12 Ağustos 2025 Salı

16:13   ÇANAKKALE’DE YANGıN...EVI YANAN YURTTAŞLAR: "EVLERIMIZ DEĞIL HAYALLERIMIZ YANDı"   16:09   MASADA GERGINLIK: "BIZI ALANLARA İTMEYIN!"   16:05   İDARE MAHKEMESINDEN, OKUL BIRINCILIĞI ÖSYM’YE BILDIRILMEYEN ÜNIVERSITE ADAYı LEHINE YÜRÜTMEYI DURDURMA KARARı   14:56   TOROSLAR’DAN SÜRDÜRÜLEBILIR GELECEĞE DEV ADıM: "SıFıR ATıK PARKı" GELIYOR!   13:48   ÖZGÜR ÖZEL: ŞEHIT AILELERININ GÖZYAŞLARıNı SILMEK IÇIN O KOMISYONDA YER ALDıM   12:12   TARSUS BELEDIYESI’NDEN KıRSAL MAHALLELERE YOL DESTEĞI   11:24   TBB BAŞKAN VEKILI SEÇER’DEN SILIVRI’DE TUTUKLU BULUNAN BELEDIYE BAŞKANLARıNA ZIYARET   09:45   PERSEID METEOR YAĞMURU ZAMANı   09:42   ARPAÇBAHŞIŞ SAKINLERI KESINTISIZ İÇME SUYUNA KAVUŞTU   16:40   TBMM’DEKI KOMISYONDA GÖREV ALACAK YENI 3 ÜYE BELLI OLDU   16:39   ÇANAKKALE’DEKI ORMAN YANGıNA MÜDAHALE EDILIYOR   16:37   SıNDıRGı’DA AĞıR HASAR ALAN MARKETI TAHLIYE EDEN YURTTAŞ: “BURADA DEVLET YOK. HANI SEFERBERLIK, HANI YARDıM?”   15:57   TOROSLARIN ZİRVESİNDE YÖRÜK ŞENLİĞİ   15:06   İSRAIL’IN DÜZENLEDIĞI SALDıRıDA 5 GAZETECI HAYATıNı KAYBETTI   15:05   TUTUKLU ZEYDAN KARALAR’DAN, KENDISI IÇIN "ÖZGÜRLÜK YÜRÜYÜŞÜ" BAŞLATAN GENÇLERE TEŞEKKÜR   15:04   ÖZGÜR ÖZEL’DEN, EREN BÜLBÜL VE FERHAT GEDIK IÇIN ANMA MESAJı   15:02   CHP’LI KıŞ’TAN BAKAN URALOĞLU’NA TEPKI   15:01   CHP’LI TALAT DINÇER: "BU UYGULAMA, ANADOLU BASıNıNıN IDAM FERMANıDıR!"   09:01   MERSIN BÜYÜKŞEHIR’DEN SAÇ TASARıMı TUTKUNLARıNA ÜCRETSIZ KUAFÖRLÜK EĞITIMI   14:52   MıSıR’DAN CUMHURBAŞKANı SISI VE BAKAN FIDAN GÖRÜŞMESINE ILIŞKIN AÇıKLAMA  
 
     
   

RTÜK üyesi Tuncay Keser’den RTÜK Başkanı Şahin’e "İBB soruşturması" tepkisi: "Başvurular gündeme alınmıyor, bu görevi ihmaldir. Bunun adı çifte standarttır, kanala göre hukuktur"


RTÜK üyesi Tuncay Keser, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne yönelik soruşturmalar kapsamında aralarında TRT Haber, Haber Global ve A Haber’de yayınlanan programlarda kullanılan ifadelere ilişkin Üst Kurul’a yaptığı başvuruların RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin tarafından "görmezden gelindiğini" ve başvurularının "rafa kaldırıldığını" belirterek, "Hukuk herkesi bağlarsa hukuk olur, aksi durum majestelerinin hukukudur, keyfiliktir. Başvurular gündeme bile alınmıyor. Bu görevi ihmaldir. Bunun adı çifte standarttır, kanala göre hukuktur. Başvuruda bulunduğum üç programda da kullanılan ifadelerin, masumiyet karinesi ve tarafsızlık ilkesini ihlal ettiği, haber verme özgürlüğü sınırlarını aştığı çok açık" dedi.

 

Tarih : 16 Haziran 2025 Pazartesi 09:55   Okunma : 744

RTÜK üyesi Tuncay Keser, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne yönelik soruşturmalar kapsamında aralarında TRT Haber, Haber Global ve A Haber'de yayınlanan programlarda kullanılan ifadelere ilişkin Üst Kurul'a yaptığı başvuruların RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin tarafından "görmezden gelindiğini" ve başvurularının "rafa kaldırıldığını" belirterek, "Hukuk herkesi bağlarsa hukuk olur, aksi durum majestelerinin hukukudur, keyfiliktir. Başvurular gündeme bile alınmıyor. Bu görevi ihmaldir. Bunun adı çifte standarttır, kanala göre hukuktur. Başvuruda bulunduğum üç programda da kullanılan ifadelerin, masumiyet karinesi ve tarafsızlık ilkesini ihlal ettiği, haber verme özgürlüğü sınırlarını aştığı çok açık" dedi.

RTÜK Üyesi Tuncay Keser, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne yönelik soruşturmalara ilişkin yayınları nedeniyle TRT Haber’in bir haftalık haber içerikleri, Haber Global’de Nedim Şener’in, "...müteahhit bozması bir yolsuzluk ve rüşvetçinin..." ve "Leş gibi yolsuzluk, leş gibi çürümüşlük..." ifadeleri ve A Haber’de Emin Pazarcı’nın, "Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’nın Cumhuriyet Halk Partisi ile ilgili olarak bir kapatma davası hazırlıkları yapması lazım..." sözleri ile ilgili olarak, Radyo ve Televizyon Üst Kurulu'na üç ayrı başvuruda bulundu.

Keser'in başvurusuna karşın RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin, üç ayrı başvuruya da, "...medya hizmet sağlayıcı kuruluşun ilgide kayıtlı başvurunuza esas teşkil eden yayınları ile birlikte diğer yayınları da incelenmektedir" yanıtını verdi. RTÜK Başkanı Şahin'in yanıtına ilişkin ANKA Haber Ajansı'na değerlendirmelerde bulunan Keser, yayın ilkelerinin tüm medya hizmet sağlayıcıları için eşit ve tarafsız biçimde uygulanması gerektiğinin altını çizdi.

"RTÜK Başkanı, her başvuruma şablon olarak 'incelenmektedir' yanıtını gönderiyor"

"İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne yönelik soruşturmalar kapsamında TRT Haber, Haber Global ve A HABER ile ilgili 3 ayrı başvurum da RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin’e takıldı" diyen Keser, RTÜK Başkanı Şahin'in her başvurusuna şablon olarak "incelenmektedir" yanıtını gönderdiğini, Şahin'in bu yaklaşımının "görmezden gelme" haline dönüştüğünü söyledi.

Somut olarak hiçbir işlemin tesis edilmediğini ve başvurularının Üst Kurul gündemine alınmadığını dile getiren Keser, soruşturmaya yönelik daha önce yaptığı başvuruları hatırlatarak, yeni başvurularının da "rafa kaldırılacağını" kaydetti. Keser, "Masumiyet karinesi ya da 6112 sayılı Kanun’da belirlenen yayın ilkeleri, iktidara yakın birileri ya da bazı kanallar için değil herkes için geçerli olmalıdır. Hukuk herkesi bağlarsa hukuk olur, aksi durum majestelerinin hukukudur, keyfiliktir" ifadelerini kullandı.

"Üç programda da kullanılan ifadelerin, masumiyet karinesi ve tarafsızlık ilkesini ihlal ettiği çok açık"

İki hafta önce özel bir firmanın şikayeti üzerine "çete", "örgüt" ve "rüşvet" gibi ifadeler için Üst Kurul'un çoğunluğu Halk TV'ye olmak üzere ceza verdiğini, gerekçe olarak da "yargı kararı olmadan bu ifadeler kullanılamaz" denildiğini hatırlatan Keser, benzer ifadelerin İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne yönelik soruşturma kapsamında her gün çok sayıda onlarca kez kullanıldığını belirtti. Keser, "Başvurular gündeme bile alınmıyor. Bu görevi ihmaldir. Bunun adı çifte standarttır, kanala göre hukuktur. Başvuruda bulunduğum üç programda da kullanılan ifadelerin, masumiyet karinesi ve tarafsızlık ilkesini ihlal ettiği, haber verme özgürlüğü sınırlarını aştığı çok açık" dedi.

"Söz konusu yayınların Üst Kurul gündeminde değerlendirilmesi, yasal yükümlülüklerin gereğidir"

RTÜK Başkanı’ndan beklenenin, yayın ilkeleri çerçevesinde tüm kuruluşlara eşit mesafede durması, ihlaller karşısında kayıtsız kalmaması, ihlal başvurularına tek imza ile engel olmak yerine, Üst Kurul gündemine taşınması gereken yayınlar hakkında sorumluluk alması olduğunu hatırlatan Keser, "Söz konusu yayınların Üst Kurul gündeminde değerlendirilmesi, yasal yükümlülüklerin gereğidir" diye konuştu.

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2025 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA