2 Mayıs 2024 Perşembe

16:48   BAŞKAN ALİ BOLTAÇ, “BU ŞEHİR HAYALET ŞEHİR OLARAK ANILIYOR AMA BİZ BU ŞEHRİ HAYAL EDİLECEK BİR ŞEHRE DÖNÜŞTÜRECEĞİZ”   15:54   GÜLCAN KIŞ: "MERSİN, SÖZ VERİLİP BİTİRİLEMEYEN PROJELERİN MERKEZİ HALİNE GETİRİLMİŞTİR"   15:21   NUMAN KURTULMUŞ, YENİ ANAYASA İÇİN SAADET - GELECEK GRUBUNU ZİYARET ETTİ   15:02   DEM PARTİ EŞ GENEL BAŞKANLARI, YARIN CHP LİDERİ ÖZEL İLE GÖRÜŞECEK   14:27   TOROSLAR BELEDİYE BAŞKANI YILDIZ EMEKÇİLERLE KOL KOLA YÜRÜDÜ   14:23   YENİŞEHİR BELEDİYE BAŞKANI ABDULLAH ÖZYİĞİT, 1 MAYIS’TA İŞÇİLERLEYAN YANA YÜRÜDÜ   14:19   AKDENİZ BELEDİYESİ EŞ BAŞKANLARI SARIYILDIZ VE ARSLAN, 1 MAYIS COŞKUSUNA ORTAK OLDU   14:07   ÖĞRETMEN ADAYLARI ATAMA BEKLİYOR... EĞİTİM-İŞ GENEL BAŞKANI ÖZBAY: "1 MİLYONA YAKIN ÖĞRETMEN ADAYI VAR. PLANLAMA YAPILMAZSA SORUNLAR GİDEREK ARTACAK"   12:40   İLİÇ`TE MADENİN YAŞAMLARI DEĞİŞTİRDİĞİ KÖYLER... "KİMİLERİ PARA KAZANIYOR, KİMİLERİ ÖLÜYOR"   11:52   TAKSİM`E ÇELENK BIRAKMALARINA İZİN VERİLMEYEN EMNİYET TEŞKİLATI SENDİKASI: "EMNİYET ÇALIŞANLARI DA EMEKÇİDİR"   10:54   TÜİK 2023 YILI KIRMIZI ET ÜRETİM İSTATİSTİKLERİNİ AÇIKLADI... ET ÜRETİMİ YÜZDE 8,8 ARTARAK 2 MİLYON 384 BİN 47 TON OLARAK TAHMİN EDİLDİ   10:46   KADİRLİLİ EMEKLİ: "10 BİN LİRA MAAŞLA 20 BİN LİRAYA NASIL KURBAN ALACAĞIZ? SÜRÜNÜYORUZ"   10:38   TÜİK: ÇİĞ SÜT ÜRETİMİ 2023 YILINDA YÜZDE 0,4 AZALARAK 21 MİLYON 481 BİN 567 TON OLDU   10:04   ÖMER FETHİ GÜRER, `TAVUKTA İHRACAT SINIRLAMASI`NI DEĞERLENDİRDİ: "ANLIK UYGULAMALARLA SORUNLAR ÇÖZÜLEMEZ"   09:58   MERSİN BÜYÜKŞEHİR`DEN TARSUS`A SAĞLIKLI YAŞAM DANIŞMA MERKEZİ   09:34   TÜRKER ATEŞ: VATANDAŞ, VERGİSİNİ DE BORÇLANARAK ÖDÜYOR. KARTLA DEVLETE YAPILAN ÖDEMELER ÜÇE KATLANDI   09:24   VAHAP SEÇER, 1 MAYIS`TA İŞÇİLERLE YÜRÜDÜ: “BİZİM İKTİDARIMIZDA EMEKÇİ KARDEŞLERİMİZ BAYRAMI İSTEDİĞİ YERDE KUTLAYACAK”   19:11   YASAKLAR İSTİKLAL CADDESİ`Nİ DE BOMBOŞ BIRAKTI   18:26   POLİS YİNE "SÜPÜR" TALİMATI VERDİ, GÖRÜNTÜ ALAN GAZETECİLER KALKANLARLA ENGELLENDİ   17:55   ÖZGÜR ÖZEL, CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN İLE GÖRÜŞMESİ ÖNCESİNDE PARTİSİNİN ÖNCEKİ GENEL BAŞKANLARINI ARADI  
 
     
   

Mandarinde 2 yeni yerli ve milli çeşit geliştirildi


Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü Müdürü Cengiz Türkay, enstitüde turunçgil çeşitleri üzerine AR-GE çalışması yürüten araştırmacıların birisi geççi diğeri ise çekirdeksizlik özelliklerine sahip 2 yerli ve milli mandarin çeşidi geliştirdiklerini, bu çeşitleri ise tescile hazırladıklarını söyledi.

 

Tarih : 1 Ocak 2021 Cuma 13:53   Okunma : 1046

Tarım ve Orman Bakanlığı, Tarımsal Araştırmalar Genel Müdürlüğüne (TAGEM) bağlı Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü daha önce tescil ettirdiği 2 mandarin çeşidine 2 yeni çeşidi daha ekledi. Islah çalışmalarında geliştirilen yeni çeşitlerden birinde mandarinde bulunan çekirdek sayısı 7'den 3'e düşürüldü. Geççi özelliğe sahip çeşitte ise ocak ayında tamamlanan hasadı 2 ay daha uzatacak, hasadın mart ayı sonuna kadar devamını sağlayacak.

Daha önce "Toros Kırmızısı" ile "Sarıca" adlı 2 çeşidi tescil ettirerek çiftçilerin hizmetine sunduklarını belirten Türkay, Türk tarımına yerli ve milli çeşitler kazandırarak, dünya pazarında üstünlük sağlamayı amaçladıklarını dile getirerek, "Tarım ve Orman Bakanlığına bağlı turunçgil ıslahı yapan 2 enstitüden birisiyiz. Antalya'da Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü ve Mersin'de içerisinde bulunduğumuz Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü turunçgil ıslahı konusunda çalışıyor. Şu anda Alata'da mandarin üzerine konuşacak olursak 2 çeşit tescil ettirdik. 2 tane de çeşit adayımız var. Bu çeşit adaylarımızın şubatta tescille ilgili başvurusunu tamamlıyoruz" dedi.

"Yeni çeşitler pazar üstünlüğü kazandıracak"

Yeni çeşitlerin dünya pazarında üstünlük sağlayacak özelliklere sahip olduğunu anlatan Türkay, "Çeşidimizin bir tanesinde çekirdek sayısı düşük. Diğeri de geççi bir çeşit. Mandarin sezonu genellikle ocak ayının sonuna doğru biter. Fakat geççi çeşidimiz mart ayının sonuna kadar dalında kalabiliyor. Dolayısıyla üretim sezonunu 2 ay uzatıyor. Hem yurt içi piyasalarda hem de uluslar arası piyasalarda bu 2 aylık boşluk dönemi kendi yerli ve milli çeşitlerimizle beraber kapatmayı ve üreticilerimize bir katma değer oluşturmayı hedefliyoruz" diye konuştu.

"Dünya pazarına yerli ve milli çeşitlerle kazandırıyoruz"

Enstitünün ıslah ve genetik bölümü turunçgil araştırmaları birimi uzmanlarından ziraat mühendisi Dr. Deniz Sanal da yaklaşık 15 yıldır turunçgilde yeni çeşit geliştirme üzerine pek çok araştırma yapıldığına dikkat çekti.

Dr. Sanal, "Bu araştırmalarımızın meyvesi olarak tüm Türkiye'ye duyurduğumuz çekirdeksiz limonlarımız büyük bir popülarite kazandı. Özel sektöre üretim amacıyla hakları devredildi. Bununla birlikte son 10 yıldır dünya pazarında herkesin ilk aklına gelen turunçgil denilince portakal ve limon oluyor. Ama son 10 yıldır dünya pazarında özellikle mandarinler çok büyük ilgi görmekte. Özellikle küçük çocukların ve gençlerin daha çok tercih ettiği turunçgil çeşidi olarak mandarinler büyük bir popülarite kazanmıştır. Biz de dünya pazarındaki bu dinamikleri kurum olarak elimizde tutmak amacıyla ve özellikle dünya pazarlarına yerli ve milli çeşit sokabilmek için araştırmalar yapmaya devam ediyoruz" dedi.

"Çekirdeksizlik kilit bir özellik"

"Araştırmalarımızın perspektifini bu anlamda limon ve portakaldan biraz daha mandarine doğru yönelttik" diyen Dr. Sanal, "Bu anlamda da geççilik, erkencilik üstün kalite özellikleri içeren ve özellikle de dünya pazarında da şuan kilit bir özellik olan çekirdeksizlik üzerine pek çok çalışma yapmaya devam ediyoruz. Bu alanda perspektifimizi çizdik. Bununla birlikte son 5 yıldır yapmakta olduğumuz birtakım ıslah çalışmaları sonucunda da yeni 2 tane mandarin çeşidimizi biz tüketiciyle ve üreticilerimizle buluşturma hedefliyoruz" şeklinde konuştu.

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

  GÜNCEL HABERLER

 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2024 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA