CHP Mersin Milletvekili adayı Cengiz Gökçel, Mersin’in Türkiye’nin önemli tarımsal üretim merkezlerinden biri olmasına rağmen bu alandaki gücünü kullanamadığını belirterek, “Üreten Mersin’in güçlü sesi, kesilmeyen nefesi olmak için milletvekili adayıyım. Mersin’in bütün üreticileri birlik olacağız, el ele vereceğiz, çözümler üreteceğiz, üretimden gelen gücümüzü kullanacağız. 24 Haziran’dan sonra Mersinli üretici ne diyorsa Ankara onu yapacak” dedi.
Mersin’de uzun süre Ziraat Odası Başkanı olarak görev yaptıktan sonra siyasete atılan ve CHP Mersin 1. Sıra Milletvekili adayı olarak atanan Cengiz Gökçel, TBMM’de Mersinli çiftçinin, Mersinli üreticinin sesi olacağını söyledi.
Üretmeyen ülkelerin, başkalarının ürettiklerine mahkum olacağına, başkalarının kurallarıyla yaşayacağına dikkat çeken Gökçel, “Üretime değil ranta, yandaşlığa dayalı ekonomiler eninde sonunda gelir duvara toslarlar. Güçlü bir ekonomi için önce, üretenler mutlu olacak. Bağında, bahçesinde, tarlasında, atölyesinde, dükkanında, fabrikasında üretim yapanların sözü dinlenecek, hakları verilecek ki ülkemiz gelişsin güçlensin, dünyada hak ettiği yere gelebilsin” dedi.
Ekonomiyi anlamak için kitapların, raporların, sayıların, istatistiklerin yeterli olmayacağını, ekonominin gerçeklerinin tarlalarda, fabrikalarda, dükkanlarda, tezgahlarda, hayatın içinde öğrenileceğini vurgulayan Gökçel, “İşte o nedenle, ekonominin gerçeklerini en iyi üreticiler bilir. Sorunların kaynağını ve çözümün yollarını en iyi üreticiler görür. Türkiye güçlü bir ülke olacaksa, üreterek olacak, üreticisinin sözünü dinleyerek olacak. Üretimle başlayıp tüketiciye ulaşan yolda bulunan herkesi mutlu etmenin başka yolu yok” diye konuştu.
‘Mersin’in bütün üreticileri birlik olacağız’
Mersin’in ülkemizin en önemli üretim alanlarından biri olduğunu, çok önemli bir tarım ve ticaret merkezi olduğunu ancak sahip olduğu imkanları, fırsatları kullanamadığını kaydeden Cengiz Gökçel, “Bu kısır döngüyü kırmak için, üreten Mersin’in güçlü sesi, kesilmeyen nefesi olmak için milletvekilliğine adayım. Tarlada çiftçinin, pazarda vatandaşın yüzü gülsün diye adayım. Esnafın, işçinin, girişimcinin, ticaret erbabının yüzü gülsün diye adayım. Mersin’in bütün üreticileri birlik olacağız, el ele vereceğiz, çözümler üreteceğiz, yol göstereceğiz, üretimden gelen gücümüzü kullanacağız ve mutlaka başaracağız. 24 Haziran’dan sonra, Mersinli üretici ne diyorsa, Ankara onu yapacak” ifadelerini kullandı.
CHP tarım sektörü için neler taahhüt ediyor?
CHP Mersin Milletvekili adayı Cengiz Gökçel, partisinin tarıma ilişkin proje, hedef ve taahhütlerini de şöyle sıraladı:
-Çiftçinin kullandığı mazottan ÖTV ve KDV’yi kaldıracağız. Mazotun litresi çiftçiye 3 TL olacak.
-Tohum, gübre ve tarım ilacı gibi girdilerin vergilerini düşürerek, maliyetleri aşağıya çekeceğiz.
-Çiftçinin tarımsal kredi borçlarının faizleri silinecek.
-Bağ-Kur ve Tarım Bağ-Kur’lu olan yurttaşlarımıza, 2008 yılı öncesinde vergi kaydı, şirket ortaklığı veya ziraat odalarına kayıtlı oldukları süreler için de borçlanma hakkı tanıyacağız.
-Üretici kayıt sistemine kayıtlı çiftçinin SGK primlerinin tamamı devlet tarafından karşılanacak.
-Kayıtlı çiftçilerin tüm ürünleri, araçları ve hayvanların tarım sigortası kapsamına alınacak. Primi devlet tarafından karşılanacak.
-Tarımsal destekleri çiftçinin girdi maliyetlerini hesaplayarak ve üzerine çiftçinin karını ekleyerek belirleyecek ve bir yıl önceden açıklayacağız.
-Sulama birliklerine ve su şebekesi pompalama ihtiyacı olan köylere, sıfır faizli, 10 yıl vadeli tarım kredi temin ederek, enerji ihtiyaçlarını güneşten karşılamalarını sağlayacağız.
-Köylerde ve tarımsal sulamada su kullanımına destek sağlayacak; şebeke, sondaj ve boru maliyetlerini merkezi bütçeden karşılayacağız.
-Tarım ve hayvancılığa yönelik her tülü teknik ve danışmanlık desteğini, kooperatifler aracılığıyla ve bölge üniversiteleri ile birlikte vereceğiz. Bu kapsamda en az 40 bin ziraat mühendisi, veteriner ve tekniker istihdamı sağlayacağız.
-Kuracağımız Arazi Edindirme Ofisi ile arazi toplulaştırma faaliyetlerini 5 yıl içinde tamamlayacağız.
-Meraların köyün ortak malı olarak kalmasını sağlayacağız.
-Yerel tohumlarımızı geliştirecek ve biyoçeşitliliği koruyacak gen bankaları, laboratuarlar ve üretim istasyonları kuracağız.
-Türkiye’yi tarımda ithalatçı olmaktan çıkarıp, ihracatçı haline getireceğiz.