6 Aralık 2025 Cumartesi

15:30   MERSIN’DE KADıNLAR DEMOKRASI İÇIN BULUŞTU: CHP’DEN EŞIT TEMSIL VURGUSU   14:29   MERSIN’DE KESK’TEN YÖNETICI ZAMMıNA PROTESTO: "ADALETSIZLIĞE KARŞı MÜCADELEYE!"   13:56   FUTBOLDA “BAHIS” SORUŞTURMASıNDA IKINCI OPERASYON... METEHAN BALTACı, MERT HAKAN YANDAŞ, AHMET ÇAKAR VE EŞININ DE ARALARıNDA BULUNDUĞU 35 KIŞI GÖZALTıNA ALıNDı   13:55   ABD, DOĞU PASIFIK’TE BIR TEKNEYI DAHA VURDU: DÖRT KIŞI ÖLDÜ, UYUŞTURUCUYLA MÜCADELE OPERASYONULARıNA YÖNELIK SORULAR ARTıYOR   13:50   CHP’LI AKSAZ ŞAHBAZ: SAĞLıK BILIMLERI ÜNIVERSITESI’NIN ÖĞRETIM ÜYESI ALıMıNA ILIŞKIN HER BIR ILAN, YALNıZCA TEK BIR KIŞININ ÖZGEÇMIŞINE BIREBIR UYACAK BIÇIMDE HAZıRLANMıŞ   13:48   ASU KAYA: BUGÜN, KADıNLARıN SIYASETE EŞIT KATıLıMı IÇIN KARARLıLıKLA ADıM ATMA GÜNÜDÜR   13:46   AYLIN NAZLıAKA: "SIYASETTE KADıN 2025 RAPORU, TÜRKIYE’NIN 185 ÜLKE ARASıNDA 126’NCı SıRAYA GERILEDIĞINI ORTAYA KOYDU"   13:44   MANSUR YAVAŞ’TAN TRT HABER’IN "SU KESINTISI" HABERINE TEPKI   05:11   “MERSIN’DE ‘BIZ DE VARıZ’: ENGELSIZ BIR ŞEHIR İÇIN COŞKULU YÜRÜYÜŞ”   19:45   TOROSLAR’DA KıRSAL MAHALLELER MODERN YOLLARA KAVUŞUYOR   19:25   MERSIN’DE KADıN RADYOCULARıN MÜCADELESI BEYAZPERDEDE: “BIZ RADYOYU ÇOK SEVDIK” AYAKTA ALKıŞLANDı   19:15   MERSIN AKDENIZ’DE ÇEVRE YATıRıMı: 1.081 KONTEYNER HIZMETE GIRDI   18:59   “MERSIN’DE DÜNYA ENGELLILER GÜNÜ: İŞKUR DESTEĞIYLE HAYATA KATıLAN GÜÇLÜ ADıMLAR”   18:54   MERSIN’DE HOBI PARKı KıŞA HAZıR: VATANDAŞLAR TOPRAKLA BULUŞTU   19:59   “YÜREĞIR’IN ÇıĞLıĞı MECLISTE: DR. MÜZEYYEN ŞEVKIN’DEN KENTSEL DÖNÜŞÜM VE YATıRıM ÇAĞRıSı”   19:55   “MERSIN’DE ENGELSIZ YAŞAM PARKı’NDA DÜNYA ENGELLILER GÜNÜ: SANAT, EMPATI VE DAYANıŞMA BULUŞTU”   15:38   MERSIN SAĞLıK ÜSSÜ YOLMA YOLUNDA: MHP MERSIN MILLETVEKILI UYSAL YENI SAĞLıK YATıRıMLARıNı DUYURDU   15:34   CHP’LI UZUN, MUĞLA’DAKI ZEHIRLENME OLAYıNı MECLIS GÜNDEMINE TAŞıDı   14:29   CHP’LI HEYETTEN DIVRIĞI’DE IŞTEN ÇıKARıLAN MADENCILERE DESTEK ZIYARETI   14:27   ASU KAYA: “‘AILE YıLı’ DIYE SÜSLÜ SLOGANLARLA KONUT PROPAGANDASı YAPMAK, GERÇEK AILELERIN YAŞADıĞı ACı TABLOYU INKÂR ETMEKTIR”  
 
     
   

Mersin Tabip Odası’ndan SGK’ya Sut Tepkisi ,’Sağlıkta Dönüşüm Programı Gerçek Yüzünü Göstermeye Başladı’


Mersin Tabip Odası Başkanı Dr. Mehmet Antmen, Sağlık Uygulama Tebliği (SUT) ile 52 ilacın geri ödeme listesinden çıkarılmasının 15 yılı aşkın süredir uygulanan Sağlıkta Dönüşüm Programı’nın bir sonucu olduğunu savunarak, “Program gerçek yüzünü göstermeye ve uzun süredir planladığı ‘Elini vatandaşın cebine sokma’ girişimlerini yaşama geçirmeye başladı” dedi.

 

Tarih : 15 Eylül 2021 Çarşamba 22:20   Okunma : 748

Mersin Tabip Odası Başkanı Dr. Mehmet Antmen, Sağlık Uygulama Tebliği (SUT) ile 52 ilacın geri ödeme listesinden çıkarılmasının 15 yılı aşkın süredir uygulanan Sağlıkta Dönüşüm Programı’nın bir sonucu olduğunu savunarak, “Program gerçek yüzünü göstermeye ve uzun süredir planladığı ‘Elini vatandaşın cebine sokma’ girişimlerini yaşama geçirmeye başladı” dedi.

Konu ile ilgili Tabip Odası’nda Yönetim Kurulu üyelerinin de katıldığı basın toplantısında konuşan Antmen, daha önce özellikle hastanelerde uygulanan katkı payları, katılım ücretleri, maaştan kesintiler, eczanelerde karşımıza çıkan fiyat farklarına yeni bir soygun girişiminin de eklendiğini öne sürdü. Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK) 8 Eylül 2021 tarihinde Resmi Gazete'de yayınlanan bir tebliğ ile yaygın kullanılan 52 ilacı geri ödeme listesinden çıkardığına dikkat çeken Dr. Antmen şunları söyledi:

"VATANDAŞLAR BU İLAÇLARI CEPTEN ÖDEME İLE ALABİLECEK:

Pandemi döneminde vatandaşları tarafından çok yaygın olarak kullanılan ve fiyatları 15-50 TL arasında değişen 52 ilacın bedelinin SGK tarafından ödenmemesiyle birlikte vatandaşları bu ilaçları cepten ödeme ile alabileceklerdir. Bu durum ilacı erişilebilir ve satın alınabilir olmasını zorlaştıracak, fiili olarak reçetesiz ilaçların artmasına yol açacaktır

Kutu başı kullanım miktarı fazla olan bu ilaçları SGK toplu, çok miktarda ve buna bağlı olarak iskontolu aldığı için fiyatı azalmaktaydı. Geri ödeme listesinden çıkarılan bu ilaçlar şimdi serbest piyasa kurallarına göre daha fazla bedelle satılacaktır. Fiili olarak reçetesiz ilaca dönüşecek bu ilaçlar Tarım Bakanlığı izni ile doğal ürün olarak eczane dışında da satılabileceklerdir.

ALINACAK FARKLAR YÜZDE 5 ARTTI:

Bu şekilde vatandaşın cebinden çıkacak eşdeğer ilaç fiyat farkı da fazlalaşmıştır. Yapılan bu değişiklik ile de vatandaşın ilaç için ödeyeceği para arttırılmıştır. Halk için kullanılması gereken bütçenin yandaşlara peşkeş çekilmesi nedeniyle 1 milyar TL civarında açık veren SGK'nın içine düşmüş olduğu finansal kriz bahane edilerek yapılan bu değişiklikler doğrudan halkın sağlık hakkına saldırıdır ve aslında sağlıkta dönüşüm programının kaçınılmaz bir sonucudur. SGK, vatandaşları tarafından yıllardır kullanılan bu ilaçları geri ödeme listesine bir an önce almalı, AKP iktidarı, halkın sağlık hakkını daraltan, ilaca erişimi zorlaştıran ve cepten harcamayı arttıran bu düzenlemelerden ve temel olarak da sağlıkta dönüşüm programından bir an önce vazgeçmelidir. Herkese eşit, ücretsiz, nitelikli ve kamusal bir sağlık programı ile sağlık çalışanlarının iş güvenceli, insanca yaşayacağı temel ücret ile çalıştığı bir iş ortamı yaşama geçirilmelidir.”

BAKANLIK CİDDİYE ALMIYOR:

 Bakanlık ciddiye almasa da, bundan sonra da eleştiri ve önerilerimizi sunmaya, gerek hekimlerin özlük, ekonomik, sosyal haklarını gerekse de halkın sağlık hakkını savunmaya devam edeceğiz."

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

  GÜNCEL HABERLER

 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2025 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA