15 Mayıs 2025 Perşembe

22:55   GALATASARAY, TRABZSONSPOR`U 3-0 YENEREK TÜRKIYE KUPASı`Nı 19. KEZ KAZANDı   22:32   CHP`NIN SILIVRI MITINGI... ÖZGÜR ÖZEL: "BOĞAZIÇI`NI PROVOKE EDEN SIZSINIZ"   22:24   ODTÜ`LÜ ÖĞRENCILERDEN NUREDDIN YıLDıZ`A TEPKI, BOĞAZIÇI`LI ÖĞRENCILERE DESTEK YÜRÜYÜŞÜ    22:20   OTIZMLI BIREYLER IÇIN AILELER MALATYA`DA SES YÜKSELTI: SESSIZLIĞIN BEDELI HAYATTıR   21:58   BOĞAZIÇI ÜNIVERSITESI`NDEKI ‘NURETTIN YıLDıZ` PROTESTOLARıNDA 6 ÖĞRENCI TUTUKLANDı   21:56   CHP`NIN SILIVRI MITINGI... DILEK KAYA İMAMOĞLU, "BU GÜNLERIN BITMESI YAKıNDıR"   21:54   CHP`NIN SILIVRI MITINGI... ÜSKÜDAR BELEDIYE BAŞKANı DEDETAŞ, "EKREM İMAMOĞLU`NUN BIR AN ÖNCE ÇıKMASıNı, ÖZGÜRLÜĞÜNE KAVUŞMASıNı ISTIYORUZ"   21:53   İMAMOĞLU`NDAN ERDOĞAN`A: TUTUKSUZ YARGıLANıRSAM, SOKAKTA, MEYDANDA OLURUM, MILLETIME GERÇEKLERI ANLATıRıM DIYE MI ÇEKINIYORSUN?   21:49   CHP`NIN SILIVRI MITINGI... MUSTAFA SARıGÜL: BIZ HER ŞEYIN DEMOKRASI IÇERISINDE TECELLI ETMESINI ISTIYORUZ   21:25   CHP`NIN SILIVRI MITINGINDE CAN ATALAY`ıN MESAJı OKUNDU: BIR YANDAN DEMOKRASIYI, HUKUKU YOK EDIP YURTTAŞA BASKı YAPARKEN BIR YANDAN DA `BARıŞ` DERSEN KIMSE INANMAZ   21:04   CHP`NIN SILIVRI MITINGI... ÖZGÜR ÇELIK, "ADALET VE ÖZGÜRLÜK TEMASı ILE SILIVRI`DEYIZ"   20:54   CHP`NIN SILIVRI MITINGI... SUAT ÖZÇAĞDAŞ, "ANTIDEMOKRATIK MÜDAHALELERLE GENÇLERI, EMEKÇILERI, YURTTAŞLARı SUSTURAMAZSıNıZ"   20:41   CHP`NIN SILIVRI MITINGI... GÖKAN ZEYBEK: TERÖR ÖRGÜTÜNÜN YÖNETICILERIYLE ÇÖZÜM SÜRECI ORTAYA GETIRILIRKEN SAYıN EKREM İMAMOĞLU`NUN TUTSAK TUTULMASıNı KESINLIKLE KABUL ETMIYORUZ   20:28   CHP`NIN SILIVRI MITINGI... ALI MAHIR BAŞARıR, "CUMHURBAŞKANı ADAYıMıZı ASLA YALNıZ BıRAKMAYACAĞıZ, ONA YAPıLANLARı UNUTTURMAYACAĞıZ"   19:44   MÜSAVAT DERVIŞOĞLU`NDAN TUNCER BAKıRHAN`ıN `KORUCU` ÖNERISINE TEPKI   19:37   TBMM GENEL KURULU KAPANDı... SELÇUK ÖZDAĞ: BU MUHALEFETIN BIR TANE DOĞRU CÜMLESINI KABUL ETMEZ MISINIZ, BU MU DEMOKRASI?   19:08   ALMAN BELEDIYELER BIRLIĞI 43. OLAĞAN GENEL KURULU`NDA İMAMOĞLU AYAKTA ALKıŞLANDı   19:07   TBMM GENEL KURULU KAPANDı.... İYİ PARTILI ÇÖMEZ: BUGÜNKÜ MANZARA IKTIDAR CEPHESININ ARTıK TÜKENDIĞININ, YOK OLDUĞUNUN GÖSTERGESI   17:29   SILIVRI BELEDIYE BAŞKANı BALCıOĞLU: “TARıM DIYECEĞIZ, ÜRETIM DIYECEĞIZ, DAYANıŞMA DIYECEĞIZ”   17:28   ÖĞRENCILER BEYAZıT`TA AÇıKLAMA YAPTı: "6 YAŞıNDA BIR ÇOCUĞUN EVLENDIRILMESINI SAVUNMAK Mı IFADE ÖZGÜRLÜĞÜ, YOKSA BUNA KARŞı ÇıKMAK Mı SUÇ?"  
 
     
   

TBMM Genel Kurulu... CHP`li Ağbaba: "Devletin çiftçiye dönüm başına koşulsuz, şartsız destek vermesi gerekiyor"


CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, "16- 17 ay boyunca Malatyalı çiftçi para kazanamayacak. Sadece bu yıl ürünü yanmadı, önümüzdeki yılın da ürünü yanıyor. Önümüzdeki yıl da kayısı tutmayacak, ceviz tutmayacak. Bir dönümün masrafına 10 bin deniliyor. Devletin hiç olmazsa bunun dönüm başına masrafını vermesi gerekiyor. Kayısı tutsa da aynı masraf yapılıyor, tutmasa da. Aynı ilaç, aynı gübre, aynı mazot, aynı sulamayı yapmak zorundasınız. Dolayısıyla bizim masrafımız sadece bugün değil önümüzdeki dönem de masrafımız olacak.  Borçlanma oldu ama çiftçinin bunu ödeyecek gücü yok. Devletin dönüm başına koşulsuz, şartsız destek vermesi gerekiyor. Yoksa Malatya`nın hayatta kalması mümkün değil" dedi.

 

Tarih : 14 Mayıs 2025 Çarşamba 15:35   Okunma : 459

CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, TBMM Genel Kurulu`nda Dünya Çiftçiler Günü dolayısıyla yaptığı konuşmada geçtiğimiz ay yaşanan ve pek çok ili etkileyen don felaketine değindi. TBMM`de konuya ilişkin araştırma komisyonunun da çalışmalarına bugün başlayacağını hatırlatan Ağbaba, şu ifadelere yer verdi:

"Umarım önümüzdeki dönemlerde çiftçinin alın terinin karşılığını aldığı bir dönemi yaşarız. Maalesef AKP iktidarı çiftçiyi devletin, ekonominin üzerine yük olarak gören bir anlayışla ülkeyi idare etmeye çalışıyor. Bunun sonucunda da artık her şeyi ithal eden bir ülke haline geldik. Eskiden okula gittiğimizde ilk öğrendiğimiz şeylerden bir tanesi Dünya`da kendisine yeten 7 ülkeden biriydik. Dönem dönem iklim nedeniyle çeşitli zararlar meydana gelir. En son 2014 yılında Malatya`da büyük bir felaket yaşanmıştı. O gün bile çeşitli bölgelerde ayakta kalan ürünler olmuştu. Ancak 12 Nisan gecesi büyük bir felaket oldu. Malatya bu felaketten yüzde yüz oranında tarım ürünlerini kaybeden il oldu. Sert çekirdekli bir tane meyvemiz yok. Kayısı, badem, kiraz, elma, ceviz ne varsa yandı bitti. Malatya`da bir bahçeye girdiğiniz zaman bunu gözlerinizle görürsünüz. Sadece ürünler yanmadı, dal, ağaçlar da yandı. 

6 Şubat`ta Malatya büyük felaketi yaşadı ama ikinci depremi de şimdi yaşıyoruz. Bizim için kayısı deyince akla güven gelir. İnsanlar esnafı da çiftçisi de lokantacısı da kamyoncusu da kayısı deyince akıllarına güven gelir. Çoluğunun çocuğunun geleceği gelir. Gelinlik, defter, ayakkabı parası gelir. Malatya`da şu anda büyük bir psikolojik sorunla da karşı karşıyayız. İnsanlar büyük bir belirsizlikle karşı karşıya, ne olacağı belli değil. 12 Nisan`dan sonra burada bizim grubumuzun da önerisiyle bir araştırma komisyonu kuruldu, bugün de çalışmaya başlıyor ancak çok zor durumdayız. 

"Çiftçinin borçların mutlaka bir yıl vadesiz olarak ertelenmesi gerekiyor"

Bir ayı aşkın bir süre geçti hala insanlar ne olacağını bekliyor, kimseden bir haber yok. Bu 16- 17 ay boyunca Malatyalı çiftçi para kazanamayacak. Sadece bu yıl ürünü yanmadı, önümüzdeki yılın da ürünü yanıyor. Önümüzdeki yıl da kayısı tutmayacak, ceviz tutmayacak. Bir dönümün masrafına 10 bin deniliyor. Devletin hiç olmazsa bunun dönüm başına masrafını vermesi gerekiyor. Kayısı tutsa da aynı masraf yapılıyor, tutmasa da. Aynı ilaç, aynı gübre, aynı mazot, aynı sulamayı yapmak zorundasınız. Dolayısıyla bizim masrafımız sadece bugün değil önümüzdeki dönem de masrafımız olacak.  Borçlanma oldu ama çiftçinin bunu ödeyecek gücü yok. Artık çiftçinin ağaçlar kurumasın diye daha fazla ilaç atması lazım. Dolayısıyla devletin dönüm başına koşulsuz, şartsız destek vermesi gerekiyor. Yoksa Malatya`nın hayatta kalması mümkün değil. 

Tarım Kredi ve Ziraat Bankasına olan borçların mutlaka bir yıl vadesiz olarak ertelenmesi gerekiyor. Sadece bunlara değil, özel bankalara da borçlar mutlaka ertelenmeli. Çiftçiye iki yıl sonra ödemesi başlayacak olan faizsiz krediler verilmeli, çiftçi ancak bu şekilde ayağa kalkabilir. TARSİM`in primleri çok yüksek olduğu için çiftçinin ancak yüzde 15`i sigorta ödeyebiliyor. Bu TARSİM`in de çiftçinin ulaşabileceği bir düzenleme yapılmalı. Çiftçinin sulama borcu da ertelenmeli."

 

 

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

  GÜNCEL HABERLER

 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2025 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA