Karar duruşması öncesinde bir açıklama yapan TBB Başkanı Feyzioğlu şunları söyledi:
“Aileler adalet bekliyor. Kararın ne olacağını bilmiyoruz. Ancak birinci dereceden sorumlu olan yöneticiler için doğru olanı muhtemel kastla adam öldürmeden mahkûmiyet hükmü kurulmasıdır. Savcının esas hakkında mütalaasında ise çok sayıda yönetici hakkında bilinçli taksirden ceza verilmesi talep edilmiştir. Mahkeme, 301 kişinin gerekli tedbirler alınsaydı bugün hayatta olacağını dikkate alarak ve çok ağır kusuru gözeterek en üst hadden ceza vermelidir. Dosyanın içeriğine, hukuka ve vicdana uygun olan budur.
Aileleri güvensizliğe sevk eden durum şu oldu: Geçtiğimiz yıl aslında dosya tekemmül etmiş idi. Duruşma savcısı uzun süre esas hakkında mütalaa vermeyi geciktirdi. Tam karar aşamasına gelinmişken de Hâkimler ve Savcılar Kurulu (HSK), kanaatimizce hiçbir haklı gerekçe olmaksızın, mahkeme başkanını başka yere tayin etti, yeni bir heyet kurdu. Biz o tarihte HSK’ya yazılı olarak başvurarak bunun yanlışlığını ve HSK’nın zaten toplumda güvenilirlik algısı fevkalade azalmış olan yargıya kendi eliyle darbe vurduğunu açıklamıştık. Maalesef tayinler geri alınmadı. Bu, mahkemeye ön yargılı yaklaştığımız anlamına gelmiyor, adalet beklentimizi sürdürüyoruz. Ancak maalesef HSK eliyle yargıya güvenin bu somut olayda zayıflatıldığını söylemek zorundayız. Dileriz mahkeme herkesi tatmin eden bir gerekçeli karar vererek güvenilirliğini ispatlar.”
Türkiye Barolar Birliği ve Manisa Barosu, Soma davasını ilk günden beri takip ediyor. Facianın gerçekleştiği gece TBB Başkanı Soma’da maden ocağında ve acil servisteydi. Facianın hemen ardından Türkiye Barolar Birliği tarafından “Şimdi Yetim Hakkını Ödeme Zamanı” başlıklı bir yardım kampanyası başlatıldı. Konunun uzmanlarından oluşan bir koordinasyon heyeti kuruldu. Türkiye’de maden cinayetlerine son verecek çözüm önerilerini içeren iki rapor hazırlandı, kitap olarak basıldı ve dava dosyasına sunuldu. Manisa Barosu aracılığıyla bir adli yardım sistemi kurularak yüz ellinin üzerinde dava üstlenildi. Duruşmalar sırasında avukatların kullanması için geçici tesisler kuruldu. Anaların, eşlerin ağzından yazılan mektuplar toplanarak kitap haline getirildi ve “Yeryüzünden Mektuplar” adıyla basıldı. Bu kitabın geliri, Soma’da babasız kalan çocukların eğitimine aktarıldı.