3 Mayıs 2025 Cumartesi

09:30   ZMO BAŞKANı SUIÇMEZ: "FıNDıK ÜRETICISI KIVI VE KAVAK AĞACı GIBI ALTERNATIFLERE YÖNELMEYE BAŞLıYOR"   09:30   SILIFKE`DE "3. EDEBIYAT FESTIVALI" BAŞLADı   09:27   1 MAYıS`ı TAKSIM`DE KUTLAMAK ISTEYEN 13 KIŞI TUTUKLANDı, 163 KIŞI SERBEST BıRAKıLDı   01:43   DEM PARTI EŞ GENEL BAŞKANı TÜLAY HATIMOĞULLARı VAN`DA ÖĞRENCILERLE BULUŞTU   01:38   ÖZGÜR ÖZEL`DEN KONYA MITINGINE ÇAĞRı: DOSTUN EVINDE, VEFANıN, IRFANıN ŞEHRI KONYA`DAYıZ   23:26   ANTALYASPOR KONUK ETTIĞI KONYASPOR`U 1-0 MAĞLUP ETTI   21:41   CHP`LI MURAT BAKAN`DAN ALI YERLIKAYA`YA: ‘MAKUL VATANDAŞ` TANıMıNıZA UYMAYAN HERKES SIZIN IÇIN POTANSIYEL TEHDIT   21:20   EKREM İMAMOĞLU`NDAN 19 MART SÜRECINE ILIŞKIN 45 DAKIKALıK VIDEO   21:19   İMAMOĞLU`NUN AVUKATı KEMAL POLAT: TUTUKLU MÜVEKKILLERIMIN CEZA DAVALARıNı TAKIP ETMEYEYIM ISTIYORLAR. BEN DE VAZGEÇMEYECEĞIM   19:51   KONYALı ÇIFTÇI GIRDI ÜRETIM MALIYETLERINE ISYAN ETTI: "HER GEÇEN YıL BIR ÖNCEKI YıLı ARAR DURUMA GELDIK. EŞIMIZDEN BILEZIK BOZDURUYORUZ"   18:56   1 MAYıS GÖZALTıLARıNDAN 17`SINE TUTUKLAMA ISTENDI   18:42   MAHMUT TANAL, İSTANBUL ADLIYESI ÖNÜNDE AÇıKLAMA YAPTı: "EKMEK GIBI SU GIBI HUKUKA IHTIYACıMıZ VAR"   18:23   ALMANYA ANAYASAYı KORUMA DAIRESI: ALMNANYA IÇIN ALTERNATIF PARTISINI, (AFD) RESMEN AŞıRı SAĞCı OLUŞUM OLARAK SıNıFLANDıRDı   18:15   DENIZ YÜCEL`DEN BAKAN YERLIKAYA`YA OTOBÜS TEPKISI: "GÖREV TANıMıNıZDA MONTAJCıLıK Mı VAR?"   18:05   KONUTU TERK ETMEME TEDBIRI UYGULANAN CHP`NIN OTOBÜS ŞOFÖRÜNÜN IFADESI ORTAYA ÇıKTı: “EMNIYETE VEYA DEVLETE KARŞı KASTI BIR EYLEMIM YOKTUR”   18:03   USTA BAĞLAMA SANATÇıSı YAVUZ TOP HAYATıNı KAYBETTI   18:02   TBMM GENEL KURULU`NU GELECEK HAFTA DA BEKIR BOZDAĞ YÖNETECEK   17:45   AKDENIZ BELEDIYESI KAYYUMUNA ARSA DAVASı... DEM PARTILI BOZAN: "KAYMAKAMKEN SATıLAMAZ DEDIĞIN TAŞıNMAZ SEN KAYYUM OLDUĞUNDA NASıL SATıLABILIR?"   17:32   CHP`LI ŞAHBAZ: “9 YAŞıNDA ZIHINSEL VE FIZIKSEL ENGELLI, YOĞUN BAKıMDA YATAN BIR ÇOCUĞUMUZUN DEVLETIN KORUMASı ALTıNDA CINSEL SALDıRıYA UĞRAMASı KABUL EDILEMEZ”   17:12   CHP ANKARA MILLETVEKILI ADNAN BEKER HAKKıNDA PARLAMENTER SUÇLARı BÜROSUNCA INCELEME BAŞLATıLDıĞı ORTAYA ÇıKTı  
 
     
   

ERDOĞAN TOPRAK: "ÇOCUK İSTİSMARININ YAYGINLAŞTIĞI TABLOYU TÜRKİYE VE ÇOCUKLARIMIZ HİÇ HAK ETMİYOR"


CHP İstanbul Milletvekili Erdoğan Toprak, "Cumhuriyet`i kuranların, Atatürk ve yol arkadaşlarının ülkenin çocuklarına bayram olarak armağan ettiği dünyadaki tek çocuk bayramında, çocuk emeğinin istismarı yanında çocukların cinsel istismarının da yaygınlaştığı bu tabloyu, Türkiye ve geleceğimizin umudu çocuklarımız hiç hak etmiyor" dedi.

 

Tarih : 23 Nisan 2024 Salı 15:42   Okunma : 498

 

(ANKARA) -CHP İstanbul Milletvekili Erdoğan Toprak, "Cumhuriyet`i kuranların, Atatürk ve yol arkadaşlarının ülkenin çocuklarına bayram olarak armağan ettiği dünyadaki tek çocuk bayramında, çocuk emeğinin istismarı yanında çocukların cinsel istismarının da yaygınlaştığı bu tabloyu, Türkiye ve geleceğimizin umudu çocuklarımız hiç hak etmiyor" dedi.

CHP`li Toprak, yaptığı yazılı açıklamada TÜİK`in son araştırmasından yansıyan verilerin çocukların içine sürüklendiği vahim tablonun örtülemez hale geldiğini ifade etti. 

Toprak, şunları kaydetti:

“İktidarın yatılı cemaat ve tarikat yurtlarına, Kuran kurslarına sağladığı olanaklarla zorunlu parasız eğitimden uzaklaşan çocuk nüfus, bir yandan da ailelerin içinde bulunduğu ağır ekonomik zorluklardan dolayı eğitimi bırakıp çalışmak zorunda kalıyor. 2023 sonu itibarıyla 85 milyon 372 bin 377 kişi olan Türkiye nüfusunun 22 milyon 206 bin 34`ünü yani nüfusun yüzde 26`sını çocuklar oluşturuyor. Okul öncesi beş yaş grubu çocuklardaki eğitim ve okullaşma 2022-2023 öğretim yılında yüzde 85. Net okullaşma oranı ise ilkokulda yüzde 93,8, ortaokulda yüzde 91,2 ve ortaöğretim seviyesinde yüzde 91,7 oldu.

"ÇOCUK İŞÇİLİĞİN YASAKLANMASI GEREKİYOR"

12 yıllık zorunlu-parasız eğitim uygulamasının çocuk nüfusun tamamını kapsaması gerekirken sosyo-ekonomik eşitsizlikler, ailenin ekonomik zorlukları, artan yoksullaşmadan kaynaklı aile bütçesine katkı nedeniyle okuldan koparak çocuk yaşta çalışmaya başlayan çocuk sayısı beş milyona yaklaşıyor. Yasaların 15-17 yaş arası çocukların çalışmasına olanak sağlamasından dolayı ilköğretim-orta öğretim çağındaki pek çok çocuk okul yerine çocuk işçiliğe yöneliyor. Öncelikle eğitim ve çalışma yaşlarına ilişkin yasalardaki bu çelişkilerin giderilmesi, çocuk işçiliğin yasaklanması gerekiyor.

TÜİK verileri 2020`den bu yana çocukların işgücüne katılımında ciddi artış yaşandığını 4 yıl önce yüzde 16 olan eğitimi terk edip çalışmaya başlayan çocuk oranının 2023`te yüzde 22`ye yükseldiğini gösteriyor. 15-17 yaş erkek çocuklarda bu oran yüzde 32`yi aşarken, kız çocuklarda yüzde 11,5. Kız çocukları ise ağırlıkla ev işlerine yardım, küçük kardeşe bakım, temizlik, çocuk yaşta evlendirilme vb. nedenlerle okulu bırakıyor. Yasal evlilik yaşı 18 olmasına karşın, 16-17 yaş grubunda kız çocuklarının resmi evlilik oranı 2023 yılında yüzde 1,9, aynı yaş grubundaki erkek çocuklarda binde 1. 2023`te 10 bin 417 kız, 706 erkek çocuk resmi nikahla küçük yaşta ailelerin onayıyla evlendirildi. Güneydoğu`da çok daha yüksek olan bu rakamların Türkiye`deki gerçek tabloyu yansıtmadığını, küçük yaştaki pek çok kız çocuğun resmi nikah yerine kayıt dışı şekilde imam nikahıyla evlendirildiğini ifade etmek olanaklı.

"ÇOCUK İSTİSMARININ YAYGINLAŞTIĞI BU TABLOYU ÇOCUKLARIMIZ HİÇ HAK ETMİYOR"

Türkiye`de temel eğitim zorunlu ve ücretsiz olmasına karşın, ulaşım, kırtasiye, beslenme vb. gereksinmelerin yüksek enflasyonla artan maliyetlerinin aile bütçesine getirdiği ağır yük, hızla eriyen hane geliri yüzünden ailelerin önceliği beslenme ve barınma sorunu olarak öne çıkıyor. TÜİK`in resmi verileriyle ortaya çıkan acı tabloya göre, çocukların yüzde 62,4`ü her gün ekmek ve makarna ile besleniyor. Her gün et, tavuk ve balık tüketen çocukların oranı sadece yüzde 12,7 düzeyinde. 15 yaşında çalışmaya başlamak zorunda kalan çocukların ortalama yaşam süresi de Türkiye ortalamasının altına inerek 60,8 yıla geriliyor.

Türkiye`de çocuk nüfus oranının en yüksek olduğu il yüzde 44,4 ile Şanlıurfa olurken en düşük il yüzde 16,5 ile Tunceli. 22 yıldır ülkeyi tek başına yöneten, çocukları insanca çocukluklarını yaşamaktan mahrum hale getiren iktidarın sosyal ve ekonomik politikaları, ülkenin geleceğine ağır hasar veriyor. Bu gerçek, TÜİK`in resmi rakamlarında dahi gizlenemiyor. Cumhuriyeti kuranların, Atatürk ve yol arkadaşlarının ülkenin çocuklarına bayram olarak armağan ettiği dünyadaki tek çocuk bayramında, çocuk emeğinin istismarı yanında çocukların cinsel istismarının da yaygınlaştığı bu tabloyu, Türkiye ve geleceğimizin umudu çocuklarımız hiç hak etmiyor."

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2025 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA