30 Nisan 2024 Salı

16:30   GÜLÜSTAN KILIÇ KOÇYİĞİT: "TAHİR ELÇİ`NİN KATİLLERİNİN ADALET ÖNÜNDE HESAP VERMESİ İÇİN SONUNA KADAR MÜCADELE EDECEĞİZ"   16:14   EKREM İMAMOĞLU`NA TAŞLI SALDIRI DAVASI 24 HAZİRAN`A ERTELENDİ   16:05   TARSUS BELEDIYESI’NDE KIRSAL MAHALLELERDE YOL BAKIM ÇALIŞMA SEFERBERLİĞİ   16:01   TOROSLAR AKADEMİ EĞİTİM MERKEZİ’NDE SINAVA HAZIRLANAN ÖĞRENCİLERE ETÜT DESTEĞİ    15:48   SEZGİN TANRIKULU: “MÜTALAA, TAHİR ELÇİ`NİN ÖLDÜRÜLMESİNE İLİŞKİN SORUŞTURMANIN NASIL YANLIŞ YÜRÜTÜLDÜĞÜNÜ ORTAYA KOYUYOR”   15:36   YARGITAY, 28 TURDUR BAŞKANINI SEÇEMİYOR… SEÇİMİN YARIN YAPILACAK 29. TURUNDA MUHSİN ŞENTÜRK VE ÖMER KERKEZ YARIŞACAK   15:15   BİRLİK SAĞLIK SEN MUĞLA İL TEMSİLCİSİ GÜL: "YIKIM KARARI VERİLEN MENTEŞE DEVLET HASTANESİ`NE BADANA VE BOYASI İÇİN 800 BİN LİRA ÖDENEK ÇIKARTILDI"   14:53   TBMM BAŞKANI KURTULMUŞ YENİ ANAYASA TEKLİFİ İÇİN PARTİ GRUPLARINA ZİYARETE BAŞLAYACAK   14:27   UTKU ÇAKIRÖZER, MİNE ÖZERDEN VE ÇİĞDEM MATER`İ BAKIRKÖY CEZAEVİ`NDE ZİYARET ETTİ: "GEZİ DAVASI TUTUKLULARI DERHAL SERBEST BIRAKILMALI"   14:27   ÇUKUROVA BASKETBOL KULÜBÜ MERSİN YÖNETİMİNDEN VAHAP SEÇER`E ZİYARET   14:23   BALIKESİR BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ`NİN BORCU BELEDİYE BİNASINA ASILDI... AHMET AKIN: "ASLA `ENKAZ DEVRALDIK` DEMEYECEĞİZ. MAZERET DEĞİL İŞ ÜRETECEĞİZ"   14:16   GAMZE TAŞCIER`DEN ALİ YERLİKAYA`YA `1 MAYIS` TEPKİSİ   14:07   TAHİR ELÇİ CİNAYETİ DAVASINDA SAVCILIK MÜTALAASI: "SUÇUN SANIK POLİS MEMURLARI TARAFINDAN İŞLENDİĞİNİN SABİT OLMAMASI NEDENİYLE BERAATİNE KARAR VERİLMESİ TALEP OLUNUR"   14:04   ÖZGÜR ÖZEL`DEN, AMEDSPOR KULÜBÜ BAŞKANINA TEBRİK TELEFONU   14:03   CHP AKDENİZ İLÇE BAŞKANI PALAMUT’TAN 1 MAYIS MESAJI   13:55   TÜRKİYE, NATO GENEL SEKRETERLİĞİ İÇİN HOLLANDA BAŞBAKANI RUTTE`NİN ADAYLIĞINA DESTEK VERECEĞİNİ AÇIKLADI   13:20   KAYSERİ`DEN İSTANBUL`A GİTMEK İÇİN YOLA ÇIKAN "YÜRÜYEN ADAM" LAKAPLI NEŞET TURAN, AKSARAY`DA KAMYONET ÇARPMASI SONUCU HAYATINI KAYBETTİ   13:15   ÖZGÜR ÖZEL, BAKAN YERLİKAYA İLE TELEFONDA GÖRÜŞTÜ, TAKSİM KARARININ YENİDEN GÖZDEN GEÇİRİLMESİNİ TALEP ETTİ   12:46   SİNAN ATEŞ SORUŞTURMASI TAMAMLANDI: 22 KİŞİ HAKKINDA ``TASARLAYARAK ÖLDÜRME" SUÇUNDAN İDDİANAME DÜZENLENDİ   12:20   MÜZEYYEN ŞEVKİN: "BİR TARAFTA LÜKS YAŞAM DİĞER TARAFTA VATANDAŞIN MİLYARLARCA LİRALIK BORCU VAR"  
 
     
   

AMASRA MADEN FACİASI… ÇALIŞMA BAKANLIĞI İŞ MÜFETTİŞİ KILIÇARSLAN, GAZ İZLEME MERKEZİNDE TELEVİZYON İZLENDİĞİNİ İFADE ETTİ: "MÜFETTİŞLERİMİZ TELEVİZYON OLDUĞUNU GÖRÜYORLAR, O TV`Yİ ODADAN UZAKLAŞTIRIYORLAR"


Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Müfettişi Alparslan Kılıçarslan, Amasra`daki maden faciasının yaşandığı madendeki gaz izleme merkezinde televizyon izlendiğini ifade ederek, “Merkezi gaz izlemeyle ilgili son teftişimizde giderilen bir mevzuata aykırılık var. O da merkezi gaz izleme odasında müfettişlerimiz televizyon olduğunu görüyorlar, daha sonra o televizyonu merkezi gaz izleme odasından uzaklaştırıyorlar. Bu merkezi gaz izlemeyi izleyen arkadaşın dikkati dağılmaması için onu oradan kaldırtıyorlar. ‘Televizyonu buradan kaldıralım` diyorlar, kaldırtıyorlar” dedi.

 

Tarih : 17 Kasım 2022 Perşembe 16:01   Okunma : 175

TAMER ARDA ERŞİN

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Müfettişi Alparslan Kılıçarslan, Amasra`daki maden faciasının yaşandığı madendeki gaz izleme merkezinde televizyon izlendiğini ifade ederek, “Merkezi gaz izlemeyle ilgili son teftişimizde giderilen bir mevzuata aykırılık var. O da merkezi gaz izleme odasında müfettişlerimiz televizyon olduğunu görüyorlar, daha sonra o televizyonu merkezi gaz izleme odasından uzaklaştırıyorlar. Bu merkezi gaz izlemeyi izleyen arkadaşın dikkati dağılmaması için onu oradan kaldırtıyorlar. ‘Televizyonu buradan kaldıralım` diyorlar, kaldırtıyorlar” dedi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakan Yardımcısı Adnan Ertem, TBMM`de kurulan Amasra Maden Faciasını Araştırma Komisyonu`nda, dün Türkiye Taşkömürü Kurumu`na ait Bartın`ın Amasra ilçesinde 42 madencinin yaşamını yitirdiği madendeki eksiklikleri açıkladı. Ertem, Amasra`daki madende hayat odası olmasının eksiklik havalandırma yönünün tersine çevrilememesinin eksiklik olduğunu şöyle açıkladı:

“Havalandırma sistemi acil hâllerde kullanılması için hava yönünü ters çevirebilecek özelliklerde olması zorunluluğu getirildi. Bu iş yerimizde, bizim teftiş raporunda tespit ettiğimiz eksikliklerden birisi, giderilmesi gereken eksikliklerden birisi olarak da bu mevcut.”

Ertem, Amasra`daki kazanın pervanelerden birinin çalışmaması ve tamir için bir türlü getirilmeyen kelepçeden kaynaklanmış olabileceğini şöyle ifade etti:

“Evet, şu anda önümüzde havalandırmaya ilişkin bir tespit var, havalandırmada bir arızanın olduğuyla alakalı hatta aynı gün 11.38 civarında arıza meydana geldiğiyle ilgili bir bilgi var… Şu anda, evet, havalandırmayla alakalı hepinizin kafasında bir şüphe var ve yoğunlaşma da genelde bunun üzerine yapıldı , savcılık tutuklamaları da bundan hareketle yapıldı; bunları hepimiz biliyoruz ama net olarak şundan dolayı olduğunu hiçbirimizin söyleme imkânı olduğunu düşünmüyorum.

Aslında biraz önce söyledim. Bize göre, bizim tespitlerimize göre arızalı fanın hava/ gaz oranının yükselmesine sebep olduğuyla alakalı bir tespitimiz yok. Her ne kadar kaza sonrası alınan ifadelerde ve ya bilirkişi raporunda işte bazı verilerin yükseldiği gibi ifadeler varsa da bizim gözlemlediğimiz 5 seviyesine ulaşmayla ilgili, kaza sonrası bir ifade, bizim tespitlerde yok, onun göçertme yapılan bir yerde, anlık olduğunu ve gerekli tedbirlerin alınarak daha sonra da giderildiğini ki madenlerde bu tür göçertmelerin olabileceğiyle alakalı herkesin kabul ettiği bir görüş var. Rutinin dışına, normallerin üstüne çıkan tespitler var mı? Evet var ama normal dediğimiz 1,5 seviyesi. Kontrol edilebilir olduğu için, denetim esnasında veya işletme esnasında işverenler tarafından bir kontrol edilebilir olduğu için de havalandırma sayesinde çok üzerinde durulmadığı görülüyor.”

İKİ YILDA 2 BİN 636 EMEKÇİ İŞ CİNAYETLERİNDE ÖLDÜ

Ertem, Türkiye`deki iş cinayeti ve meslek hastalığı verilerini de şöyle açıkladı:

“2020 yılında 1240 bizim SGK verileri bağlamında söylüyorum bunu, 2021 yılında ise 1394 çalışan iş kazası sebebiyle vefat etti. Ancak bunlardan maden sektöründe, madencilik ve taş ocağı, ikisi birlikte, vefat edenlerin sayısı 2020`de 66, 2021`de 75 iş kazası sebebiyle ölüm gerçekleşti ve toplam ölüm içerisinde yüzde 5 seviyesinde maden sektöründeki iş kazası sebebiyle ölüm oranı.

İKİ YILDA MESLEK HASTALIĞINDA ÖLEN 40 KİŞİ

2020 yılında meslek hastalığı sebebiyle ölümler 5, 2021 yılında ise 35 kişi olarak gözüküyor. Burada madencilik ve taş ocağı sektörü ayrımı yok bizdeki şeyde ama bundan sonra iş sağlığı güvenliği takip sistemi ile biz daha önceden Sağlık Bakanlığı verilerine ulaşma imkânımız yoktu, şimdi yaptığımız protokol çerçevesinde Sağlık Bakanlığı verilerine ulaşıp e-nabız`dan meslek hastalığından ölüp ölmediğiyle alakalı olarak tespit yapma imkânına kavuşacağız.”

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Müfettişi Alparslan Kılıçarslan ise Amasra`daki gaz izleme merkezinde iki kişi olması gerektiğine dikkat çekerek, “TTK`nin iç yönergesinde 2 kişi olması gerektiği söyleniyor. Buna ilişkin bizim tespit ettiğimiz” dedi.

GAZ İZLEME MERKEZİNDE TELEVİZYON VAR

Kılıçarslan, gaz izleme merkezinde televizyon izlendiğini ise şöyle ifade etti:

“TTK`nin iç yönergesinde 2 kişi olması gerekiyor. Yalnız bununla ilgili bizim merkezi gaz izlemeyle ilgili son teftişimizde giderilen bir mevzuata aykırılık var. O da merkezi gaz izleme odasında müfettişlerimiz televizyon olduğunu görüyorlar, daha sonra o televizyonu merkezi gaz izleme odasından uzaklaştırıyorlar. Bu merkezi gaz izlemeyi izleyen arkadaşın dikkati dağılmaması için onu oradan kaldırtıyorlar. ‘Televizyonu buradan kaldıralım` diyorlar, kaldırtıyorlar.”

İZLEME OPERATÖRÜ DE AÇIKLAMIŞTI

Faciaya ilişkin soruşturma kapsamında savcılığın ifadesini aldığı izleme operatörü Mehmet Özdemir, olay günü iki kişi çalışması gerekirken personel eksikliği nedeniyle tek kişi çalıştığını açıklayarak, “Ara ara tek kişi çalıştığımız oluyordu. Ben işe başladığım ilk gün de tek kişi çalışmıştım. Personel yetersizliğinden dolayı tek kişi kalıyorduk. Bunu amirlerimiz de biliyordu” demişti.

 (Arşiv Görüntüsü)

 

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

  GÜNCEL HABERLER

 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2024 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA