19 Haziran 2025 Perşembe

14:39   TARSUS BELEDIYESI’NDEN YAŞAMA DOKUNAN HIZMET    14:01   YENIŞEHIR BELEDIYESI MERSIN’E KENT KÜTÜPHANESI VE OYUNCAK MÜZESI KAZANDıRıYOR   13:59   MEZITLI’DE KADıNLARA, EMEKLILERE VE ENGELLILERE YÖNELIK MOBIL KUAFÖR HIZMETI 15.500 KIŞIYE ULAŞTı   13:55   GOLDEN GLOBAL YATıRıM BANKASı VE ICD 20 MILYON DOLARLıK FINANSMAN ANLAŞMASıNı İMZALADı   10:28   YÖNETICI KRIZI KAPıDA: TERFI SISTEMI ÇÖKÜYOR, ŞIRKETLER GELECEĞINI KAYBEDIYOR   10:23   RAHMI M. KOÇ MÜZESI’NDE BOYANıN SUYLA DANSı: EBRU SERGISI   10:19   MINIK SPORCULAR SPORA İLK ADıMLARıNı AKDENIZ’DE ATıYOR   10:16   ULUSLARARASı PARA TRANSFERI ARTıK DAHA KOLAY: MORPARA VE MONEYGRAM İŞ BIRLIĞI   10:12   YUMURTALıK BELEDIYESI, HALK SAĞLıĞı IÇIN ÇALıŞıYOR   10:08   “ZEYTINLIKLER MADENCILIĞE KURBAN EDILIYOR”   10:06   BÜYÜKŞEHIR’DEN ÖĞRENCILERE YKS ÖNCESI MORAL ETKINLIĞI   10:01   CHP’LI BELEDIYE BAŞKANLARı, BANDıRMA’DA DÜZENLENEN AKŞAM YEMEĞINDE BIR ARAYA GELDI   09:50   CHP’LI GÜLCAN KıŞ: “VATANDAŞ PAZAR ÇANTASı DEĞIL, ARTıK SABıR TAŞı TAŞıYOR!”   09:20   ZAFER PARTISI GENEL BAŞKANı ÜMIT ÖZDAĞ, ANKARA’DA: İKTIDAR VE DESTEKÇILERINE AYRı, MUHALEFETE AYRı BIR HUKUK UYGULARSANıZ IÇ CEPHEYI SAĞLAMANıZ MÜMKÜN OLMAZ   09:05   SILIFKELI KADıNLARıN YENI BULUŞMA NOKTASı; ATAKENT KADıN ATÖLYESI    21:15   MEZITLI BELEDIYESI KÜLTÜREL MIRASıNA SAHIP ÇıKıYOR, “TAŞ MEKTEP” YAŞAYAN MÜZEYE DÖNÜŞÜYOR   21:10   “YERLI ARAÇLARDA HURDA TEŞVIK UYGULAMASı HAYATA GEÇIRILMELIDIR”   21:01   MOBILYA İHRACATıNA AKDENIZ DOKUNUŞU    20:59   KıRATLı: “MERSIN’IN TÜM OTOYOLLARıNı YENILENIYORUZ”   20:45   AHKİB, YENI PAZARLAR VE NIŞ ÜRÜNLERDE REKOR BÜYÜME YAKALADı  
 
     
   

Beyaz Saray, akıllı telefon ve bilgisayarları gümrük tarifelerinin dışında bıraktı


ABD Başkanı Donald Trump`ın gümrük tarifelerinin büyük bir kısmını 90 günlüğüne askıya almasının ardından Çin`e yönelik gümrük tariflerinde de akıllı telefonlar ve dizüstü bilgisayarlar gibi elektronik ürünlerin karşılıklı gümrük tarifelerinden muaf tutacağı duyuruldu. Elektronik ürünlerde fiyatların artmasının önüne geçecek bu adım Beyaz Saray`ın küresel piyasaları altüst eden gümrük tarifelerinden bir geri adımı olarak görülüyor.

 

Tarih : 13 Nisan 2025 Pazar 11:25   Okunma : 888

(ANKARA) – ABD Başkanı Donald Trump`ın gümrük tarifelerinin büyük bir kısmını 90 günlüğüne askıya almasının ardından Çin`e yönelik gümrük tariflerinde de akıllı telefonlar ve dizüstü bilgisayarlar gibi elektronik ürünlerin karşılıklı gümrük tarifelerinden muaf tutacağı duyuruldu. Elektronik ürünlerde fiyatların artmasının önüne geçecek bu adım Beyaz Saray`ın küresel piyasaları altüst eden gümrük tarifelerinden bir geri adımı olarak görülüyor.

Beyaz Saray, Çin`e yönelik gümrük tariflerinde akıllı telefonlar ve dizüstü bilgisayarlar gibi elektronik ürünlerin karşılıklı gümrük tarifelerinden muaf tutacağı duyurdu. Karar, Apple ve Samsung gibi büyük teknoloji şirketleri ile Nvidia gibi çip üreticileri için de önemli bir avantaj sağlayacak.

ABD Gümrük ve Sınır Koruma Kurumu`na göre; akıllı telefonlar, dizüstü bilgisayarlar, sabit diskler, düz ekranlı monitörler ve bazı çipler tarifelerden muaf olacak. Ayrıca yarı iletken üretiminde kullanılan makineler de kapsam dışı bırakıldı. Bu, söz konusu ürünlerin Çin`e uygulanan mevcut yüzde 145`lik tarifelere ve diğer ülkelere yönelik yüzde 10`luk genel tarifelere tabi olmayacağı anlamına geliyor.

Elektronik ürünlerde fiyatların artmasının önüne geçecek bu adım ABD medyasında Beyaz Saray`ın küresel piyasaları altüst eden gümrük tarifelerinden bir geri adımı olarak nitelendiriliyor. Trump, küresel piyasalarda sert düşüşe neden olan gümrük tarifelerininin yol açtığı dalgalanma, teknoloji sektörünün “Muhteşem Yedilisi” olarak anılan Apple, Microsoft, Nvidia, Amazon, Tesla, Google`ın çatı şirketi Alphabet ve Facebook`un çatı şirketi Meta`yı ciddi şekilde etkiledi. Bu hafta başında, bu yedi şirketin toplam piyasa değeri 2 Nisan`dan bu yana yüzde 14 düşerek 2.1 trilyon dolar eridi.

Kararın yarın teknoloji hisselerinde bir yükselişi tetiklemesi bekleniyor

Trump`ın çarşamba günü gümrük tarifelerini Çin hariç diğer birçok ülke için 90 günlüğüne askıya alması, kayıpların bir kısmını telafi etti. Muhteşem Yedili`nin toplam kaybı 644 milyar dolara geriledi. Şimdi ise ABD borsası pazartesi sabahı yeniden açıldığında yeni bir teknoloji hissesi dalgalanmasının yaşanması bekleniyor ve bu hareketin başını Çin`de üretilen iPhone`lar sayesinde Apple`ın çekmesi ABD basınında muhtemel görülüyor.

Elektronik ürünlere getirilen muafiyet, Çin tarifeleri nedeniyle telefonlar ve diğer cihazlarda büyük fiyat artışları yaşanacağından endişe duyan tüketiciler için de rahatlatıcı bir gelişme oldu.

Beyaz Saray Sözcüsü Karoline Leavitt tarafından dün yapılan yazılı açıklamada, muafiyet kararı doğrudan ele alınmazken, yönetimin hala teknoloji şirketlerini ABD`de üretime yönlendirmeyi hedeflediği belirtildi. Leavitt, “Başkan Trump, Amerika`nın yarı iletken, çip, akıllı telefon ve dizüstü bilgisayar gibi kritik teknolojileri üretmek için Çin`e güvenemeyeceğini açıkça ortaya koymuştur” dedi. 

 

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2025 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA