27 Nisan 2024 Cumartesi

13:05   CHP`Lİ AŞKIN GENÇ 2021 YILINDAN BERİ MALİ TABLOLARINI YAYINLAMAYAN YEŞİLAY`I TBMM GÜNDEMİNE TAŞIDI: “YEŞİLAY`IN, KAYNAĞI NERELERDE KULLANDIĞI DENETLENİYOR MU?”   12:46   İYİ PARTİ`NİN SEÇİMLİ OLAĞANÜSTÜ KURULTAYI BAŞLADI. GENEL BAŞKANLIK İÇİN 4 ADAY YARIŞACAK   12:31   CHP`DEN KANUN TEKLİFİ: "ASGARİ ÜCRET ÜÇ AYDA BİR ARTAN ENFLASYON ORANINDA OTOMATİK OLARAK ARTIRILSIN"   12:10   BİNLERCE AVUKAT HAKLARI İÇİN ANKARA`DA YÜRÜYOR: “YOK SAYILAN SAVUNMA MAKAMININ SESİNİ DUYURMAK İÇİN YOLA ÇIKTIK``   11:11   KARADENİZ`DE ÇAY TARIMI YAPILAN İLLERİN CHP İL BAŞKANLARI 2024 YILI ÇAY FİYATI İÇİN ORTAK AÇIKLAMA YAPTI: "ÇAY FİYATI 25 TL OLMALIDIR"   11:02   EGEÇEP`TEN ÇERNOBİL`İN YIL DÖNÜMÜNDE AÇIKLAMA: AKKUYU NÜKLEER ENERJİ SANTRALİ PROJESİNİ DURDURUN   09:55   MERSİN BÜYÜKŞEHİR`İN MAHALLE MUTFAKLARI İLE 2,5 MİLYON ADET YEMEK YURTTAŞLARA ULAŞTI   09:38   SEVDA ERDAN KILIÇ: “KAÇAK SARAY`N ARTIK BİR DE KAÇAK DANIŞMANLARI VAR. HEM AYM KARARINA UYMUYORLAR, HEM DE SARAY`IN KAPALI KAPILARI ARDINDA ANAYASA YAZIYORLAR”   09:36   ÖMER FETHİ GÜRER`DEN BAKAN YUMAKLI`YA: “ESK TARAFINDAN MARKETLERE VERİLEN KARKAS ETLER VATANDAŞA ULAŞIYOR MU?   09:24   MESKİ JENERATÖR SAYISINI 3 YILDA 313`E ÇIKARDI   01:09   CHP İSTANBUL İL BAŞKANI ÇELİK, VALİ GÜL İLE `TAKSİM`DE 1 MAYIS`I GÖRÜŞTÜ   23:41   BAKANLIK ÖNÜNDE OTURMA EYLEMİ BAŞLATAN CHP`Lİ TANAL: "SURİYE`YE ÜCRETSİZ ELEKTRİK GÖNDERİLİYOR AMA BENİM VATANDAŞIM MAĞDUR"   16:49   ROMANYALI ÖĞRENCİLER AKDENİZ’İN İLK VE TEK ÖĞRENME MERKEZİNİ ZİYARET ETTİ   16:33   İSİAS DAVASI DEVAM EDİYOR... MAHKEME, ÜÇ UZMANIN DİNLENİLMESİNE KARAR VERDİ   16:33   GAZETECİLER CEMİYETİ TARAFINDAN DÜZENLENEN “MEDYA KONFERANSI” BAŞLADI   16:15   EĞİTİM SENDİKALARI MEB`İN YENİ MÜFREDAT PROGRAMINA TEPKİ GÖSTERDİ   15:54   TARSUS GASTRONOMİ MERKEZİ, ŞEHRİN GÖZDE MERKEZİ HALİNE GELDİ   15:53   MEB GELECEK EĞİTİM-ÖĞRETİM YILINDAN İTİBAREN KADEMELİ UYGULANMAYA BAŞLAMAYI PLANDIĞI MÜFREDATI AÇIKLADI   15:21   CHP`Lİ ADIGÜZEL: “ALİ ERBAŞ`IN DERHAL GÖREVİNDEN BİRAZ ONURU VARSA İSTİFA ETMESİ LAZIM”   15:13   BELEDİYE BAŞKANI OLDU, EYLEMİ BIRAKMADI!  
 
     
   

NAZMİ BİLGİN: “GAZETECİLER, DEPREMZEDELER VEYA DEPREMDE YAKINLARINI KAYBEDENLER ALEYHİNE ‘HATALI BİLGİYİ ALENEN YAYMA` SUÇLAMASIYLA ADLİ SÜREÇLER YÜRÜTÜLMEYE BAŞLADI”


Gazeteciler Cemiyeti, Özgürlük için Basın (ÖiB) programı kapsamında hazırladığı şubat ayı raporunu yayınladı. Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Nazmi Bilgin, “Gazeteciler, depremzedeler veya depremde yakınlarını kaybedenler aleyhine AKP-MHP`nin dezenformasyonla mücadele gerekçesiyle yasalaştırdığı ‘hatalı bilgiyi alenen yayma` suçlamasıyla adli süreçler yürütülmeye başladı. Bu yeni suç gerekçeli gözaltı ve tutuklama kararları gözlendi. Yerel basında ve internet sitelerinde yer alan çok sayıdaki deprem bölgesinde yaşananlara ilişkin haberlere ‘dezenformasyon` gerekçesiyle sulh ceza hakimlikleri tarafından erişime engellenmesi getirildiği de görüldü” açıklamasını yaptı.

 

Tarih : 4 Nisan 2023 Salı 15:22   Okunma : 364

Gazeteciler Cemiyeti, Özgürlük için Basın (ÖiB) programı kapsamında hazırladığı şubat ayı raporunu yayınladı. Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Nazmi Bilgin, “Gazeteciler, depremzedeler veya depremde yakınlarını kaybedenler aleyhine AKP-MHP`nin dezenformasyonla mücadele gerekçesiyle yasalaştırdığı ‘hatalı bilgiyi alenen yayma` suçlamasıyla adli süreçler yürütülmeye başladı. Bu yeni suç gerekçeli gözaltı ve tutuklama kararları gözlendi. Yerel basında ve internet sitelerinde yer alan çok sayıdaki deprem bölgesinde yaşananlara ilişkin haberlere ‘dezenformasyon` gerekçesiyle sulh ceza hakimlikleri tarafından erişime engellenmesi getirildiği de görüldü” açıklamasını yaptı.

Gazeteciler Cemiyeti, Özgürlük için Basın (ÖiB) programı kapsamında ifade ve basın özgürlüğü ihlallerine yönelik Şubat 2023 raporunu yayınladı. Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Nazmi Bilgin, rapora ilişkin yazılı açıklama yaptı. Bilgin`in açıklaması şu şekilde:

“İlçeleriyle, köyleriyle deprem bölgesine dönüşen 10 kentteki tabloda, 6 Şubat sabahı, sonrasındaki 48 saat ve hatta 72 saat boyunca enkaz altında kalanlara yardım edilememesi, yeterli arama-kurtarma ekipleri gönderilememesi ülkede en önemli gündem maddesi ve tartışma konusu oldu. Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan`ın, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi`nin yol açtığı hiyerarşik sorunlar nedeniyle talimatı olmaksızın farklı kamu kurum ve kuruluşlarca depremzedelere yardım götürülemediği görüşü öne sürüldü. Türk Silahlı Kuvvetleri`nin (TSK) yeterli sayıda personeliyle enkaz kaldırma çalışmalarına katılmadığı da iddia edildi. Emekli askerlerce 1999 Marmara Depremi`ndeki veriler itibariyle bu sefer TSK`nın sahada gerektiği şekilde etkin görev almadığı ifade edildi.

“DEPREM BÖLGESİNDE YAŞANANLARA İLİŞKİN HABERLERE ‘DEZENFORMASYON` GEREKÇESİYLE SULH CEZA HAKİMLİKLERİ TARAFINDAN ERİŞİME ENGELLENMESİ GETİRİLDİĞİ DE GÖRÜLDÜ”

Gazeteciler, depremzedeler veya depremde yakınlarını kaybedenler aleyhine AKP-MHP`nin dezenformasyonla mücadele gerekçesiyle yasalaştırdığı ‘hatalı bilgiyi alenen yayma` suçlamasıyla adli süreçler yürütülmeye başladı. Geçtiğimiz Ekim ayında Türk Ceza Kanunu`na (TCK) eklenmiş bu yeni suç gerekçeli gözaltı ve tutuklama kararları gözlendi. Yerel basında ve internet sitelerinde yer alan çok sayıdaki deprem bölgesinde yaşananlara ilişkin haberlere ‘dezenformasyon` gerekçesiyle sulh ceza hakimlikleri tarafından erişime engellenmesi getirildiği de görüldü.

“YENİ YÖNETMELİK, BASIN KURULUŞLARINA GETİRDİĞİ AĞIR YÜKÜMLÜLÜKLER VE YASADA YER ALMAYAN KİMİ ENGELLEMELER İÇERMESİ NEDENİYLE BASIN CAMİASINDA ENDİŞE YARATIYOR”

Bu yeni yönetmelik, basın kuruluşlarına getirdiği ağır yükümlülükler ve yasada yer almayan kimi engellemeler içermesi nedeniyle basın camiasında endişe yaratıyor. Özellikle küçük yerleşim yerlerinde yayınlanan yerel gazetelerce bu yönetmelikle getirilen ağır şartları kaldırılamayacağı belirtiliyor. Eğer bu kuruluşlarında çalışan gazeteciler, haklarında herhangi bir suç isnadı ile dava açılmış olması halinde kesin hüküm beklenmeden görevden alınacak. Bu durum hukukçular tarafından ‘masumiyet karinesine aykırı` olarak yorumlanıyor ve yönetmeliğin ilgili yasada yer almayan maddelerin de ilerisinde kısıtlamalara yer verdiği savunuluyor. Gazeteciler Cemiyeti olarak biz bu yeni yönetmeliğe karşı davacıyız. Ayrıca CHP de yönetmeliğe dayanak olan dezenformasyon gerekçeli yasaya karşı Anayasa Mahkemesi`nde açtığı dava da sürüyor.

“ÇOK ÜZGÜNÜZ”

Deprem nedeniyle Hatay`da 10, Adıyaman`da 9, Kahramanmaraş`ta 3 ve Adana`da bir gazeteci kaybını yeniden hatırlatmak isteriz. Hatay`da Ayşe Figen Arlı (İskenderun Ses), Haluk Arlı (İskenderun Ses), Burak Milli (AA), Gökhan Aklan (İHA), İzzet Nazlı (DHA), Neşet Alkan (Haber Ekspres), Erhan Yılmaz (23 Temmuz) Mehmet Tekin (Emekli Gazeteci), Hasan Seid Okay (Emekli Gazeteci); Adıyaman`da Burak Alkuş (Adıyaman Ses), Hidayet Özdemir (Gazeteci -Yazar), İskender Korkut (Mercan TV), Kemal Öner (Adıyaman Telgraf), Muhammed Akan (Adıyaman Haber) Ruhi Akan (Jet Haber), Yunus Emre Doğan (Mercan TV), Zübeyir Pektaş (Halkın Sesi), İsmail Hakkı Koçak (Mercan TV), Fatih Bayın (Radyo Tek); Kahramanmaraş`ta Mustafa Yüzbaşıoğlu (Bugün), Aziz Çevlik (Manşet), Fatih Nalbantbaşı (Maraş Medya Merkezi) ve Adana`da Meltem Özgen (CRT/TV sunucusu) meslektaşlarımızı kaybettik. Çok üzgünüz. Son olarak; Şubat ayı boyunca Türkiye`nin can kayıpları ve tarihi mekanlarıyla birlikte yıkılmış kentler nedeniyle sarsıldığı günlerdeki basın mensuplarına ve medya alanına yönelik engellemeler ise, Cemiyetimiz tarafından öz kaynaklarımızla yürüttüğümüz Özgürlük için Basın (ÖiB) programı kapsamında basın ve ifade özgürlüğü ihlalleri olarak kaydedildi.”  

 

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

  GÜNCEL HABERLER

 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2024 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA