3 Mayıs 2024 Cuma

15:56   ÖZGÜR ÖZEL, CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN İLE GÖRÜŞMESİNİ DEĞERLENDİRDİ   15:47   KORAL ÖMÜR 3 MAYIS BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ GÜNÜ’NÜ KUTLADI   15:35   DEM PARTİ CHP`Yİ ZİYARET ETTİ   15:20   CHP`Lİ VEKİLLER EĞİTİMDEKİ SORUNLARA KARŞI MEB`E YÜRÜDÜ   14:42   YAŞAR KEMAL PARKI YENİLENİYOR   14:38   TOROSLAR BELEDİYE BAŞKANI YILDIZ; “12 YILDIR ÇALIŞMADAN MAAŞ ALANLAR VAR”   14:19   TÜRKİYE GAZETECİLER CEMİYETİ: GAZETECİYİ VE HABERİ ÖZGÜR BIRAKIN   13:45   RTÜK`TEN, DÜNYA BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ GÜNÜ`NDE NOW TV`YE ‘İSTAKOZ` CEZASI   13:14   CHP`Lİ MİLETVEKİLERİNİN MEB`E YÜRÜYÜŞÜ... BAKAN TEKİN: ``GELECEKLERİNİ BİLSEYDİK DİYARBAKIR PROGRAMIMIZI ERTELERDİK``   12:37   DİSK: 1 MAYIS GEREKÇESİYLE GÖZALTINA ALINAN HERKES SERBEST BIRAKILMALIDIR   12:30   TARSUS’TA ZABITA EKİPLERİ HIZ KESMİYOR   12:18   CHP’Lİ YILMAZ’DAN 3 MAYIS DÜNYA BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ GÜNÜ MESAJI   12:16   UTKU ÇAKIRÖZER, NİSAN AYI BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ RAPORU`NU AÇIKLADI   11:46   BORCUNU ÖDEYEMEDİĞİ İÇİN SUYU KESİLEN KADİRLİLİ ÇİFTÇİ: "BİZ KÖYLÜYÜZ BENİM HİÇBİR ŞEYİM YOK BENİM"   11:33   ÖMER FETHİ GÜRER, KIRMIZI ET ÜRETİMİNDEKİ FARKLI RAKAMLARA DİKKAT ÇEKTİ: ``557 BİN TON FAZLA KIRMIZI ET ÜRETİMİ NASIL OLUŞTU?``   11:20   ÇHD: TAKSİM YASAĞINA KARŞI ÇIKAN 47 KİŞİ DAHA GÖZALTINA ALINDI   11:13   ÖZGÜR ÖZEL: "GAZETECİLERİN HABERLERİ NEDENİYLE CEZAEVİNDE OLMAYACAKLARI BİR ÜLKEYİ SAĞLAMAK İÇİN MÜCADELEMİZİ SÜRDÜRECEĞİZ"   11:06   KENT LOKANTASI ÖNÜNDE SIRA BEKLEYEN VATANDAŞLAR: ``KİMİ ISTAKOZ, KİMİ MANDA YOĞURDU YİYOR... BİZ BOL BOL BETON ÜRETTİK TÜRKİYE`DE...   10:56   ATEŞ, TAVUK ÜRÜNLERİ İHRACATINA GETİRİLEN KISITLAMAYI ELEŞTİRDİ: "YÜKSEK TAVUK ETİ FİYATININ SEBEBİ İHRACAT DEĞİL, İKTİDARIN YANLIŞ TARIM POLİTİKALARI"   10:56   UZMANLARDAN UYARI: "ÇOCUKLARINIZI SOSYAL MEDYADA MALZEME HALİNE GETİRMEYİN, MAHREMİYETLERİNİ İHLAL ETMEYİN"  
 
     
   

“Kadına Şiddetin Önlenmesi Ortak ve Kararlı Mücadele Gerektirir”


Mezitli Halk Eğitim Merkezi tarafından 8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedeniyle düzenlenen, ‘Şiddete Maruz Kalıyorsun, Farkında mısın?’ konulu seminerde, Mersin Barosu Kadın Hakları Merkezi tarafından, ‘Kadına Yönelik Aile İçi Şiddetin Hukuksal Boyutu’ konusunda sunum yapıldı.

 

Tarih : 7 Mart 2018 Çarşamba 16:32   Okunma : 1141

Mersin Barosu Başkanı Av. Ali Er, “Sadece şiddet uygulayanların cezalandırılması yetmiyor. Şiddetin gerçekleşmeden önlenmesi için de devletimize önemli sorumluluklar düşmektedir. Kadına şiddetin önlenmesi için toplumun tüm kesimlerinin ortak ve kararlı mücadelesini gerektirir"dedi. Mersin Barosu Kadın Hakları Merkezi Bşk. Av. Ayfer Baydar sunumunda, 6284 Sayılı Kanun’la getirilen yenilikler hakkında bilgiler vererek,  “Şiddet mağduru, şiddet uygulayan ailenin geçimini sağlıyor veya geçimine katkıda bulunuyorsa, şiddet mağdurunun yaşam standardı dikkate alınarak, talep etmese dahi tedbir nafakasına hükmedilebilir. Ayrıca, ‘Elektronik Destek Buton Sistemi Projesi’ ile şiddet gören kadınla emniyet yetkilileri arasında iletişim için yöntem geliştirilmiştir” dedi.

Mezitli Halk Eğitim Merkezi’nde kadınların katılımıyla gerçekleşen seminerin açılış konuşmasını yapan Mersin Barosu Başkanı Av. Ali Er, Anayasa’nın, insanların yaşama hakkını ve bedensel bütünlüğünü koruma altına aldığını belirterek, “Kadınlarımıza yönelik her türlü şiddet, anayasal hakkımızın ve kadının insan haklarının ihlali demektir. Sadece şiddet uygulayanların cezalandırılması yetmiyor. Şiddetin gerçekleşmeden önlenmesi için de devletimize önemli sorumluluklar düşmektedir”şeklinde konuştu.

6284 Sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun’da koruyucu ve önleyici tedbir kararlarının yer aldığını söyleyen Baro Bşk. Er, “6284 Sayılı Kanunun amacı, şiddete uğrayan veya şiddete uğrama tehlikesi bulunan kişileri ve en temel insan hakkı olan yaşam hakkını korumak, kadın cinayetlerinin son bulması için kurumlar arası iş birliğini sağlamak, şiddet uygulayan veya uygulama ihtimali bulunan kişileri rehabilite etmektir. Kadına yönelik şiddetle mücadele; çok yönlü, bütüncül bir yaklaşımı ve toplumun tüm kesimlerinin ortak ve kararlı mücadelesini gerektirir. Mersin Barosu Kadın Hakları Merkezim, kadına yönelik şiddetin önlenmesi ve bu konuda kadınlarımızın da bilinçlenmesi için çalışmalarını kararlılıkla ve kapsamlı bir şekilde; çeşitli kurum, kuruluş ve sivil toplum örgütleriyle birlikte işbirliği içerisinde sürdürmektedir. Tüm kadınlarımızın 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü kutluyor” ifadesini kullandı.

 

“ŞİDDET MAĞDURUNA TEDBİR NAFAKASI”

‘Kadına yönelik aile içi şiddetin hukuksal boyutu’ hakkında bilgiler veren Mersin Barosu Kadın Hakları Merkezi Başkanı Av. Ayfer Baydar, “6284 Sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun’un 5. ve 17. maddesine göreşiddet mağduru, şiddet uygulayan ailenin geçimini sağlıyor veya geçimine katkıda bulunuyorsa, şiddet mağdurunun yaşam standardı dikkate alınarak, talep etmese dahi tedbir nafakasına hükmedilebilir. Bu şekilde, nafaka ödemesine karar verilen kişinin, herhangi bir sosyal güvenlik kurumuna bağlı ise, maaşından kesinti yapılarak ödeme yapılır” diye konuştu.

“ŞİDDET MAĞDURU KADIN İÇİN ELEKTRONİK DESTEK BUTON SİSTEMİ PROJESİ GELİŞTİRİLDİ”

6284 Sayılı Kanun’un ile daha önce yasal düzenlemelerde yer almayan; şiddet, ev içi şiddet ve kadına yönelik şiddet tanımlarının yapılması, ŞÖNİM’lerin kurulması, şiddetle mücadelede teknik araç ve yöntemlerin kullanılması gibi bazı yeniliklerin de kabul edildiğinin bilgisini veren Av. Ayfer Baydar, “Kanunla getirilen yeniliklerden bir diğeri de, tedbir kararlarının uygulanmasında hâkim kararıyla teknik araç ve yöntemler kullanılabilmesidir. Kanun’un 12. maddesinin 2. fıkrasında,‘teknik araç ve yöntemlerle takibe ilişkin usul ve esasların yönetmelikle düzenleneceği’ifadesine rağmen, yönetmeliğin 37. maddesi kanun hükmünü tekrarlamakla yetinmiştir. Bunun dışında, ‘Elektronik Destek Buton Sistemi’projesi çerçevesinde, şiddet gören kadın ile emniyet yetkilileri arasında iletişim için yöntem geliştirilmiştir. Buna göre, mağdur hakkında teknik yöntemlerle takip kararı verilirse, mağdur ŞÖNİM’e bu kararı iletir ve kendisine halk arasında panik butonu/güvenlik butonu olarak bilinen buton temin edilir. Buton aktif hale geldikten sonra şiddet mağduru, hayatî tehlike hissettiği anda butona basar. Emniyet Genel Müdürlüğü’nün MOBESE kameralarından mağdurun konumu tespit edilir, hayatî tehlike olması halinde en yakın polis ekipleri mağdurun bulunduğu konuma ulaşır” şeklinde konuştu.

 

“HERKES ŞİDDETİ İHBAR ETMEKLE YÜKÜMLÜDÜR”

Kanunla kabul edilen bir diğer yenilik ile‘ihbar yükümlülüğünün’herkese tanınmış olduğunun da bilgisini veren Av. Ayfer Baydar, “Kanun’un 7. Maddesi’ne göre, şiddet veya şiddet uygulanma tehlikesinin varlığı hâlinde ‘herkes’ durumu resmî makam veya mercilere ihbar edebilir. İhbarı alan kamu görevlileri, görevlerini gecikmeksizin yerine getirmek ve uygulanması gereken diğer tedbirlere ilişkin yetkilileri haberdar etmekle yükümlüdür.Kadına karşı şiddete hayır diyoruz ve şiddetin olmadığı sevgi dolu bir dünya diliyoruz” dedi.

Paylaş :
Etiketler :  mersin barosu, halk eğitim merkezi

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2024 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA