HABER: Batuhan DÜKEL - KAMERA: Eylem Ladin DEĞER
(ANKARA) - Hayvan hakları savunucuları, Hayvanları Koruma Kanunu`nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun`un 16 maddesinin iptali ve yürürlüğünün durdurulmasını gündemine alan Anayasa Mahkemesi (AYM) önünde sabah saatlerinden itibaren toplandı, yasayı protesto etti.
CHP, 17 maddeden oluşan 7527 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu`nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun`un 16 maddesinin iptali ve yürürlüğünün durdurulması istemiyle Anayasa Mahkemesi`ne (AYM) dava açmıştı. AYM Genel Kurulu, başvuruyu görüşerken, yasanın iptalini isteyen hayvan hakları savunucuları, Türkiye Barolar Birliği ve Ankara Barosu`nun Hayvan Hakları Komisyonları ve Türkiye İşçi Partisi (TİP) üyeleri AYM`nin önünde toplandı.
Toplanan kalabalık, “Yasayı iptal et hayvanları yaşat”, “Kadına, çocuğa, doğaya, hayvana dokunma” ve “Hayvana, insana, yeryüzüne özgürlük” dövizleri taşıdı, “Her yer AYM her yer direniş”, “Susma haykır katliama hayır” ve “AYM yasayı hemen iptal et” sloganları attı.
Hayvan hakları savunucuları adına ortak basın açıklaması metnini okuyan Ankara Barosu Hayvan Hakları Temsilcisi Neşe Özkanoğlu, şu ifadeleri kullandı:
"Konunun uzmanları, bilim insanları ve Sivil Toplum Kuruluşları dinlenmeksizin, dinlenen bazı uzmanların ise görüşleri ve uyarıları dikkate alınmaksızın acele bir şekilde hayvanların yaşam hakkı ve özgürlüklerini, çevre hakkını ve Anayasa`nın birçok hükmünü ihlal eden bir yasa çıkarılmıştır. Çeşitli algı operasyonları, yalan haberler ve nefret politikalarıyla köpekler düşman ilan edilmiş ve yıllardır varolan birlikte yaşam kültürümüz yok sayılarak hayvanların hak ve özgürlüklerini ihlal eden katliam yasası yürürlüğe girmiştir.
Yıllarca görevini yapmayan, sokakta yaşayan hayvanların rehabilitasyonuna, kısırlaştırılmasına, aşılatılmasına harcaması gereken bütçeyi nereye harcadığı belli olmayan belediyeler, bu durumu denetlemeyen kurumlar ve kamu görevlileri yüzünden bugün, sokakta yaşayan hayvanların ötanazi adı altında öldürülmesinin, ölüm kampı olan barınaklara hapsedilmesinin yasal yolu açılmıştır. Tıpkı yasa teklifi sunulduğunda defalarca kez söylediğimiz gibi, bugün burada Anayasa Mahkemesi`ne tekrar söylüyoruz: Yasa adı verilen bu metin, sokakta yaşayan hayvanları öldürmekten öteye gitmemiş, bilimsel ve etik temellerden uzak, toplumsal çatışmaya neden olmaktan başka bir amaca hizmet etmemiştir.
Sokakta yaşayan hayvanların, barınaklara toplanması ya da ötanazi adı altında güzellenen şekillerde öldürülmesi arasında bir fark olmadığını yasanın yürürlükte olduğu geçtiğimiz 10 ay boyunca çok acı şekillerde gördük. Yaşanan bu olaylar, bu yasanın derhal iptal edilmesi gerektiğini açıkça ortaya koymuştur. İnsanlara ölüm hakkı olarak tanınan ve rıza temeline dayanan ötanazi uygulamasının; rıza ve irade beyanı olmayan hayvanlar için söz konusu olamayacağını, hayvanların ölmek istemediğini belirtmekten ise utanç duyuyoruz.
Ayrıca veteriner hekimleri hayvanları öldürmeye zorlamanın veteriner hekimlik mesleğinin doğasına, meslek kurallarına ve mevzuatına aykırı olduğunu, veteriner hekimlik yemini ile de bağdaşmadığını buradan bir kere daha hatırlatıyoruz. Adına ‘Hayvanları Koruma Kanunu` denilmesine rağmen; kanunun adına, amacına, koruduğu değer ve menfaatlere açıkça aykırı olan bu yasa derhal iptal edilmeli, Anayasa Mahkemesi hukukun ve vicdanın gereğini yerine getirerek yaşanan katliamlara bir an evvel dur denmelidir."