18 Mayıs 2024 Cumartesi

16:35   BAŞKAN ABDULLAH ÖZYİĞİT GÜVEN PARKI’NDAKİ YENİLEME ÇALIŞMALARINI İNCELEDİ   16:14   BAŞKAN AHMET SERKAN TUNCER’DEN 19 MAYIS ATATÜRK’Ü ANMA, GENÇLİK VE SPOR BAYRAMI MESAJI   16:01   CHP’Lİ PALAMUT’TAN 19 MAYIS MESAJI   15:43   KIYI HAREKETLERİ DAYANIŞMA AĞI, KIYILARIN TİCARİLEŞTİRİLMESİNE KARŞI SAHİLLERDE EŞ ZAMANLI EYLEM YAPTI   15:41   DEPREMZEDE DÖNE KAYA`NIN ``ADALET NÖBETİ``: ``BİZ ADALETİN ARTIK TECELLİ ETMESİNİ BEKLİYORUZ, GİDEN CANLARIMIZIN BUNA İHTİYACI VAR``   15:15   CHP`NİN ``BÜYÜK EĞİTİM MİTİNGİ``... ATANMAYAN ÖĞRETMEN HİLAL BAŞKAPAN: "BİZLER MESLEĞİMİZİ İNSANCA ŞARTLARDA YERİNE GETİRMEK İSTİYORUZ"   15:04   CHP`NİN ``BÜYÜK EĞİTİM MİTİNGİ``... ÖZGÜR ÖZEL: ``ATATÜRK VE ARKADAŞLARI İLE SORUNU OLAN BU MÜFREDAT YOK HÜKMÜNDEDİR``   14:31   ANKARA BAROSU HUKUK KURULU BAŞKANI MEHMET ÖZDEMİR: "SON YILLARDA YAPILAN DEĞİŞİKLİKLER SPOR HUKUKUNU DAHA İYİ BİR NOKTAYA GETİRDİ"   14:23   AFRODİSİAS MÜZE KONSERLERİ TASARRUF TEDBİRLERİ KAPSAMINDA İPTAL EDİLDİ   14:06   KOBANİ DAVASI AVUKATI ÇİĞDEM KOZAN: "ORTADA BİR SUÇ OLMADIĞI ÇOK AÇIK, İSTİNAF SÜRECİNDE CEZALARIN KALDIRILMASI GEREKİR"   13:51    CHP GENEL BAŞKANI ÖZEL, İBB`Yİ ZİYARET ETTİ: “ATATÜRK`ÜN PARTİSİNİ İKTİDARA TAŞIMA SORUMLULUĞUMUZ VAR”   13:45   ANKARA CUMHURİYET BAŞSAVCILIĞI, MAHKEME HEYETİNİN BAŞÖRTÜLÜ OLMASI NEDENİYLE REDDİ HAKİM İSTEYEN SANIK AVUKATI HAKKINDA SORUŞTURMA BAŞLATTI   13:35   MANSUR YAVAŞ: "AYDINLIK YARINLARI ÜLKEMİZE EN BAŞTA GENÇLERİMİZ GETİRECEKTİR"   13:14   MANİSA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANI ZEYREK, “GENÇLERİMİZİN ENERJİSİYLE AYDINLIK YARINLARA BİRLİKTE YÜRÜYECEĞİZ”   13:04   MHP MERSİN MİLLETVEKİLİ DR. LEVENT UYSAL’DAN 19 MAYIS KUTLAMA MESAJI   12:44   DEVLET BAHÇELİ: "KİMSE SİPARİŞ TALİMATLARLA, GİZLİ TANIK İFADELERİYLE İÇ HUZUR VE BARIŞ ORTAMINI ZEDELEMEYE KALKIŞMAMALI, BUNA CÜRET EDENLERİN BAŞI EZİLMELİ"   12:33   AYHAN BORA KAPLAN SORUŞTURMASI KAPSAMINDA BİR KİŞİ DAHA GÖZALTINA ALINDI   12:27   AYDINLI KARPUZ ÜRETİCİSİ: "PARA KAZANMAMIZ İÇİN KARPUZUN KİLOSUNU 20 LİRAYA SATMAMIZ LAZIM"   12:23   ARTVİN`DE ANAGOLD`UN DA ORTAK OLDUĞU MADEN İŞLETMESİNE TEPKİLER SÜRÜYOR. TEMA VAKFI TEMSİLCİSİ: "ÇALIŞMA BAŞLAMADAN ÖRDÜKLERİ DUVAR YIKILMIŞ. DAHA DUVAR ÖREMEYENLER ACABA SÜRECİ NASIL YÖNETECEKLER?   12:13   KOBANİ DAVASI`NDA VERİLEN KARARLAR... BAHÇELİ: ``TERÖRİST DEMİRTAŞ VE DİĞER BÖLÜCÜLERİN CEZA ALMASINA HUKUKSUZLUK DEMEK, İTİRAZ ETMEK, DEVLETE VE MİLLETE AĞIR HAKARETTİR``  
 
     
   

"Türkiye, 3,9 Milyon İle Dünyada En Fazla Sığınmacı Barındıran Ülke"


Türkiye Barolar Birliği (TBB), Mersin Barosu ve Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği işbirliğinde, Mersin Barosu’nun ve avukatların Mersin’de yaşayan mültecilere daha etkin bir şekilde hukuki eğitim verebilmesi amacıyla ‘Uluslararası Koruma ve Mültecilere Yaklaşım Eğitimi’ verildi.

 

Tarih : 29 Eylül 2018 Cumartesi 15:03   Okunma : 1161

Mersin Baro Başkanı Bilgin Yeşilboğaz açıklamasında, Türkiye’nin 3.9 milyon mülteciye ev sahipliği yaparak dünyada en fazla sığınmacı barındıran ülke konumunda olduğunu vurgulayarak, Suriyelilerin yoğun olduğu ilk 10 il arasında Mersin’in, 205 bin 784 Suriyeli ile 6. sırada yer aldığını söyledi. Türkiye’deki Suriyelilerin statüsünün belli olmadığının da altını çizen Baro Başkanı Bilgin Yeşilboğaz, “Devlet onlara hâlâ 'misafir' diyor. Lafta mülteci, sığınmacı deniyor ama hukuksal olarak karşılığı yok. Ayrıca Türkiye’de çocuk işçi sayısı sığınmacılarla birlikte daha da artmıştır” dedi.

Mersin Barosu Başkanı Av. Bilgin Yeşilboğaz ve avukatların katılımıyla 29-30 Eylül 2018 tarihlerinde bir otelde gerçekleşen eğitimde; UNDP Av. Musa Toprak ‘Mülteci Müvekkillere Yaklaşım’, UNHCR Nilay Arkün ‘Uluslararası Mülteci Hukukunun Temel İlkeleri ve 1951 Sözleşmesi Sözleşmesi Altında Mülteci Tanımı’, Uluslararası Koruma ve Geçici Koruma ve Geçici Koruma Usulleri’, ‘Uluslararası Koruma ve Geçici Koruma Kapsamında Haklar ve Yükümlülükler,’ UNHCR Ayşe Dicle Ergin ‘Sınırdışı, Ülkeyi Terke Davet, İdari Gözetim ve İtiraz Usulleri’,‘Anayasa Mahkemesi İçtihadı Işığında İdari Gözetim ve Sınırdışı & Acil Başvuru’, ‘Kadın ve Çocukların Korunması’, TBB’den Av. Şafak Yılmaz ise, ‘Uygulamada Yaşanan Sorunlar ve Çözüm Önerileri’, ‘Mültecilerle İlgili Olarak Medeni Hukuka ve İş Hukukuna İlişkin Konular’hakkında katılımcıları bilgilendirdi.

“MÜLTECİLERE DAHA ETKİN HUKUKİ EĞİTİM VERİLECEK”

Açılış konuşmasını yapan Mersin Baro Başkanı Av. Bilgin Yeşilboğaz, Türkiye Barolar Birliği (TBB) ile Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK) arasında imzalanan Proje Uygulama Anlaşması gereğince; mülteci, sığınmacı ve geçici koruma altındaki kişilerin adli yardım hizmetlerinden daha etkin faydalanabilmeleri amacıyla, ‘Adli Yardım Ortak Projesi’ hayata geçtiğinin ve bu kapsamda Mersin Barosu bünyesindeki avukatlara mülteci hukuku eğitimi verileceğinin bilgisini verdi. Yeşilboğaz, “Önümüzdeki süreçte de devam edecek olan eğitim çalışması, Mersin Barosu’nun ve avukatlarımızın kentimizde yaşayan mültecilere daha etkin bir şekilde hukuki eğitim verebilmesine ışık tutacaktır. Bu eğitimi alan avukatlarımız adli yardımda görevlendirilecek ve ücretler, TBB Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi uyarınca, proje bütçesinden doğrudan görevlendirilen avukatlara aktarılacaktır. CMK’da ki görevlendirmelerde ise meslek hayatına yeni adım atan meslektaşlarımıza pozitif ayrımcılık tanıyacağız” diye konuştu. Açıklamasında, mülteci haklarının, insan haklarının bir parçasını oluşturduğunu kaydeden Baro Bşk. Bilgin Yeşilboğaz, hem mültecilerin kendi hukuki haklarını öğrenmesi açısından,  hem de mülteci haklarının korunmasında, insan hakları savunucuları ve hukuk insanlarının daha doğru şekilde bilgilenebilmeleri bakımından, mülteci hakları konusundaki eğitimleri önemsediklerini ve bu eğitimlerin artması gerektiğini ifade etti.

“SURİYELİLERİN YOĞUN YAŞADIĞI İLLER ARASINDA MERSİN 6. SIRADA”

Dünyada 65 milyondan fazla insanın; savaşlar, çatışma, şiddet ya da insan hakları ihlali sebebiyle ülkelerini terk etmek zorunda kaldığına vurgu yapan Yeşilboğaz, “Türkiye ise 3.9 milyon mülteciye ev sahipliği yaparak dünyada en fazla sığınmacı barındıran ülke konumunda. Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği'nce paylaşılan verilere göre iç savaştan kaçarak Türkiye'ye gelen Suriyeli sayısı 3.6 milyonu geçti. 169 bin Afganistan vatandaşı, 143 bin Irak vatandaşı, 35 bin İran vatandaşı, 4 bin 800 Somali uyruklu, 10 bin diğer olmak üzere toplam 3.9 milyon mülteci barınıyor. İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Genel Müdürlüğü'nün hazırladığı rapora göre, Mersin'de 205 bin 784 Suriyeli yaşıyor. Geçici koruma altında bulunan Suriyelilerin yoğun olduğu ilk 10 il arasında Mersin 6. sırada yer alıyor” diye konuştu.

“LAFTA MÜLTECİ AMA HUKUKSAL OLARAK KARŞILIĞI YOK”

Türkiye’deki Suriyelilerin statüsünün belli olmadığının altını çizen Baro Başkanı Bilgin Yeşilboğaz, “Devlet onlara hâlâ 'misafir' diyor. Laf olarak mülteci, sığınmacı deniyor ama hukuksal olarak karşılığı yok. Mülteci sayısının bu kadar yoğun olduğu ülkemizde ve kentimizde, mülteciler maalesef eğitim, barınma, sağlık, istihdam, hukuki yardım başta olmak üzere ayrıca, kadın ve çocuklar korunma ihtiyacı gibi sorunlarla baş başa bırakılmıştır, zor şartlar altında yaşam mücadelesi vermektedirler. Mülteciler haklarının ne olduğunu tam olarak bilmiyor, bilseler dahi nerelere başvuracakları konusunda sıkıntı yaşıyorlar. Milyonlarca mültecinin sosyal entegrasyonu, ülkemizin ve kentimizin önemli sorunlarından birisidir. Ne yazık ki, onların topluma entegrasyonu sağlanamamıştır” dedi.

“ÜLKEMİZDE ÇOCUKLARIN ÇALIŞMASI SORUN OLARAK GÖRÜLMÜYOR MU?"

Türkiye'de yasalara göre 15 yaşından küçük kişilerin çalıştırılmasının cezaya tabi olduğunun bilgisini veren Mersin Baro Başkanı Bilgin Yeşilboğaz,“Ülkemizin kanayan yarası olan Türkiye’de çocuk işçi sayısı azalması gerekirken, sığınmacılarla birlikte daha da artmıştır. Özellikle ekonomik ve istihdam sorunları nedeniyle, birçok mülteci çocuk okula gitmek ya da oyun oynamak yerine, çocukluğuna veda ederek ailesine yardım etmek için çalıştırılmak zorunda kalıyor. Acaba ülkemizde çocukların çalışması sorun olarak görülmüyor mu? Hükümet siyasi, kültürel, ekonomi ve güvenlik alanlarında yapmış olduğu çalışmalarda, mültecileri de göz önünde bulundurmalı; sosyal, kültürel ve ekonomik sorunlarını minimuma indirmelidir. Mültecilerin, birlikte yaşama kültürünü geliştirmeleri, toplumun gelenek ve göreneklerine uygun hareket etmeleri ve toplumun hassasiyetleri konusunda bilinçlenmeleri için onlara eğitim verilmesi gerekmektedir. Mersin Barosu olarak, Mersin’de mültecilerin hukuki hak ve hizmetlere erişimine, toplumsal hayata daha etkin bir şekilde katılmalarını ve toplumsal huzurun sağlanmasına katkı sunmak amacıyla Türkiye Barolar Birliği ve Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği ile işbirliği yapmaktan mutluluk duyuyoruz” ifadesini kullandı.

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

  GÜNCEL HABERLER

 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2024 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA