8 Temmuz 2025 Salı

16:04   ÖZGÜR ÖZEL’DEN "KARTALKAYA DAVASı" AÇıKLAMASı   16:03   ALI MAHIR BAŞARıR: "12 EVLADıMıZ NIYE ŞEHIT OLDU, IHMAL VAR Mı AÇıKLANMALı"   16:01   RTÜK’ÜN HALK TV’YE VERDIĞI 10 GÜNLÜK EKRAN KARARTMA CEZASıNı MAHKEME DURDURDU   15:59   MEZITLI’DE KAÇAK YAPıLAŞMAYLA MÜCADELE TAM GAZ SÜRÜYOR   15:58   ZEYDAN KARALARı’ıN GÖZALTı KARARıNA, AVUKATLARıNDAN ITIRAZ...    15:56   TARSUSLULAR, SAĞLıKLı YAŞAM DANıŞMA MERKEZI ILE DAHA MUTLU   11:39   KARADENIZ’DEKI 36 STK’DAN ZEYTINLIKLERIN MADENCILIĞE AÇıLMASıNA ILIŞKIN KANUN TEKLIFINE TEPKI: "GERI DÖNÜLEMEZ TAHRIBATLARA NEDEN OLACAK MADENCILIK FAALIYETLERININ ÖNÜ AÇıLACAK"   09:55   MERSIN BÜYÜKŞEHIR TATILCILERIN GÖZDESI TISAN’A ULAŞıMı KOLAYLAŞTıRDı   09:33   ÇORLU TREN FACIASı’NıN ÜZERINDEN 7 YıL GEÇTI… OĞLUNU KAYBEDEN MıSRA ÖZ: "TCDD GENEL MÜDÜRLÜĞÜ, BÜROKRATLAR VE SIYASILER DE HESAP VERECEK"   09:17   EKREM İMAMOĞLU’NDAN ÖZGÜR ÖZEL’E AÇıLAN SORUŞTURMAYA "SEZAI KARAKOÇ"UN SÖZLERIYLE TEPKI   09:09   MSB: METAN GAZıNDAN ETKILENEN 3 PERSONELIMIZ DAHA ŞEHIT OLMUŞ, ŞEHIT OLAN PERSONEL SAYıSı 8’E YÜKSELMIŞTIR   09:07   AB DELEGASYONU’NDAN BÜYÜKŞEHIR HALKKENT SOSYAL GIRIŞIMCILIK MERKEZI’NE ZIYARET   18:04   CHP MEZITLI İLÇE BAŞKANı AV. ULAŞ YıLMAZ: “HALKıN OYLARıYLA GELENLER, HUKUK DıŞı YÖNTEMLERLE HEDEF ALıNıYOR”   13:40   CHP PM TOPLANDı... BELEDIYELERE YÖNELIK OPERASYONLARıN ARDıNDAN IZLENECEK YOL HARITASı DEĞERLENDIRILDI   12:31   SABRI TEKLI, YENI MERSIN İDMANYURDU BAŞKANı OLDU   09:19   İSTANBUL BAROSU’NDAN AVUKAT ONUR BÜYÜKHATIPOĞLU’NUN GÖZALTıNA ALıNMASıNA TEPKI   09:17   METEOROLOJI: 10 ILDE SAĞANAK YAĞıŞ BEKLENIYOR   09:15   CHP’LI GÜLCAN KıŞ: “SANDıKTA YENEMEYENLER, KUMPASLA HALKıN IRADESINI SUSTURMAYA ÇALıŞıYOR!”   09:13   BÜYÜKŞEHIR’IN ESTETIK DOKUNUŞLARı İLE MERSIN DAHA DA GÜZELLEŞIYOR   01:13   EKREM İMAMOĞLU: CUMHURIYETIMIZIN TEMELLERININ ATıLDıĞı AMASYA BUGÜN TARIH YAZDı  
 
     
   

Karadeniz’deki 36 STK’dan zeytinliklerin madenciliğe açılmasına ilişkin kanun teklifine tepki: "Geri dönülemez tahribatlara neden olacak madencilik faaliyetlerinin önü açılacak"


Karadeniz’deki 36 sivil toplum kuruluşu (STK), TBMM Genel Kurulu’nda görüşmelerine geçen hafta başlanan zeytinliklerin madencilik faaliyetlerine açılmasını ve madencilik alanında birçok yeni düzenleme yapılmasını öngören kanun teklifine tepki göstererek, “Söz konusu kanunun meclisten geçmesi halinde, Fatsa, Giresun ve Artvin’de altın madeni ve metalik madencilik faaliyetlerinden edindiğimiz acı deneyim de göz önüne alındığında, yöremizin kültürel ve doğal varlıklarını, tarım alanlarını ciddi zararlara uğratacağı ve geri dönülemez tahribatlara neden olacak madencilik faaliyetlerinin önünün açılacağı aşikardır" açıklamasını yaptı.

 

Tarih : 7 Temmuz 2025 Pazartesi 11:39   Okunma : 300

Karadeniz’deki 36 sivil toplum kuruluşu (STK), TBMM Genel Kurulu'nda görüşmelerine geçen hafta başlanan zeytinliklerin madencilik faaliyetlerine açılmasını ve madencilik alanında birçok yeni düzenleme yapılmasını öngören kanun teklifine tepki göstererek, “Söz konusu kanunun meclisten geçmesi halinde, Fatsa, Giresun ve Artvin’de altın madeni ve metalik madencilik faaliyetlerinden edindiğimiz acı deneyim de göz önüne alındığında, yöremizin kültürel ve doğal varlıklarını, tarım alanlarını ciddi zararlara uğratacağı ve geri dönülemez tahribatlara neden olacak madencilik faaliyetlerinin önünün açılacağı aşikardır" açıklamasını yaptı.

Zeytinliklerin madencilik faaliyetlerine açılmasını öngören ve kamuoyunda “süper İzin” olarak anılan "Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi"nin TBMM Genel Kurulu'nda görüşülmesine başlandı. Karadeniz Bölgesi’ndeki 36 STK da konuya ilişkin bir ortak açıklama yaparak, tepkilerini dile getirdi.

Ankara Fatsalılar Kültür Ve Yardımlaşma Derneği, Amasya İli Dernekler Fedarasyonu, Akkuş Yardımlaşma Derneği, Avrasya Basın Yayın Birliği, Aarhavi Doğa Koruma Platformu Beykoz Giresunlular Derneği, Çatalağaç Köyü Derneği, Çepni Dernekler Federasyonu, Fatsa Ilıcalılar Kültür Ve Dayanışma Derneği, Gümüşhane Kürtün Çepni Derneği, Giresun Çanakçı Derneği, Gümüşhacıköy Yardımlaşma Ve Dayanışma Derneği, Giresun Eynesil Kemaliye Köyü Yardımlaşma Ve Kalkındırma Derneği, Gümüşhaneliler Kültür Sanat Çevre Ve Sosyal Dayanışma Derneği (GÜDAP), Gümüşhane Şiran İnözü Yardımlaşma Derneği, Güzel Ordu Kültür Sanat Vakfı, Harşit Vadisi Platformu, İkizdere Çevre Derneği, İstanbul Artvin Dernekler Federasyonu, İstanbul Artvin Çevre Platformu, İstanbul Demokrat Ordulular Platformu (İDOP), İstanbul Demokrat Ordulular Derneğ, İstanbul Fatsalılar Kültür Ve Yardımlaşma Derneği, İstanbul Giresunlular Çevre Kültür Ve Dayanışma Derneği, İstanbul Üsküdarlı Giresunlular Derneği, Karadeniz İsyandadır Platformu, Loç Vadisi Platformu, Mesudiye Çevre Derneği, Mesudiyeliler Derneği, Ordu Çepni Derneği, Ulubeyliler Derneği, Üsküdar Ordulular Derneği, Tirebolu Karaahmetli Köyü Derneği, Türk Dünyası Konfedarasyonu, Tüketiciyi Koruma Derneği Genel Merkez, Yeşil Artvin Derneği, Yeşil Doğa Koruma Derneği adına yapılan ortak açıklamada, şunlar kaydedildi:

“Son günlerde gündemde olan Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair 2/3159 Esas Numaralı Kanun Teklifi, 20 Haziran 2025 tarihinde TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu’ndan geçmiş ve ilerleyen günlerde TBMM Genel Kurulu’nda oylamaya sunulması planlanmaktadır. Ancak aşağıda imzası bulunan Karadeniz Bölgesi Dernek ve STK’ları olarak süreç tarafımızca kaygı ile takip edilmektedir. Teklifte yer alan düzenlemeler, Çevre Kanunu, Maden Kanunu, Mera Kanunu, Elektrik Piyasası Kanunu ve Yenilenebilir Enerji Kanunu gibi temel yasalarda geri dönüşü zor değişiklikler öngörmekte; Türkiye’nin ormanları, zeytinlikleri, tarım alanları ve doğa koruma alanları başta olmak üzere kamu mülkiyetindeki ekosistemleri yatırım odaklı ve doğaya verilecek, zararları hiçe sayan bir çerçevede yeniden şekillendirmektedir.

Yöremizin temel ürünü olan fındığın, çayın ve birçok kritik tarımsal ürünün yanında, ormanlarımızın, yaylalarımızın, su kaynaklarımızın, sulak alanlarımızın, sit alanlarımızın ve kültür varlıklarımızın hukuki, bilimsel ve idari koruma kalkanları büyük ölçüde zayıflatılmaktadır.

"Fındığın ülke ekonomisine katkısı yıllık yaklaşık 2.3 milyar dolardır"

Karadeniz 200 bin yıllık doğal orman örtüsü ile en önemli temiz su kaynaklarına sahip, eşsiz güzellikleri ve sağladığı faydaları buraya sığdıramayacağımız özelikte bir bölge olduğunu kanıtlamaktadır Bölge tarımsal üretim ve ihracatta ülke ekonomisi için önemli bir rol oynamaktadır. Ordu, ’Oksijen Diyarı’ olarak anılmaktadır ve tüm dünya fındığının yüzde 20’sini üretmektedir. Giresun ili ile beraber tüm dünya fındık rekoltesinin yaklaşık yarısı bu iki ilimizden çıkmaktadır. Fındığın ülke ekonomisine katkısı yıllık yaklaşık 2.3 milyar dolardır. Turizm gelirleri günden güne artmaktadır. Yine Trabzon, Giresun, Rize ve Artvin'de çay üretimi ekonomimize 6 milyar dolar üzerinde katkı sağlamaktadır. TEMA Vakfı verilerine göre Ordu'nun yüzde 74'ü, Giresun'un yüzde 85'i, Trabzon'un yüzde 77 si, Rize'nin yüzde 82'si, Tokat'ın yüzde 46'sı, Gümüşhane'nin yüzde 93'ü ve Artvin'in yüzde 71’i, maden ruhsatları ile ruhsatlandırılmıştır.

Unutulmamalıdır ki, son yıllarda iklim ve gıda krizi tüm dünyanın gündemindeyken; fındık ve çay başta olmak üzere bölgemizin tarım potansiyeli, gıda güvencesi ve yerel ekonomik sürdürülebilirlik açısından bu kanun teklifi çok ciddi tehditler içermektedir. Söz konusu kanunun Meclis'ten geçmesi halinde, Fatsa, Giresun ve Artvin’de altın madeni ve metalik madencilik faaliyetlerinden edindiğimiz acı deneyim de göz önüne alındığında, yöremizin kültürel ve doğal varlıklarını, tarım alanlarını ciddi zararlara uğratacak ve geri dönülemez tahribatlara neden olacak madencilik faaliyetlerinin önünün açılacağı aşikardır.

"Tarım alanmarımızı savunmak memleketimize karşı boynumuzun borcudur"

Oysaki yöremizin doğal ve kültürel varlıkları gerek iktisadi gerekse de manevi olarak madenciliğe heba edilemeyecek kadar değerlidir. Bu nedenledir ki toprağımızı, su kaynaklarımızı, ormanlarımızı, yaylalarımızı, tarım alanlarımızı savunmak memleketimize karşı boynumuzun borcudur. Bu nedenle Karadeniz Bölgesi dernek ve STK’ları olarak; kanun teklifinin geri çekilmesini talep ediyor, ve TBMM’deki tüm milletvekillerini bu sorumlulukla hareket etmeye davat ediyoruz.”

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2025 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA