Mersin Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı 25 Eylül-1 Ekim tarihleri arasında kutlanan İtfaiye Haftası dolayısıyla, yangınların engellenmesi veya yangınların önüne geçilmesi konusunda bilgilendirme çalışmalarına devam ediyor. Özellikle çocuk ve gençlerin yangınla mücadele ve olağanüstü durumlarda ne yapmaları gerektiği konusuna önem veren ekipler, bu kapsamda uygulamalı çalışmalar gerçekleştiriyor.
Büyükşehir Belediyesi Kadın ve Çocuk Çalışma Grubu tarafından her hafta sonu Tarsus Gençlik Kampı’nda gerçekleştirilen “Çocuklar Toprak ve Su İle Buluşuyor” etkinliğine misafir olan İtfaiye ekipleri, yangın tüpleri ile alevlere nasıl müdahale edileceği konusunda çocuklara bilgi verdiler.
Eğitim çalışmalarına ağırlık verilmesi gerekiyor
Mersin Büyükşehir Belediyesi Tarsus-Çamlıyayla Şube Müdürlüğü Koordinatörü Ali Boltaç, Tarsus İtfaiye Gruplar Sorumlusu Kenan Demirpolat ve diğer itfaiye ekiplerinin hazır bulunduğu etkinlikte kampta bulunan çocuklara yönelik konuşma yapan Mersin Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı itfaiye amiri Ali Temiz, ilk yardım, yangına müdahale ve doğal afetlerde neler yapılması gerektiği konularında eğitim çalışmalarına ağırlık verilmesi gerektiğinin altını çizdi.
Temiz, ülkemizde evlerde genel olarak yangın söndürme tüplerinin olmadığına dikkati çekerek, “Bu durum gerçekten çok yanlış. Her evde bulunması gereken yangın tüpleri ile evde tüp, doğal gaz, soba, elektrik kontağı ve benzeri gibi yangınlara büyümeden müdahale edilebilir. Kullanımı çok kolaydır. Bizler, gece gündüz demeden yangınlara en seri şekilde müdahale etmeye çalışıyoruz. Fakat burada toplumun da yangınlara müdahale konusunda daha bilinçli olması gerekiyor” dedi.
Şu anda gündemde olan deprem veya yangın konularında en önemli unsurun eğitim olduğuna vurgu yapan İtfaiye Daire Başkanlığı itfaiye amiri Ali Temiz, “Japonya, deprem başta olmak üzere birçok doğal afeti yaşamış bir ülke. Bugün Japonya’da yangın, deprem veya diğer doğal afetler durumunda nasıl davranılacağı veya neler yapılacağı konusunda anaokulundan başlamak üzere eğitimler veriliyor ve bu konuda çok başarılılar. Fakat ülkemizde bu konuda maalesef ki gerekli olan çalışmalar yapılmıyor; önlemler alınmıyor. En yakınımızda Adana Aladağ’da yaşanan yurt yangını bunun en somut örneği. Yurt yangınında eğitmen bayan çocukları yangın esnasında yukarı çıkarttı. Ve 13 çocuğumuz can verdi. Allah rahmet eylesin. Şunu hiçbir zaman unutmayın, yangında yukarı çıkılmaz, çünkü duman yukarı doğru çıkar ve tehlikeyle karşı karşıya kalırsınız” diye konuştu.
Etkinlikte kontrollü bir şekilde tüp aracılığıyla oluşturulan alevler, yangın tüpleri kullanılarak katılımcı gençlere ve çocuklara söndürtüldü. Ardından Mersin Büyükşehir İtfaiye Daire Başkanlığı bünyesinde görev yapan K9 cinci arama-kurtarma köpeği, eğitmeniyle birlikte hünerlerini sergiledi. Çocukların eğlenerek öğrendikleri etkinlik oldukça verimli geçti.