7 Mayıs 2025 Çarşamba

15:42   MERSIN BÜYÜKŞEHIR BELEDIYE BAŞKANı SEÇER, MINIK ÖĞRENCILERIN SORULARıNı YANıTLADı   15:39   MEZITLI`DE 3 FIDAN, DÜZENLENEN TÖRENLE ANıLDı   13:43   TOROSLAR BELEDIYESI’NDEN ÇIFTÇILERE KORUNGA TOHUMU DESTEĞI   12:54   VOLKAN KONAK`ıN ISMI, YENIŞEHIR`DEKI KÜLTÜR MERKEZINDE YAŞAYACAK   10:14   SILIFKE 3. EDEBIYAT FESTIVALI SONA ERDI   09:57   MERSIN`IN SIMGE YAPıSı TAŞ BINA, KENT MÜZESI`NE DÖNÜŞÜYOR   09:46   MERSIN BÜYÜKŞEHIR BELEDIYESI YOL BAKıM ÇALıŞMALARıNA DEVAM EDIYOR   09:31   MERSIN BÜYÜKŞEHIR BELEDIYESI`NDEN DARıSEKISI ÖRNEK YÖRÜK KÖYÜ`NDE HıDıRELLEZ ETKINLIĞI   09:13   BELEDIYELERIN SORUNLARıNı BAKANLARLA GÖRÜŞEN TBB BAŞKANVEKILI KARALAR: “SORUNLARı ÇÖZEMEZSEK CUMHURBAŞKANı`NDAN RANDEVU ISTEYECEĞIM”   08:33   CHP PM ÜYESI TANAL`DAN ‘`ÜÇ FIDAN`` MESAJı: ``ONLARA MAHCUP OLDUK, ÜLKE HALA TAM BAĞıMSıZ DEĞIL``   01:39   CUMHURBAŞKANı ERDOĞAN, ANKARA TICARET ODASıNı ZIYARET ETTI   01:37   CHP ŞANLıURFA MILLETVEKILI TANAL: DENIZ GEZMIŞLER`IN IDAMı SIYASIYDI. BUGÜN DE EKREM İMAMOĞLU`NUN CEZAEVINDE KALMASı SIYASI   22:12   KADıNLAR VAHŞICE KATLEDILEN BAHAR AKSU IÇIN TOPLANDı...NUR SÜRER: HER GÜN ORTALAMA ÜÇ KADıNıN ÖLDÜĞÜ ÜLKEDE BU KADıNLAR NASıL ÜÇ ÇOCUK DOĞURACAK!   21:07   CHP MYK TOPLANDı... CHP GENEL BAŞKANı ÖZGÜR ÖZEL: "BIR KORUMA ZAFIYETI GÖRMÜYORUM, ERIŞILEBILIR BIR SIYASETÇI OLMAK BENIM TERCIHIM"   20:02   ÖZGÜR ÖZEL: BEREKETIN VE DILEKLERIN SIMGESI HıDıRELLEZ KUTLU OLSUN   17:01   TBMM`DE BAŞKANVEKILLIĞI TARTıŞMASı… ALI MAHIR BAŞARıR: “HAFTAYA TBMM BAŞKANVEKILI OLARAK GÜLIZAR BIÇER KARACA`NıN GENEL KURULDA GÖREV ALMASıNı BEKLIYORUZ. YOKSA MECLIS`TE BÜYÜK SıKıNTıLAR OLUR”   16:16   YENIŞEHIR BELEDIYESI EVLENDIRME MEMURLUĞU`NDA "05.05.2025" YOĞUNLUĞU   14:20   CHP MYK TOPLANDı, ÖZGÜR ÖZEL`E SALDıRı GÜNDEMDE... “BIRILERI YINE BIR OYUN KURMAYA ÇALıŞıYOR”   12:03   "PLASTIKSIZ MERSIN SAHILLERI İÇIN BIRLEŞIYORUZ" PROJESININ KAPANıŞ TOPLANTıSı GERÇEKLEŞTIRILDI   11:32   ÖZGÜR ÖZEL`E SALDıRı... MERSIN BÜYÜKŞEHIR BELEDIYE BAŞKANı SEÇER: "DEMOKRASIYE, TÜRKIYE`NIN BARıŞıNA VE HUZURUNA YAPıLMıŞ BIR SALDıRı"  
 
     
   

Gülüstan Kılıç Koçyiğit 9. Yargı Paketi`ndeki `Etki Ajanlığı`nı Eleştirdi


DEM Parti Grup Başkanvekili Gülüstan Kılıç Koçyiğit TBMM`de basın toplantısı yaptı. Cumhurbaşkanı kararıyla yayımlanan Seferberlik ve Savaş Hali Yönetmeliği’nde yapılan değişikliklerle ilgili değerlendirmelerde bulundu.

 

Tarih : 23 Mayıs 2024 Perşembe 13:49   Okunma : 482

(TBMM) - DEM Parti Grup Başkanvekili Gülüstan Kılıç Koçyiğit, 9. Yargı paketinde yer alan "etki ajanlığı" düzenlemesini eleştirdi. Kılıç Koçyiğit, "AKP ve MHP ittifakı Anayasa tartışmalarının gölgesinde etki ajanlığı gibi bir düzenlemeyle aslında demokrasi, basın özgürlüğü, temel hak ve özgürlüklerin tabutuna son çiviyi de çakmak istiyor. Yeni anayasa tartışmalarından önce aslında son düzlüğe çıkarken, yasal düzenlemeler yaparak temel hak ve özgürlükleri yeniden tırpanlamak istedikleri çok açık ve net. Muhalif basının yaptığı haberden tutun hayat pahalılığına dair konuşma, AKP`nin yürüttüğü diplomatik faaliyetleri eleştirmek görüş bildirmek suç kapsamına alınacak, cezalandırılacak” dedi.

Seferberlik gibi bir meseleyi muğlak bir şeye indirmek akıl tutulması”

Kılıç Koçyiğit, şunları söyledi:

"Cumhurbaşkanı artık ayaklanma veya kuvvetli veya eylemli kalkışma ortaya çıkması durumunda doğrudan seferberlik ilanına karar verebilecek. Önceki tüzük ile yerine konulan yönetmelik arasında basit bir değişiklik değil, mevzuatın ruhunu temelden değiştirecek bir yaklaşım olduğunu görüyoruz. 15 Temmuz sonrasında bile iktidar böyle bir değişiklik yapma ihtiyacı duymadı. O halde neden şimdi yapma gereği duydular diye soruyoruz. En önemli değişiklik ise savaş haline ek olarak ayaklanma, kalkışma gibi fazlasıyla muğlak ve içini istedikleri gibi doldurabilecekleri bir tanımlamanın yeni yönetmeliğe yedirilmiş, eklenmiş olmasıdır. Örneğin ülkenin ve milletin bölünmezliğini içten veya dıştan tehlikeye düşüren davranışların ortaya çıkması durumunda deniliyor. Seferberlik gibi oldukça önemli bir meseleyi getirip davranış gibi oldukça muğlak kişiden kişiye değişebilecek, herkesin farklı yorumlayacağı bir şeye indirgemek tam bir akıl tutulması. Bunun yanında bir de buhran dönemi tanımlaması yapıldığı görülüyor. Bu yönüyle de aslında yönetmeliğin ülkeyi olası bir tehlikeden korumaya yönelik değil, bizzat Erdoğan`ın kendisinin tehdit olarak gördüğü meseleleri engellemeye dönük olduğunu anlayabiliyoruz.

Yeni Seferberlik ve Savaş Hali yönetmeliği aslında rejimin yeni dönem yönetmeliği savaş politikasından güvenlikçi politikalardan vazgeçmediğini bu düzlemde yeni yol alacağını göstermesi açısından çarpıcı. Bu değişikliğin Van protestolarından sonra getirilmesi tesadüf değildir.

Ekonomik kriz gibi durumlarda sosyal huzursuzluklara karşı aslında hazırlık olduğunu da görebiliriz. Örneğin kontrgerilla havuzunu genişleterek aslında kriz anlarında yeniden rejimi tahkim etmek istediklerini söylersek sanırım abartmış olmayız." 

Kılıç Koçyiğit, Yönetmelikte Cumhurbaşkanı`nın `yedek er` toplama yetkisi verilmesine ilişkin ise, "O zaman soralım SADAT, IŞİD`ciler, EL Nusra`cıları Afganistan`dan gelen askeri eğitim almış olanlar da yedek er kategorisine girecek midir? Yedek er kategorisi dediğiniz aslında AKP ve MHP ittifakına bağlı bir paramiliter devlete içerilmesi meselesi midir sorusuna açıklık getirilmesi gerekiyor" dedi.

Basın toplantısında 9. Yargı Paketi`nde yer alan ‘etki ajanlığı` düzenlemesiyle ilgili eleştirilerde bulunan Kılıç Koçyiğit, “Aslında her gelen paket, hukuk devleti ilkesi, yargı bağımsızlığı ve adaleti paket yapıp götürdü. AKP ve MHP ittifakı anayasa tartışmalarının gölgesinde etki ajanlığı gibi bir düzenlemeyle aslında demokrasi, basın özgürlüğü, temel hak ve özgürlüklerin tabutuna son çiviyi de çakmak istiyor” diye konuştu.

Kılıç Koçyiğit, AKP`nin yeni anayasa çalışmalarını da hatırlatarak şöyle konuştu:

“Bir taraftan AKP`nin yeni Anayasa turuna çıkıp, Cumhuriyetin ikinci yüzyılında yeni bir anayasa yapacağız dediği bir yerde, ifade özgürlüğü basın özgürlüğü, toplanma özgürlüğü ve diğer hak ve özgürlüklere son baltayı vurmak istediğini de görüyoruz. O zaman soruyoruz buradan, nasıl bir anayasa yapacaksınız, kime yapacaksınız? Bir yol temizliğine giriştiğini iktidarın görmemiz gerekiyor. Yeni anayasa tartışmalarından önce aslında son düzlüğe çıkarken, yasala düzenlemeler yaparak temel hak ve özgürlükleri yeniden tırpanlamak istedikleri çok açık ve net. Türkiye lehinde görülen ama aleyhinde olan sosyal medya paylaşımları başta olmak üzere her türlü faaliyet etki ajanlığı kapsamına alınabilecek. Muhalif basının yaptığı haberden tutun hayat pahalılığına dair konuşmayı, herhangi bir raporlama çalışmalarını diplomasi çalışmalarını, yurt dışında AKP`nin yürüttüğü diplomatik faaliyetleri, kültürel faaliyetleri ya da dış siyasete karşı herhangi bir çalışmayı eleştirmek bunlara dair söz kurmak, eleştirmek görüş bildirmek suç kapsamına alınacak ve halihazırda da bu anlamıyla cezalandırılacak, bastırılacak, susturulacak. Bu etki ajanlığı meselesine karşı da toplumsal muhalefet, demokratik muhalefet adına da bugünden yarına çok hızlı ses yükseltmemiz gerekiyor.”

 

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2025 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA