29 Nisan 2024 Pazartesi

14:07   TAHİR ELÇİ CİNAYETİ DAVASINDA SAVCILIK MÜTALAASI: "SUÇUN SANIK POLİS MEMURLARI TARAFINDAN İŞLENDİĞİNİN SABİT OLMAMASI NEDENİYLE BERAATİNE KARAR VERİLMESİ TALEP OLUNUR"   14:03   CHP AKDENİZ İLÇE BAŞKANI PALAMUT’TAN 1 MAYIS MESAJI   13:15   ÖZGÜR ÖZEL, BAKAN YERLİKAYA İLE TELEFONDA GÖRÜŞTÜ, TAKSİM KARARININ YENİDEN GÖZDEN GEÇİRİLMESİNİ TALEP ETTİ   12:12   ALİ YERLİKAYA`DAN `1 MAYIS` AÇIKLAMASI...   11:27   CHP ORDU MİLLETVEKİLİ SEYİT TORUN`DAN MADENCİLİK FAALİYETLERİNE İLİŞKİN ARAŞTIRMA ÖNERGESİ   11:19   DİSK ANAYASA MAHKEMESİ KARARINDAN BİR BÖLÜM PAYLAŞTI: 1 MAYIS`TA TAKSİM`E ÇAĞRISINI YİNELEDİ   09:36   BÜYÜKŞEHİR’DEN OKUL ÖNCESİ EĞİTİME BİR KATKI DAHA…TARSUS 100. YIL ATATÜRK ÇOCUK GELİŞİM MERKEZİ`NDE EĞİTİM BAŞLADI   09:27   BİRBİRİNDEN SEÇKİN ULUSLARARASI FİLMLER, `FRANKOFON FİLM FESTİVALİ` İLE MERSİNLİ SİNEMASEVERLERLE BULUŞUYOR   13:05   CHP`Lİ AŞKIN GENÇ 2021 YILINDAN BERİ MALİ TABLOLARINI YAYINLAMAYAN YEŞİLAY`I TBMM GÜNDEMİNE TAŞIDI: “YEŞİLAY`IN, KAYNAĞI NERELERDE KULLANDIĞI DENETLENİYOR MU?”   12:46   İYİ PARTİ`NİN SEÇİMLİ OLAĞANÜSTÜ KURULTAYI BAŞLADI. GENEL BAŞKANLIK İÇİN 4 ADAY YARIŞACAK   12:31   CHP`DEN KANUN TEKLİFİ: "ASGARİ ÜCRET ÜÇ AYDA BİR ARTAN ENFLASYON ORANINDA OTOMATİK OLARAK ARTIRILSIN"   12:10   BİNLERCE AVUKAT HAKLARI İÇİN ANKARA`DA YÜRÜYOR: “YOK SAYILAN SAVUNMA MAKAMININ SESİNİ DUYURMAK İÇİN YOLA ÇIKTIK``   11:11   KARADENİZ`DE ÇAY TARIMI YAPILAN İLLERİN CHP İL BAŞKANLARI 2024 YILI ÇAY FİYATI İÇİN ORTAK AÇIKLAMA YAPTI: "ÇAY FİYATI 25 TL OLMALIDIR"   11:02   EGEÇEP`TEN ÇERNOBİL`İN YIL DÖNÜMÜNDE AÇIKLAMA: AKKUYU NÜKLEER ENERJİ SANTRALİ PROJESİNİ DURDURUN   09:55   MERSİN BÜYÜKŞEHİR`İN MAHALLE MUTFAKLARI İLE 2,5 MİLYON ADET YEMEK YURTTAŞLARA ULAŞTI   09:38   SEVDA ERDAN KILIÇ: “KAÇAK SARAY`N ARTIK BİR DE KAÇAK DANIŞMANLARI VAR. HEM AYM KARARINA UYMUYORLAR, HEM DE SARAY`IN KAPALI KAPILARI ARDINDA ANAYASA YAZIYORLAR”   09:36   ÖMER FETHİ GÜRER`DEN BAKAN YUMAKLI`YA: “ESK TARAFINDAN MARKETLERE VERİLEN KARKAS ETLER VATANDAŞA ULAŞIYOR MU?   09:24   MESKİ JENERATÖR SAYISINI 3 YILDA 313`E ÇIKARDI   01:09   CHP İSTANBUL İL BAŞKANI ÇELİK, VALİ GÜL İLE `TAKSİM`DE 1 MAYIS`I GÖRÜŞTÜ   23:41   BAKANLIK ÖNÜNDE OTURMA EYLEMİ BAŞLATAN CHP`Lİ TANAL: "SURİYE`YE ÜCRETSİZ ELEKTRİK GÖNDERİLİYOR AMA BENİM VATANDAŞIM MAĞDUR"  
 
     
   

YENİ KUŞAK KÖY ENSTİTÜLERİ ŞUBE BAŞKANI SELAHATTİN BEYAZ: DÜZİÇİ`NDE BÜTÜN BİNALAR ÇATLADIĞI HALDE 1940`TA YAPILAN KÖY ENSTİTÜSÜ BİNASINDA BİR SANTİM ÇATLAK YOK


Kahramanmaraş merkezli iki büyük depremden etkilenen Osmaniye`nin Düziçi ilçesinde bazı binalar hasar görürken 1940 yılında öğrenciler tarafından yapılan Köy Enstitüsü binasında hiçbir hasara rastlanmadı. Yeni Kuşak Köy Enstitüleri Şubesi Başkanı Selahattin Beyaz, “Binalar, gerçekten 7-8-9 büyüklüğündeki depremlere dayanıklı. Düziçi`nde bütün binalar çatladığı halde bu binalarda bir santim duvarlarında çatlak yok” dedi.

 

Tarih : 26 Şubat 2023 Pazar 14:19   Okunma : 393

BURHAN DEMİRCİOĞLU 

Kahramanmaraş merkezli iki büyük depremden etkilenen Osmaniye`nin Düziçi ilçesinde bazı binalar hasar görürken 1940 yılında öğrenciler tarafından yapılan Köy Enstitüsü binasında hiçbir hasara rastlanmadı. Yeni Kuşak Köy Enstitüleri Şubesi Başkanı Selahattin Beyaz, “Binalar, gerçekten 7-8-9 büyüklüğündeki depremlere dayanıklı. Düziçi`nde bütün binalar çatladığı halde bu binalarda bir santim duvarlarında çatlak yok” dedi.

Köy enstitüsü mezunu olan emekli öğretmen İzzet Ateş, Düziçi ilçesinde 1940 yılında öğrenciler tarafından yapılan köy enstitüsü binasının Kahramanmaraş merkezli depremleri hasarsız atlattığını söyledi. Ateş, şunları söyledi:

"83 YIL ÖNCE YAPILAN OKULDA HİÇBİR HASAR YOK"

"Bugünlerde görüyoruz ki yurdumuzda büyük bir afet yaşanıyor. Bu, 11 ili kapsıyor. Bunun içerisinde bizim Osmaniye`ye bağlı Düziçi ilçemizde var. Dikkat ederseniz birçok yerde çok büyük hasarlar, ölümler, zayiatlar var. Yeni yapılan binalarda bu hasarları gördük. Çatlamalar, oynamalar vesaire, fakat şurada görüyorsunuz ki Düziçi`ndeki köy enstitüsü binalarında, 1940`larda yapılan binalarımızda hiçbir hasar tespit edemedik, bir eksiklik fark edemedik yani. O halde binalarımızı çok sağlam, çok dirençli, uzman ellerde yapılarak uygulanması lazım." 

BİR SANTİM OYNAMA OLMAMIŞ

Yeni Kuşak Köy Enstitüleri Şubesi Başkanı Selahattin Beyaz ise şunları söyledi:

"Köy enstitüleri binaları 1940 yılında yapıldı. İlk Müdürü Lütfü Dağlar`dır. Lütfü Dağlar, İzmirli bir kişi ve aynı zamanda bir kurs öğretmeni. Buraya 1940 yılında geliyor ve ilk binanın yeri, ‘Alman binası` dediğimiz binada eğitim başlıyor. Ama orası çok küçük olduğu için, asıl 1940 yılında bu binaların bulunduğu yerde hem eğitim hem de öğrenme, yani üreterek, yaparak öğrenmeyi, ilk defa hatta bunu dünyada da diyebiliriz, yaparken öğreniyor, öğrenirken üretiyor, böylece sıfır maliyetle binalar yapılıyor. 

2000 yıllarında Duygu Saban, bu binaları öğrencilerle birlikte incelemeye geldi. Bir ekip kurdu, bir ay kadar burada kaldı. Bütün binaların rölelerini çıkarttı ve şunu söyledi: `Bu, harika bir şey. Yıllar geçtiği halde binaların temellerinde bir santim oynama yok. Bu kültürün yaşaması için ben de buna katkı bulunacağım` diyerek şu anda Duygu Saban, aynı zamanda bu binaların tekrar yapılması için yüreğiyle çalışmaktadır. 

"BU BİNALAR, BÜYÜK DEPREMLERE DAYANIKLI YAPILAR"

Binalar, gerçekten 7-8-9 büyüklüğündeki depremlere dayanıklı. Düziçi`nde bütün binalar çatladığı halde bu binalarda bir santim duvarlarında çatlak yok. Çünkü binalar kırılarak yapılmış ve böylece o pürüzler, taş binalar birbirini tutuyor ve yıkılmıyor. Üstler kiremit olduğu için, ağaç olduğu için zamanla çürümeden dolayı yıkılmalar var, bakımsızlık var. Bizse Yeni Kuşak Köy Enstitüleri olarak, bu kültürün yaşamasını istiyoruz. Bu binaların tekrar genç nesillere bir örnek teşkil etmesini istiyoruz.”

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ 

Detaylar 

İzzet Ateş 

Selahattin Beyaz 

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

  GÜNCEL HABERLER

 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2024 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA