30 Nisan 2024 Salı

16:39   AKDENİZ BELEDİYESİ EŞ BAŞKANLARDAN ORTAK “1 MAYIS” MESAJI   15:02   CHP GENEL BAŞKANI ÖZGÜR ÖZEL: "TAKSİM`İ KAPATMAK ANAYASA TANIMAMAKTIR`` (1)   13:58   ALİ YERLİKAYA: "TERÖR ÖRGÜTÜ PROPAGANDASI YAPAN VE 1 MAYIS GÜNÜNÜ PROVOKE ETMEYE YÖNELİK HAZIRLIK İÇERİSİNDE OLAN 58 ŞÜPHELİ YAKALANDI"   13:51   TGC, 1 MAYIS`TA BASIN EMEKÇİLERİ İÇİN CAN GÜVENLİĞİNİN SAĞLANMASI ÇAĞRISI YAPTI   13:27   MEZİTLİ BELEDİYE BAŞKANI TUNCER, ÇALIŞMALARI YERİNDE İNCELEDİ   12:41   YENİŞEHİR BELEDİYE BAŞKANI ÖZYİĞİT’TEN 1 MAYIS EMEK VE DAYANIŞMA GÜNÜ MESAJI   12:36   TARSUS’TA PARKLAR ARTIK DAHA TEMİZ DAHA KONFORLU   12:22   TBMM BAŞKANI KURTULMUŞ`UN "YENİ ANAYASA" TURU...    10:58   CHP MEZİTLİ İLÇE BAŞKANI YILMAZ’DAN 1 MAYIS MESAJI   10:50   GELECEK PARTİSİ İL BAŞKANI KARIŞ’TAN 1 MAYIS İŞÇİ BAYRAMI MESAJI   10:47   GÜLCAN KIŞ’TAN 1 MAYIS MESAJI   10:22   MERSİN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ ‘GÖKKUŞAĞININ ALTINDA` OYUNU İLE GAZİANTEPLİ ÇOCUKLARLA BULUŞTU   10:22   BURHANETTİN BULUT: "TAKSİM`İ EMEKÇİYE KAPATAN İKTİDAR AYM KARARLARINI İHLAL ETMEKTEDİR"   10:01   İSTANBUL VALİLİĞİ, ‘OLAĞANÜSTÜ` 1 MAYIS ÖNLEMLERİNİ AÇIKLADI... TOPLU ULAŞIM KISITLANACAK. TRAMVAY, OTOBÜS, METRO, MARMARAY VE BAZI DENİZ SEFERLERİ DURDURULACAK   09:46   MÜZEYYEN ŞEVKİN: "EMEKLİYİ KANDIRMAYI BIRAKIN. `EMEKLİ YILI` İLAN ETTİK DİYEREK ONLARIN AKLIYLA DALGA GEÇMEYİN"   08:33   İSTANBUL VALİLİĞİ: 1 MAYIS`TA KARAYOLLARINDA KISITLAMA 04.00, DENİZ VE RAYLI SİSTEMDE 05.30`DA BAŞLAYACAK   01:15   MÜSAVAT DERVİŞOĞLU: “İYİ PARTİ OLARAK TEK ADAMLIĞI KÖKLEŞTİRECEK BİR REVİZYON ARAYIŞINA İZİN VERMEYİZ”   16:30   GÜLÜSTAN KILIÇ KOÇYİĞİT: "TAHİR ELÇİ`NİN KATİLLERİNİN ADALET ÖNÜNDE HESAP VERMESİ İÇİN SONUNA KADAR MÜCADELE EDECEĞİZ"   16:14   EKREM İMAMOĞLU`NA TAŞLI SALDIRI DAVASI 24 HAZİRAN`A ERTELENDİ   16:05   TARSUS BELEDIYESI’NDE KIRSAL MAHALLELERDE YOL BAKIM ÇALIŞMA SEFERBERLİĞİ  
 
     
   

CHP Mersin Milletvekili Av. Ali Mahir Başarır’ın Basın Bayramı Günü Mesajı


CHP Mersin Milletvekili Avukat Ali Mahir Başarır, Basın Bayramı Günü nedeniyle mesaj yayınladı.

 

Tarih : 24 Temmuz 2019 Çarşamba 12:48   Okunma : 790

Milletvekili Avukat Ali Mahir Başarır mesajında, "111 yıl önce bugün kaldırılan basın sansürünün yıl dönümünde basın mensuplarının asılsız suçlamalarla hapsedildiği gerçekleri yazmak ve halka duyurmak isteyen gazetecilerin iktidar tarafından sürekli baskı altında tutulduğu günleri yaşıyoruz.

II. Meşrutiyet ile birlikte basına sansürün kaldırıldığı 24 Temmuz 1908’in yıldönümü Türkiye’de her yıl basın bayramı olarak kutlanıyor. Ancak Türkiye’de basın özgürlüğü tablosu her geçen sene kötüye gidiyor.

Maalesef her türlü baskı ve yaptırıma uğrayan basınımızın bazıları kalemlerinden maruz kalmış, bazıları da kalemlerini bırakmak zorunda kalmıştır. Demokrasinin temel şartlarından biri de ifade özgürlüğüdür. Bu ifade özgürlüğü halkında haber alma özgürlüğüdür. Fakat sadece gazetecilik görevini yaptığı için hapse atılmak, tahammülsüzlük ve demokrasinin olmadığı ülkelerde yaşanmaktadır. Üstelik tahammülü olmayan yandaş medya adeta bir sektör haline gelmiş, yanlı haber yapmaktan öte özgür basına da saldırır hale gelmiştir.

Demokratik hayatın vazgeçilmez unsurlarından biri olan basının işlevini en iyi şekilde yerine getirilebilmesi için basın özgürlüğü hayati önem taşır. Anayasamızın 28. Maddesinde “Basın hürdür, sansür edilemez” hükmü ile anayasal bir güvence altına alınmıştır. Fakat bugün basının baskı altında olduğu da bilinen bir gerçektir.

Basın özgürlüğünün kısıtlanması halkın özgürlüğün kısıtlanması demektir. Çünkü baskıcı uygulamalara maruz bırakılmak istenen özgür basınımıza müdahale edilmek istenmesi, halkın haber alma özgürlüğüne yapılmış bir gasptır.

Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) Dünya Basın Özgürlüğü Endeksi’ne göre Türkiye 180 ülke arasında Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Ruanda ve Irak'ın ardından 157 sırada. Türkiye 2010’da 138, 2002’de ise 99. sıradaydı.

Nisan-Mayıs-Haziran 2019 dönemini kapsayan “BİA Medya Gözlem Raporu” AİHM, Anayasa Mahkemesi ve yerel yargının pozitif yükümlülüklerini yerine getirmede sorumluluktan kaçtığı bir dönemde 213 gazeteci ve medya temsilcisinin toplam 10 kez ağırlaştırılmış müebbet, 2 bin 408 yıl hapis ve 1 milyon 885 bin TL manevi tazminat istemiyle yargılandığını gösteriyor.

Cumhurbaşkanı seçildiği Ağustos 2014’te Recep Tayyip Erdoğan’a yönelik yayınlar ve düşünceler nedeniyle yaygın şekilde kullanılmaya başlanan TCK’nın 299. Maddesi, 1 Temmuz 2019’a kadar en az 59 gazetecinin hapis, ertelemeli hapis ve para cezasına mahkûm edilmesine zemin oluşturdu. Eski milletvekilimiz Eren Erdem de yazdığı haberlerden dolayı tutuklu ve bugün cezaevindeki gazetecilerin sayısı 134!

Cumhurbaşkanlığı sistemindeki Yeni Türkiye’de hukukun üstünlüğü kaybolan bir hatıradan öteye geçmemektedir. 24 Temmuz Basında Sansürün Kaldırılışı ve Basın Bayramı’nın 111. Yıl dönümünde dileğim tutuklu bulunan gazetecilerin özgürlüklerine ve kalemlerine bir an önce kavuşmasıdır.

Türkiye bugün böyle bir baskı dönemini yaşıyorken “basın bayramı” demek de o günü kutlamak da maalesef utanç vericidir. Unutulmamalı ki, gazeteciler üzerindeki baskılar son bulunca, cezaevlerindeki gazeteciler özgür kalınca, medya işlevini yine yerine getirebilince kazanan tüm Türkiye olacaktır. Bayram kutlayabildiğimiz günleri getirene kadar 24 Temmuz sadece tarihte bir gündür.

Tüm bu baskılar ve yaptırımların gölgesinde kalemini halkın haber alma özgürlüğü için kullanan ve tarafsızlık ilkesine bağlı kalan ve işini hakkıyla yaparak zor şartlar altında özgürce kalemine sahip çıkan, halkın haber alması için emek harcayan basınımıza teşekkür ederim. Şu an görevlerini özgür ve hür bir şekilde ifa eden tüm basın mensuplarına saygılarımı iletiyorum." şeklinde konuştu.

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2024 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA