4 Mayıs 2024 Cumartesi

12:52   1 MAYIS`TA TAKSİM`E ÇIKMAK İSTERKEN GÖZALTINA ALINAN 65 KİŞİ ADLİYEYE SEVK EDİLDİ   12:49   ÖZGÜR ÖZEL, PİYADE ASTSUBAY KIDEMLİ ÇAVUŞ GÖÇMEN`İN AİLESİNE BAŞSAĞLIĞI DİLEDİ   09:48   MERSİN BELEDİYESİ`NDEN ORTOPEDİK ENGELLİLERE YÖNELİK BOCCE TURNUVASI   09:35   MECLİS`İN SORU ÖNERGESİ KARNESİ... MUHALEFETİN SORULARI YANITSIZ KALDI   09:32   MERSİN BÜYÜKŞEHİR ZABITASINDAN DİLENCİ OPERASYONU   08:26   İLİÇ`TE İKİ MADENCİNİN DAHA CANSIZ BEDENİNE ULAŞILDI   15:56   ÖZGÜR ÖZEL, CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN İLE GÖRÜŞMESİNİ DEĞERLENDİRDİ   15:47   KORAL ÖMÜR 3 MAYIS BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ GÜNÜ’NÜ KUTLADI   15:35   DEM PARTİ CHP`Yİ ZİYARET ETTİ   15:20   CHP`Lİ VEKİLLER EĞİTİMDEKİ SORUNLARA KARŞI MEB`E YÜRÜDÜ   14:42   YAŞAR KEMAL PARKI YENİLENİYOR   14:38   TOROSLAR BELEDİYE BAŞKANI YILDIZ; “12 YILDIR ÇALIŞMADAN MAAŞ ALANLAR VAR”   14:19   TÜRKİYE GAZETECİLER CEMİYETİ: GAZETECİYİ VE HABERİ ÖZGÜR BIRAKIN   13:45   RTÜK`TEN, DÜNYA BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ GÜNÜ`NDE NOW TV`YE ‘İSTAKOZ` CEZASI   13:14   CHP`Lİ MİLETVEKİLERİNİN MEB`E YÜRÜYÜŞÜ... BAKAN TEKİN: ``GELECEKLERİNİ BİLSEYDİK DİYARBAKIR PROGRAMIMIZI ERTELERDİK``   12:37   DİSK: 1 MAYIS GEREKÇESİYLE GÖZALTINA ALINAN HERKES SERBEST BIRAKILMALIDIR   12:30   TARSUS’TA ZABITA EKİPLERİ HIZ KESMİYOR   12:18   CHP’Lİ YILMAZ’DAN 3 MAYIS DÜNYA BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ GÜNÜ MESAJI   12:16   UTKU ÇAKIRÖZER, NİSAN AYI BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ RAPORU`NU AÇIKLADI   11:46   BORCUNU ÖDEYEMEDİĞİ İÇİN SUYU KESİLEN KADİRLİLİ ÇİFTÇİ: "BİZ KÖYLÜYÜZ BENİM HİÇBİR ŞEYİM YOK BENİM"  
 
     
   

‘Yurtdışındaki Kültür Varlıklarımız İçin Daha Etkin Adımları Atılmalı’


CHP Mersin Milletvekili ve TBMM Yurtdışına Kaçırılan Kültür Varlıklarını Araştırma Komisyonu üyesi Serdal Kuyucuoğlu, mecliste düzenlediği basın toplantısında komisyonun çalışmalarını anlattı ve Anadolu’dan yurtdışına kaçırılan kültürel varlıkların durumu hakkında çarpıcı bilgileri paylaştı.

 

Tarih : 24 Şubat 2018 Cumartesi 22:55   Okunma : 1000

Türkiye’den yurtdışına kaçırılan tarihi eserlerin geri getirilmesi ve bu konuda gerekli önlemlerin alınması konusunda araştırma önergesi verdiğini ve bu önergenin iktidar partisinin de katkısıyla dört partinin ortak araştırma önergesi olarak TBMM’de kabul edildiğini hatırlatan Kuyucuoğlu, “Çok nadir olsa da iktidar ve muhalefetin bazı konularda birlikte hareket etmeleri önemlidir. Önerimize destek vererek araştırma komisyonu kurulmasını sağlayan bütün partilerimize teşekkür ediyoruz. Bu komisyonun kurulmasının en temel nedenlerinden birisi, kültürel varlıklarımızın korunması ve yurt dışına kaçırılan eserlerin yeniden ülkemize kazandırılması amacıyla güçlü bir siyasi irade ortaya koymak ve bu konuda adım atacak kişi ve kurumların önünü açmaktır. Ülkemiz, tarihî ve kültürel değerleri açısından açık hava müzesi ve dünyanın en zengin ülkelerinden biridir. Bu zenginliği korumak, bir şekilde yurt dışına çıkarılanları da yeniden ülkemize kazandırmak, gelecek nesillerimize ve dünya kültür hazinesine olan borcumuzdur” dedi.

Kuyucuoğlu, komisyonun ilk olarak Kaçakçılık Dairesi, Müzeler Genel Müdürlüğü, Vakıflar Genel Müdürlüğü, Gümrükler Genel Müdürlüğü, Dışişleri Bakanlığı yetkililerinden bilgi aldığını, İstanbul’daki müzeleri gezip müze müdürleri ve müzayedecilerle görüştüğünü anlattı.

Kuyucuoğlu, komisyonun ayrıca Danimarka, Almanya, Fransa, İngiltere ve ABD’deki müzeleri gezdiğini kaydetti ve Louvre Müzesi’nde Türkiye’deki ibadethane ve kabirlerden kaçırılmış eserleri gördüklerini anlattı.

Türkiye’deki kültürel varlıkların yurtdışına kaçırılmasını önlemek için dedektör satışlarının ve koleksiyonerlerin takip altına alınmasını, cezaların artırılmasını, tarihi eser kaçakçılığını önleyenlerin ödüllendirilmesi, tarihi ve kültürel varlıklar konusunda farkındalık yaratılması, eğitim verilmesi önerilerinde bulunan Kuyucuoğlu, yurtdışındaki müzeler nezdinde yapılması gereken çalışmaları da şöyle özetledi:

“Müzayede salonlarında satılacak eserlerin emniyete bildirimi yapılıyor. Satışa çıkacak eserlerin kataloglarının gönderimi önceden yapılıyor. Bunların elçiliklerce takibi yapılmalıdır. Müze veri tabanından Anadolu menşeli eserlerin takibi yapılmalıdır. 1970 sonrası çalınan eserlerin iadesi talep edilmelidir. İbadethanelerden çalınan eserlerle ilgili zaman aşımı yoktur, bu eserlerin iadesi talep edilmelidir. Dış siyasi görüşmelerde Cumhurbaşkanı ve Başbakan’ın konu ile ilgili dosyasının olması gerekir. Anadolu kökenli eserlerin yılın belli zamanlarında Türkiye’de sergilenmesi sağlanmalıdır.”

Yurtdışındaki turizm kültür ateşelerinin daha çok turizm konusunda çalıştıklarını, Türkiye’de arkeolojik eserlere ödeme yapılmadığını kaydeden Kuyucuoğlu, “Kültür Bakanlığı’nca kazılara ayrılan para 24 milyon TL. Almanya’da Bergama, Avusturya’da Efes, Birleşik Krallık’ta, Fransa’da, ABD’de İslam eserleri müzeleri, Rusya’da, Troya hazineleri var. Sadece Bergama müzesi 9 yılda 1 milyar Euro kazanmış. Louvre Müzesi’ni yılda 9-10 milyon insan ziyaret ediyor. Hedefimiz kaynak ülke olarak diğer kaynak ülkelerle de işbirliği yaparak kaynağı kurutmak. Pazar ülkelerdeki pazarı da denetim altına almaktır. AKP hükümetinin AB ülkeleriyle ilişkilerinin bozuk olması nedeniyle mahcuplar. Almanya’da randevular iptal ediliyor. Louvre Müzesi önünde yapmak istediğimiz bir basın açıklaması talebimiz komisyon başkanı tarafından kabul edilmiyor. Çünkü mahcuplar, itibarları sarsılmış. Amacımız, ülkemizdeki tarihi eser kaçakçılığının önlenmesi, mevcut varlıklarımızın korunması ve ülkemizin bu pazarda, kaynak ülke olmaktan çıkarılmasıdır. Ülkemizden kaçırılan tarihi eserlerin tespiti ve iadesinin sağlanması için kararlı ve etkin adımların atılması önemlidir. Bu konuda uluslararası alanda yapılacak girişimler için komisyonumuzun çalışması yönlendirici olacaktır. Bundan sonra yapılması gereken bu işin canlı tutulması ve sürekli takibinin yapılmasıdır” ifadelerini kullandı.

Paylaş :
Etiketler :  serdal kuyucuoğlu, tbmm

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2024 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA