29 Nisan 2024 Pazartesi

09:36   BÜYÜKŞEHİR’DEN OKUL ÖNCESİ EĞİTİME BİR KATKI DAHA…TARSUS 100. YIL ATATÜRK ÇOCUK GELİŞİM MERKEZİ`NDE EĞİTİM BAŞLADI   09:27   BİRBİRİNDEN SEÇKİN ULUSLARARASI FİLMLER, `FRANKOFON FİLM FESTİVALİ` İLE MERSİNLİ SİNEMASEVERLERLE BULUŞUYOR   13:05   CHP`Lİ AŞKIN GENÇ 2021 YILINDAN BERİ MALİ TABLOLARINI YAYINLAMAYAN YEŞİLAY`I TBMM GÜNDEMİNE TAŞIDI: “YEŞİLAY`IN, KAYNAĞI NERELERDE KULLANDIĞI DENETLENİYOR MU?”   12:46   İYİ PARTİ`NİN SEÇİMLİ OLAĞANÜSTÜ KURULTAYI BAŞLADI. GENEL BAŞKANLIK İÇİN 4 ADAY YARIŞACAK   12:31   CHP`DEN KANUN TEKLİFİ: "ASGARİ ÜCRET ÜÇ AYDA BİR ARTAN ENFLASYON ORANINDA OTOMATİK OLARAK ARTIRILSIN"   12:10   BİNLERCE AVUKAT HAKLARI İÇİN ANKARA`DA YÜRÜYOR: “YOK SAYILAN SAVUNMA MAKAMININ SESİNİ DUYURMAK İÇİN YOLA ÇIKTIK``   11:11   KARADENİZ`DE ÇAY TARIMI YAPILAN İLLERİN CHP İL BAŞKANLARI 2024 YILI ÇAY FİYATI İÇİN ORTAK AÇIKLAMA YAPTI: "ÇAY FİYATI 25 TL OLMALIDIR"   11:02   EGEÇEP`TEN ÇERNOBİL`İN YIL DÖNÜMÜNDE AÇIKLAMA: AKKUYU NÜKLEER ENERJİ SANTRALİ PROJESİNİ DURDURUN   09:55   MERSİN BÜYÜKŞEHİR`İN MAHALLE MUTFAKLARI İLE 2,5 MİLYON ADET YEMEK YURTTAŞLARA ULAŞTI   09:38   SEVDA ERDAN KILIÇ: “KAÇAK SARAY`N ARTIK BİR DE KAÇAK DANIŞMANLARI VAR. HEM AYM KARARINA UYMUYORLAR, HEM DE SARAY`IN KAPALI KAPILARI ARDINDA ANAYASA YAZIYORLAR”   09:36   ÖMER FETHİ GÜRER`DEN BAKAN YUMAKLI`YA: “ESK TARAFINDAN MARKETLERE VERİLEN KARKAS ETLER VATANDAŞA ULAŞIYOR MU?   09:24   MESKİ JENERATÖR SAYISINI 3 YILDA 313`E ÇIKARDI   01:09   CHP İSTANBUL İL BAŞKANI ÇELİK, VALİ GÜL İLE `TAKSİM`DE 1 MAYIS`I GÖRÜŞTÜ   23:41   BAKANLIK ÖNÜNDE OTURMA EYLEMİ BAŞLATAN CHP`Lİ TANAL: "SURİYE`YE ÜCRETSİZ ELEKTRİK GÖNDERİLİYOR AMA BENİM VATANDAŞIM MAĞDUR"   16:49   ROMANYALI ÖĞRENCİLER AKDENİZ’İN İLK VE TEK ÖĞRENME MERKEZİNİ ZİYARET ETTİ   16:33   İSİAS DAVASI DEVAM EDİYOR... MAHKEME, ÜÇ UZMANIN DİNLENİLMESİNE KARAR VERDİ   16:33   GAZETECİLER CEMİYETİ TARAFINDAN DÜZENLENEN “MEDYA KONFERANSI” BAŞLADI   16:15   EĞİTİM SENDİKALARI MEB`İN YENİ MÜFREDAT PROGRAMINA TEPKİ GÖSTERDİ   15:54   TARSUS GASTRONOMİ MERKEZİ, ŞEHRİN GÖZDE MERKEZİ HALİNE GELDİ   15:53   MEB GELECEK EĞİTİM-ÖĞRETİM YILINDAN İTİBAREN KADEMELİ UYGULANMAYA BAŞLAMAYI PLANDIĞI MÜFREDATI AÇIKLADI  
 
     
   

ANTAKYA`DA FAY HATTI GEÇEN KÖYDE DERİN YARIKLAR OLUŞTU. ÇADIR VE YARDIMLARIN GÜNLER SONRA GELDİĞİNİ BELİRTEN MAHALLELİ, HENÜZ MADDİ YARDIM ALAMADIKLARINDAN YAKINDI


Hatay`ın Antakya ilçesindeki fay hattı üzerinde bulunan Melekli Mahallesi`nde derin yarıklar oluştu. Fayın hemen üzerinde kalan müstakil bir evde yaşayan Keleş ailesi de yetkililerin ancak dün incelemeye geldiklerini anlattı. Evleri için ağır hasarlı tespiti yapıldığını belirten İbrahim Halil Keleş, çadırların da kendilerine çok geç ulaştığını söyledi. Keleş, “Henüz maddi yardımı almadık. E- Devlet`ten bakıyorum, hiçbir şey yok” dedi.

 

Tarih : 26 Şubat 2023 Pazar 11:26   Okunma : 335

Haber: ÇAĞATAN AKYOL - Kamera: ADEM KARABAYIR

Hatay`ın Antakya ilçesindeki fay hattı üzerinde bulunan Melekli Mahallesi`nde derin yarıklar oluştu. Fayın hemen üzerinde kalan müstakil bir evde yaşayan Keleş ailesi de yetkililerin ancak dün incelemeye geldiklerini anlattı. Evleri için ağır hasarlı tespiti yapıldığını belirten İbrahim Halil Keleş, çadırların da kendilerine çok geç ulaştığını söyledi. Keleş, “Henüz maddi yardımı almadık. E- Devlet`ten bakıyorum, hiçbir şey yok” dedi.

Kahramanmaraş merkezli 10 ilde yıkıma neden olan depremlerin ardından pek çok köyde de yapılar ağır hasar gördü veya yıkıldı. Hatay`ın Antakya ilçesine bağlı Melekli Mahallesi`nde de altında fay hattı olduğu için derin yarıklar oluştu. Ağırlıklı olarak müstakil evlerin olduğu mahallede fay hattının hemen üstünden geçtiği bazı evlerde çatı çöktü. Köydeki yarıkları görüntüleyen ANKA Haber Ajansı`na deprem anını ve sonrasında yaşadıklarını anlatan Keleş ailesi, kendilerine günler sonra ancak ulaştırılan çadırlarda yaşamını sürdürüyor.

“2- 3 GÜN ÖYLE DIŞARIDA KALDIK”

Uluslararası TIR şoförlüğü yapan İbrahim Halil Keleş, oluşan yarıklar nedeniyle Asi Nehri`nden akan suyun kendi yerleşim yerlerine doğru ilerlediğini gösterdi. Deprem anında oğlunu ve kızını hızlıca evden çıkardığını anlatan Keleş, evin giriş kapısı önündeki çatlağı da göstererek “Burası önce düzdü. Zaten ilk buradan fayanslar havaya uçmaya başladı. Çünkü fay hattının ikinci, büyük kolu, hemen hemen 4 metre. Burası çökünce de hatta eşimle kızım burada düştüler. Nereye gideceğimizi şaşırdık yani. Bu taraf, o taraf ağaç. Yani orada çakılı kaldık. Çocukları çıkarttıktan sonra hepimiz orada durduk, deprem anı bitene kadar. Zaten o esnada yağmur da yağıyordu. Hava soğuk. Beyin dondu. Bir yere kaçamadık. 2- 3 gün öyle dışarıda kaldık, sonra kendi imkânlarımızla çadır yaptık” dedi.

“6 ÇADIR MUHTARA GÖNDERİLDİ. ZOR BELA GİDİP BİR TANE ALDIM”

Köyde 126 hanenin olduğunu söyleyen Keleş, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bu çiftlikte, mezra diyelim; burada da 12 hane kalıyor. Tek bir aile yani. Hepimiz akrabayız birbirimizle. Bütün evler kullanılmıyor. Hiçbir ev kullanılmıyor zaten. Herkes kendi imkânıyla çadır yaptı. Ne zaman yardım geldi; aslında bizim tek derdimiz, muhtar bizimle ilgilenmedi. Muhtar bizimle ilgilenseydi zaten bütün bu olaylar yaşanmayacaktı. Ha muhtarın da acısı büyüktü, 12 cenazesi vardı ama sonuçta bu köyün muhtarıdır. Kaç gün çadır gelmedi ama muhtar gidip belirtseydi anında gelirdi. Biz bütün devlet mercilerine döndük ama onlar da haklı. Çünkü muhtar gitmiyor. Biz AFAD`a gittik. AFAD dedi; ‘biz size döneceğiz`. Ama AFAD bize dönmüyor, muhtara dönmüş. Gereken mercilere başvurduk. Başvurduktan sonra 6 çadır muhtara gönderildi. Zor bela ben gittim, bir tane çadır aldım.

“HENÜZ MADDİ YARDIM ALAMADIK”

Evdeki hasar tespit çalışmaları yapılması için henüz dün gelindiğini ve evin ağır hasarlı tespit edildiğini belirten Keleş, “Henüz maddi yardımı almadık. E- Devlet`ten bakıyorum, hiçbir şey yok” dedi. Bu sırada Varde Keleş de kendilerine yardımları tanıdıklarının yaptığını söyleyerek “Kim duyuyorsa bizim durumu, mesela o ona söylüyor, o ona söylüyor; hayırseverler bize erzak getiriyor, suyu getiriyor sağ olsun. Bundan başka kimse bize bir şey getirmiyor” diye konuştu. Halil İbrahim Keleş, “İşte insanoğlu hem canıyla hem malıyla sınanıyor ama yardım bekler. Yani gereken mercilerden yardım bekler” diye sitem etti.

“BARINAMIYORUZ EVDE”

Ağır hasarlı olmasına karşın henüz yıkılmayan evlere önemli bir ihtiyaçları olduğu zaman girip çıktıklarını dile getiren Varde Keleş, “Kızlar bazen buraya geliyor, banyo yapıyorlar. Onda ya babaları duruyor ya biz duruyoruz. Buraya geçip, banyo yapıp çıkıyorlar. Özel bir şey alacağımız zaman hemen eşimi alıp da geliyorum. Alıp, çıkıp gidiyoruz. Burada barınamıyoruz zaten. Korkuyoruz” dedi. İbrahim Halil Keleş de içeride kalan yiyecekleri çıkardıklarını belirtti.

“KOLONLAR SAĞLAMDI, FAY HATTI EVİMİ ÇÖKTÜRDÜ”

Deprem sırasında fayans parçalarının havaya uçmaya başladığını dile getiren İbrahim Halil Keleş, “Gök gürültüsü yerin dibinden çıkıyor. Zaten o son depremde sonra o ev tamamen yıkıldı. Bir de şu karşımdaki ev yıkıldı. Çatıları düzgündü, duvarları yoktu. Sadece çatılar yerinde duruyordu ama depremden sonra komple yerle bir oldu. Benim ev arkadan hemen hemen yarım metre daha yukarı çıktı. Çünkü kolonları sağlam olduğu için kolonlar kırılmıyor. Benim ev depremden yıkılmaz. Fay hattı benim evi çöktürdü” diye konuştu.

“KESİNLİKLE BURADA KALMAYACAĞIZ”

Bundan sonraki süreçte köyde kalıp kalmayacaklarına ilişkin de Keleş, “Kesinlikle kalmayacağız. Hayır, olur mu ya? Yani burada kalmak, yani bir delilik. Şehir dışına çıkmaya çalışıyoruz” derken; Varde Keleş ise ayrılmak istemediğini anlattı. Keleş, gözyaşları içinde şunları söyledi:

“Evi bırakıp da bir yere gitmeyi istemem ben. Buraya çok emek ettik eşimle. Evlendiğimizden beri bu eve emek ettik. Ne çalıştıysa bu eve koyduk. Ne ettiysek yani her şey, varımız yokumuz bu ev. Yani ben buradan çıkmak istemiyorum. Eşime kalsa ilk depremin ilk günü beni alıp giderdi. Ben hiç istemedim. Diyorum, beni buradan koparma. Beni buradan alacağın zaman sanki kalbimi söküp başka yere götüreceksin diyorum. Ben gitmek istemiyorum. Yoksa çoktan giderdim. Buradan kopamıyorum. Sanki kalbimi burada gömmüşüm gibi. Başka yerde değil. Ben buradan çıkmak istemiyorum. Asla istemiyorum ama eşime kalsa çoktan giderdik. Biliyorum tehlikeli olduğunu ama kopamıyorum. Buradan bir türlü kopup çıkamıyorum. 22 senedir evliyim, ben 22 yıldır buradayım. Onun için kopamıyorum.”

“BANYO YAPACAK SU YOK”

Antakya`daki çadırkente başvurduğunu belirten İbrahim Halil Keleş de “Belki bugün yarın bir ses gelir inşallah, ben taşınacağım. Çünkü durulacak, yaşanacak bir yer değil. Yani su yok, yemek yok. Kendi yemeğimizi kendimiz yapıyoruz. Çok af buyur, ihtiyaç karşılayacak yer yok. Hep arazilere gidiyorlar. Banyo yapacak su yok. İhtiyacını göreceksin, yok” dedi. Bundan sonra burada yerleşim izin verilip verilmeyeceğine ilişkin de Keleş, “Yerleşim için zaten yetkililer geldiler. Mümkün değil, dedi. Kesinlikle izin verilmiyor. Bundan sonrası için kesinlikle izin verilmiyor. Dedi, bahçeni kullanabilirsin ama burada imar için artık kesinlikle izin verilmiyor” demesi üzerine Varde Keleş de “Sağlam olsaydı çadırımı burada kurardım. Üçe böldü bizim bahçeyi. Onun için diyorum, bu yerin imkânı olsaydı ben buradan çıkmazdım. Öleyim burada diyorum. Gerçekten burada öleyim kalayım daha iyi yani. Kopamıyorsun” diye konuştu.

“DİNAMİT GİBİ PATLADI”

Aynı yerde yaşayan Mehmet Keleş de hayvanlarına kendi imkânlarıyla yeni yer yaptıklarını söyledi. Keleş, şunları anlattı:

“Sallantı olduğu zaman çocukları çektim, getirdim. Buraya gelmemizle buranın yıkılması bir oldu. Biz buradaydık aile boyu. Artık yürümekte zorlandığımız için buraya gelebildik, yürüyemiyorduk. Arabaya tutunduk, ağaçlara tutunduk. Öyle kendimize geldik. Buranın yıkıldığını, çöktüğünü gördük. Yani parke parklarının birbirini vurduğunu gördük. Şuradan bir fay, buradan bir fay geldi. Çarpışınca buradan devam etti. Öyle gitti artık. Zaten dinamit gibi. Patladığı zaman çöküyor.”

 

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

  GÜNCEL HABERLER

 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2024 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA