23 Mayıs 2024 Perşembe

16:36   CHP`LI ALI MAHIR BAŞARıR, RIZE`DEN İKTIDARA SESLENDI   15:27   EŞ BAŞKAN SARıYıLDıZ, ÜNIVERSITE SıNAVıNA GIRECEK ÖĞRENCILERIN HEYECANıNA ORTAK OLDU   15:11   HAYVANSEVERLERDEN TBMM ÖNÜNDEN TEPKI...    14:43   ÖZGÜR ÖZEL-MUSTAFA DESTICI GÖRÜŞMESI....    14:41   TÜRKER ATEŞ`TEN SOKAK HAYVANLARı DÜZENLEMESI İÇIN HÜKÜMETE ÇAĞRı   14:02   MERKEZ BANKASı, YÜZDE 50 OLAN POLITIKA FAIZINI SABIT TUTTU   13:49   GÜLÜSTAN KıLıÇ KOÇYIĞIT 9. YARGı PAKETI`NDEKI `ETKI AJANLıĞı`Nı ELEŞTIRDI   12:46   MHP MERSIN MILLETVEKILI DR. LEVENT UYSAL: "TROL HESAPLARLA MÜCADELEDE HUKUKI DÜZENLEME ŞART"   12:41   CHP`LI TAŞCıER: "ONURLU YAŞAM IÇIN TÜM EMEKLILERIMIZI VE EMEKÇILERIMIZI 26 MAYıS`TA ANKARA`YA BEKLIYORUZ"   11:54   ANADOLU MAHALLESI SAKINLERININ 3 AYDıR SÜREN MAĞDURIYETI ORTADAN KALKTı   11:12   MERSIN BÜYÜKŞEHIR, ETIK HAFTASı ETKINLIKLERINI BAŞLATTı   10:39   EMEKLILERDEN BAKAN IŞıKHAN`ıN ``KYK YURDUNDA ÜCRETSIZ TATIL`` MÜJDESINE TEPKI: BEN DAHA ANKARA`DAN BAŞKA BIR YERE GITMEDIM. ORADA NE YIYECEĞIZ? HANI PARA?   10:35   CHP`LI İLGEZDI: "SON 11 YıLDA EN AZ 2 BIN 500 GENCIMIZ IŞ CINAYETINE KURBAN GITTI"   10:32   HUKUKÇULAR DEVREDE: ANKARA BAROSU 9.YARGı PAKETI`NDEKI “ETKI AJANLıĞı" SUÇLAMASıNıN SAKıNCALARıNA YÖNELIK ÇALıŞMA YÜRÜTECEK   10:11   BURHANETTIN BULUT`TAN CHP`NIN EMEKLI MITINGINE ÇAĞRı: "İÇINDE BULUNDUKLARı DURUMA ITIRAZ EDEN EMEKLILER VE BU KONUDA HASSASIYET YAŞAYAN HERKESI BU MITINGE DAVET EDIYORUZ"   10:10   AYHAN BARUT: "ÜLKEMIZE YÖNELIK ÖRTÜLÜ VIZE AMBARGOSUNA KAYıTSıZ KALAN AKP IKTIDARıNı KıNıYORUZ"   10:03   DEVA PARTISI GENEL BAŞKANı ALI BABACAN ÇIN`E GIDIYOR   10:02   TEOMAN, CUMARTESI ANNELERI`NIN EYLEMININ 1000. HAFTASı IÇIN SÖYLEDI: "BENIM ANNEM CUMARTESI"   09:42   METEOROLOJI`DEN 7 IL IÇIN YEREL KUVVETLI YAĞıŞ UYARıSı   09:23   MSB: PIYADE SÖZLEŞMELI ER VEDAT ZORBA ŞEHIT OLDU  
 
     
   

Yeşilboğaz: “Hukukumuzu Atatürk’ün Muasır Medeniyetler Seviyesine Çıkarmalıyız”


Mersin Barosu Başkanı Bilgin Yeşilboğaz, 10 Temmuz Dünya Hukuk Günü nedeniyle TRT Çukurova Radyosu’nun canlı yayın konuğu olarak, ülkemizdeki hukuk sistemi hakkında açıklamalarda bulundu.

 

Tarih : 11 Temmuz 2019 Perşembe 09:57   Okunma : 922

Yeşilboğaz açıklamasında, “Hukuk canlıdır, toplumun ihtiyacına göre güncellenmeli, toplumun ihtiyacına cevap verebilmelidir. Ancak hukuk, toplumsal baskılara yenik düşüyor. Hukukumuzu dünya sıralamasında, Atatürk’ün muasır medeniyetler seviyesine çıkarmalıyız. Ülkemiz, dünya hukuk sıralamasında 129 ülke arasında 109. sırada olmamalı” dedi.

“BATI DEVLETLERİ EYLEME GEÇERKEN, BİZ KUTLAMALARLA GEÇİŞTİRİYORUZ”

Hukuk Yoluyla Dünya Barışı konulu konferansların üçüncüsünün 10 Temmuz 1967 günü Cenevre'de yapılarak; hem barışı, hem de hukukun üstünlüğünü perçinlemek adına, Bakanlar Kurulu kararıyla 10 Temmuz gününün Dünya Hukuk Günü olarak ilan edildiğini belirten Baro Başkanı Bilgin Yeşilboğaz, “Dünya Hukuk Günü’nün ilan edilmesinin ardından bu güne baktığımız zaman batı devletleri eyleme geçip toplumsal uzlaşıyı,  insanların ve ülkenin refahını, demokrasiyi, hak ve özgürlükleri sağlamak adına evrensel hukuk kurallarını uygulamaya geçirmiştir. Ülkemizde ise Dünya Hukuk Günü’nü sadece kutlamalarla geçiştiriyoruz. Ülke olarak günümüzde en çok ihtiyaç duyulan konunun hukuk olduğunu hiç kimse inkâr edemez.

 “EKONOMİK VE SOSYAL İSTİKRARIN TEMELİ, HUKUKUN ÜSTÜNLÜĞÜDÜR”

Hukukun üstün olmadığı bir ülkenin sosyal ve ekonomik anlamda gelişmesi, insan ilişkilerinin düzgün olması mümkün değildir. Ekonomik ve sosyal istikrarın temelini, hukukun üstünlüğü oluşturmaktadır. Hukukun altyapısı yoksa hukuk bağımsız, tarafsız ve eşit uygulanacak şekilde inşa edilmezse, toplumsal kalkınma sağlanamaz. Rekabetin, ticari ilişkilerin, yatırımların önü kapanır. Yatırımcılar, hukuk sistemimize güvenmediği için ülkemizde yatırım yapmıyor. Hukuki güvencesi olmayan insanların, geleceği de güvence altında olmaz, o ülkede insan hakları da olmaz. Hukukun olmadığı yerde her zaman sorun vardır. İnsanlar hukuka inanmak, güvenmek istiyor. Hukuk; toplumda eşitliği, umudu, geleceğe olan inancı sağlar” diye konuştu.

FETÖ darbesiyle birlikte ülkenin en büyük çektiği sıkıntıların temelinde hukuk olduğunu vurgulayan Baro Başkanımız Av. Bilgin Yeşilboğaz “Darbeciler silahlı gücü hep kullandılar ama bu kez hukuku kulandılar. En tehlikesi de buydu. Hukuk toplumun temeli olduğu için, toplumun temelini de bu tür zihniyetler bozdu. Hala hukukumuzu yerine oturtmaya çalışıyoruz ve acısını da toplum olarak hep beraber çekiyoruz” dedi.

“HUKUK, TOPLUMUN İHTİYACINA GÖRE GÜNCELLENMELİDİR”

Hukukta liyakatin önemine vurgu yapan Yeşilboğaz, “Hukukta önceliğimiz liyakattir. Bilgili, deneyimli, toplumun sorunlarını çözebilecek, hukuk ve adaleti eşit bir şekilde dağıtabilecek hukukçular var olursa, toplumun hukuka olan güveni sağlanır.  Hukuk canlıdır, toplumun ihtiyacına göre değişmeli, güncellenmeli, toplumun ihtiyacına cevap verebilmelidir. Ancak hukuk, toplumsal baskılara yenik düşüyor. Hukukta ceza sistemimiz yerine oturtulamadı. Kişisel ve siyasal nedenlerle ya da toplumsal baskılarla ceza sistemimiz sürekli değişime uğruyor. Hukuki kararlar, toplumun getirdiği baskıyla verilebiliyor. Adalette bir dengesizlik var. Önemli olan cezaların miktarı değil, uygulanabilirliğidir” ifadesini kullandı.

“ÜLKEMİZ DÜNYA HUKUK SIRALAMASINDA 129 ÜLKE ARASINDA 109. SIRADA OLMAMALI”

Ülkemizin dünyada hukuk sıralamasındaki yerini, batı medeniyetler içerisinde Atatürk’ün göstermiş olduğu muasır medeniyetler seviyesine çıkarmamız gerektiğini vurgulayan Yeşilboğaz,  “Artık hukukumuz 129 ülke arasında 109. sırada olmamalı. Kıyaslanacağımız ülkeler orta Asya ülkeleri, Latin Amerika, Afrika ülkeleri olmamalı. Hukukumuzu; demokrasi, özgürlük alanında muasır medeniyet seviyesine ulaşmış ülkeler statüsüne çıkmamız gerekiyor. Bunun için de erklerin elinden geleni yapması gerekiyor. Hukukun üstünlüğüne ulaştığımız andan itibaren toplumsal refaha, barışa, huzura, istikrara kavuşacağımıza inanıyorum” şeklinde konuştu.

Devletin hukuk fakültelerine bir standart getirmesi gerektiğini de dile getiren Baro Başkanı Bilgin Yeşilboğaz, “Türkiye’de yaklaşık 100 tane hukuk fakültesi var ancak yeterli akademik kadro yok. Yani yeteri kadar doçent, profesör yok. Dolayısıyla eğitimlerin kalitesi de düştü. Hukuk fakültelerine standart getirilirse, hukuk fakültelerinin yüzde 80’inin kapanacağına, böylece eğitimde kalitenin yükseleceğine inanıyoruz. Tüm meslektaşlarımızın ve halkımızın Dünya Hukuk Günü’nü kutluyorum” diye konuştu.

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2024 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA