16 Mayıs 2024 Perşembe

09:53   MERSİN BÜYÜKŞEHİR DESTEKLİYOR, KADINLAR OKUMA YAZMA ÖĞRENİYOR   01:39   AYM`NİN CAN ATALAY KARARINI UYGULAMAYAN YARGITAY 3. CEZA DAİRESİ BAŞKANI MUHSİN ŞENTÜRK, YARGITAY CUMHURİYET BAŞSAVCILIĞI`NA SEÇİLDİ   01:20   ALİ MAHİR BAŞARIR: "OSMAN KAVALA DOSYASINDA HEYET KAPAĞINI BİLE KALDIRMADAN RET KARARI VERDİ, UTANÇ MESELESİDİR BU"   01:01   FAHİŞ FİYAT ARTIŞI VE STOKÇULUK CEZALARININ ARTIRILMASINI DA İÇEREN KANUN TEKLİFİNİN İLK 3 MADDESİ TBMM GENEL KURULU`NDA KABUL EDİLDİ   16:47   MGM HAVA TAHMİN UZMANI MURAT ACAR: HAFTA SONU BATI KESİMLERDEN BAŞLAYARAK HAVA SICAKLIKLARI ARTACAK   16:14   AYHAN BORA KAPLAN DAVASI KAPSAMINDA GİZLİ TANIĞIN İSMİNİ VERDİĞİ 4 POLİS GÖZALTINA ALINDI   16:11   SAADET- GELECEK GRUBUNDAN İSRAİL BÜYÜKELÇİLİĞİ ÖNÜNDE AÇIKLAMA   15:05   MERSİNLİ SANATÇILAR ‘UZAKLAR’DAN DÖNDÜ   14:16   MERSİN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANI SEÇER KORKUSUZ KAHRAMANLARLA BİR ARAYA GELDİ   12:31   DEM PARTİ`DEN KOBANİ DAVASI İÇİN ÇAĞRI   11:38   MSB: "GARA VE HAKURK`TA 12 PKK`LI TERÖRİST ETKİSİZ HALE GETİRİLDİ"   11:03   TÜRKİYE`DE DOĞURGANLIK HIZI SON 22 YILDA 2,38 ÇOCUKTAN, 1.51 ÇOCUĞA DÜŞTÜ   10:11   MERSİN’DE DANS VE RİTMİN BÜYÜSÜYLE ENGELLER BİR KEZ DAHA AŞILDI   09:57   MERSİN’DE 19 MAYIS, RUHUNA YAKIŞIR ŞEKİLDE KUTLANACAK   22:44   CHP DİYARBAKIR MİLLETVEKİLİ SEZGİN TANRIKULU: "DEDAŞ BÖLGEDEKİ ÇİFTÇİLERE BÜYÜK ZULÜM UYGULUYOR"   22:31   DEM PARTİ ANKARA İL ÖRGÜTÜ`NDEN KOBANİ AÇIKLAMASI: ”BU ÇIKMAZDAN GERİ DÖNÜN, DİYALOG VE MÜZAKERELERİN, BARIŞIN ÖNÜNÜ AÇIN”   22:11   CAN ATALAY İÇİN İSTANBUL ADLİYESİ ÖNÜNDEN ADALET ÇAĞRISI... TİP GENEL BAŞKANI BAŞ: "ADINDA ADALET OLAN BU PARTİ TÜRKİYE`DE ADALETİ KATLEDEREK VAR OLUYOR"   21:36   İYİ PARTİ `KAMUDA İSRAFIN ARAŞTIRILMASINI` İSTEDİ... İYİ PARTİ`Lİ KARAKAŞ: "BU PAKET KAMUDAKİ İSRAFIN İTİRAFIDIR"   21:19   TBMM GENEL KURULU`NDA İKTİDARIN REDDETTİĞİ ÖNERGELER TARTIŞMA YARATTI... "AKP GRUBU`NUN ADI BUGÜNDEN SONRA `REDGİLLER` OLMALI"   20:20   TBMM`DE DEM PARTİ VE AKP`LİLER ARASINDA İLİÇ TARTIŞMASI... KORDU`DAN KARSLI`YA: "SORUMLULUKLARI VAR, SAVUNMA PSİKOLOJİSİYLE CEVAP VERMESİNLER"  
 
     
   

VAHAP SEÇER: “17 MART, MERSİN İÇİN ONUR VE GURUR GÜNLERİNDEN BİRİDİR”


Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, 17 Mart Gazi Mustafa Kemal Atatürk`ün Mersin`e gelişinin 99. yıl dönümü kutlama programına katıldı. Milli Mücadele`de Ulu Önder Atatürk`e canla başla destek veren Mersin`in, Cumhuriyet`e de büyük bir coşku ile gönülden destek sunduğunu belirten Başkan Seçer, “17 Mart, Mersin için onur ve gurur günlerinden birisidir” dedi.

 

Tarih : 17 Mart 2022 Perşembe 21:22   Okunma : 815

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, 17 Mart Gazi Mustafa Kemal Atatürk`ün Mersin`e gelişinin 99. yıl dönümü kutlama programına katıldı. Milli Mücadele`de Ulu Önder Atatürk`e canla başla destek veren Mersin`in, Cumhuriyet`e de büyük bir coşku ile gönülden destek sunduğunu belirten Başkan Seçer, “17 Mart, Mersin için onur ve gurur günlerinden birisidir” dedi.

Kutlama programına, Mersin Valisi Ali İhsan Su, Akdeniz Bölge ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Fuat Gedik, Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, muharip gaziler, kent protokolü ve vatandaşlar ile öğrenciler katıldı. Mersin Tren Garı`nda başlayan programda, Büyükşehir Belediyesi Halk Oyunları Ekibi gösterilerini sergiledi. Ardından Büyükşehir Belediye Bandosu`nun çaldığı marşlar eşliğinde, protokol üyeleri tarafından muharip gazilerden oluşan temsili heyet karşılandı. İçinde gazilerin bulunduğu tren, Mersin Garı`na geldikten sonra bir gazi tarafından Türk bayrağı Mersin Valisi Su`ya teslim edildi.

TREN GARI`NDAN CUMHURİYET MEYDANI`NA COŞKULU YÜRÜYÜŞ

Protokol üyeleri, gazilerden oluşan temsili heyet, öğrenciler ve vatandaşlardan oluşan kortej, Büyükşehir Belediye Bandosu eşliğinde Cumhuriyet Meydanı`na kadar coşkulu bir şekilde yürüdü. Cumhuriyet Meydanı`nda devam eden törende ise Mersin Valisi Su, Akdeniz Bölge ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Gedik ve Başkan Seçer tarafından Atatürk Anıtı`na çelenkler sunuldu. Çelenk sunma töreninin ardından saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklâl Marşı eşliğinde Türk bayrağı göndere çekildi. Kutlama programında öğrenciler tarafından şiirler okunurken, Büyükşehir Belediyesi Halk Oyunları ekibi de gösterilerini sergiledi.

SEÇER: “17 MART, MERSİN İÇİN ONUR VE GURUR GÜNLERİNDEN BİRİSİDİR”

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, günün anlam ve önemine ilişkin yaptığı konuşmasına şöyle başladı:

 “17 Mart, Mersin için onur ve gurur günlerinden birisidir. Gazi Mustafa Kemal Atatürk`ün 99 yıl önce bugün Mersin`e yaptığı ilk resmi ziyareti anıyoruz. Daha önce Mustafa Kemal Atatürk, Mondros Ateşkes Anlaşması`ndan hemen sonra Bölge Komutanı olarak Mersin`e gelmişti. 5 Kasım 1918 günü Mersin`e gelen Mustafa Kemal, Milli Mücadele`nin ilk hazırlıklarını burada yapmıştı. O günlerde ‘Asıl savaş şimdi başlıyor` diyen Gazi, Mersinlilerden aldığı güçle Türkiye`nin kurtuluş mücadelesinin ilk adımını buradan attı. Atatürk`ün 17 Mart 1923 tarihinde Mersin`e ve Tarsus`a yaptığı ziyaret son derece anlamlıdır.”

“MERSİN, CUMHURİYET`E DE BÜYÜK BİR COŞKU İLE GÖNÜLDEN DESTEK VERDİ”

Ulu Önder Atatürk`ün Mersin`e ilk gelişinin anlamı Kurtuluş Savaşı açısından bugün nasıl daha doğru okunabiliyorsa, 17 Mart ziyaretinin kodlarının da Cumhuriyet açısından okunabileceğini belirten Başkan Seçer, “Atatürk aldığı her önemli karar öncesi, halkın görüşlerine başvurmaya, onların desteğini almaya çok önem verirdi. Cumhuriyet devrimlerine yönelen Atatürk, düşüncelerinin geniş bir taban tarafından benimsenmesi için sık sık yurt gezilerine çıkardı.  17 Mart 1923 günü Atatürk, Ordu Başkomutanı ve Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı olarak şehrimiz Mersin`deydi. Yeni Türkiye`nin temel nitelik ve değerlerini anlatmak ve halktan destek almak istiyordu. Mersin, Milli Mücadele`de O`na nasıl canla başla destek verdiyse Cumhuriyet`e de büyük bir coşku ile gönülden destek verdi. Atatürk, Mersin`e eşi Latife Hanım`la birlikte geldi.  Bunun özel bir anlamı vardır. Artık kadının yeri eşinin yanıydı. Mersin onları bağrına bastı. Kadın erkek eşitliği açısından en önemli mesaj yine bu topraklardan verildi” dedi.

“YENİ TÜRKİYE`DE TÜRK VATANDAŞLARI FİKRİ HÜR VİCDANI HÜR BİREYLER OLACAKLARDI”

Mersinliler ile ilgili tarihi bir anekdotu da paylaşan Başkan Seçer, şunları söyledi:

“Atatürk, şehir gezisi sırasında kendisine Hristiyan azınlık temsilcisi olarak tanıtılan bir kişiye cevap olarak, ‘Artık azınlık yoktur, cemaat yoktur. Vatandaşlık vardır` dedi. İşte bu cümle yeni Türkiye`nin habercisiydi.  Atatürk şehrimizle ve ülkemizle ilgili mesajlarını millet bahçesinde masa üzerinde yaptığı konuşmada verdi. Burada kendileri için özel olarak hazırlanan yüksek koltuklarda oturmayı reddederek kalabalığın arasında tahta sandalyede oturmayı tercih etti. Millet bahçesinde şehrimiz adına hoş geldin konuşmasını hükümet doktoru Reşit Galip yaptı.  Reşit Galip`in Atatürk`e yönelik ‘Senin büyüklüğün; başarılı bir asker, devlet ve siyaset adamı olman değil, bu milletin bir ferdi olmandan ileri geliyor` ifadesi Atatürk`ün çok hoşuna gitti. Atatürk; Reşit Galip`in kendi düşüncelerine tercüman olduğunu, kendisi için en büyük mevkinin, en büyük şerefin bu milletin bir ferdi olmaktan geçtiğini söyledi. Bu da bir ilkti. Yeni Türkiye`de tebaa değil birey olacaktı. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları fikri hür vicdanı hür bireyler olacaklardı.”

“ÜRETEN, DAYANIŞAN BİR TÜRKİYE`NİN TEMELLERİ MERSİN`DE ATILDI”

Atatürk`ün tam 99 yıl önce bugünün Mersin`ini görerek konuştuğunu belirten Başkan Seçer, “Şehrimizin jeostratejik konumuna daha o gün dikkat çeken Atatürk, Mersin`in gelişmesinin ticaret sahasında olacağını söyledi. Atatürk artık askeri zaferlerden çok ekonomik zaferlere ihtiyaç olduğunu vurgulayarak, Mersinlilerin çok çalışması gerektiğini, aksi halde Mersin`in gerçek sahibi olamayacaklarını ifade etti. Bugün yaşadıklarımıza bakınca Atatürk`ün Mersin`de verdiği bu mesajların derin anlamını çok daha iyi anlıyoruz. O; eşitlikçi, özgürlükçü, düşüncesini korkusuzca ifade eden, akla ve bilime inanan, çalışan, üreten, dayanışan bir Türkiye`nin temellerini burada, Mersin`de attı.  Mersinliler olarak bize düşen görev de onun açtığı bu aydınlık yoldan korkusuzca yürümekti. Biz de tam bunu yapıyoruz. Mersin`de hepimiz, tüm renkler bir arada, kardeşçe yaşıyoruz. Mersin bir huzur kentidir” diye konuştu.

“MERSİN, AKDENİZ`İN PIRIL PIRIL PARLAYAN BİR YILDIZIDIR”

Mersin`in birlik, beraberlik, eşitlik ve barış kenti olduğunu vurgulayan Başkan Seçer, Mersin`de ayrımcılığa yer olmadığının da altını çizdi. Başkan Seçer, konuşmasını şöyle tamamladı:

“İnsana baktığımız zaman gözümüz onun mezhebini, meşrebini, siyasi düşüncesini görmez. Onu Allah`ın yarattığı bir insan olarak görürüz. Mersin, Allah`ın yarattığı tüm canlıların kentidir. Çiftçisiyle, işçisiyle, sanayicisiyle, memuruyla, ticaret erbabıyla, kadınıyla erkeğiyle, genciyle yaşlısıyla Mersin çalışıyor. Mersin bereket şehridir. Mersin üretiyor, Mersin gecesini gündüzüne katıyor. Mersin`de herkes çalışıyor ve çalışmaya devam edecek. Onun için herkes Mersin`e gıptayla bakıyor. Gidin Ankara`ya, gidin İstanbul`a Mersin`i sorun. Herkes, ‘Mersin güzel bir şehir. Mersin huzur içinde çalışıyor` diyecektir. Çünkü Mersin, Akdeniz`in pırıl pırıl parlayan bir yıldızıdır. İlk kez Mersin`e gelenlerden şu sözü çok sık duyuyorum; ‘Biz Mersin`i böyle bilmiyorduk` diyorlar. ‘Mersin çok güzel bir şehir.` Bu sözler beni gururlandırıyor. Eminim ki sizleri de Atasının yolunda kararlılıkla yürüyen tüm Mersinlileri de gururlandırıyordur. Atamızla gurur duyuyor, minnetle anıyoruz. Tüm şehitlerimizin ruhu şad olsun.”

Kutlama programı, Mersin Üniversitesi Modern Halk Dansları Ekibi`nin gösterileri ile sona erdi.

 

 

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

  GÜNCEL HABERLER

 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2024 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA