6 Aralık 2025 Cumartesi

17:31   "EMEKLILERIN VE EMEKÇILERIN BÜTÇE HAKKı" MITINGI... ÖZGÜR ÖZEL: "TEK ADAM YINE KAYBEDECEK YINE YURTTAŞ BÜTÇE HAKKıNı SÖKE SÖKE ALACAKTıR"   17:27   DENIZ YÜCEL, CHP SÖZCÜLÜĞÜ GÖREVINI ZEYNEL EMRE’YE DEVRETTI   17:25   CHP PM, ILK TOPLANTıSıNı YAPTı... ÖZGÜR ÖZEL, YENI DÖNEMI "MÜCADELE DÖNEMI" OLARAK TANıMLADı   17:23   "EMEKLILERIN VE EMEKÇILERIN BÜTÇE HAKKı" MITINGI... ŞENAL SARıHAN: "ÜLKENIN YÜZDE 10’UNU DAHI OLUŞTURMAYAN BIR KESIM BIZIM EMEKLERIMIZ ÜZERINDEN YAŞıYOR"   17:08   ÖZGÜR ÖZEL’IN YENI MYK’Sı BELLI OLDU... 11 ISIM KORUNDU, YEDI YENI ISIM EKLENDI   15:30   MERSIN’DE KADıNLAR DEMOKRASI İÇIN BULUŞTU: CHP’DEN EŞIT TEMSIL VURGUSU   14:29   MERSIN’DE KESK’TEN YÖNETICI ZAMMıNA PROTESTO: "ADALETSIZLIĞE KARŞı MÜCADELEYE!"   13:56   FUTBOLDA “BAHIS” SORUŞTURMASıNDA IKINCI OPERASYON... METEHAN BALTACı, MERT HAKAN YANDAŞ, AHMET ÇAKAR VE EŞININ DE ARALARıNDA BULUNDUĞU 35 KIŞI GÖZALTıNA ALıNDı   13:55   ABD, DOĞU PASIFIK’TE BIR TEKNEYI DAHA VURDU: DÖRT KIŞI ÖLDÜ, UYUŞTURUCUYLA MÜCADELE OPERASYONULARıNA YÖNELIK SORULAR ARTıYOR   13:50   CHP’LI AKSAZ ŞAHBAZ: SAĞLıK BILIMLERI ÜNIVERSITESI’NIN ÖĞRETIM ÜYESI ALıMıNA ILIŞKIN HER BIR ILAN, YALNıZCA TEK BIR KIŞININ ÖZGEÇMIŞINE BIREBIR UYACAK BIÇIMDE HAZıRLANMıŞ   13:48   ASU KAYA: BUGÜN, KADıNLARıN SIYASETE EŞIT KATıLıMı IÇIN KARARLıLıKLA ADıM ATMA GÜNÜDÜR   13:46   AYLIN NAZLıAKA: "SIYASETTE KADıN 2025 RAPORU, TÜRKIYE’NIN 185 ÜLKE ARASıNDA 126’NCı SıRAYA GERILEDIĞINI ORTAYA KOYDU"   13:44   MANSUR YAVAŞ’TAN TRT HABER’IN "SU KESINTISI" HABERINE TEPKI   05:11   “MERSIN’DE ‘BIZ DE VARıZ’: ENGELSIZ BIR ŞEHIR İÇIN COŞKULU YÜRÜYÜŞ”   19:45   TOROSLAR’DA KıRSAL MAHALLELER MODERN YOLLARA KAVUŞUYOR   19:25   MERSIN’DE KADıN RADYOCULARıN MÜCADELESI BEYAZPERDEDE: “BIZ RADYOYU ÇOK SEVDIK” AYAKTA ALKıŞLANDı   19:15   MERSIN AKDENIZ’DE ÇEVRE YATıRıMı: 1.081 KONTEYNER HIZMETE GIRDI   18:59   “MERSIN’DE DÜNYA ENGELLILER GÜNÜ: İŞKUR DESTEĞIYLE HAYATA KATıLAN GÜÇLÜ ADıMLAR”   18:54   MERSIN’DE HOBI PARKı KıŞA HAZıR: VATANDAŞLAR TOPRAKLA BULUŞTU   19:59   “YÜREĞIR’IN ÇıĞLıĞı MECLISTE: DR. MÜZEYYEN ŞEVKIN’DEN KENTSEL DÖNÜŞÜM VE YATıRıM ÇAĞRıSı”  
 
     
   

İnşaat Sektörüne “Çimento” Darbesi


Çukurova bölgesinde çimento üreticisinin ihracata ağırlık vermesi nedeniyle iç piyasada çimento fiyatları ve temininde ciddi sıkıntılar yaşandığını belirten MERYAP Başkanı Nesim Ekinci, “Sektörün canlanmaya başladığı dönemde çimento darbesi indi.

 

Tarih : 3 Aralık 2020 Perşembe 23:20   Okunma : 2145

Koronavirüs salgını sonrası şantiyelerin kapatılması ve proje iptalleri nedeniyle zor bir dönemden geçen inşaat sektöründe şimdi de çimentoda zam sıkıntısı baş gösterdi.

 Çukurova bölgesinde çimento üreticisinin ihracata ağırlık vermesi nedeniyle iç piyasada çimento fiyatları ve temininde ciddi sıkıntılar yaşandığını belirten MERYAP Başkanı Nesim Ekinci, “Sektörün canlanmaya başladığı dönemde çimento darbesi indi. Son beş ay içerisinde yüzde 60’a yakın zam geldi, bu kabul edilemez” diye konuştu.

 Ülke ekonomisinin lokomotifi görevi yapan inşaat sektörünün bu konuda yalnız bırakılmaması gerektiğini belirten MERYAP Başkanı Nesim Ekinci, Ticaret Bakanlığı’na ve Rekabet Kurulu’na konuya müdahale edin çağrısında bulundu.

Türkiye ekonomisinin lokomotif sektörü ve istihdamın dinamik gücü olan inşaat sektörü bir yandan Covid-19 pandemisiyle mücadele ederken ana malzemelerinden çimentoya gelen zamlarla darboğaza girdi.

Çimento üreticisinin ihracata ağırlık vermesi nedeniyle iç pazarda da fahiş fiyat artışları olduğuna dikkati çeken Mersin Yapı Müteahhitleri Derneği BaşkanıNesim Ekinci,mevcut ekonomik şartların doğurduğu ağır maliyetlerle mücadele eden sektöre bir darbenin de en önemli tedarikçi konumunda olan çimento sektöründen gelmesini kabul edemeyeceklerini vurguladı.

 Ekonominin lokomotif sektörlerinden olan inşaat sektöründeki çimento sıkıntısının, dolaylı etkilerinin alt sektörleri ve istihdamı da etkileyeceğini belirten Nesim Ekinci, “Çimento, inşaat maliyetinin yüzde 8-9'unu oluşturur. İnşaat sektörünün zor günler geçirdiği şu dönemde yüzde 60’a ulaşan zamlar yaparak sektöre ilave ağır yük yüklemek doğru değil. Alternatifi olmayan ürünlere yapılan bu zamlar sektörü çaresiz bırakıyor. Bir liste fiyatı üzerinden gidilmiyor. Firmalar farklı zamanlarda farklı oranlarda fiyat artışı açıklayarak rekabet hukukunun önüne geçiyor. Yetkililerin devreye girmesini ve bu yapılan fahiş zam oranlarına müdahil olmasını bekliyoruz” dedi.

“İnşaat Sektöründe Çarklar Durma Noktasına Geldi”

Çimento’nun yerli hammadde ile üretildiğinin de altını çizen MERYAP Başkanı Ekinci, yüzde 60’a varan zammın hiçbir gerekçesi olmadığını belirterek, sözlerine şöyle devam etti.

“Çimentonun teminini sağlayan ve üretimini yapan firmalar, doların yükselmesi ile birlikte çimentoyu iç piyasa yerine yurtdışı piyasalarına sürmeye başladılar. Mersin bölgemizde 2021 yılının sonuna kadar çimento yok deniliyor. Dışardan da çok talep gelince hem iç pazar kaydırıldı hem de bizlere ardı ardına zamlı fiyat listeleri yansıtıldı.Öte yandan çimento ihtiyacı olan beton santralleri ve firmalar bu fahiş fiyatlara rağmen yine de çimento bulamıyor. Bu ürünün alternatifi yok. Şantiyeler durursa bu diğer sektörleri ve istihdamı da vurur. Dolayısıyla bu ihracat ülke ekonomisine katkıdan ziyade sadece üretici ve temin edici çimento firmalarına kazanç sağlar.”

Mersin İlindeki Ticaret ve Sanayi Odası başta olmak üzere kentteki diğer sivil toplum kuruluşlarına da seslenen MERYAP Başkanı Nesim Ekinci, bölgedeki bu sorunun çözüme kavuşturulması için destek isterken, hükümetin de bu zamlara izin vermemesi gerektiğini belirtti ve Rekabet Kurulu’na inceleme çağrısında bulundu.

 

 

Paylaş :
Etiketler :  COVID-19, DEPREM, İZMİR, KORONAVİRÜS, PANDEMİ, MERSİN, İNŞAAT, SEKTÖRÜNE , ÇİMENTO, DARBESİ, MERYAP

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

  GÜNCEL HABERLER

 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2025 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA