29 Mayıs 2025 Perşembe

10:46   DENIZ ARAÇLARıNıN BAKıM VE ONARıMı BÜYÜKŞEHIR’IN USTALARıNDAN…   15:13   VAHAP SEÇER: “MERSIN BÜYÜKŞEHIR; MEMNUNIYET ORANı EN YÜKSEK BELEDIYELERIN BAŞıNDA GELIYOR”   15:07   TOROSLAR’DA ÇOCUKLAR ŞENLIKTE BULUŞTU   13:28   MTSO BAŞKANı SABRI TEKLI’DEN, İSO 500 LISTESINE GIREN FIRMALARA TEBRIK   13:26   YENIŞEHIR BELEDIYESI ÇOCUKLARıN GELIŞIM SÜREÇLERINI YAKıNDAN TAKIP EDIYOR   13:23   TOROSLAR BELEDIYE BAŞKANı YıLDıZ’DAN TEMIZLIK ÇAĞRıSı   13:19   NIDANUR VE NISA KARDEŞLER, HAYALLERINE KıR ÇIÇEKLERI ILE YÜRÜYOR   09:30   ŞEHIR TIYATROSU , GÜLNAR KÜLTÜR MERKEZI’NDE   19:39   MERSIN BAROSU: “AYRıMCıLıĞıN GELDIĞI SON ACı NOKTA !”    15:02   TARSUS TSO YÜKSEK İSTIŞARE KURULU 2025 YıLı TOPLANTıSı GERÇEKLEŞTIRILDI   14:50   TOROSLAR’DA KADERINE TERK EDILEN GÖLET ALANıNDA ıSLAH ÇALıŞMALARıNA BAŞLANDı   09:42   BÜYÜKŞEHIR, DENIZ VE KıYı YAŞAMı İÇIN VATANDAŞ BILIMI ETKINLIĞINE EV SAHIPLIĞI YAPTı   09:59   EUROLEAGUE ŞAMPIYONLUK HEYECANı, AHLATLıBEL`DE YAŞANDı   09:39   MERSIN BÜYÜKŞEHIR BELEDIYESI, ONKOLOJI HASTALARıNA ÜCRETSIZ ULAŞıM HIZMETI SAĞLıYOR   09:24   TARSUS`TA "25.05.2025"TE 20 ÇIFTIN NIKAHı KıYıLDı   22:49   ÖZGÜR ÖZEL: THY AVRUPA LIGI FINALINDE MONACO`YU MAĞLUP EDEREK ŞAMPIYON OLAN FENERBAHÇE BEKO BASKETBOL TAKıMıNı TEBRIK EDIYORUM   22:47   FENERBAHÇE BEKO, EUROLEAGUE FINAL FOUR MÜCADELESINDE MONACO`YU 81-70 MAĞLUP EDEREK IKINCI KEZ AVRUPA ŞAMPIYONU OLDU   23:05   ÖZGÜR ÖZEL: TÜRKIYE`NIN HER YERINDE BIRLEŞEN DEMOKRATLAR, OTOKRATLARıN ZULMÜNE GALIP GELECEK   22:05   EKREM İMAMOĞLU: GENÇLERIMIZ HALA AILELERINE, ARKADAŞLARıNA, ÖĞRETMENLERINE HASRET BIR ŞEKILDE ADALET BEKLIYOR   21:03   TRENDYOL SÜPER LIG`IN 37. HAFTASı: GÖZTEPE EVINDE GALATASARAY`A 2-0 MAĞLUP OLDU  
 
     
   

Mersin`de Girit Türklerinin anavatana gelişlerinin 101`inci yılı dolayısıyla anma töreni düzenlendi


Mersin Büyükşehir Belediyesi`nin katkılarıyla, İhsaniye Melemez Girit Kültürü`nü Yaşatma ve Yardımlaşma Derneği ile Mersin Girit Türkleri Kültür Dostluk ve Yardımlaşma Derneği iş birliğinde, Girit Türkleri`nin anavatana gelişlerinin 101`inci yılında anma töreni gerçekleştirildi. Cumhuriyet Meydanı`nda düzenlenen törenin ardından mübadele zamanında verilen kayıpların anısına denize karanfiller bırakıldı. Program kapsamında Büyükşehir Belediyesi tarafından Yoğurt Pazarı`na kurulan stantlarda, Girit`e özgü lezzetler sergilendi.

 

Tarih : 26 Şubat 2025 Çarşamba 09:35   Okunma : 473

(MERSİN)-Mersin Büyükşehir Belediyesi`nin katkılarıyla, İhsaniye Melemez Girit Kültürü`nü Yaşatma ve Yardımlaşma Derneği ile Mersin Girit Türkleri Kültür Dostluk ve Yardımlaşma Derneği iş birliğinde, Girit Türkleri`nin anavatana gelişlerinin 101`inci yılında anma töreni gerçekleştirildi. Cumhuriyet Meydanı`nda düzenlenen törenin ardından mübadele zamanında verilen kayıpların anısına denize karanfiller bırakıldı. Program kapsamında Büyükşehir Belediyesi tarafından Yoğurt Pazarı`na kurulan stantlarda, Girit`e özgü lezzetler sergilendi.

Mersin Büyükşehir Belediyesi`nin katkılarıyla İhsaniye Melemez Girit Kültürü`nü Yaşatma ve Yardımlaşma Derneği ile Mersin Girit Türkleri Kültür Dostluk ve Yardımlaşma Derneği iş birliğinde, Girit Türkleri`nin ana vatana gelişlerinin 101`inci yılı dolayısıyla anma töreni düzenlendi.

Cumhuriyet Meydanı`ndaki törene, Tarsus Belediye Başkanı Ali Boltaç, Mersin Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanlığı Koordinatörü, Opera Sanatçısı Bengi İspir Özdülger, STK, Oda ve Dernek temsilcileri, muhtarlar ile vatandaşlar katıldı.

Günün anlam ve önemi ile ilgili konuşmaların ardından Büyükşehir Belediyesi Türk Halk Oyunları Topluluğu`nun folklor gösterisi izlendi. Tören sonrasında mübadele zamanında verilen kayıpların anısına denize karanfiller bırakıldı.

Büyükşehir Belediyesi tarafından Yoğurt Pazarı`nda kurulan stantlarda, Girit`e özgü lezzetler sergilendi. Çeşitli otlar, taze sebzeler ve Girit`e ait geleneksel yemekler, katılımcılara hem görsel hem de damak tadına hitap eden bir şölen sundu. Tören ve etkinlik Girit kültürünü yaşatma amacını taşırken, Mersinlilere Girit mutfağını ve geleneklerini tanıma fırsatı da sağladı.

“Giritli hemşehrilerimiz, kültürel mirası yaşatmaya devam etmeli”

Tarsus Belediye Başkanı Ali Boltaç, Cumhuriyet Meydanı`nda Giritlilerin Türkiye`ye gelişinin 101`inci yılı anma töreninde konuşmasına ‘Kalimera` diyerek başladı. Boltaç, Giritlilerin Türkiye`ye dönüş sürecinin tarihsel ve kültürel önemine vurgu yaptı. 1924 yılında Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk`ün Giritlilere sahip çıkarak, onları ata topraklarına geri getirmesini bir borç olarak hissettiklerini dile getiren Boltaç, Giritli hemşehrilerinin kültürel mirası yaşatmaya devam etmeleri gerektiğini vurguladı.

“Melemez`i de Örnek Köy olarak tanıtmak üzere yola çıktık”

Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanlığı Koordinatörü, Opera Sanatçısı Bengi İspir Özdülger ise Melemez Girit Köyü`nün; Girit mutfağı, gastronomisi, tarihi ve Kuvayi Milliye döneminde yaşanmış siperlerin olması sebebiyle çok önemli olduğunu belirterek, “Melemez Köyü`nü Örnek Köy olarak tanıtmak, geliştirmek ve bu kültürün ülkemizde de tanınır hale gelmesini sağlamak üzere yola çıktık. Hızlı ve güvenilir adımlarla ilerlediğimiz bu çalışmadan çok mutluyuz. Bu anlamda ‘Örnek Köyler` projemizin gelişmesini, halkla buluşmasını sağlayan ve Melemez Köyü`nü de bu programın içerisine dâhil etmemizi isteyen Başkanımız Sayın Vahap Seçer`in, sizlere selam ve saygılarını getirdim. Birliğimiz, beraberliğimiz hiç bozulmasın” dedi.

“Kültürümüze de çok ciddi destek sağlıyor”

İhsaniye Mahalle Muhtarı Zehra Yılmaz, kültürlerini yaşatmak için Büyükşehir Belediyesi`nden birçok destek gördüklerini kaydederek, “Büyükşehir Belediyesi, Melemez`i de Girit Örnek Köy projesine aldı. Hep birlikte kurduğumuz kadın kooperatifimizde ürettiğimiz ekmeklerimiz de şu anda Büyükşehir Belediyesi`nin büfelerinde yer bularak, kültürümüze de çok ciddi destek sağlamaktadır. Dedelerimiz, çok büyük acılar çekerek kaçmak zorunda kaldı. Mübadele ile Atatürk`ün imzalamış olduğu kanunlar sayesinde şu anda özgürüz ve Ata`mızı da bu vesileyle saygı ve minnetle anıyoruz” diye konuştu.

Çukurova Girit Mübadilleri Derneği Üyesi Fatoş Cankar, her yıl 24 Şubat`ta Adana`dan Mersin`e gelip denize karanfil bırakarak atalarını andıklarını dile getirerek, “Onlar, 1924`te Girit`ten aylarca süren yolculukla gemilerle gelmişler. Biz de onları anmak için geliyoruz. Denize karanfil atıyor, etkinlik düzenliyor ve sohbet ediyoruz. Kadınlar hazırladıkları yiyecekleri satıyorlar. Ekmeklerimiz çok meşhurdur. Ekşi maya ile yapılır ve günlerce taze kalır” dedi.

Yoğurt Pazarı`ndaki stantlarda, Girit mutfağının lezzetleri sergilendi

Yoğurt Pazarı`nda kurulan stantlarda yer alan Medine Yalçın, kültürlerini yaşatmak adına birçok el yapımı ürünler sergilediklerini belirterek, “Ekşi maya Girit ekmeklerimiz, Girit simitlerimiz var. Marasa, Şevketi Bostan getirdik. Girit kültürünü yaşatmak amacıyla bu etkinlikleri sürdürüyoruz” diye konuştu.

Vatandaşlardan Perihan Özpınar ise “Mübadelenin ağır yüküyle gelen insanları anlamak için bu etkinliğe geldim. Tabii ki Atatürk`ün buradaki büyük öngörüsü onları buraya getirmiş. Millet olarak bir arada yaşamanın gururunu yaşıyoruz” dedi. Anma töreninin ardından Yoğurt Pazarı`nı da gezdiğini söyleyen Özpınar, “Yaptıkları ürünleri burada tanıtıp satıyorlar. Örneğin bilmediğim bir kurabiyeyi tattım, çok da güzelmiş. Arapsaçı, şevketi bostan, dolma, fava, ekmek, simit… Hepsi lezzetli ve el emeği ürünler” ifadelerini kullandı.

Paylaş :
Etiketler :  Mersin Büyükşehir Belediyesi, MBB, Melemez, Girit Türkleri, Mersin Haberleri, Yoğurt Pazarı, CHP

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2025 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA