5 Kasım 2025 Çarşamba

15:56   MEZITLI’DE ZEYTININ BEREKETI EĞITIME DÖNÜŞÜYOR   15:54   TOROSLAR’ıN YEŞIL ALANLARı KASıMPATı İLE RENKLENDI   14:28   AİHM’NIN SELAHATTIN DEMIRTAŞ HAKKıNDAKI KARARı... CUMHURBAŞKANı ERDOĞAN: BURASı BIR YARGı ÜLKESIDIR, YARGı NE DERSE O OLUR   14:25   İÇIŞLERI BAKANı YERLIKAYA’DAN, "İBB’DEKI VERI SıZıNTıSı SORUŞTURMASıNDA ZAFIYET YOK" DEDIĞI IDDIALARıYLA ILGILI AÇıKLAMA   14:21   BÜLENT ECEVIT’IN 19’UNCU ÖLÜM YıLıNDA MEZARı BAŞıNDA ANıLDı   14:19   CHP GENEL BAŞKANı ÖZGÜR ÖZEL: "DILEK HANıM’ıN PASAPORTUNU IPTAL ETTILER; BU YAPTıĞıNıZ UCUZLUK"   09:30   MERSIN’DE KADıNLAR PEDAL ÇEVIRIYOR: ÖZGÜRLÜĞE GIDEN YOL BISIKLETLE BAŞLıYOR   09:15   NEW YORK’TA TARIH YAZıLDı: ZOHRAN MAMDANI BELEDIYE BAŞKANı OLDU   09:13   RAFLARDA TEHLIKE: AKDENIZ’DE TARIHI GEÇMIŞ ÜRÜNLERE ZABıTA MÜDAHALESI   09:07   KUKLALARLA UMUT ÖRÜLDÜ: TARSUS’TA LÖSEMILI ÇOCUKLAR İÇIN DAYANıŞMA ATÖLYESI   09:05   MERSIN’DE SANATıN RITMI YÜKSELIYOR: HAYALLER ENSTRÜMANLA BULUŞUYOR   08:49   ADANA SANAYISI ALARM VERIYOR: 100 FABRIKA KAPANDı, TÜRKIYE 22. SıRAYA GERILEDI!   08:33   EĞITIMDEN ÜRETIME: MERSIN’DE GÜÇLÜ İŞ BIRLIĞI DÖNEMI   23:47   İMAMOĞLU’NDAN ÜMRANIYE’YE DIRENIŞ ÇAĞRıSı: “YA HEP BERABER, YA HIÇBIRIMIZ!”   16:52   AYM BAŞKANı ÖZKAYA: “ADALET YALNıZCA MAHKEME SALONLARıNDA DEĞIL, HAYATıN HER ALANıNDA BIR PUSULADıR”   16:45   TÜSİAD’DAN DEM PARTI’YE KRITIK ZIYARET: EKONOMI VE DEMOKRASI GÜNDEMDE   16:32   ÖZEL’DEN SERT ÇıKıŞ: “BAŞSAVCı AKıN GÜRLEK, MAAŞıN DıŞıNDA GELIRIN VAR Mı?”   16:16   BAROLAR BIRLIĞI BAŞKANı: “DEMIRTAŞ KARARı EZBERE YORUMLANAMAZ!”   16:13   TOROSLAR BELEDIYESI, ÇEVRE BILINCINI ÇOCUK YAŞTA KAZANDıRıYOR   16:11   TARSUS BELEDIYE MECLISI KASıM AYı OLAĞAN TOPLANTıSıNı GERÇEKLEŞTIRDI  
 
     
 
 
image

Okunma : 533  Tarih : 11.01.2025  E-Mail : fatihberkil@hotmail.com

 
Ramazan KARA

Suriyelileri, Göndermek İçin Ne Yapmalı?

  SURİYELİLERİ GÖNDERMEK İÇİN NE YAPMALI?
  Yaklaşık 10 yıl kadar önce, berberde tıraş olurken içeriye, bir Suriyeli girdi.
  Hatay'ın bir ilçesinden olan berber de Arapça bildiği ve gelen insanı önceden tanıdığı için Arapça konuşmaya başladılar.
  Aradan birkaç dakika geçtikten sonra berber "Hocam, Arapça bilmiyor. Ayıp olmasın. Sen, Türkçe de bildiğin için artık Türkçe konuşalım" deyince, adamın Türkçeyi de çok güzel konuştuğunu öğrendim.
  Suriyeli adam, oturduğu semtte, Türkler ile yaşadıkları kavgadan söz ediyormuş.
  Ben "Neden kavga ettiniz? Karakola gidip şikayet etseydiniz. Kavga ettikleriniz, kalabalık bir grupla size saldırırsa ne yapacaksınız?" der demez "Bizim arkamızda Tayyip var. Kimse bize bir şey yapamaz" diye karşılık verince, ayağa kalkıp "Sen, kim oluyorsun da, benim cumhurbaşkanımdan 'Tayyip' diye söz ediyorsun? Utanmaz adam. Adam size, ülkesini açmış. Sen saygısızlık yapıyorsun" diye bağırmaya başladım.
  Benden korktuğunu anlayınca, fazla üzerine gitmeden sustum.
  Son dönemlerde -Suriyelilerin- ülkemizin çeşitli yerlerinde, bizim yurttaşlarımıza karşı yaptıkları taşkınlıkları duyunca aklıma hep o gün yaşadıklarım gelir ve "Suriye durulduğuna göre, ülkemizde yaşayan Suriyelileri, ülkelerine -onları da incitmeden- tek tek yollamak gerek" diye düşünürüm.
  Antakya'da okuduğum yıllarda, trafik ışıkları olmadığı için şehrin trafik akışını düzenleyen Abdülcelil adında bir Amca vardı.
  O "dur" işareti yapınca tüm sürücüler durur, Abdülcelil Amca, yayalara dönüp "TEK TEK" deyince, yayalar da tek sıra halinde karşıya -güvenli bir şekilde- geçerdi.
  Abdülcelil Amca yaşıyorsa; Antakya’daki Suriyelileri, tek başına "tek tek" diyerek gönderebilir yani.
  Birkaç hafta önce; hem Cumhur İttifakı hem de Millet İttifakı bileşenleri "Suriyeliler ülkelerine gönderilecek" diyerek bir ortak noktada buluştuklarına göre; bu konu, bir an önce Türkiye Büyük Millet Meclisinde görüşülüp bir çıkar yol bulunmalıdır.
  Keşke, Millet İttifakı bileşenleri; Cumhurbaşkanımızın, Suriyelilerin ülkelerine gönderilmesi konusunda geçmişte söyledikleri üzerinden polemik yapmak yerine "Ülkemizde yaşayan Suriyelilerin -ülkelerine- ne zaman ve nasıl gönderileceğinin görüşülmesi için -içerisinde, Cumhur İttifakı bileşenleri lider kadrosunun son söylemleriyle güçlendirilmiş- bir meclis araştırması önergesi verseydi.
  Suriye'yi ben yönetsem -savaş nedeniyle, ülkelerini terk ederek- başka ülkelerde yaşayan Suriyelileri, bayram günlerinde; ya ülkeme sokmam, ya da yaşadıkları ülkeye dönmelerine izin vermem.
  Türkiye Cumhuriyetini, ben yönetiyor olsam da "Ülkemizde yaşayan Suriyeliler, bayramlarda; ya ülkelerine gitmesinler veya geri dönmesinler." der ve bunun için ne gerekiyorsa yapılmasını sağlardım.
  Birkaç gün önce; yurdumuza gelen -yabancı- bir grubun, başka bir ülkeden gelen bir grubu kaçırıp fidye istediği yönünde bir haber okuyunca, yetkililerden ve muhalefette bulunanlardan, bir an önce gerekli girişimde bulunmasını bekliyorum.
  Sorun, insani yardımdan çok geleceğimizi tehdit eden bir çıban olmaya aday olduğu için ülkemizi yönetenlerin atacağı adımı beklemek en doğru yoldur.
  Yurttaşlarımız, zaman zaman olduğu gibi o insanlara zarar vermek yerine, devleti yönetenlerin atacağı adımı beklemelidir yani.
  Ülkemize; mülteci, sığınmacı, geçici sığınmacı veya ülkesinden ipini koparıp gelenler tek tek tespit edilerek, uluslararası ve yerli hukukun gereği bir an önce devlet tarafından yapılmalıdır.
  Ukrayna ile Rusya arasındaki savaşı da düşününce, ülkemize yeni gelenler olmasından korkuyorum.
  Rusya ile savaşa girmekten çekinen veya korkan Avrupa Birliği ve Amerika Birleşik Devletleri yetkililerinin başımıza -önümüzdeki dönemde- ne tür işler açacağını kestiremiyorum çünkü.
  Savaş çıkartarak milyonlarca insanın yaşamını kaybetmesine neden olan, Amerika Birleşik Devletlerini yönetenler ve suç ortakları, sivrisinek gibidir. İnsanların kanını emer gider.
  Gittikleri yerde yaşayanlar da, kulaklarındaki vızıltı ve bedenindeki kaşıntıyla baş başa kalır.
  Amerika Birleşik Devletleri yöneticileri -kendilerini- demokrasinin sigorta poliçesi gibi gösterse de Dünya'da yapılan savaşların ve askeri darbelerin -nerdeyse hepsinin- arkasında onlar vardır.
  İkinci Dünya Savaşı çıkmadan önce; Hitler'i, savaş çıkarmak için gaza getirdiği halde, Hitler'e karşı savaş kazanan da ABD yetkilileri ve ortaklarıdır.
  Aynı durumun, Ukrayna için geçerli olup olmayacağını zaman gösterecek.
  Amerika Birleşik Devletleri yetkilileri, ülkelerinde yaşanan derin yoksulluğu; silah satarak, savaş çıkartarak ve iğrenç bir mikser gibi Dünya'yı karıştırarak perdeliyor çünkü.(30.04.2022)




 
  YAZARIN ARŞİVİ
 
 
 
  YORUMLAR
 
 
  YORUM YAZIN
 
Adınız Soyadınız :

Yorumunuz :

Güvenlik Kodu : Güvenlik Kodu
Kod :

 




 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2025 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA