13 Aralık 2025 Cumartesi

13:15   MHP’LI FETI YıLDıZ: "TÜRKIYE’NIN TERÖRLE MÜCADELESI ’BEKA’ EKSENINDE KURUMSALLAŞMıŞ TARIHSEL BIR DEVLET REFLEKSIDIR"   13:11   DURUŞMA ’GEÇICI’ HAKIMLE YAPıLDı, İMAMOĞLU’NUN “BILIRKIŞI DAVASı” 108 GÜN SONRAYA ERTELENDI…   13:07   UĞUR DÜNDAR, MUSTAFA BALBAY VE YAVUZ OĞHAN, TÜYAP KITAP FUARı’NDA İBB STANDı’NDA OLACAK   13:02   CHP’LI KARASU’DAN KAHRAMANMARAŞ’TAKI TATBIKATA TEPKI: "EMEKÇININ TALEBI SUÇ DEĞILDIR"   11:55   MEZITLI BELEDIYESI ATıL ALANı DÖNÜŞTÜRDÜ, “YENI NESIL KITAP&KAFE” ARTıK HIZMETTE   11:47   MERSIN BÜYÜKŞEHIR’DEN ‘KADıN DOSTU KENT’ POLITIKALARıNDA SAĞLAM ADıMLAR   16:42   TALAT DINÇER: “GENÇLERI DIJITAL SUÇ PAZARıNDAN KIM KORUYACAK?”   15:17   2026 BÜTÇESI TBMM GENEL KURULU’NDA... CHP’LI SUIÇMEZ: "MADEM SIZ BU KURDUĞUNUZ DÜZENDEN GURUR DUYUYORSUNUZ, BEN DE O ÇARKıN DIŞLILERI ARASıNDA EZILENLER IÇIN SIZIN ADıNıZA UTANıYORUM"   15:14   ANKARA’DA KADıNLARDAN GÜLHAN TAŞ’ıN ÖLDÜRÜLDÜĞÜ EVIN ÖNÜNDE EYLEM YAPTı   15:12   CHP GENÇLIK KOLLARı, TUTUKLANAN TİP’LI 16 GENCI CEZAEVINDE ZIYARET ETTI   15:09   İZMIR’DE DİSK’IN EYLEMI 4. GÜNÜNDE... İŞÇILERDEN YÖNETIME ‘MASA’ ÇAĞRıSı   15:07   TUTUKLANAN MEHMET AKIF ERSOY: HAYATıMDA HIÇ UYUŞTURUCU MADDE KULLANMADıM, GRUP SEKS IDDIALARıNıN HEPSI YALANDıR   10:45   TOROSLAR’DA ANNELERLE GÜÇLÜ MÜCADELE: ÇOCUKLAR ATÖLYEDE, VELILER SEMINERDE   09:21   “MERSIN KAN PORTAKALı AVRUPA YOLUNDA: COĞRAFI İŞARETLE KORUMA ALTıNDA”   16:17   TOROSLAR BELEDIYESININ KADıN VOLEYBOL TAKıMı YINE GALIP GELDI   16:15   CHP GENEL BAŞKAN YARDıMCıSı TAN, TRUMP’ıN, CUMHURBAŞKANı ERDOĞAN ILE ILGILI SÖZLERINI ELEŞTIRDI   16:13   SILIVRI’YE YENI DURUŞMA SALONU YAPıLıYOR... AVUKAT ERSÖZ: “İBB YARGıLAMALARıNıN BAŞLAMASı IÇIN BU SALON BEKLENECEKSE HUKUK IHLALLERI GÜNDEME GELECEK”   16:12   GÜLŞAH DURBAY’ıN SAĞLıK DURUMU... MANISA ŞEHIR HASTANESI BAŞHEKIMI SAKA: DURBAY’ıN DURUMU CIDDIYETINI KORUYOR   14:44   KıRıKKALE OSB’DE YANGıN... VALI MAKAS: "CAN KAYBıMıZ YOK"   14:43   CHP’DEN ISTIFA EDEN MERSIN MILLETVEKILI ÇAKıR: ÖNCE KENDILERI AKLANıP GELECEK  
 
     
   

7 bin liranın üzerindeki ödemelere banka ve kredi kartı zorunluluğu geliyor: “Kredi kartı alamayanlar, banka hesabı açamayanlar ödemelerde ciddi zorlanabilir”


Eski Ziraat Bankası Genel Müdür Yardımcısı Prof. Dr. Şenol Babuşcu, 7 bin liranın üzerindeki ödemelere banka ve kredi kartı zorunluluğu getirilmesine ilişkin hazırlanan taslağı ANKA Haber Ajansı`na değerlendirdi. Babuşcu, ekonomi yönetiminin amacının kayıt dışılığı azaltıp vergi gelirlerini artırmak olduğunu belirterek “Burada sıkıntı şu. Kredi kartı alamayan kişiler, banka hesabı açamayanlar ödemelerde ciddi zorlanabilir” diye konuştu.

 

Tarih : 11 Eylül 2024 Çarşamba 16:01   Okunma : 494

NİSANUR YILDIRIM

(ANKARA) - Eski Ziraat Bankası Genel Müdür Yardımcısı Prof. Dr. Şenol Babuşcu, 7 bin liranın üzerindeki ödemelere banka ve kredi kartı zorunluluğu getirilmesine ilişkin hazırlanan taslağı ANKA Haber Ajansı`na değerlendirdi. Babuşcu, ekonomi yönetiminin amacının kayıt dışılığı azaltıp vergi gelirlerini artırmak olduğunu belirterek, ``Burada sıkıntı şu. Kredi kartı alamayan kişiler, banka hesabı açamayanlar ödemelerde ciddi zorlanabilir” dedi.

Gelir İdaresi Başkanlığı, 459 sıra numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği`nde değişiklik yapılmasına ilişkin hazırladığı taslağı kamuoyunun görüşüne açtı. Buna göre, işletmelerin yanı sıra tüketicilere de 7 bin liranın üzerindeki ödemelerini banka veya finansal kurumlar aracılığıyla yapma zorunluluğu getirilecek. Böylece nihai tüketiciler de tevsik (belgeleme) zorunluluğu kapsamına alınacak.

Örneğin; kamu kurumunda memur olarak çalışan kişi, evinde kullanmak üzere, beyaz eşya perakende ticaretiyle uğraşan bir firmadan 20 bin lira tutarında bir buzdolabı satın aldığında, tutar 7 bin lirayı aştığı için bu işleme ait tahsilat ve ödemenin banka ve aracı finansal kurumlar kanalıyla yapılması gerekecek.

Tüketiciye en az 5 bin lira ceza kesilecek

Ödemeleri banka veya kredi kartı ile yapmayan, bir başka ifadeyle elden yapan tüketicilere ödeme tutarının yüzde 10`u oranında ceza kesilecek. Tüketiciye kesilecek ceza 5 bin liradan az olamayacak.

Eski Ziraat Bankası Genel Müdür Yardımcısı Prof. Dr. Şenol Babuşcu, 7 bin liranın üzerindeki ödemelere banka ve kredi kartı zorunluluğu getirilmesine ilişkin hazırlanan taslağı ANKA Haber Ajansı`na değerlendirdi.

``Bu kadar keskin ve aniden geçiş yerine kademeli geçiş yapılmalı``

Ekonomist Babuşcu, ekonomi yönetiminin amacının kayıt dışılığı azaltıp vergi gelirlerini artırmak ve bu konuda haklı olduğunu belirterek, “Vatandaş, bundan sonra 7 bin liranın üzerinde tüm alışverişlerde kredi veya banka kartı kullanmak zorunda kalacak. Burada sıkıntı şu. Kredi kartı alamayan kişiler, banka hesabı açamayanlar ödemelerde ciddi zorlanabilir” diye konuştu.

Babuşcu, hazırlanan taslak için “Bu kadar keskin ve aniden geçiş yerine kademeli geçiş yapılmasında fayda var. Belki rakam daha yüksek belirlenip, yıllar itibarıyla azaltılıp kademeli bir geçiş yapılırsa vergi gelirleri artacak, kayıt dışılık azalacaktır. Vatandaş da uyum sağlamaya çalışacaktır” önerisinde bulundu.

 

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

  GÜNCEL HABERLER

 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2025 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA