10 Aralık 2025 Çarşamba

16:21   CHP MYK TOPLANTıSı... CHP MERSIN MILLETVEKILI ÇAKıR, KESIN IHRAÇ ISTEMIYLE PM’YE SEVK EDILDI   16:17   CUMHURBAŞKANı ERDOĞAN: 10 MART MUTABAKATı’NıN HAYATA GEÇIRILMESI ÖNEMLI BIR DÜĞÜMÜ ÇÖZECEK   16:16   ÜMIT ÖZDAĞ’DAN, YAĞıZ KAAN ERDOĞMUŞ’A TEBRIK: "İLK 50’DE 1 DEĞIL, ILK 20’DE 19 TÜRK SPORCU YETIŞTIRMEYI HEDEFLEYECEĞIZ"   14:48   BAHIS SORUŞTURMASı... TFF BAŞKANı HACıOSMAOĞLU: “OPERASYONLAR DERINLEŞTIKÇE BIR PANIK HAVASı ESMEYE BAŞLADı”   14:46   KENDISINE SISTEMATIK ŞIDDET UYGULAYAN KOCASıNı ÖLDÜRMEKTEN YARGıLANAN SERAP AVCı HAKKıNDA TAHLIYE KARARı VERILDI   14:44   AVRUPALı LIDERLERDEN UKRAYNA’YA KRITIK DESTEK: DONDURULMUŞ RUS VARLıKLARı IÇIN “TAZMINAT KREDISI” ATAĞı   14:39   CHP MYK, ÖZGÜR ÖZEL BAŞKANLıĞıNDA TOPLANDı   14:37   EKREM İMAMOĞLU: BIR TV KANALıNDAN, BIR CANLı YAYıNDAN KORKTULAR   12:48   MERSIN’DE KıBRıS GAZILERI KUYULUK TABIAT PARKı’NDA BULUŞTU: DAYANıŞMA VE VEFA PIKNIĞI   12:40   OSMAN KAVALA’DAN HUKUK VURGUSU: “YANLıŞ DELILLE DOĞRU SONUÇ OLAMAZ”   11:37   AYM’DEN KRITIK KARAR: SÖZLÜ SıNAV ONAYLANDı, EĞITIM YÖNETMELIĞI İPTAL EDILDI   11:15   TÜRKIYE’DE REKOR: FAIZ ZIRVEDE, BÜTÇE DIPTE!   10:48   TOROSLAR’DAN DÜNYA ARENASıNA: ÇIFTE MADALYA GURURU   10:31   “MERSIN’DE KADıNLAR ÜRETIYOR, ÇOCUKLAR GÜVENLE OYNUYOR”   18:30   “KAYSERI’DE DEMOKRASI ÇAĞRıSı: ÖZGÜR ÖZEL CUMHURIYET MEYDANı’NDA HALKLA BULUŞUYOR”   18:20   “MERSIN’DE VIZYONER ADıMLAR: MECLISTEN MARATON VE YıLBAŞı COŞKUSU”   16:30   “20 YAŞ ÜSTÜ ARAÇLAR TRAFIKTEN ÇEKILMELI: BOZAN’DAN ÇEVRE VE EKONOMI İÇIN KRITIK ÇAĞRı”   16:10   “AKDENIZ BELEDIYESI, ÜRETEREK TASARRUFLA HIZMET KALITESINI YÜKSELTIYOR”   10:35   AKDENIZ İHRACATÇıLARı KASıMDA 1,55 MILYAR DOLARA ULAŞTı: UZAK PAZAR HAMLESI GÜÇLENIYOR   10:05   “CANAN AKSU’DAN SAHTE MIMAR UYARıSı: HUKUKI SÜREÇ BAŞLATıLDı”  
 
     
 
 
image

Okunma : 373  Tarih : 13.08.2025  E-Mail : mehmed.ok33@gmail.com

 
Mehmet OK

YARGI DEVLETİ

Yargının Siyasallaşması…..
Yargının siyasallaşması, yani kararlarını hukuk kurallarından çok siyasi beklentilere göre vermesi, hukukun üstünlüğünü zedeler. Bu durum, özellikle muhalif görüşlerin cezalandırıldığı, bazı kişilerin ise hukukun üstünde tutulduğu bir düzene yol açar. 
Bu da halkın adalete olan güvenini ciddi biçimde sarsar.

Yargı, Güçler Ayrılığı İlkesinin Temel Direğidir….

Demokratik rejimlerde yasama, yürütme ve yargı birbirinden bağımsızdır. Bu ayrım, iktidarın keyfî kararlar almasını engellemek için vardır. Ancak yargı bağımsızlığını yitirirse:
- Yasama (meclis) etkisizleşir.
- Yürütme (hükümet) denetlenemez.
- Yargı, halkın değil iktidarın hizmetine girer.

Siyasi Yargı Kararları:
 İktidar İçin Araç, Toplum İçin Tehdittir…..
 

Siyasi saiklerle verilen yargı kararları:
- Muhalifleri bastırma aracı haline gelir.
- Hukukun bireyleri koruma misyonunu yok eder.
- “Kimin yanındasın?” sorusu “Hakkın mı var?” sorusunun önüne geçer.
Bu noktada hukuk, bir güvence değil; bir tehdit aracına dönüşür.

Rejim Değişikliği Sessizce Gerçekleşir….
Bir ülkede:
- Basın susturulmuşsa,
- Muhalefet sindirilmişse,
- Yargı iktidarın denetimine girmişse,

bu artık “hukuk devleti” değil, “otoriter rejim” tanımıdır. Ve çoğu zaman bu değişim, anayasalar yazılmadan, seçimler iptal edilmeden gerçekleşir. Yargının ele geçirilmesi, bu dönüşümün ilk adımıdır. Çünkü diğer tüm alanlara müdahale, hukuk yoluyla meşrulaştırılır.

Halkın Güvenini Kaybetmiş Bir Yargı, Devleti Ayakta Tutamaz….

Bir ülkede insanlar adaleti sadece mahkeme salonunda değil; sokakta, işyerinde, evinde hissetmek ister. Bu duygu kaybolduğunda:
- Toplumun devlete olan bağlılığı zayıflar.
- Bireyler kendi adaletini aramaya başlar.
- Hukuki değil, duygusal veya şiddet içeren çözümler yaygınlaşır.

Ne Yapmalı?
- Bağımsız denetim mekanizmaları güçlendirilmelidir.
- Hâkim ve savcı atamaları, liyakate ve objektif kriterlere göre yapılmalıdır.
- Sivil toplum, yargı üzerindeki siyasi baskıyı sürekli gündemde tutmalıdır.
-Hukuk eğitimi, sadece bilgi değil, etik ve vicdan temelli olmalıdır.



 
  YAZARIN ARŞİVİ
 
 
 
  YORUMLAR
 
 
  YORUM YAZIN
 
Adınız Soyadınız :

Yorumunuz :

Güvenlik Kodu : Güvenlik Kodu
Kod :

 



  GÜNCEL HABERLER

 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2025 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA