma sistemlerinin çalışmadığını ve her nükleer santralde yaşanabilecek bir olay olduğunu hatırlatarak başlayan NKP dönem sözcüsü Osman Koçak, " Fukuşima Nükleer Santrali Felaketi 25 yıl içinde oluşan ikinci büyük nükleer santral felaketidir. Çernobil Nükleer Santrali patlamasının yaydığı radyasyon Türkiye’yi de etkilemişti. Doğu Karadeniz’de yetiştirilen çayların toprak altına gömüldüğü halen hafızalarda. Amerika, Avrupa, Rusya ve Japonya'da 50'yi aşkın küçük ve büyük kazalar yaşanmıştır" diye konuştu.
Nükleer santral inşasında ki ısrarın sebebinin nükleer santral için ekipman üreten ve inşasında yer alan şirketlere kar sağlamak olduğunu söyleyen Koçak, "İktidarlar hem sermaye sahiplerine alan sağlamak hem de nükleer santrallerin ürünü olan ve nükleer silah yapımında kullanılan plütonyum elde etmek için nükleer santral projelerine destek veriyorlar. Böylelikle ülkelerinin hem doğasını, hem insanını, hem de ekonomisini tehlikeye atıyorlar" diye konuştu.
Akkuyu Nükleer Santrali'nin proje maliyetinin 22 milyar dolar olduğunu açıklayan Koçak, "Sinop Nükleer Santral projesinin değeri ise 18 milyar dolar. Fukuşima Nükleer Santral Felaketi'nden sonra Japonya’da sıkılaştırılan güvenlik önlemlerine uymak zorunda kalan Mitsubishi maliyeti 44 Milyar dolara çıkan projeden çekilmek zorunda kalmıştır. Bu gelişme inşaatı süren Akkuyu Nükleer Santrali'nin güvenilirlik durumunu da yeniden sorgulatıyor." açıklamasında bulundu.