29 Mayıs 2025 Perşembe

14:30   KAĞıT, KARTON VE AMBALAJ SEKTÖRÜ, KARDEŞ ÜLKE AZERBAYCAN’DA GÜÇLENIYOR   14:10   TARSUS TURIZMDE YENI BIR DÖNEME GIRIYOR   13:41   BÜYÜKŞEHIR’DEN FAKıLı MAHALLESI’NE SULAMA BORUSU DESTEĞI    13:30   CHP’LI VEKIL GÜLCAN KıŞ ÜRETICININ SESI OLUYOR   13:05   TÜRKIYE BELEDIYELER BIRLIĞI MECLIS TOPLANTıSı ANKARA’DA GERÇEKLEŞTIRILIYOR   10:46   DENIZ ARAÇLARıNıN BAKıM VE ONARıMı BÜYÜKŞEHIR’IN USTALARıNDAN…   15:13   VAHAP SEÇER: “MERSIN BÜYÜKŞEHIR; MEMNUNIYET ORANı EN YÜKSEK BELEDIYELERIN BAŞıNDA GELIYOR”   15:07   TOROSLAR’DA ÇOCUKLAR ŞENLIKTE BULUŞTU   13:28   MTSO BAŞKANı SABRI TEKLI’DEN, İSO 500 LISTESINE GIREN FIRMALARA TEBRIK   13:26   YENIŞEHIR BELEDIYESI ÇOCUKLARıN GELIŞIM SÜREÇLERINI YAKıNDAN TAKIP EDIYOR   13:23   TOROSLAR BELEDIYE BAŞKANı YıLDıZ’DAN TEMIZLIK ÇAĞRıSı   13:19   NIDANUR VE NISA KARDEŞLER, HAYALLERINE KıR ÇIÇEKLERI ILE YÜRÜYOR   09:30   ŞEHIR TIYATROSU , GÜLNAR KÜLTÜR MERKEZI’NDE   19:39   MERSIN BAROSU: “AYRıMCıLıĞıN GELDIĞI SON ACı NOKTA !”    15:02   TARSUS TSO YÜKSEK İSTIŞARE KURULU 2025 YıLı TOPLANTıSı GERÇEKLEŞTIRILDI   14:50   TOROSLAR’DA KADERINE TERK EDILEN GÖLET ALANıNDA ıSLAH ÇALıŞMALARıNA BAŞLANDı   09:42   BÜYÜKŞEHIR, DENIZ VE KıYı YAŞAMı İÇIN VATANDAŞ BILIMI ETKINLIĞINE EV SAHIPLIĞI YAPTı   09:59   EUROLEAGUE ŞAMPIYONLUK HEYECANı, AHLATLıBEL`DE YAŞANDı   09:39   MERSIN BÜYÜKŞEHIR BELEDIYESI, ONKOLOJI HASTALARıNA ÜCRETSIZ ULAŞıM HIZMETI SAĞLıYOR   09:24   TARSUS`TA "25.05.2025"TE 20 ÇIFTIN NIKAHı KıYıLDı  
 
     
   

Mersin Büyükşehir Belediyesi, CLIMAAX projesinin son başvuru çağrısını kazandı


Mersin Büyükşehir Belediyesi, “Mersin İklime Hazır: Kentsel, Kıyı ve Kırsal Dirençlilik için Çoklu Risk Değerlendirmesi” başlıklı projesiyle, CLIMAAX projesinin ikinci ve son başvuru çağrısını kazandı.

 

Tarih : 26 Nisan 2025 Cumartesi 10:01   Okunma : 533

(MERSİN) - Mersin Büyükşehir Belediyesi, “Mersin İklime Hazır: Kentsel, Kıyı ve Kırsal Dirençlilik için Çoklu Risk Değerlendirmesi” başlıklı projesiyle, CLIMAAX projesinin ikinci ve son başvuru çağrısını kazandı.

Avrupa Birliği`nin İklim Değişikliğine Uyum Misyonu kapsamında yürütülen CLIMAAX projesinin ikinci ve son başvuru çağrısı sonuçlandı. Bu kapsamda Mersin Büyükşehir Belediyesi de “Mersin İklime Hazır: Kentsel, Kıyı ve Kırsal Dirençlilik için Çoklu Risk Değerlendirmesi” başlıklı projesiyle, toplamda 263 proje arasından 37 yeni Avrupa bölgesi arasında yer aldı.

CLIMAAX projesi kapsamında 19 farklı ülkeden 37 yeni Avrupa bölgesi daha desteklenecek. Bu bölgeler, iklim risk değerlendirmelerini gerçekleştirmek üzere mali ve teknik destek alacak.

Mersin, Türkiye`yi temsil eden yedi bölgeden biri oldu

2023-2026 yılları arasında yürütülen Horizon Europe projesi olan CLIMAAX, bölgesel iklim ve acil durum risk yönetim planlarını güçlendirmek amacıyla finansal, analitik ve teknik destek sağlıyor. Proje; iklim risk değerlendirmesi konusunda uzmanlar, yerel ve ulusal yönetimler, sivil koruma ajansları ve özel sektör temsilcilerinden oluşan geniş bir konsorsiyum tarafından yürütülüyor.

CLIMAAX projesinin ikinci çağrısı kapsamında toplam 37 yeni Avrupa bölgesi projeye dahil edilirken, Türkiye`den de üç bölge desteklenmeye hak kazandı. İlk çağrı ile birlikte toplamda Türkiye`den yedi bölge projeye dahil oldu ve bu bölgeler arasında Mersin Büyükşehir Belediyesi de "Mersin İklime Hazır" projesi ile yer aldı.

Mersin İklime Hazır (MCR-RA) projesi, çoklu risk değerlendirme metodolojisi uygulayarak kentsel, kıyı ve kırsal alanlarda dayanıklılığı artırmayı amaçlıyor. Proje, iklim risklerinin sonuçlarını belirlemek ve yerelleştirilmiş uyum planları geliştirmek için, iklim tehlikelerini (özellikle sıcak hava dalgaları, kuraklık, yüzey ve kıyı taşkınları ile orman yangınları), maruziyeti ve kırılganlıkları değerlendirmeye odaklanıyor.

“Avrupa standartlarında bir risk değerlendirme süreci yürüteceğiz”

Mersin Büyükşehir Belediyesi İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Dairesi`ne bağlı İklim Değişikliği ve Yenilenebilir Enerji Şube Müdürü Dr. Zafer Kuşatan, “Bu proje kapsamında kentsel kıyı ve kırsal alanlarda sıcak hava dalgaları, kuraklık, sel, orman yangınları ve buna bağlı çoklu risk değerlendirme ve tehlikeleri karşılaştırma ile direnç oluşturma hedefini planlanmış bulunuyoruz. Yerelde verileri kullanarak, çoklu risk değerlendirmesi yapıp kendimize bir katkı sağlamayı hedefliyoruz. CLIMAAX projemize hem mali hem de teknik destek sağlayarak, Avrupa standartlarında bir risk değerlendirme süreci yürüteceğiz. Böylece kurumsal kapasitemiz gelişmiş olacak ve Avrupa Birliği ülkelerinden ortak projelerle kentimizin tanınması sağlanmış olarak da vizyonel bir çalışmanın sonucunu elde etmiş olacağız” diye konuştu.

İklim Değişikliği ve Yenilenebilir Enerji Şube Müdürlüğü`nde görev yapan Çevre Yüksek Mühendisi Nursel Cansu Kaya, CLIMAAX projesine katılmalarındaki amacı şöyle anlattı:

“CLIMAAX metodolojisini kullanarak risk değerlendirmesini yapacağız”

“İklim değişikliği, ülke gündemimizde ve küresel ölçekte çok yaygın. Kıyı ili olan Mersin, iklim değişikliğinin en büyük etmenlerden biri olan sıcaklık değişimi, kuraklık ve orman yangınlarına maruz kalmakta. Bu yüzden CLIMAAX Projesi`nin çağrılarını gördük ve başvuru yapmayı amaçladık. CLIMAAX metodolojisini kullanarak hem risk değerlendirmesini yapacağız, hem de risk değerlendirmesine göre belirlenen kırılgan gruplara fayda sağlayabileceğimizi düşündük. CLIMAAX, Avrupa Birliği Horizon Projesi kapsamda çok kıymetli bir proje olduğu için, bunda başarı sağlamak Mersin için çok değerli bir hizmet olacak. Kuraklık, tarımsal alanların artışını sağlamak, aynı zamanda orman yangınlarının önüne geçilmesi ile alakalı hem risk değerlendirmesi, hem metodolojilerinin tayinini yapacağız. Aynı zamanda ‘risk değerlendirmelerine karşı Mersin halkını neler bekliyor, iklim değişikliğine karşı nasıl bir direnç sağlayabiliriz?` gibi konuları bir raporlama halinde önümüze alabileceğiz. Hem küresel ölçekteki hem de yerel ölçekteki değerlendirmelerimizi birleştirerek, dünya çapında verilerimizi oluşturabileceğiz. Bu da bize ilerleyen yıllarda artık daha sağlıklı verilere ulaşmamızı sağlayacak ve bu veriler doğrultusunda nasıl hamleler yapmamız gerektiği hakkında yol gösterecek.”

“En büyük beklentimiz risk temelli planlama kültürünün yerleşmesi”

İklim Değişikliği ve Yenilenebilir Enerji Şube Müdürlüğü`nde görev yapan Çevre Mühendisi Beyza Ayten Tor Bölükbaş, proje sonunda Mersin`de bekledikleri somut değişiklikleri anlatarak, “En büyük beklentimiz, risk temelli planlama kültürünün yerleşmesi. Proje sonunda mahalle bazlı adaptasyon planlarımız, iklim risk haritalarımız ve alınacak önlemleri içeren uygulama rehberlerimiz olacak. Ayrıca kentteki yeşil altyapıların artırılması, ısı adası etkilerini azaltacak stratejiler geliştirirken, bölgenin ekonomisi ve çevresini korumayı planlıyoruz” ifadelerini kullandı.

Uluslararası düzeyde iş birlikçi, veri temelli ve sonuç odaklı çalışmanın nasıl yürütülebileceğini göstermek istediklerini sözlerine ekleyen Bölükbaş, “Diğer belediyelere de bu çağrılara başvurmaları konusunda öncü olmayı hedefliyoruz. Geleceğe dönük başka projelerimiz de var.‘Mersin İklime Hazır` bir başlangıç projesi olarak sayılabilir. Mevcut risklerin bilimsel yöntemlerle değerlendirilmesi, bu kapsamda planlamalar ve projelerin de hayata geçmesi devamını oluşturacak” dedi.

 

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2025 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA