3 Aralık 2025 Çarşamba

15:38   MERSIN SAĞLıK ÜSSÜ YOLMA YOLUNDA: MHP MERSIN MILLETVEKILI UYSAL YENI SAĞLıK YATıRıMLARıNı DUYURDU   15:34   CHP’LI UZUN, MUĞLA’DAKI ZEHIRLENME OLAYıNı MECLIS GÜNDEMINE TAŞıDı   14:29   CHP’LI HEYETTEN DIVRIĞI’DE IŞTEN ÇıKARıLAN MADENCILERE DESTEK ZIYARETI   14:27   ASU KAYA: “‘AILE YıLı’ DIYE SÜSLÜ SLOGANLARLA KONUT PROPAGANDASı YAPMAK, GERÇEK AILELERIN YAŞADıĞı ACı TABLOYU INKÂR ETMEKTIR”   14:25   "OKULLARDA 1 ÖĞÜN ÜCRETSIZ YEMEK" DAVASı DANıŞTAY’DA...   14:23   MHP LIDERI BAHÇELI’DEN ÖZEL’E "TEBRIK TELEFONU"... ÖZEL, KENDISINI ARAYAN LIDERLERE TEŞEKKÜR ETTI   10:03   MERSIN ESOB 2025’I DEĞERLENDIRDI, 2026’NıN YOL HARITASıNı AÇıKLADı   09:49   AKDENIZ BELEDIYESI’NDEN 2025’TE 500 HANEYE TEMIZLIK VE BAKıM ELI   09:25   YEREL TOHUMDAN İKLIM DOSTU PROJELERE: MERSIN TARıM FUARı’NDA BÜYÜKŞEHIR DAMGASı   01:50   “ÖZGÜR ÖZEL’DEN NET MESAJ: ‘KAYBEDEN LIDER KALMAZ, CHP SAHICILIKLE IKTIDARA YÜRÜYOR’”   21:30   TARSUS’TA MECLIS GÜNDEMI YOĞUN: KENTSEL DÖNÜŞÜMDEN ULUSLARARASı ÖDÜLE   21:03   “SAVUNMA SUSMADı: BARO BAŞKANı ÖZDEMIR’DEN TUTUKLU AVUKATLAR İÇIN ADALET ÇAĞRıSı”   20:31   “SERAP AVCı DAVASıNDA BEŞINCI CELSE: ERKEK ŞIDDETINE KARŞı ADALET ARAYıŞı”   20:25   MERSIN LIMANı’NDA ŞOK OPERASYON: İTALYA’YA KAÇıRıLACAK 44 GÖÇMEN KONTEYNERDE YAKALANDı!   20:19   TOROSLAR’DA ENGELSIZ BIR GÜN   20:15   MERSIN’DE ULAŞıMDA SESSIZ DEVRIM: 18 ELEKTRIKLI OTOBÜS YOLLARDA   15:15   DEM PARTI GRUP TOPLANTıSı... TUNCER BAKıRHAN’DAN ÖZEL’E: CELLAT DEFTERINI AÇACAKSAK, GEÇMIŞI KONUŞACAKSAK HEPINIZ BORÇLU ÇıKARSıNıZ   15:13   ŞEHZADELER BELEDIYE BAŞKANı GÜLŞAH DURBAY KONTROL AMAÇLı YOĞUN BAKıMA ALıNDı   15:11   TÜRKIYE O İETT KAPTANıNı ÇOK SEVDI, VIDEOSU 12 MILYONDAN FAZLA IZLENDI   15:09   ÖZGÜR ÖZEL: "BU KOMISYONA NE KATıLMAMıZLA KÜRT OLMAYAN VATANDAŞLARA BIR KÖTÜLÜK YAPTıK, NE DE KOMISYONUN SON SEYAHATINE KATıLMAMıZLA KÜRT ARKADAŞLARıMıZA KARŞı OLUMSUZ BIR TUTUM IÇINDE OLDUK"  
 
     
   

Konya Tarım Fuarı`na katılan çiftçiler dert yandı: "Çiftçi bitmiş, bakmakla yetiniyoruz"


Konya Tarım Fuarı`na katılan çiftçiler, "Çiftçi bitmiş, bakmakla yetiniyoruz. Eskiden böyle değildi. Eskiden paramız da kıymetliydi mahsulümüz de. Çiftçilere ucuz kredi verilmesi gibi çalışmaların başlaması lazım. Türkiye`de üretim bitecek yoksa" diye konuştu.

 

Tarih : 14 Nisan 2025 Pazartesi 09:51   Okunma : 470

Haber: Halil YATAR Kameraman: Cemal Berk AYTEKİN

(KONYA) - Konya Tarım Fuarı`na katılan çiftçiler, "Çiftçi bitmiş, bakmakla yetiniyoruz. Eskiden böyle değildi. Eskiden paramız da kıymetliydi mahsulümüz de. Çiftçilere ucuz kredi verilmesi gibi çalışmaların başlaması lazım. Türkiye`de üretim bitecek yoksa" diye konuştu.

Yurt içi ve yurt dışından çok sayıda firmanın katılımıyla yapılan 21. Konya Tarım Fuarı, Konya Ticaret Odası TÜYAP Konya Uluslararası Fuar Merkezi`nde düzenlendi.

Fuara katılan çiftçiler ise fuardaki traktör ve tarım makinelerine sadece bakmakla yetindiklerini belirtti.

ANKA Haber Ajansı`na konuşan bir çiftçi, "Çiftçiler için aradığı her şeyi bulduğu bir yer fuar. Ama fiyatlar biraz tuzlu enflasyona göre. Mesela ben kazayağı alacağım, 59 bin lira dedi, vazgeçtim. Bir de götürmesi, nakliyesi var yani. Burada yetkililerin biraz daha yardımcı olması, çiftçilere ucuz kredi vermesi gibi çalışmaların başlaması lazım. Türkiye`de üretim bitecek yoksa. Traktörler zaten aldı başını gitti. Alamıyor çiftçi" dedi.

"Çiftçi bitmiş, bakmakla yetiniyoruz"

Bir başka çiftçi ise şunları söyledi:

"Çiftçi Kayıt Sistemi belgesi varsa, 150 - 200 dönüm arazisi olana 5 yıllık kredi verilmesi lazım. Çiftçi böyle alamaz mümkünatı yok. 5 liraya arpa sattık. Yulafın tohumu 12 lira. Buğdayı biz 23 liraya devletten aldık, kaça vereceğiz bu sezon? 2 lirasını geri verecek 21 lira. Ben kaça vereceğim buğdayı bu sene? Ortalık alabora oldu. Olan çiftçiye oldu. Geçen sene de öyleydi. Devlet geçen sene arpayı, buğdayı nazlı aldı. Bizi tüccarın eline bıraktı. Tüccar 8-9 lira dedi. Şimdi ekin 15 lira. Çiftçi bitmiş, bakmakla yetiniyoruz. Eskiden böyle değildi. Eskiden paramız da kıymetliydi mahsülümüz de kıymetliydi. Ürünümüz mazottan da gübreden de pahalıydı. 10 sene içinde alabora oldu. Aldığını yerine koyamıyorsun. Traktörler de hacize veriliyor. Adam borcunu ödeyemiyor. 5 yıllık borç aldı. Adam bu yıl ödemesi 100 lira adam anca 50 lira getirebiliyor. E acaklı da ya motoru (traktör) alıyor ya 50 lira faiz koyuyor. Çiftçi nasıl belini doğrultacak? Burada da bu amcan küçük motor alacaktı, baktı 1 miyon 500 bin lira olmuş. Bizi çok aştı. Bunun motor 600 bin lira alacağı motor alacağı motor 1 milyon 500 bin lira. Aynı ayarda motor."

"Almayı düşünmüyoruz, imkanımız yok"

Fuarı gezen bir çiftçi, "Yeni geldim öyle bakıyoruz. Almayı düşünmüyoruz, imkanımız yok. Sadece gezmek için çocuklara hafta sonu etkinliği olsun diye geldik" diye konuştu, bir başka çiftçi ise "İyi mal alırsan iyi para, biraz zayıf mal alırsan zayıf para" dedi. 

"Köylü hayvancılık yapmadığı sürece yaşantı sıfır"

Üreticinin aldığıyla sattığı başa baş diyen bir başka çiftçi, "Fuar gayet iyi, canlı. Çiftçi bu fiyatlardan memnun değil. Çünkü akaryakıt pahalı, gübre pahalı, traktör pahalı. Şimdi adamın aldığıyla sattığı başa baş geliyor. Kar yok. Kredi yüksek. Köylü hayvancılık yapmadığı sürece yaşantı sıfır. Köylü illaki hayvancılık yapacak. Eğer kendi ekinini yedirirse en azından yüzde 30-40 karı var hayvancılığın. Eğer ben hayvancılık yapmayacağım diyorsa çok zor" değerlendirmesini yaptı. 

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2025 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA