16 Haziran 2024 Pazar

16:01   ÖZGÜR ÖZEL: ``CUMHURBAŞKANLıĞı KABINESI, ZENGINI DAHA ZENGIN, YOKSULU DAHA YOKSUL YAPACAK DÜZENLEMELERIN HAZıRLıĞıNı YAPMAKTADıR``   15:34   AÇEV: “BABA SEVGISI VE ILGISIYLE BÜYÜMEK, ÇOCUKLARıN ÇOK YÖNLÜ GELIŞIMINI DESTEKLIYOR”   15:28   LIMAK`ıN BODRUM`DAKI PROJESINE YÖRE HALKı TEPKI GÖSTERDI: “HUKUKI MÜCADELEYI BAŞLATACAĞıZ”   15:14   ANTALYA BÜYÜKŞEHIR BELEDIYE BAŞKANı BÖCEK:" BU BAYRAMıN HUZUR VE MUTLULUK DOLU GÜZEL GÜNLER GETIRMESINI DILIYORUM"   15:13   PSIKOLOGLARDAN KURBAN BAYRAMı UYARıSı: "12 YAŞ ALTıNDAKI ÇOCUKLARı KESIM ALANıNDA BULUNDURMAYıN"   15:06   CUMHURBAŞKANLıĞı YıLLıK PROGRAMı`NA GÖRE, TMO BU YıL SADECE 3,5 MILYON TON BUĞDAY ALıMı YAPACAK   14:33   CHP İZMIR`DE BAYRAMLAŞMA... ASLANOĞLU: "SEÇIM SANDıĞı NE ZAMAN KONURSA KONSUN, CHP IKTIDAR OLACAKTıR"   14:13    ERDOĞAN`DAN ÖZEL`E "SUÇ ORTAĞı" YANıTı: ``BIZIM IADEIZIYARETIMIZI DEMEK KI HAZMEDEMEDILER``   13:54   MANSUR YAVAŞ: "SEVDIKLERINIZLE SAĞLıK, HUZUR VE MUTLULUK DOLU BAYRAMLAR GEÇIRMENIZI DILIYORUM"   13:49   SIYASI PARTI LIDERLERININ BAYRAM PROGRAMı BELLI OLDU   13:44   ÖZGÜR ÖZEL, AZERBAYCAN`ıN MILLI KURTULUŞ GÜNÜ`NÜ KUTLADı   13:44   SIYASI PARTILERIN BAYRAMLAŞMA PROGRAMı BELLI OLDU   13:33   DEVLET BAHÇELI: "SABıR VE TAHAMMÜL SıNıRıMıZı ZORLAMA YANLıŞıNDAN DERHAL DÖNÜN"   12:57   ÖZGÜR ÖZEL: "ADALET YÜRÜYÜŞÜ 7 YAŞıNDA. 86 MILYON YURTTAŞıMıZ IÇIN ADALETI SAĞLAYANA, HAKSıZLıKLARı SONLANDıRANA KADAR O MÜCADELEMIZ SÜRECEK"   11:58   CUMHURBAŞKANı ERDOĞAN`ıN BAYRAM MESAJı: "SIYASETTE OLUŞAN YUMUŞAMA IKLIMI MILLETIMIZIN TEKRAR KUCAKLAMASıNA KATKı SAĞLıYOR"   11:01   VATANDAŞıN PAHALıLıK ISYANı: ``BAYRAM ALıŞVERIŞI NASıL YAPALıM? NAKIT YOK, KREDI KARTLARıNıN HEPSI PATLAK. HAKKıMı HELAL ETMIYORUM``   17:06   EŞ BAŞKAN SARıYıLDıZ; “AKDENIZ’DE ASFALT SORUNU YAŞAYAN TEK MAHALLEMIZ KALMAYACAK”   17:03   TARSUS’TA KARNE HEYECANı: BAŞKAN BOLTAÇ ÖĞRENCILERLE BULUŞTU   17:01   MERSIN BÜYÜKŞEHIR BELEDIYE BAŞKANı SEÇER’DEN KURBAN BAYRAMı MESAJı   16:57   TOROSLAR, KURBAN BAYRAMı’NA HAZıR  
 
     
   

Komisyoncuları Fiyatları Biz Yükseltmiyoruz Dedi


Mersin’de komisyoncular, son dönemde sebze ve meyve fiyatlarının yükselmesinden kendilerinin sorumlu olmadığını iddia ediyor Komisyoncu Mutluay: "Fiyatları biz yükseltmiyoruz" "Son dönemde yaşanan dolu, fırtına ve aşırı yağışlar verimi düşürdü.

 

Tarih : 8 Şubat 2019 Cuma 15:37   Okunma : 1143

Komisyoncular, son dönemde sebze ve meyve fiyatlarının yükselmesinden kendilerinin sorumlu olmadığını iddia ediyor. Mersin Hali'ndeki komisyoncular, "Fiyatları biz yükseltmiyoruz. Son dönemde yaşanan dolu, fırtına ve aşırı yağışlar verimi düşürdü. Talip artınca fiyatlar da yükseldi" dedi. 
Son dönemde sebze ve meyve fiyatlarındaki aşırı yükselme ve ürünlerin hal çıkışıyla tüketiciye ulaşması arasındaki uçurum, Türkiye'nin en önemli gündem başlıklarından birisi oldu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, 'Fiyatları aracılar artırıyor" diyerek, yeni Hal Yasası'nda düzenleme yapacaklarını söylemesi, okları komisyonculara çevirirken, komisyoncular ise fiyatların yükselmesinden sorumlu olmadıklarını belirterek, üzgün olduklarını söylüyor. Yeni Hal Yasası'nın çıkmasına karşı olmadıklarını da dile getiren komisyoncular, üretici ve tüketici hallerinin ayrılmasını istiyor. 

 

"ÜRETİCİ HALLERİNDE KESİNLİKLE ARACI DİYE BİR KAVRAM YOK" 
Mersin Büyükşehir Belediyesi Toptancı Hal Kompleksi'ne gelen sebze-meyvede yaklaşık yüzde 60 oranında düşüş yaşanırken, komisyoncular, bu durumu olumsuz hava koşulları nedeniyle verimin düşmesine bağladı. 
Mersin Yaş Sebze ve Meyve Komisyoncuları Derneği'nin eski Başkan Yardımcısı, 40 yıllık sebze-meyve komisyoncusu Haluk Mutluay, İHA muhabirine yeni Hal Yasası ve yüksek fiyatlarla ilgili açıklama yaptı. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın aracılara ilişkin sözlerini değerlendiren Mutluay, aracı pozisyonunda olmadıklarını söyledi. Mutluay, "Üretici halleri olarak müstahsil, çiftçi ürettiği ürünlerini hallerimize getiriyor, biz onların namına, günün piyasasına, arz-talebe göre fiyat biçiyoruz. Kesinlikle üretici hallerinin çiftçiden mal alıp fiyat yükselmesi gibi bir konu yok. Üretici topladığı malı getirir, günün şartına göre alıcılar ve komisyoncular tarafından sebze üzerinde fiyat tespiti yapılır ve alıcılar tarafından alınır. Üretici hallerinde kesinlikle 'aracı' diye bir kavram yok" diye konuştu. 

 

"FİYATLARI BİZ YÜKSELTMİYORUZ" 
Aynı zamanda sebze-meyve komisyoncuları temsilcisi olarak Mersin Ticaret ve Sanayi Odası'nda Meclis Üyesi de olan Mutluay, son gelişmeleri kendilerinin de televizyonlardan izlediklerini vurgulayarak, "Bunları izledikçe biz de üzülüyoruz. Mersin Hali'nden 1 liraya çıkan bir ürün İstanbul Hali'ne, oradan da pazarcı ve marketlere gidiyor. Biz müstahsil namına sattığımız için kesinlikle burada fiyat yükseltmesi diye bir şey yok. Burada 1 liraya satılan bir ürün, tüccarın ambalajı ve nakliyesi ile İstanbul'a gidene kadar 1 lira da maliyet geliyor üstüne. 2 liraya mal olan ürünü İstanbul Hali'ndeki komisyoncu da masrafları üstüne koyarak 2,5 liraya satıyor. Pazarcı da üstüne kar koyup 3 liraya satıyor. Marketler de ayrı fiyat belirliyor ve yükselmeler bundan meydana geliyor. Maliyetler çok yüksek. Ayrıca ürün de az. Mersin Hali'nde fiyat artışını oluşturan bir aracı sistem kesinlikle yok" ifadelerini kullandı. 
Bu fiyat artışının geçici olduğuna işaret eden Mutluay, "Fiyat yüksekliği komisyonculardan kaynaklı değil. Şu anda halimizde müfettişlerimiz var; onlar da tüm suçun komisyonculardan kaynaklı olmadığını onlar da görecektir" ifadelerini kullandı. 

 

"YÜKSEK FİYATLAR YAZA KADAR DEVAM EDER" 
Mersin'deki aşırı yağış ve fırtınanın hale giren ürünü yüzde 60 etkilediğine dikkat çeken Mutluay, şunları söyledi: 
"Mersin'e ürün az geliyor. Talep de çok olunca fiyatlar yükseliyor. Şu anda örtü altı seralarımız çok sıkıntılı. Havaların soğuk gitmesinden tonaj yok. Bir serada 1 ton patlıcan çıkması gerekirken, 100 kilogram çıkıyor. Aşırı derecede fiyat bundan yükseliyor. Yeterli üretimimiz var ama soğuk ve don nedeniyle verim düştü. Yaza kadar bu fiyatların düşeceğini zannetmiyorum. Şu andaki yüksek fiyatların, dolu, fırtına, aşırı yağış gibi olumsuz hava koşulları nedeniyle ürün azlığından kaynaklanıyor. Halimize günlük 300 ton mal girerken, dolu ve rüzgar nedeniyle şu anda 100 ton mal giriyor. Bu da talep çok olduğu için fiyat artışına neden oluyor. Üretici hallerini ayırmalarını istiyoruz. 2012 yılında çıkan Hal Yasası, üretici ve tüketici olarak çıkmadığı için hayata düzgün geçmedi, yüzde 30 kapasiteyle gelişti. Yeni çıkacak Hal Yasası'nın üretici halleri ve tüketici halleri olarak düzenlemelerini talep ediyoruz. Biz yasa çıkmasına kesinlikle karşı değiliz. Ama yeni yasa çıkarken bizlerin de fikirleri alınsın istiyoruz. Komisyonculuk ne demek, nasıl yapılıyor, bu kadar ürün nasıl yetişiyor, hale geliyor, komisyoncunun buradaki özelliği nedir? Bunları bilmeden televizyonlarda görünce bizler de üzülüyoruz. Bu konuyu tartışmaya açığız."

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

  GÜNCEL HABERLER

 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2024 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA