2 Temmuz 2025 Çarşamba

17:40   UYSAL: BU TOPRAKLAR SADECE ARSA DEĞIL, ALıN TERIDIR   16:33   TARSUS BELEDIYESI TEMMUZ AYı OLAĞAN MECLIS TOPLANTıSı GERÇEKLEŞTI   14:20   OSMANGAZI KÖPRÜSÜ İLE 1,5 SAATLIK KÖRFEZ GEÇIŞI 6 DAKIKAYA DÜŞTÜ   13:34   MEZITLI TOKİ’DE HAK SAHIPLERI EVLERINE KAVUŞTU   12:45   MERSIN’IN DENIZI ALARM VERIYOR! CHP’LI GÜLCAN KıŞ’TAN BAKANLıĞA KIRLILIK TEPKISI VE SORU ÖNERGESI   12:20    TOROSLAR’DA ÇÖP KONTEYNERLERI YERINDE YıKANARAK DEZENFEKTE EDILIYOR   10:10   YUMURTALıK BELEDIYESI’NDE ÖNCELIK INSAN SAĞLıĞı   09:59   EDIZ ÜN: "MıSıR ITHALATı DURDURULMAZSA ÜRETICI EZILIR, TÜRKIYE KAYBEDER"   09:50   JETLID’DEN ÜST DÜZEY ATAMA   09:40   BÜYÜKŞEHIR, GEÇMIŞI GÜNÜMÜZE TAŞıYAN KÜLTÜR ROTASıNı TOROSLAR’DA SÜRDÜRDÜ   09:30   ADANA PTT’DE UCUBE UYGULAMA: “TAŞERONUN TAŞERONU!”   09:20   MERCAN BILIM MERKEZI ÖĞRETMENLERI AĞıRLADı   20:29   VAHAP SEÇER: VATANDAŞıN DERDI GEÇIM, PARTI IÇI TARTıŞMALAR DEĞIL   11:25   CHP’NIN KURULTAY DAVASı... CHP’NIN AVUKATı ÇAĞLAYAN: "MAHKEMELERIN, SIYASI PARTILERE ILIŞKIN IŞLEM VE SONUÇLARA DAIR IŞLEM YAPMA GÖREVI YOK"   10:25   KENT ORKESTRASı’NDAN UNUTULMAZ BIR KONSER DAHA   10:19   CHP’NIN 38. OLAĞAN, 21. OLAĞANÜSTÜ KURULTAYLARıNıN IPTALI ISTEMIYLE AÇıLAN DAVA BAŞLADı   09:50   İZMIR’DEKI ORMAN YANGıNLARı... TARıM BAKANı İBRAHIM YUMAKLı, YANGıNA MÜDAHALE ANLARıNı PAYLAŞTı   09:21   MERSIN BÜYÜKŞEHIR, YAŞ ALMıŞ YURTTAŞLARıN ELI AYAĞı OLDU   09:09   CHP’NIN DÖRT ESKI GENÇLIK KOLLARı BAŞKANı’NDAN KıLıÇDAROĞLU’NA ÇAĞRı: GELIN, SIZ DE KAYYıM SIYASETININ KARŞıSıNDA BIZIM YANıMıZDA DURUN   08:59   “4 YıLLıK MAĞDURIYET MECLIS GÜNDEMINDE”  
 
     
   

CHP`li Akbulut, Burdur Gölü`nün kurumasıyla ilgili araştırma önergesi verdi


CHP Burdur Milletvekili İzzet Akbulut, Burdur Gölü`nün kuruması ve beraberinde gelen ekolojik kriz ile birlikte kuraklık sorununun araştırılması, göl seviyesindeki gerilemenin nedenlerinin tespiti ve bu sorunlara yönelik alınabilecek tedbirlerin belirlenmesi amacıyla TBMM Başkanlığına araştırma önergesi sundu. CHP`li Akbulut, araştırma  önergesinde “Gölün çevresinde bulunan sanayi bölgelerinin atıklarını bir zamanlar göle doğrudan deşarj ettiği göz önünde bulundurulursa çekilen alanlardaki tozlaşmanın bir halk sağlığı sorunu olarak görülmesi kaçınılmazdır. Göl, bir zamanlar çevresindeki tüm yerleşim yerlerini ılıman bir iklimde tutarken, gölün çekilmesiyle beraber gün geçtikçe iklim daha da sertleşmekte ve buna bağlı olarak tarımsal verim de düşerek ürün rekoltesi olumsuz etkilenmektedir” ifadelerini kullandı.

 

Tarih : 11 Kasım 2024 Pazartesi 15:15   Okunma : 4712

İzzet Akbulut, Burdur Gölü`nün kuruması ve beraberinde gelen ekolojik kriz ile birlikte kuraklık sorununun araştırılması, göl seviyesindeki gerilemenin nedenlerinin tespiti ve bu sorunlara yönelik alınabilecek tedbirlerin belirlenmesi amacıyla TBMM Başkanlığına araştırma önergesi verdi.

Uzun vadeli ve planlı bir su yönetimiyle beraber sürdürülebilir bir ekosistem yapısı üzerinde çalışma yapmayı kaçınılmaz kıldığını belirten CHP`li Akbulut, şunları kaydetti:

“Araştırma önergemizin gerekçesinde de belirttiğimiz üzere, dünya genelinde küresel iklim değişikliği olarak da adlandırılan yağış rejimlerinin değişmesi, marjinal hava olaylarının artışı, insan etkisine de bağlı olarak kaynakların doğru kullanılmayışı gibi sebeplerle gerek temiz su kaynaklarının doğru kullanılmayışı gerekse yer üstü ve yer altı kaynaklarının bilinçsizce tahrip edilmesi neticesinde iklim krizi başka bir boyuta evrilmiş ve toplum yaşamı üzerinde negatif bir baskı oluşturmaya başlamıştır. Her geçen yıl daha da artan sıcaklıklar ve kuraklık tarım alanlarının verimsizleşmesine ve boş kalmasına sebep olmakta, birbirleriyle etkileşim halkalarını koparıp doğal yaşamı ve insan hayatını tehdit eder düzeye ulaşmış bulunmaktadır. Tüm bu süreçler, uzun vadeli ve planlı bir su yönetimiyle beraber sürdürülebilir bir ekosistem yapısı üzerinde çalışma yapmayı kaçınılmaz kılınmaktadır.” 

“Sanayi atıkları halk sağlığı sorununa neden olabilir”

Burdur Gölü`nün Türkiye`nin 7`nci büyük gölü olduğunu bildiren Akbulut, su seviyesinin en yüksek düzeye ulaştığı 1970 yılında hacmi 7 bin 426 hektometreküpken, bugün bu seviyenin neredeyse yarı yarıya düşüşle 3 bin 952 hektometreküpe gerilediğine dikkat çekti. Akbulut, “Gölün çevresinde bulunan sanayi bölgelerinin atıklarını bir zamanlar göle doğrudan deşarj ettiği göz önünde bulundurulursa çekilen alanlardaki tozlaşmanın bir halk sağlığı sorunu olarak görülmesi kaçınılmazdır. Göl, bir zamanlar çevresindeki tüm yerleşim yerlerini ılıman bir iklimde tutarken, gölün çekilmesiyle beraber gün geçtikçe iklim daha da sertleşmekte ve buna bağlı olarak tarımsal verim de düşerek ürün rekoltesi olumsuz etkilenmektedir” ifadelerini kullandı.

“Sürdürülebilir bir su politikası oluşturulmasına muhtaçtır

Geçmişte turistik gezilerin yapıldığı iskelenin artık göle çok uzakta kaldığını bildiren Akbulut, şunları kaydetti:

“Göçmen kuşların en büyük istasyonlarından birisi olan Burdur Gölü, çevresindeki yaban hayatını da kapsayacak şekilde topyekün yok olmaktadır. Dünyada sadece Burdur Gölü`nde bulunan endemik bir tür olan Burduricus dişli sazancığının da nesli tükenmek üzeredir. Dünyada ve ülkemizde fotoğraf sanatçılarının uğrak yeri olan ve gün batımını izlemek için birçok ziyaretçi çekerek turizm üzerinde önemli bir etkisi bulunan Burdur Gölü, sürdürülebilir bir su politikası oluşturulmasına muhtaçtır.

Gerek bölgedeki ekosistemin daha fazla zarar görmeden korunabilmesi gerekse Burdur Gölü`nün çevresel, bölgesel ve turistik öneminin uzun vadeli planlarla korunabilmesi için ilgili önlemlerin acil alınması gerekiyor. Göl havzasındaki doğal yaşamın korunması, tarımsal faaliyetlerin sürdürülebilmesi ve çekilen alanlardaki tozlaşmadan kaynaklı insan sağlığını tehdit eden yönlerine çözüm bulunması ivedidir.”

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2025 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA