19 Mayıs 2024 Pazar

16:35   BAŞKAN ABDULLAH ÖZYİĞİT GÜVEN PARKI’NDAKİ YENİLEME ÇALIŞMALARINI İNCELEDİ   16:14   BAŞKAN AHMET SERKAN TUNCER’DEN 19 MAYIS ATATÜRK’Ü ANMA, GENÇLİK VE SPOR BAYRAMI MESAJI   16:01   CHP’Lİ PALAMUT’TAN 19 MAYIS MESAJI   15:43   KIYI HAREKETLERİ DAYANIŞMA AĞI, KIYILARIN TİCARİLEŞTİRİLMESİNE KARŞI SAHİLLERDE EŞ ZAMANLI EYLEM YAPTI   15:41   DEPREMZEDE DÖNE KAYA`NIN ``ADALET NÖBETİ``: ``BİZ ADALETİN ARTIK TECELLİ ETMESİNİ BEKLİYORUZ, GİDEN CANLARIMIZIN BUNA İHTİYACI VAR``   15:15   CHP`NİN ``BÜYÜK EĞİTİM MİTİNGİ``... ATANMAYAN ÖĞRETMEN HİLAL BAŞKAPAN: "BİZLER MESLEĞİMİZİ İNSANCA ŞARTLARDA YERİNE GETİRMEK İSTİYORUZ"   15:04   CHP`NİN ``BÜYÜK EĞİTİM MİTİNGİ``... ÖZGÜR ÖZEL: ``ATATÜRK VE ARKADAŞLARI İLE SORUNU OLAN BU MÜFREDAT YOK HÜKMÜNDEDİR``   14:31   ANKARA BAROSU HUKUK KURULU BAŞKANI MEHMET ÖZDEMİR: "SON YILLARDA YAPILAN DEĞİŞİKLİKLER SPOR HUKUKUNU DAHA İYİ BİR NOKTAYA GETİRDİ"   14:23   AFRODİSİAS MÜZE KONSERLERİ TASARRUF TEDBİRLERİ KAPSAMINDA İPTAL EDİLDİ   14:06   KOBANİ DAVASI AVUKATI ÇİĞDEM KOZAN: "ORTADA BİR SUÇ OLMADIĞI ÇOK AÇIK, İSTİNAF SÜRECİNDE CEZALARIN KALDIRILMASI GEREKİR"   13:51    CHP GENEL BAŞKANI ÖZEL, İBB`Yİ ZİYARET ETTİ: “ATATÜRK`ÜN PARTİSİNİ İKTİDARA TAŞIMA SORUMLULUĞUMUZ VAR”   13:45   ANKARA CUMHURİYET BAŞSAVCILIĞI, MAHKEME HEYETİNİN BAŞÖRTÜLÜ OLMASI NEDENİYLE REDDİ HAKİM İSTEYEN SANIK AVUKATI HAKKINDA SORUŞTURMA BAŞLATTI   13:35   MANSUR YAVAŞ: "AYDINLIK YARINLARI ÜLKEMİZE EN BAŞTA GENÇLERİMİZ GETİRECEKTİR"   13:14   MANİSA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANI ZEYREK, “GENÇLERİMİZİN ENERJİSİYLE AYDINLIK YARINLARA BİRLİKTE YÜRÜYECEĞİZ”   13:04   MHP MERSİN MİLLETVEKİLİ DR. LEVENT UYSAL’DAN 19 MAYIS KUTLAMA MESAJI   12:44   DEVLET BAHÇELİ: "KİMSE SİPARİŞ TALİMATLARLA, GİZLİ TANIK İFADELERİYLE İÇ HUZUR VE BARIŞ ORTAMINI ZEDELEMEYE KALKIŞMAMALI, BUNA CÜRET EDENLERİN BAŞI EZİLMELİ"   12:33   AYHAN BORA KAPLAN SORUŞTURMASI KAPSAMINDA BİR KİŞİ DAHA GÖZALTINA ALINDI   12:27   AYDINLI KARPUZ ÜRETİCİSİ: "PARA KAZANMAMIZ İÇİN KARPUZUN KİLOSUNU 20 LİRAYA SATMAMIZ LAZIM"   12:23   ARTVİN`DE ANAGOLD`UN DA ORTAK OLDUĞU MADEN İŞLETMESİNE TEPKİLER SÜRÜYOR. TEMA VAKFI TEMSİLCİSİ: "ÇALIŞMA BAŞLAMADAN ÖRDÜKLERİ DUVAR YIKILMIŞ. DAHA DUVAR ÖREMEYENLER ACABA SÜRECİ NASIL YÖNETECEKLER?   12:13   KOBANİ DAVASI`NDA VERİLEN KARARLAR... BAHÇELİ: ``TERÖRİST DEMİRTAŞ VE DİĞER BÖLÜCÜLERİN CEZA ALMASINA HUKUKSUZLUK DEMEK, İTİRAZ ETMEK, DEVLETE VE MİLLETE AĞIR HAKARETTİR``  
 
     
   

AMASYA`NIN ÇAMBÜKÜ KÖYÜNDE MERALARI İÇİN NÖBET TUTAN KÖYLÜLER: “BİZ NE YAPACAĞIZ BU KIŞ GÜNÜ? BİR PARÇA TOHUM EKEMEDİK”


Amasya`nın Taşova ilçesine bağlı Çambükü`nde, köylülerin mera alanlarına organize sanayi bölgesi (OSB) yapılmasına yönelik tepileri sürüyor. OSB yapılan merada nöbet tutan Çambükülü kadınlardan biri, “Devlet görevlilerine sesleniyorum; bizim topraklarımızı bıraksınlar, bu anaların ahını almasınlar. Biz ne yapacağız bu kış günü? Bir parça tohum ekemedik. Bizim toprağımızı ellemeyin, biz başka bir şey istemiyoruz. Yardım ya da başka bir şey istemiyoruz, sadece bizim toprağımızı ellemesinler. Organize sanayiye yer mi yok? Gitsinler, ona layık bir yerde yapsınlar. Bizim yaşam alanımız tükeniyor, bitti” dedi.

 

Tarih : 22 Ocak 2023 Pazar 18:01   Okunma : 468

GENÇAĞA KARAFAZLI

Amasya`nın Taşova ilçesine bağlı Çambükü`nde, köylülerin mera alanlarına organize sanayi bölgesi (OSB) yapılmasına yönelik tepileri sürüyor. OSB yapılan merada nöbet tutan Çambükülü kadınlardan biri, “Devlet görevlilerine sesleniyorum; bizim topraklarımızı bıraksınlar, bu anaların ahını almasınlar. Biz ne yapacağız bu kış günü? Bir parça tohum ekemedik. Bizim toprağımızı ellemeyin, biz başka bir şey istemiyoruz. Yardım ya da başka bir şey istemiyoruz, sadece bizim toprağımızı ellemesinler. Organize sanayiye yer mi yok? Gitsinler, ona layık bir yerde yapsınlar. Bizim yaşam alanımız tükeniyor, bitti” dedi.

Çambükü`nde mera alanları ellerinden alınan köylüler, sürdürdükleri direnişin 94. gününde, kendilerine geri verilmelerini talep ettikleri mera alanlarında direniş ateşi yakarak nöbet tuttu. Köylüler, “Hak, hukuk, adalet”, “Direne direne kazanacağız” ve ‘Havama, suyuma, toprağıma dokunma` sloganları attı.

“BİZ DİRENİYORUZ HÂLÂ, ÇİFTÇİLİK ÖLMEDİ”

Hayvanlarının gübrelerini dökecek bir tarlaları kalmadığını söyleyen Ayşe Dönmez, şunları söyledi:

“Hayvan gübrelerimizi yol kenarlarına dökeceğiz, başka bir yerimiz kalmadı çünkü. Sayın Vali`mize soruyorum; bu gübreyi nereye götüreceğiz? Yol kenarlarına döküyoruz, bize fidan versin de yol kenarlarına ağaç dikelim. 40 yıllık ağaçlarımızı yıktı, devirdi. Her yere fidan dağıtıyor. Gübreyi dökelim, yerine de fidan dikeriz. Diyecek bir şeyimiz de kalmadı. 7-8 aydır diyoruz, hiçbir yerden bir ses de duyamıyoruz. Tarım Bakanı, çıkıyor laf söylüyor, ‘Çiftçilik öldü` diyor. Biz direniyoruz hâlâ, çiftçilik ölmedi. Biz, çiftçilik için direniyoruz burada.”

“BU ÇOCUKLARIN AHINI SİZE TUTTURSUN ALLAH”

Başka bir Çambükülü kadın ise şöyle konuştu:

“Ekim dikim zamanı. Ben bamya ekeceğim, soğan tohumunu aldırdım, evde duruyor, ekmeye yerim yok. Ne ile büyüteceğim ben bu çocuklarımı? Oturduğum yerden kalkamıyorum. Sesimizi duyan yok. Her yeri bıraktınız, Çambükü`ne mi kaldınız? Suyumuz yok, tarlamız yok, arazimiz yok, ekmeye biçmeye yerimiz yok. Bizi hiç mi düşünmediniz? Bize de acıyın. Bakın da görün, ibrete gelin. Ne söylerseniz onu yapalım; bize bamya, soğan, sarımsak ekecek yerimizi gösterin. Köylüyüz, yerimiz, yurdumuz yok. Malımız da burada kaldı. Bize bir yol gösterin. Baştakiler, sesimizi duyun. 3 aydır uğraşıyoruz, kimse bunu işitmiyor mu? Bu çocukların ahını size tuttursun Cenabı Allah.”

“BİR TELEFONLA DEVLETİMİZ İÇİN SOKAKLARA DÖKÜLDÜK. AMA BİZ 8 AYDIR BAĞIRIYORUZ, DEVLETİ YANIMIZDA GÖREMİYORUZ”

Çambükülü kadınlar olarak nöbete devam ettiklerini söyleyen bir diğer yurttaş ise şunları söyledi:

“Sayın devletime sesleniyorum. Seslendik ama sesimizi duyuramadık. Senin bir telefonunla bir Türk vatandaşı olarak sokaklara döküldük, senin yanında olduk. Ama biz 8 aydır bağırıyoruz, sizi yanımızda göremiyoruz. Atadığınız vali, kaymakam ve belediye başkanı, onlar köyün üstünden geçiyor. Onlar için Çambükü diye bir yer yok. Bir çocuk okutuyorum, bir çocuğum evlenecek; şu anda bamya, soğan ekmeye yerim yok. Ben ne yapacağım? Hayvanlarımı kestirdim, beş tane hayvanım kaldı. Yavruları var, kıyamıyorum kestirmeye. Belediye başkanı bizi oyalıyor, ‘Git, gelirim` diyor gelmiyor. Şu gördüğünüz araziyi kapkara toprağa çevirdiler. Biz, şu anda bir avuç toprağa bir avuç buğday saçmadık. Ekeceğimiz yer burasıydı, çünkü başka gidecek yerimiz yok. Devletimiz bizi görmüyor, Çambükü`nü görmüyor devlet. Her gün geliyoruz, gelecek korkusuyla oturuyoruz burada. Bize bir çare bulun.”

“ANALARIN AHINI ALMASINLAR, TOPRAĞIMIZA ELLEMESİNLER”

Kış günü toprağın üstünde nöbet tuttuklarını söyleyen bir diğer kadın üretici şöyle konuştu:

“Hayvanlarımızı, toprağımızı bırakın diyoruz. Bize, iki ırmağın arasını veriyorlar, bizle dalga mı geçiyorlar? Devlet görevlilerine sesleniyorum; bizim topraklarımızı bıraksınlar, bu anaların ahını almasınlar. Biz ne yapacağız bu kış günü? Bir parça tohum ekemedik. Bizim toprağımızı ellemeyin, biz başka bir şey istemiyoruz. Yardım ya da başka bir şey istemiyoruz, sadece bizim toprağımızı ellemesinler. Organize sanayiye yer mi yok? Gitsinler, ona layık bir yerde yapsınlar. Bizim yaşam alanımız tükeniyor, bitti. Ölene kadar mücadelemizi bırakmak yok. Çambükü halkı yalnız değildir.”

“ÇOLUĞUMUZUN ÇOCUĞUMUZUN RIZKINI ALIYORSUNUZ”

Bir diğer kadın vatandaş ise “Bu sesimizi duyun artık. Hani mağdurların yanındaydınız? Hani neredesiniz? Gelin, bizim yanımızda da olun, yorulduk artık. Evlerde yatamıyoruz, nöbet tutuyoruz çoluk çocuğumuzla. Çoluğumuzun çocuğumuzun rızkını alıyorsunuz. Gelin bir, sesimizi duyun. Bir Müslüman bize el uzatsın. Çocuklar bana soruyor, ‘Babaanne, bu sene bizim yiyeceğimizi nereye dikeceksin` diye. Verecek bir cevap bulamıyorum. Köyleri geziyorsunuz, bizim köyümüze de gelin. Bizim köyümüz kime ne yaptı? Kepçelerin kazıdığı yerde akşama kadar bekliyoruz, ateşimizi yakıyoruz. Kışın herkes evinde oturuyor, biz buralarda oturuyoruz; kepçeler gelecek mi, gelmeyecek mi diye. Askeri karşımıza diktiniz; kadınları, bizi darp ettiler” dedi.

“HER YERİN BELEDİYESİ YEM DAĞITIYOR, BİZİM BELEDİYE DE OTLAKLARI KAZDIRIYOR”

Hasan Dönmez adlı Çambükülü yurttaş da “Sayın Vali; gündüz koyun güdüyorum gece nöbet tutuyorum. Bu hayvanların geleceğini kararttın işte. Bu hayvanlar yavruluyor, kestiremedik. Bundan daha fazla sürü var. Bu hayvanların geleceği ne olacak? Sen, orada koltuğunda yan gelmiş oturuyorsun, dünyadan haberin yok. Bu millet, çoluk çocuk, kadınlar, kış günü burada nöbet tutuyor, hasta oluyor. Sen, bu işe çare bulacağına köylüden haberin yok. Sayın Belediye Başkanı, kireç yolladı, otlaklara kireç döktürdü. Neden? Toprak kararsın da ‘ot bitmez` raporu verecek. Ot yeniden fışkırdı, Sayın Belediye Başkanı. Her yerin belediyesi yem dağıtıyor, bizim belediye de otlakları kazdırıyor. Bir belediye başkanı nasıl olur da köylüyle uğraşır, kadınları kış günü sokağa döker? Gel de bir çözüm bul, ne olacak bu halimiz” diye konuştu.

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

  GÜNCEL HABERLER

 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2024 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA