15 Haziran 2025 Pazar

15:21   BÜYÜKŞEHIR’IN YENIŞEHIR EMEKLI EVI’NDE “SOLUNUM EGZERSIZLERI ATÖLYESI” DÜZENLENDI   15:17   ENERJIDE YATıRıMCıLARA “SÜPER IZIN” GETIREN YASA TEKLIFI... KAZDAĞı DOĞAL VE KÜLTÜREL VARLıKLARı KORUMA DERNEĞI: "TEKLIFIN YASALAŞMASıNı ENGELLEMEK IÇIN BIRLIKTE MÜCADELE EDELIM"   15:12   ÖZGÜR ÖZEL: “KURULTAY DAVASıNDA BUTLAN YA DA KAYYUM KARARı ÇıKARSA TANıMAM”   15:05   LGS SONA ERDI... ÖĞRENCILER IÇERIDE AILELER DıŞARıDA TER DÖKTÜ: “BEN OKUMAYı ÇOK ISTIYORDUM, ŞARTLAR GEREĞI OLMADı. ŞU AN ÇOCUĞUMDAN UMUTLUYUM”   15:01   BÜYÜKŞEHIR’IN “MERSINLI KADıN USTALAR” PROJESI İLE KADıNLAR İSTIHDAMA KATıLıYOR    14:55   ÖZGÜR ÖZEL, ÖNCEKI CHP GENEL BAŞKANLARıNıN BABALAR GÜNÜ’NÜ KUTLADı   13:59   ÖZGÜR ÖZEL’DEN BABALAR GÜNÜ MESAJı: “BU ÜLKE, EVLADıNA ONURLU BIR GELECEK BıRAKMAK IÇIN YıLMADAN DIRENEN BABALARıN EMEĞIYLE YENIDEN AYAĞA KALKACAK”   11:01   BAŞKAN CANAN AKSU , “KAÇAK YAPıLARA GEÇIT VERILMEMELIDIR”    10:40   BAŞKAN YıLDıZ VE BAŞKAN SEÇER’DEN GÜNEYKENT SEMT PAZARıNA ZIYARET   10:28   TOROSLAR’DA İKINCI SOSYETE PAZARı AÇıLDı   09:07   MERSIN BÜYÜKŞEHIR BELEDIYESI’NIN ‘MINIKBÜS’ PROJESI BÜYÜYOR    23:25   BAŞKAN HASAN TÜZÜN’DEN BABALAR GÜNÜ MESAJı   21:05   BAŞKAN SEÇER, GÜNEYKENT PAZAR YERI’NI ZIYARET ETTI   20:01   BAŞKAN SEÇER, ‘JANDARMA TEŞKILATı’NıN 186. KURULUŞ YıL DÖNÜMÜ KUTLAMA PROGRAMı’NA KATıLDı    17:59   YENIŞEHIR BELEDIYESININ ÇOCUK SAĞLıĞı PANELLERI DEVAM EDIYOR   09:04    ŞEHIR TIYATROSU PERDELERINI ERDEMLILI ÇOCUKLAR İÇIN AÇTı    06:07   TBMM BAŞKANLıK DIVANı ÜYELIKLERI IÇIN YAPıLAN SEÇIME ILIŞKIN KARAR RESMI GAZETE’DE   22:50   MISLI’DEN GALATASARAY’A MISLIYLE DESTEK   22:35   SEÇER: “SADECE TÜRKIYE DEĞIL, DÜNYA BIR SU STRESI YAŞıYOR”    22:25    TOROSLAR’DA YÖRÜK KÜLTÜRÜ YENIDEN AYAĞA KALKıYOR  
 
     
   

Siyaset Bilimci Sezin Öney, CHP`nin Yozgat mitingini değerlendirdi: "Burada ciddi bir kırılma yaşanıyor"


CHP`nin Yozgat mitingini ANKA Haber Ajansı`na değerlendiren siyaset bilimci Sezin Öney, CHP Genel Başkanı Özgür Özel`in miting alanına traktörle gidişinin hafızalara kazındığını vurguladı. Çiftçi Abdullah Ceylan`ın, "Devleti yöneten bir insan, turpla şalgamla devlet idare edilmez; adaletle, hukukla idare edilir" sözlerinin geniş bir etki yarattığına dikkati çeken Öney, "Burada ciddi bir kırılma yaşanıyor" dedi.

 

Tarih : 20 Nisan 2025 Pazar 16:08   Okunma : 1463

HABER: Mehmet OFLAZ

(ANKARA) - CHP`nin Yozgat mitingini ANKA Haber Ajansı`na değerlendiren siyaset bilimci Sezin Öney, CHP Genel Başkanı Özgür Özel`in miting alanına traktörle gidişinin hafızalara kazındığını vurguladı. Çiftçi Abdullah Ceylan`ın, "Devleti yöneten bir insan, turpla şalgamla devlet idare edilmez; adaletle, hukukla idare edilir" sözlerinin geniş bir etki yarattığına dikkati çeken Öney, "Burada ciddi bir kırılma yaşanıyor" dedi.

CHP`nin Cumhurbaşkanı adayı Ekrem İmamoğlu`nun tutuklanmasının ardından başlatılan yurt mitinglerinin ikincisi dün Yozgat`ta yapıldı. "Millet İradesine Sahip Çıkıyor" mitingi, kentin son yıllarda gördüğü en büyük kalabalığı topladı. Siyaset bilimci Sezin Öney, CHP`nin Yozgat mitingini ANKA Haber Ajansı`na değerlendirdi.

Öney, CHP`nin Yozgat mitinginin yakın siyasi tarihimizin en önemli dönüm noktalarından biri olduğunu belirterek, "En önemli dönüm noktalarından bir tanesi derken son derece kutuplaşmış ve statik bir siyasi ortamdayız aslında. Çünkü işte belli siyasi partiler, iktidar bloğu ve buna yönelik, o kutuplaşmaya yönelik Türkiye`deki birtakım ezberler var. Bir kere şimdi muhafazakâr sağın kalesi olarak gördüğümüz, bildiğimiz Yozgat`ta CHP`nin böyle bir kitleyi topluyor olabilmesi çok önemli" diye konuştu.

Öney, CHP Genel Başkanı Özgür Özel`in miting alanına traktörle gidişinin hafızalara kazındığını vurgulayarak, "Genel Başkan Özgür Özel`in o traktör üstündeki görüntüleri hafızalara kazındı. Kendisi de alana giderken çocukluğunun traktör üstünde geçtiğini söylüyor. O halk insanı olma, halkın arasında olma bir kere mesajı. Yanındaki kadın ve erkek çiftçi, kadın-erkek temsiliyetini beraber görüyorsunuz" dedi. Öney, Yozgat özelinde ve Türkiye genelinde giderek derinleşen tarım ve çiftçi sorunlarının bu şekilde vurgulanmasını son derece dikkat çekici buldu.

"Çiftçi Abdullah Ceylan`ın konuşması geniş bir etki yarattı"

Yozgat mitinginde konuşan çiftçi Abdullah Ceylan`ın, "Devleti yöneten bir insan, turpla şalgamla devlet idare edilmez; adaletle, hukukla idare edilir" sözlerini hatırlatan Öney, şöyle konuştu:

"Çiftçi Abdullah Ceylan`ın miting alanına hitaben yaptığı konuşma, özellikle `turpla şalgamla` söylemiyle çok daha geniş bir etki yarattı. O mesaj, yaşanan ekonomik krize rağmen yakın siyasi tarihimizin hafızalarda yer edecek en çarpıcı cümlelerinden biri olacak. `Turp ile şalgam ile devlet yönetilmez.` Adaletsizlik vurgusu, ekonomik eşitsizlik vurgusu ve tabii ki işte en temel o beslenmeye dayalı, gıdaya dayalı tarım sektörünün bütün toplumu ilgilendiren yaşadığı sorunlar."

"Burada ciddi bir kırılma yaşanıyor"

Öney, son dönemde toplumda cumhuriyet değerlerine büyük bir sahiplenme görüldüğünü ve bu süreçte, Atatürk`ün "Köylü milletin efendisidir" sözünün yeniden akıllara ve hafızalara kazındığını belirtti. Siyaset bilimci Sezin Öney, Ankara Araştırma`nın Yozgat mitingine yönelik yaptığı araştırmayı hatırlatarak, mitinge katılan vatandaşların yüzde dokuzunun kendisini muhafazakâr - İslamcı olarak tanımladığını belirtti ve şunları kaydetti:

"Özellikle Yozgat gibi muhafazakâr sağın güçlü olduğu bir şehirde sokakta olmak ve bir siyasi mitinge katılmak, ciddi bir inisiyatif gösterisidir. Bu inisiyatifin alınmış olması ve mitinge katılanların yüzde 10`unun kendini İslamcı veya muhafazakâr olarak tanımlaması son derece önemli. Burada bir kırılmanın işaretini görüyoruz. Yine Ankara Araştırma`nın verilerine göre, yüzde 18`lik bir kitle daha önce AK Parti veya Erdoğan`a oy vermiş. Ancak bu kitle, kendisini `AK Parti veya Erdoğan`a oy verdim` şeklinde ifade etmesiyle son derece önemli bir mesaj veriyor.  Ayrıca, bir CHP mitinginde bulunmak ve bu tercihi dile getirmek, önceden belirli bir arzu edilebilirlik önyargısını aşmak anlamına geliyor. Bu nedenle, bu cevabın verilmesi oldukça anlamlı. Tabii ki vermeyenler de olabilir. Aslında bu yüzde 18, o kitlenin elde edilebilecek minimum verisi olabilir; belki daha fazla bir kitle Erdoğan`a veya MHP`ye oy vermiştir ya da başka bir muhafazakâr sağ eksende siyasi tercihlerde bulunmuşlardır. Burada ciddi bir kırılma yaşanıyor."

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

  GÜNCEL HABERLER

 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2025 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA