22 Mayıs 2024 Çarşamba

15:47   ETEM ÇALIŞKAN, BAŞKAN ABDULLAH ÖZYİĞİT’İ ZİYARET ETTİ   15:42   FENERBAHÇE`DEN 3 İSİM İFADEYE ÇAĞIRILDI   14:38   CHP GRUP TOPLANTISI... ÖZGÜR ÖZEL, BAHÇELİ`YE DÖRT SORUYLA KARŞILIK VERDİ   14:01   YENİŞEHİR BELEDİYESİNDEN KENTİN EN YOĞUN BÖLGESİNDE 3 HİZMET BİRDEN    13:55   TOROSLAR BELEDİYESİ’NDE, KADIN VE AİLE HİZMETLERİ MÜDÜRLÜĞÜ KURULDU   13:10   10 EKİM ANKARA KATLİAMI DAVASI AVUKAT KOMİSYONU`NDAN AYM`NİN KARARINA TEPKİ   12:19   21 MAYIS 1864 ÇERKES SÜRGÜNÜ`NÜN 160. YILI... KAFKAS VE ÇERKES DERNEKLERİ ANMA PROGRAMI DÜZENLEYECEK   11:46   ALİ YERLİKAYA`DAN `FETÖ` OPERASYONU AÇIKLAMASI: "28 İLDE DÜZENLENEN `KISKAÇ-16` OPERASYONLARINDA 46 ŞÜPHELİ YAKALANDI"   11:19   AHMET VEHBİ BAKIRLIOĞLU: "MADEN İŞLETME SAHASI GENİŞLETİLMEYE DEVAM EDERSE ORMANSIZ KALACAĞIZ"   10:29   KAMU ALACAKLARINDA GECİKME ZAMMI ORANI YÜZDE 4,5`E ÇIKARILDI   09:49   ERDOĞAN TOPRAK: "KPSS`YE GİRECEK 3,5 MİLYON GENCİN GELECEĞİ YOK EDİLDİ"   09:25   MERSİN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANI SEÇER, GENÇLERLE BİR ARAYA GELDİ    08:54    İSTANBUL`DA YENİ 1 MAYIS GÖZALTILARI   21:56   ERDOĞAN: “MEVCUT ANAYASA`NıN YENI TÜRKIYE`YI TAŞıMASı MÜMKÜN DEĞILDIR”   21:04   TÜRKIYE`DE İRAN CUMHURBAŞKANı REISI`NIN VEFATı DOLAYıSıYLA 1 GÜNLÜK MILLI YAS ILAN EDILDI   20:39   ÖZGÜR ÖZEL, SAMSUN ECZACı ODASı`Nı ZIYARET ETTI   17:39   DEM PARTI EŞ GENEL BAŞKANLARıNDAN DEMIRTAŞ`A ZIYARET: "TÜM TÜRKIYE HALKLARıNA `DEMOKRASI MÜCADELESINDEN ZERRE GERIM ADıM ATMASıNLAR` MESAJı VERIYORLAR"   17:03   CHP`DEN SURUÇ KATLİAMI DAVASI İÇİN HEYET...   16:01   GIDA MÜHENDİSLERİ ODASI: ``EN ÖNEMLİ SEBEPLERİNDEN BİRİ GIDA FİYATLARININ ARTMASI VE HALKIN ALIM GÜCÜNÜN DÜŞMESİ``   15:45   CHP MYK, SAMSUN`DA TOPLANDI...  
 
     
   

MERSİN BÜYÜKŞEHİR TARSUS KADIN VE ÇOCUK BİLİM TEKNOLOJİ ATÖLYESİ`NDE ‘TOPRAKSIZ TARIM` ÇALIŞMASI UYGULANIYOR


Mersin Büyükşehir Belediyesi Kadın ve Aile Hizmetleri Dairesi Başkanlığı Tarsus Kadın ve Çocuk Bilim Teknoloji Atölyesi`nde yürütülen proje kapsamında, lise öğrencilerine yönelik ‘Topraksız Tarım Uygulaması` başlatıldı. 

 

Tarih : 26 Haziran 2023 Pazartesi 11:37   Okunma : 347

Mersin Büyükşehir Belediyesi Kadın ve Aile Hizmetleri Dairesi Başkanlığı Tarsus Kadın ve Çocuk Bilim Teknoloji Atölyesi`nde yürütülen proje kapsamında, lise öğrencilerine yönelik ‘Topraksız Tarım Uygulaması` başlatıldı. 

Mersin Büyükşehir Belediyesi, çocukların ve gençlerin ufkunu açacak, becerilerini ön plana çıkaracak projeler üretmeye devam ediyor. Tarsus Kadın ve Çocuk Bilim Teknoloji Atölyesi`nde çocukların ve gençlerin, geleceğin teknolojilerini öğrenmeye yönelik çalışmalarının yanı sıra üretim odaklı faaliyetler de sürdürülüyor.

Robotik kodlama eğitimlerinden üç boyutlu tasarıma kadar, takım halinde çalışmalara imza atılan Tarsus Kadın ve Çocuk Bilim Teknoloji Atölyesi`nde, lise öğrencilerinin oluşturduğu gruba ‘Topraksız Tarım Uygulamaları` öğretiliyor. Atölye Birim Sorumlusu Emre Aşkın gözetiminde yürütülen projede marul yetiştiren öğrenciler, ürünlere özenle bakıyor.

Kısa bir süre önce başlayan çalışma sonucunda ekilen marullar büyümeye başlarken, katılımcı öğrencilere evde de tarım yapılabileceği gösteriliyor. Gençlere tarımı sevdirmeyi amaçlayan projede, teknolojik yenilikler de uygulamalı şekilde anlatılıyor.

Projede yer alan lise öğrencileri düşüncelerini, şu sözlerle dile getirdi:

-Eylül Tutak: “Topraksız tarım yıl boyunca üretim sağlayabildiği için, verimi yüksek ve kaliteli ürünler elde edebiliyoruz. Hatta ekonomiye de ciddi anlamda katkı sağlayabiliyor. Bu anlamda da dünyadaki önemli üreticiler, ürettikleri ürünlerin yüzde 85`ini ihraç edebiliyorlar. Topraksız tarım evlere de katkı sağlıyor. Bu sayede daha az maliyet kullanarak üretim yapabiliyoruz.”

-Naz Yiğit: “Hidroponik tarımın temel ilkesi, bitkilerin ihtiyaç duydukları besinleri topraktan alması değil, özel solüsyonlardan alacakları şekilde konumlandırmak ve yetiştirmektir. Bu kolaylık sağlıyor. Yani yenilikçi bir çalışma. Bilim alanında da önemli bir şey olduğu için mutluluk duydum.”

-Hüseyin Patlak: “Topraksız tarım sayesinde daha kısa sürede ve daha verimli ürün alabiliyoruz. Biz burada borulara marullarımızı yerleştirdik ve köklerine sürekli su gidiyor. Bunu su motorumuzla yapıyoruz. Çünkü sürekli devir daim olması gerek. Olmazsa, yosunlaşma meydana gelir. Ve bunlara ek olarak güneş de gerekli. Zaten dışarıda olduğu için güneşi yeterli bir derecede alıyor.”

-Furkan Erkaya: “Mersin Büyükşehir Belediyesi, bizlere topraksız tarım kitlerini sağlıyor. Bu projeleri bize kazandırarak, bu maliyetli malzemeleri bize temin ederek destek çıkıyorlar ve bizim yolumuzu açıyorlar. Biz de bu bağlamda onlarla beraber yürüyor ve projeleri ilerletmeye çalışıyoruz.”

-Menekşe Dağtekin: “Atölyeye yeni geldim, yeni başladım. Buraya gelmekten çok mutluyum. Grup arkadaşlarımla beraber bu çalışmayı yapmaktan gurur duyuyorum. Daha birçok çalışmamız olacağından eminim, teşekkür ediyorum.”

-Emsal Ağırbaş: “6 aydır atölyedeyim. Burada oyun geliştirme, robotik kodlama, 3D tasarım gibi konularda ilerleme kaydettim. Birçok yere gittik ve yarışmaya katıldık. Samsun`da enerji ödülü aldık. Daha önce yazılımla ilgili hiçbir şey düşünmüyordum. Ama buraya başlayınca yazılıma geçiş yapmayı düşündüm. Şu an yazılıma odaklıyım.”


 

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2024 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA