26 Ağustos 2025 Salı

16:11   ULUSLARARASı AF ÖRGÜTÜ: “İSRAIL’IN, GÜNEY LÜBNAN’DAKI TAHRIBATı SAVAŞ SUÇU NITELIĞINDE”   16:08   MEMUR ZAMMıNDA DÜĞÜM: ORANLAR BELLI OLDU, KRIZ ÇıKTı   14:56   İSRAIL’IN GAZZE HASTANESI’NE SALDıRıSıNA DÜNYADAN TEPKI   14:52   MÜCAHIT BIRINCI’NIN IFADESININ ALıNMASı IÇIN İSTANBUL EMNIYET MÜDÜRLÜĞÜ’NE MÜZEKKERE YAZıLDı   14:51   TRUMP, FED YÖNETICISI LISA COOK’U GÖREVDEN ALDı   11:48   MEZITLI BELEDIYESI’NDEN ÜNIVERSITE ÖĞRENCILERINE MÜJDE   10:45   MERSIN BÜYÜKŞEHIR’DEN GENÇLERE TAM DESTEK: YENI EĞITIM DÖNEMINDE HIZMETLER ZIRVEYE TAŞıYOR   10:33   AKDENIZ’DE RISK YARATAN METRUK YAPıLARLA MÜCADELE SÜRÜYOR   10:22   TARIHE SAYGı, UMUDA YÜRÜYÜŞ: ÖZGÜR ÖZEL, KOCATEPE’DE GÜN DOĞUMUNU SELAMLADı   10:03   MESKİ’DEN HARFILLI’YE HAYAT VEREN YATıRıM: KESINTISIZ İÇME SUYU ARTıK MÜMKÜN   16:36   CHP GRUP BAŞKANVEKILI ALI MAHIR BAŞARıR: "YARGıDA SUSURLUK VAKASı ORTAYA ÇıKMıŞTıR"   16:33   İYİ PARTI’DE KURULTAY SÜRECI BAŞLıYOR...   15:06   SON DAKİKA! CHP’LI GÖLE BELEDIYE BAŞKANı BUDAK, PARTISINDEN ISTIFA ETTI   13:12   TOROSLAR’DA YOL ATAĞı SÜRÜYOR   13:03   EKREM İMAMOĞLU’NDAN "KUR KORUMALı MEVDUAT" YORUMU   13:01   MERHUM FERDI ZEYREK’IN KıZı NEHIR ZEYREK, YEDITEPE ÜNIVERSITESI MIMARLıK FAKÜLTESI’NI KAZANDı   12:58   DıŞIŞLERI BAKANı FIDAN: “İSRAIL EĞER DURDURULAMAZSA ORTA DOĞU VE ÖTESINDE ÇOK BÜYÜK SORUNLARı BERABERINDE GETIRECEKTIR”   11:17   VERIMLI TOPRAK, GÜÇLÜ ÜRETIM: MERSIN BÜYÜKŞEHIR’DEN TARıMA BILIMSEL DESTEK   20:35   SEÇER’DEN SILIVRI ZIYARETI: “BELEDIYE BAŞKANLARıMıZ MAHKEME KARŞıSıNA ÇıKMALı, ŞEHIRLERINE DÖNMELI”   18:55   TARSUS BELEDIYESI’NDEN KıRSALA STRATEJIK DOKUNUŞ: KOÇÖMERLI’DE 10 KILOMETRELIK ÜRETIM YOLU YENILENDI  
 
     
   

Trump, FED yöneticisi Lisa Cook’u görevden aldı


ABD Başkanı Donald Trump, ABD Merkez Bankası (FED) Yönetim Kurulu Üyesi Lisa Cook’u görevden aldığını duyurdu. Fed’in 111 yıllık tarihinde bir ilk olan kararın, dolara duyulan güveni sarsarak piyasaları etkilemesinden endişe duyuluyor.

 

Tarih : 26 Ağustos 2025 Salı 14:51   Okunma : 414

ABD Başkanı Donald Trump, Truth Social hesabından paylaştığı mektupta, görevden aldığını duyurduğu Cook’u ''aldatıcı ve suç niteliğinde olabilecek mortgage anlaşmaları yapmakla'' suçladı.

ABD Başkanı’nın kendisini görevden alma yetkisi olmadığını belirten Cook, ''İstifa etmeyeceğim. 2022’den bu yana yaptığım gibi Amerikan ekonomisine katkı sunmaya devam edeceğim'' dedi.

FED’den henüz resmi bir açıklama gelmedi. Kararın yedi üyeli kurulun 111 yıllık tarihinde bir ilk olduğu ABD medyasında vurgulanıyor. ABD Başkanı’nıın bu adımı hukuki tartışmalara da yol açtı.

Trump, geçen hafta Cook’un istifasını istemişti. Trump’ın bu çağrısı, Trump’a yakın isimlerden Konut Finansmanı düzenleyicisi Bill Pulte’nin ABD Adalet Balanı Pam Bondi’ye yazdığı ve mortgage dolandırıcılığı iddialarını içeren mektubun ardından geldi. Pulte, mektubun ardından Adalet Bakanlığı’na soruşturma açma çağrısı yaptı. Ancak şu ana kadar soruşturma başlatıldığına ilişkin kamuoyuyla paylaşılan bir bilgi bulunmuyor.

Trump, Cook’un iki hafta arayla ABD’nin Michigan ve Georgia eyaletlerinde farklı mülkler için ''birincil/asıl ikametgah'' taahhüdü verdiğini öne sürdü. Asıl ikametgah olarak gösterilen yerler için çekilen kredilerde faiz oranı daha düşük oluyor.

Cook, iddiaların FED'deki göreve başlamasından önceki bir mortgage başvurusuyla ilgili olduğunu söyledi.

Lisa Cook, 2022’de göreve getirildiğinde FED’in yönetim kurulundaki ilk Afrikalı Amerikan kadın olmuştu. Cook’un görevden alınması, küresel piyasalarda dalgalanma yarattı. Asya’da dolar, başlıca para birimleri karşısında değer kaybetti. Yatırımcılar, yerine atanacak ismin faiz indirimi yönünde daha sert baskı yapacağı beklentisine girdi. 

Donald Trump, son dönemde FED Başkanı Jerome Powell üzerinde de faiz indirme baskısını artırırken, Powell’ı da görevden alabileceğini defalarca dile getirdi.

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2025 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA