29 Nisan 2024 Pazartesi

09:36   BÜYÜKŞEHİR’DEN OKUL ÖNCESİ EĞİTİME BİR KATKI DAHA…TARSUS 100. YIL ATATÜRK ÇOCUK GELİŞİM MERKEZİ`NDE EĞİTİM BAŞLADI   09:27   BİRBİRİNDEN SEÇKİN ULUSLARARASI FİLMLER, `FRANKOFON FİLM FESTİVALİ` İLE MERSİNLİ SİNEMASEVERLERLE BULUŞUYOR   13:05   CHP`Lİ AŞKIN GENÇ 2021 YILINDAN BERİ MALİ TABLOLARINI YAYINLAMAYAN YEŞİLAY`I TBMM GÜNDEMİNE TAŞIDI: “YEŞİLAY`IN, KAYNAĞI NERELERDE KULLANDIĞI DENETLENİYOR MU?”   12:46   İYİ PARTİ`NİN SEÇİMLİ OLAĞANÜSTÜ KURULTAYI BAŞLADI. GENEL BAŞKANLIK İÇİN 4 ADAY YARIŞACAK   12:31   CHP`DEN KANUN TEKLİFİ: "ASGARİ ÜCRET ÜÇ AYDA BİR ARTAN ENFLASYON ORANINDA OTOMATİK OLARAK ARTIRILSIN"   12:10   BİNLERCE AVUKAT HAKLARI İÇİN ANKARA`DA YÜRÜYOR: “YOK SAYILAN SAVUNMA MAKAMININ SESİNİ DUYURMAK İÇİN YOLA ÇIKTIK``   11:11   KARADENİZ`DE ÇAY TARIMI YAPILAN İLLERİN CHP İL BAŞKANLARI 2024 YILI ÇAY FİYATI İÇİN ORTAK AÇIKLAMA YAPTI: "ÇAY FİYATI 25 TL OLMALIDIR"   11:02   EGEÇEP`TEN ÇERNOBİL`İN YIL DÖNÜMÜNDE AÇIKLAMA: AKKUYU NÜKLEER ENERJİ SANTRALİ PROJESİNİ DURDURUN   09:55   MERSİN BÜYÜKŞEHİR`İN MAHALLE MUTFAKLARI İLE 2,5 MİLYON ADET YEMEK YURTTAŞLARA ULAŞTI   09:38   SEVDA ERDAN KILIÇ: “KAÇAK SARAY`N ARTIK BİR DE KAÇAK DANIŞMANLARI VAR. HEM AYM KARARINA UYMUYORLAR, HEM DE SARAY`IN KAPALI KAPILARI ARDINDA ANAYASA YAZIYORLAR”   09:36   ÖMER FETHİ GÜRER`DEN BAKAN YUMAKLI`YA: “ESK TARAFINDAN MARKETLERE VERİLEN KARKAS ETLER VATANDAŞA ULAŞIYOR MU?   09:24   MESKİ JENERATÖR SAYISINI 3 YILDA 313`E ÇIKARDI   01:09   CHP İSTANBUL İL BAŞKANI ÇELİK, VALİ GÜL İLE `TAKSİM`DE 1 MAYIS`I GÖRÜŞTÜ   23:41   BAKANLIK ÖNÜNDE OTURMA EYLEMİ BAŞLATAN CHP`Lİ TANAL: "SURİYE`YE ÜCRETSİZ ELEKTRİK GÖNDERİLİYOR AMA BENİM VATANDAŞIM MAĞDUR"   16:49   ROMANYALI ÖĞRENCİLER AKDENİZ’İN İLK VE TEK ÖĞRENME MERKEZİNİ ZİYARET ETTİ   16:33   İSİAS DAVASI DEVAM EDİYOR... MAHKEME, ÜÇ UZMANIN DİNLENİLMESİNE KARAR VERDİ   16:33   GAZETECİLER CEMİYETİ TARAFINDAN DÜZENLENEN “MEDYA KONFERANSI” BAŞLADI   16:15   EĞİTİM SENDİKALARI MEB`İN YENİ MÜFREDAT PROGRAMINA TEPKİ GÖSTERDİ   15:54   TARSUS GASTRONOMİ MERKEZİ, ŞEHRİN GÖZDE MERKEZİ HALİNE GELDİ   15:53   MEB GELECEK EĞİTİM-ÖĞRETİM YILINDAN İTİBAREN KADEMELİ UYGULANMAYA BAŞLAMAYI PLANDIĞI MÜFREDATI AÇIKLADI  
 
     
   

  AYDIN KARACASU KÖYLÜLERİ, BİLİRKİŞİ HEYETİNİN KEŞFE ÇIKTIĞI YAYLADA, RES`E TEPKİ GÖSTERDİ: “BU YAYLALAR GİDERSE KÖY BİTER, HAYAT BİTER”


Aydın Karacasu`da kurulması planlanan Rüzgâr Enerji Santrali (RES) için “ÇED olumlu” raporu veren Çevre, Şehircilik ve İkim Değişikliği Bakanlığı`na karşı köylülerin açtığı dava kapsamında, 1600 rakımlı yaylada keşif yapıldı. Köylüler, “Bu yaylalar giderse hayat biter, köy biter. Burada doğduk, büyüdük, karnımızı doyurduğumuz topraklar burası” dedi.

 

Tarih : 8 Temmuz 2023 Cumartesi 12:42   Okunma : 512

ÖZGÜR DEDEOLUK

Aydın Karacasu`da kurulması planlanan Rüzgâr Enerji Santrali (RES) için “ÇED olumlu” raporu veren Çevre, Şehircilik ve İkim Değişikliği Bakanlığı`na karşı köylülerin açtığı dava kapsamında, 1600 rakımlı yaylada keşif yapıldı. Köylüler, “Bu yaylalar giderse hayat biter, köy biter. Burada doğduk, büyüdük, karnımızı doyurduğumuz topraklar burası” dedi.

Aydın`ın Karacasu ilçesi Karacaören ve Ataköy Mahalleleri ile Denizli ili; Sarayköy ilçesi, Yeşilyurt ve Hisar Mahalleleri ile Babadağ ilçesi, Karadağ ve Kıranyer Mahalleleri arasında kalan bölgede kurulması planlanan Hacıhıdırlar Rüzgar Enerji Santrali (RES) ve Mobil Kırma Eleme Tesisi- Projesi; köylülerin tepkisini çekiyor.

Ataköy Mahallesi`nde bin 500 rakımda kiraz, armut, elma, kestane, fındık, tütün, arpa, buğday, fasulye, domates, biber, börülce, karpuz gibi sayısız ürünün susuz bir şekilde üretildiği; küçükbaş, büyükbaş hayvancılık ve arıcılığın yapıldığı bölgede rüzgâr enerji santralinin kurulmasının planlanması üreticilerin tepkisine neden olmuştu.

Verimli tarımın yapıldığı alanda 810 bin 780 ton kazı fazlası malzeme çıkacağı, 90 bin 86 ton sıyrılacak bitkisel tarım toprağının söz konusu olduğu ifade edildi. 90 bin 86 ton sadece sıyrılmış bitkisel toprak ve 810 bin 780 ton tarıma elverişli verimli toprağın burada yok olma riskiyle karşı karşıya olduğu vurgulandı.

Köylüler tüm bu gerekçelerle; Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı`nın proje için verdiği “ÇED Olumlu” raporuna karşı dava açmıştı. Yargılama kapsamında idare mahkemesi, 1600 rakımlı yayladaki proje bölgesinde keşif için bilirkişi heyeti görevlendirmişti. Proje kapsamındaki 15 türbin alanının tamamında inceleme yapıldı. Ulaşımın oldukça zor olduğu coğrafyada bilirkişiler türbin konulması planlanan yerleri tek tek fotoğraflarken raporun önümüzdeki günlerde tamamlanabileceği kaydedildi.

"ELİN MEMLEKETİNE NASIL GİDERİM?"

İdare mahkemesi heyetinin yer aldığı keşif bin 600 rakımda tarafların dinlenmesi ile başladı. Araziler hakkında bilgiler alınırken fotoğraflama yapıldı. Keşif esnasında arazilerinde çalışmakta olan üreticiler bir yandan keşif çalışmasını takip ederken arazilerini vermeyeceklerini, sonuna kadar savunacaklarını dile getirdi. Yaylada arıcılık yapan Fatmana Dumanlar, şunları söyledi:

"Ben kendimi arıcılıkta buldum. Ben arıcılığa başladım. Her sermayem arı. Karşıda türbin kurulan dağda arı kalmadığı için arılarımı buraya getirdim. Arı benim sermayem olduğu için ben arıyı çok seviyorum. Böyle olduğu için bu memlekete bir direk vurdurmayız. Taşa tutarım kimseye direk yatağı vermem. Taşa tutarım burada arının olduğu yere direk kurdurmam. Benim ana baba yerim, sermayemiz arı. Benim bu yer ana baba yeri kendi yerim. Ben buradan fasulyeyi, börülceyi, darıyı, buğdayı kendi yerimden kaldırıyorum. Buralara direk kurulursa elin memleketine nasıl giderim."

75 yaşındaki Emine Dedeoluk, "7 dönüm yerim var. Oradan yol geçecekmiş, geçirmeyeceğim. Taşa tutacağım. Tütün var, fasulye var. Börülce ekiyorum. Darı var. Çocukluğumdan beri bunları yetiştiriyorum. Kimseye bırakmam. Başka yerden gelirimiz yok. Oğlan var hasta, sakat. Ona da ben bakıyorum, gözetiyorum" dedi.

"BU YAYLALAR GİDERSE HAYAT BİTER"

İlhan Ekiz, "Ne anlatalım derdimiz çok. Bu yaylalar giderse hayat biter. Köy biter, hayat biter, yaşantı biter. Burada doğduk, büyüdük, karnımızı doyurduğumuz topraklar burası" şeklinde konuştu. Yıldız Küpelioğlu "Çocukluğumuz, her şey burası. Doğamızı almasınlar. İstemiyoruz. Bu güzelim doğayı yok etmesinler. Ne olursa olsun çıkarları için hiç kimse bunu yapmasın. Çocukluğumuzu gençliğimizi almasınlar. Burada aklınıza ne gelirse her şey yetişiyor. Biz 6 kız kardeş burada büyüdük. Çocukluğumuz gençliğimiz burada geçti. Burada büyüdük, yetiştik, gelin olduk. Börülce, fasulye, biber, domates, elma, buğday, kiraz aklınıza ne gelirse yetişiyor burada. Hayvanlarımız burada otlanıyor. Bir biz değil burada kaç tane insanın çocuğu doyuyor" dedi.

"BURALAR BİZİM ÇOCUKLUĞUMUZ, GENÇLİĞİMİZ, GELECEĞİMİZ"

Ataköy Mahallesi`ndeki yaylada üretim yapan vatandaş, "Tarlalarımızı almak istiyorlar, vermek istemiyoruz. Ekmeğimizi oradan alıyoruz. Buğday, kestane, elma, kiraz, börülce, fasulye yetişiyor burada. Vermek istemiyoruz biz" diye konuştu.

Yahya Dumanlar, "Bu arıları karşı tarafa kurulan rüzgar güllerinden korumak için buraya getirdik. Orada rüzgar gülleri kekiğe zarar veriyor. Orada kekik kalmadığı için buraya arazimize getirdik bu arıları. Biz bu memleketi vermeyiz. Burası kendi toprağımız. 47 yıldır arıcılık yapıyorum. 2003 yılından bu yana belgeli arıcıyım. 74 kovanım var. Çam`a gidiyoruz. Paşa Yaylasına gidiyoruz. Söke`ye gidiyoruz. Ağaçlı`ya gidiyoruz" diye konuştu.

Karacaören Mahallesi`nden Salih Aydemir, "Bizim 10 ayımız burada geçiyor. Hayvancılık yapıyoruz. Zararı olacaksa kurulmasın. Sadece ocak, şubat ayında köye iniyoruz. Hayvanları yetiştiriyoruz. Darı ekiyoruz, arpa buğday ekiyoruz. Kendi yiyeceğimiz yetiştirelim diye uğraşıyoruz" dedi.

"BU COĞRAFYADA 37 TÜRBİN OLMASI KÜMÜLATİF ETKİ YARATIR"

Avukat Akın Yakan ise konuşmasında şunları söyledi:

"15 tane türbin alanı ve bir tane de şaft alanı yerinde görüldü. Bu 15 türbinin dikileceği yerler arasında tarım alanı var, orman alanı var. Rüzgâr enerji santralinin temiz enerji olmasının belli şartları var. Bir coğrafyada çok sıkışık bir alanda santrallerin kurulması o dokuya zarar verir. Bu kuşların göç yollarını etkiliyor, tarımsal faaliyeti etkiliyor, orman ekosistemini etkiliyor ve bozuyor. Orman içindeki iklimi etkilediği için ekosistem de bundan etkileniyor. Bunun çok ciddi zararları var. Gürültü yaratıyor. Elektro manyetik etkileri oluyor. Denizli Res`in burada 22 santrali var. Kurulmak istenen 15 santralle birlikte 37 santral oluyor. Bu coğrafyada 37 türbinin olacak olması çok ciddi bir kümülatif etki yaratır.

"PROJE ALANI YERLEŞİM YERLERİNE ÇOK YAKIN"

Proje 5 mahalleyi kapsıyor. Çok geniş bir alana hitap ediyor. 15 tane türbin var burada. Projenin gerçekleştirileceği alan yerleşim yerlerine çok yakın. Türbinin 50 metre yakınında ev var. Yerleşim yerlerine son derece yakın. Tarım alanlarına, ormanlık alanlarına türbin dikilecek bu projeyle. Bu alanın en önemli niteliği birinci sınıf tarım alanı ve sulama alanları içinde ve ormanlık alanların içinde olması. Türbinlerin bulunduğu yerlerde zeytin yoğunluğu da çok fazla. Bölgede çok yoğun bir şekilde hayvancılık yapılıyor. Biz bilirkişilerden ne talep ediyoruz. Projenin inşa aşaması bile buraları olumsuz etkiliyor. Bu hususların irdelenmesini istiyoruz. Henüz daha projenin inşa aşamasında 810 bin 780 ton kazı fazlası malzeme çıkılacak ortaya. Bu kadar bir doku etkilenecek. 90 bin 86 ton sıyrılacak bitkisel tarım toprağı söz konusu burada. Bilirkişilerimizden öncelikle bu hususun değerlendirilmesini talep ediyoruz. Her ne kadar ÇED raporunda sıyrılacak bu bitkisel tarım toprağının belli alanlarda depolanacağına ilişkin bir değerlendirme varsa da bu kadar büyük bir toprağın depo edilmesi ve korunması olanaklı değil. Bu yönüyle 90 bin 86 ton sadece sıyrılmış bitkisel toprak ve 810 bin 780 ton tarım alanı, verimli toprak burada yok olma riskiyle karşı karşıya. Bu hususa dikkat edilmesini talep ediyorum."

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

  GÜNCEL HABERLER

 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2024 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA