4 Temmuz 2025 Cuma

15:46   SOLI GÜNEŞ FESTIVALI COŞKUSU SÜRÜYOR!    15:34   TOROSLAR BELEDIYESI’NIN VETERINER İŞLERI MÜDÜRLÜĞÜ ÇALıŞMALARıNA BAŞLADı   15:15   MERSIN’DE ÇOCUKLAR FUTBOLA BU ŞENLIK ILE DOYDU   09:55   ATANAMAYAN ÖĞRETMENLER ; HAYALLERIMIZ SUYA DÜŞTÜ... BUNU HAK ETMIYORUZ... ADIL KONTENJAN ISTIYORUZ   09:45   MERSIN BÜYÜKŞEHIR’IN YOL ÇALıŞMALARı İLÇELERDE DE DEVAM EDIYOR   09:30   YERLI ÜRETIM DEVI EKON, WIN EURASIA’DA GLOBAL BÜYÜME HEDEFINI YINELEDI   09:20   SANAYI DÖNÜŞÜMÜNDE YENI BIR ADıM: DIJITALLEŞMENIN KALBI İSTANBUL’DA ATıYOR   09:10   ÖĞRENCILERIN EN SEVDIĞI ŞEHIRLERDEN BIRI YINE MERSIN OLDU   19:25   MILLETVEKILI ALI BOZAN: HER ŞEYE KEPÇEYLE MAAŞLARA KAŞıK UCUYLA ZAM!   17:59   AKİB KOORDINATÖR BAŞKANı VEYSEL MEMIŞ: YıLıN İLK YARıSıNDA YıLDıZ PAZARLARıMıZ SLOVENYA, BULGARISTAN VE SURIYE   17:51   GÜLNAR’ıN VERIMLI TOPRAKLARı BÜYÜKŞEHIR’LE YEŞERIYOR   17:36   DÜNYA SAĞLıK HARITASıNDA BIR BAŞARı DAHA   17:25   CHP’LI GÜLCAN KıŞ: “SÖZDE İKLIM YASASı TÜRKIYE’YE VE MERSIN’E İHANETTIR”   17:10   MESKİ İLE ASKİ ARASıNDA “BELEDIYE SU KARDEŞLIĞI PROTOKOLÜ” İMZALANDı   15:32   ALI MAHIR BAŞARıR’DAN TÜİK’E TEPKI   15:30   CHP MERSIN MILLETVEKILI TALAT DINÇER: "ESNAF BITERSE SOKAKLAR BITER, ÜRETIM BITER, UMUT BITER!"   15:29   TOROSLAR’DA ÇÖP EV, ÜÇÜNCÜ KEZ TEMIZLENDI!    15:26   CHP TARSUS İLÇE GENÇLIK KOLLARı TARAFıNDAN 2 TEMMUZ ANMA PROGRAMı DÜZENLENDI   09:40   KADıNLARı GÜÇLENDIREN ‘PAZARTESI BULUŞMALARı’ SÜRÜYOR    17:30   EMIRLER ORMAN PARKı PIKNIK ALANı’NDA ATEŞ YAKMAK YASAKLANDı  
 
     
   

Yeşilboğaz: “CMK Asgari Ücret Tarifesi Anayasal Angarya Suçudur”


Mersin Barosu tarafından ‘Ceza Muhakemesinde Seri Muhakeme Usulü – Basit Yargılama Usulü’ konulu seminer düzenlendi.

 

Tarih : 20 Ocak 2020 Pazartesi 10:07   Okunma : 4723

Mersin Barosu tarafından ‘Ceza Muhakemesinde Seri Muhakeme Usulü – Basit Yargılama Usulü’ konulu seminer düzenlendi. Mersin Barosu Başkanı Bilgin Yeşilboğaz, 2020 yılı CMK asgari ücret tarifesinin avukatlık mesleğinin yüz karası olduğunu ifade ederek, “CMK asgari ücret tarifesi anayasal angarya suçudur. Mersin Barosu olarak, bu konu ile ilgili başlatacağımız dava sürecine, tüm baroların destek vermesini bekliyoruz” dedi.

“İNSAN HAKKI İHLALİNE NEDEN OLMAMALIYIZ”

KKTC Lefke Avrupa Üniversitesinden Av. Doç. Dr. Yavuz Erdoğan’ın sunumuyla Konferans Salonumuzda düzenlenen seminere, Mersin Barosu Başkanı Bilgin Yeşilboğaz, yönetim kurulu, avukatlar, stajyer avukatlar, hakimler ve savcılar katıldı.

Seminerin açılış konuşmasını yapan Yeşilboğaz, “Daha önce hukuk sistemimizde yasaların, uygulamaların bu kadar çok değiştiği dönemler yaşanmadı. Önceden mevzuat yaklaşık 10-15 yılda bir değişirdi. Şimdi neredeyse her gün değişiyor. Bizlerde bu yenilikleri takip etmek zorundayız. Kanundaki yeni gelişmelere, değişikliklere hemen ayak uydurmak zorundayız. Bunun sorumluluğu çok ağır. Yaptığımız işin kamu görevi olması sebebiyle, yaptığımız en ufak yanlışta direk ağır cezada yargılanabiliyoruz. Doğrunun yapılabilmesi adına bu konu şansa, tesadüfe bırakılamaz. Bu nedenle bizler kendimizi güncel tutmak zorundayız. Yargının diğer unsurlarından çok daha iyi yetişmek zorundayız. Süreci bizim yönetmemiz çok önemli. Çünkü burada insan hakkı söz konusu olduğu için, yapacağımız en ufak hata insan hakkı ihlaline neden olacaktır” diye konuştu.

“HUKUK SİSTEMİMİZDE AVUKATLARIN YOK SAYILDIĞI BİR SÜREÇTEYİZ”

Ceza Muhakemesi Kanunu’na getirilen değişikliklerin 1 Ocak 2020 itibariyle yürürlüğe girdiğini hatırlatan ve kanunda yapılan bazı düzenlemeleri eleştiren Yeşilboğaz, “Ceza muhakemesi davalarında avukatlar bertaraf edilemeye çalışılmaktadır. Hukuk sistemimizin her geçen gün avukatları yok saydığı, dışladığı bir süreçteyiz. CMK’da görev alan avukatlara hazırlık ücreti olarak şu anda 416 TL veriliyor. Seri yargılama mahkeme ücreti olarak da 298 TL veriliyor. Yani ortalama bir Asliye Ceza Mahkemesindeki CMK asgari ücret tarifesine uydurmaya çalıştılar. Toplamda 714 TL ücret veriliyor. 2020 yılı CMK asgari ücret tarifesi gerçekten bir anayasal angarya suçudur. Bunu hiçbir zaman kabul etmeyiz. Bu verilen ücretler, vermiş olduğumuz emeğin hiçbir zaman karşılığı değildir. Ücret %20 artırılmış olsa da, CMK asgari ücretin bu kadar düşük olması avukatlık mesleğinin yüz karasıdır. Bu konunun tüm barolar nezdinde dile getirilmesi gerekiyor. Mersin Barosu olarak, bu konu ile ilgili dava süreci başlatacağız. Bu dava sürecinde meslektaşlarımızın da desteğini bekliyoruz” ifadesini kullandı.

ERDOĞAN: “MEVZUATI KENDİMİZE BENZETMEYELİM, BİZ MEVZUATA UYGUN DAVRANALIM”

Daha sonra Ceza Muhakemesi Kanunu’na getirilen değişiklikleri anlatan Av. Doç. Dr. Yavuz Erdoğan, “Yeni bir sistemle kanundaki mevzuatlara bazı değişiklikler getirildi. Kanuna uymamız gerekiyor. Dileğimiz şu; mevzuatı kendimize benzetmeyelim, biz mevzuata uygun davranalım. Bu sistemin asıl amacı şu: İşlenen bir suçu mahkemede uzatmadan nasıl sonuçlandırırız? Amacımız süreci kısaltmak, bir an evvel olayı bitirmek, mahkemede uzun uzun klasik usulle zaman kaybetmemek. Tabi zaman kazandırırken amacımız, önemli olan dosyalara hâkimlerin daha fazla zaman ayırmasını sağlamak. Böylelikle daha adil yargılamalar gerçekleşecektir. Bizdeki seri muhakeme usulü sisteminin özü, Amerika’daki sistemdir. Ama onlardaki gibi serbest değiliz. Onlarda çok daha esneklik var ama bizde o esneklik yok” diye konuştu.

Seminerin soru-cevap bölümünün ardından Baro Başkanı Bilgin Yeşilboğaz, Av. Doç. Dr. Yavuz Erdoğan’a teşekkür ederek plaket takdim etti.

 

 

Paylaş :
Etiketler :  MERSİN BAROSU, BİLGİN YEŞİLBOĞAZ, LEFKE ÜNİVERSİTESİ, SERİ MUHAKEME USULÜ

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2025 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA